satu persoalan utk dijawab

pelbagai janji2 yang ditabur oleh Presiden PKR  menjelang pilihanraya yang akan datang…pertanyaan ini datang dari Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin….

“He (Anwar) acts like he cares about the rakyat. What has he ever done for the rakyat when he was in Umno and as finance minister?”.

dalam BM

“Anwar berlakon seperti beliau prihatin terhadap rakyat..Apa beliau telah lakukan semasa beliau berada di dalam UMNO dan sebagai Menteri Kewangan?”

bukankah ketika krisis ekonomi 1997 beliau bertanggungjawab menaikkan kadar faedah sehingga menyebabkan ramai bumiputra yang gulung tikar….??

berapa banyakkah rumah rakyat miskin dibina pada zaman beliau??

fikir-fikirkan

2 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

2 responses to “satu persoalan utk dijawab

 1. Norman

  Assalamualaikum

  Saya tidak berpihak kepada mana-mana parti dan tidak pernah pula mengundi ketika pilihanraya umum. Ada orang mengatakan ini tindakan yang tidak bertanggungjawab dan tidak patriotik.
  Apapun perbetulkan jika pandangan saya ini silap, sepatutnya era alaf baru ini menyaksikan saluran maklumat yang betul dan tepat diberikan kepada rakyat yang bakal menunaikan kewajipan 5 tahun sekali.
  Mengapa Malaysia tidak mengadakan perbahasan terbuka antara presiden-presiden parti yang bertanding untuk mengenengahkan manifesto, menerangkan kerangka kerja dan menjawab soalan yang ditujukan oleh pengundi dan ahli panel.
  Media kerajaan bersikap berat sebelah kepada “caretaker government” begitu juga media milik pembangkang.
  Seperkara lagi dalam demokrasi sihat tidak ada istilah pembangkang sifar. Itu fahaman dan anutan isma yang berpaksikan pemerintahan kuku besi.
  Sekali lagi perbetulkan jika saya melakukan kesilapan.
  Yang tidak melakukan kesilapan dan dosa besar mahu pun kecil hanyalah Rasulullah S.A.W.
  Wallahualam

 2. pemudaumno

  salam en norman

  terima kasih atas komen yang diberikan…
  mmg tidak dinafikan peranan pembangkang dalam sesebuah negara demokrasi….mereka bertindak sebagai ‘check n balance’…walaubagaimanapun motto pembangkang sifar adalah merujuk kepada ketiadaan pembangkang di salah satu kerusi Parlimen Ampang….dan ia tidak merujuk kepada pemerintahan kuku besi…kerana selama ini sememangnya pembangkang gagal untuk memenangi kerusi di daerah ampang….

  perbahasan mengenai manifesto kepada semua pengundi amat mustahil dilakukan di dalam masa yg singkat …dan oleh demikian, manifesto dan fahaman2 parti2 tersebut diedarkan melalui kempem, media electronik spt blog dan sbgnya…proses ini bersifat on-going…

  saya sarankan agar en norman mendaftar sebg pengundi kerana setiap rakyat malaysia mempunyai hak mengundi…rugi sekiranya tidak ditunaikan…

  sekian..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s