Ezam masuk Umno kerana yakin usaha Abdullah perangi rasuah

PETALING JAYA: Bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Ezam Mohd Nor berkata beliau menyertai semula Umno kerana yakin dengan usaha terbaru Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk mengembalikan integriti badan kehakiman negara dan memerangi gejala rasuah.

Beliau berkata perkembangan terbaru dalam pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) membuka hatinya untuk menyertai semula Umno yang ditinggalkannya pada 1999.

“Saya masuk politik berasaskan kepada cita-cita (membuat) perubahan… dan saya yakin lebih banyak perubahan akan dibuat (oleh Perdana Menteri) pada masa akan datang,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini bagi menjelaskan keputusannya memohon menyertai semula Umno.

Semalam, Abdullah yang juga Presiden Umno mengumumkan penerimaan kemasukan semula Mohamad Ezam ke dalam Umno tanpa sebarang syarat setelah tiada bantahan daripada Majlis Tertinggi (MT) dan Pemuda Umno.

Sebelum menyertai Parti Keadilan Nasional (sebelum PKR diwujudkan) pada 1999, Mohamad Ezam, 41, adalah Ketua Umno Bahagian Petaling Jaya Selatan dari 1993 hingga 1996, Setiausaha Pemuda Umno Selangor dari 1996 hingga 1998 dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Petaling Jaya Selatan.

Beliau pernah bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan dari 1996 hingga 1998 dan juga felo Institut Kajian Dasar dari 1998 hingga 2005. — Bernama

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s