Kerajaan kaji untuk mansuhkan cukai jalan

sumber berita harian

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan akan melakukan kajian untuk memansuhkan pembayaran cukai jalan bagi meringankan beban orang ramai berikutan kenaikan harga petrol dan diesel yang berkuat kuasa Khamis lalu.

Menterinya, Datuk Ong Tee Keat, berkata perkara itu diputuskan selepas mendapat pelbagai reaksi terutama dari akar umbi yang mahu kerajaan membantu rakyat menggunakan pendekatan dan inisiatif lain berbanding pemberian subsidi lebih tinggi sebelum ini.

“Saya akan membawa perkara ini ke Kabinet pada mesyuarat akan datang,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa MCA Selangor di sini, hari ini.

Nota: Naib ketua pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin pada hari jumaat lepas juga mencadangkan agar dimansuhkan kadar tol di seluruh negara. Penulis amat bersetuju dengan cadangan kedua-dua di atas terutama dengan pemansuhan tol di lebuhraya di mana penggunaannya amat tinggi ketika cuti umum. Diharap kerajaan dapat memandang serius cadangan untuk memansuhkan cukai jalan dan tol di seluruh negara.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s