Syabas Selangor

terdapat beberapa banner yang dipasang di sekitar Jalan Enggang oleh Pakatan Rakyat….

Banner yang pertama dilihat berbunyi Syabas Selangor Kerana Mengharamkan ISLAM Hadhari…
– penulis juga ingin merakamkan ucapan syabas dan terima kasih kepada kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim di atas pemberian peruntukan sebanyak RM100juta bagi membuka ladang babi terbesar di Malaysia. Syabas juga kepada kerajaan Selangor yang mempunyai cita-cita yang jarang diimpikan oleh mana-mana negeri waima mana-mana negara pun di dunia ini ingin menjadi pengekspot terbesar Babi. Tidak ketinggalan juga setelah terbaca satu artikel di dalam Mingguan Utusan semalam, ucapan syabas dan tahniah perlu diberikan lagi kepada kerajaan Selangor. Ucapan ini bersempena penghapusan peraturan had saiz rumah ibadat bukan Islam di Selangor. Sekiranya sebelum ini kelulusan bagi mendirikan rumah ibadat bukan Islam melebihi 10,000 kaki persegi diperlukan, tetapi kini kelulusan tersebut dimansuhkan. Peruntukan bagi rumah ibadat bukan Islam juga bakal dinaiikkan dari jumlah sedia ada iaitu RM3juta sahaja. Tidak cukupkah jumlah rumah ibadat terutama kuil-kuil di negeri Selangor. Penulis bukanlah bersifat perkauman atau ingin memainkan sentimen agama, tetapi terimalah hakikat bahawa terdapat lebih 1,000 buah kuil termasuk yang tidak berdaftar di negeri Selangor. Apakah erti rumah ibadat yang besar sekiranya ia hanya dibina bagi sebagai satu simbolik kepada negeri Selangor?? Bukankah sistem sedia ada terhadap urusan pembinaan rumah ibadat bukan Islam ini sudah stabil dan diterima pakai lebih dari 20tahun di Selangor. Apakah alasan yang diberikan  sekiranya larangan membina rumah ibadat lebih dari 10,000 kaki di dapati sudah tidak sesuai utk diterimapakai? Bukankah banyak lagi janji manis yang perlu dilaksanakan kepada rakyat dan bukan perkara seperti ini perlu dilaksanakan dahulu. Di mana kredibiliti kerajaan Selangor di dalam melaksana janji-janji mereka. Bukanlah rakyat tidak sabar terhadap janji yang diberikan tetapi selepas 100hari memerintah Selangor, satu janji pun belum dilaksana. Hanya pemberian air sahaja HAMPIR terlaksana bulan ini tetapi dianjak kepada Julai nanti. Melihat dengan tindakan kerajaan Selangor yang mengharamkan Penghayatan Islam Hadhari tempoh hari, penulis merasakan bahawa masyarakat Islam di negeri semakin hari semakin rugi. Tidak ada langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan Selangor setakat hari ini untuk masyarakat Islam di Selangor selain mengharamkan ahli UMNO untuk menggangotai jawatan AJK Masjid di dalam Selangor.

Banner kedua yang dilihat ialah Syabas Selangor Bersama Rakyat Mansuhkan ISA
– dipetik dari laman wikipedia
“Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Lazimnya dikenali sebagai ISA, iaitu akronim nama bahasa Inggerisnya, Internal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang sedang berkuatkuasa di Malaysia. Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Pada tahun 1989, kebolehan mahkamah untuk menyiasat kuasa Menteri di bawah peruntukan ini telah dihapuskan dengan beberapa pindaan kepada Akta ini. Pada masa kini, mahkamah boleh melihat semula hanya perkara-perkara teknikal sahaja berkenaan sebarang penahanan di bawah ISA.
Semenjak tahun 1960 apabila Akta ini dikuatkuasakan, beribu-ribu orang termasuk ahli kesatuan sekerja, pemimpin pelajar, aktivis hak buruh, aktivis politik, golongan agama, ahli akademik dan aktivis badan bukan kerajaan telah ditahan di bawah ISA. Ramai aktivis politik pada masa dahulunya telah ditahan untuk lebih daripada sedekad.
ISA digunakan secara konsiten terhadap mereka yang mengritik kerajaan dan mempertahankan hak asasi manusia. Dikenali sebagai “keganasan putih” (white terror), ia amat ditakuti dan dibenci, meskipun menjadi satu alat mudah untuk negara membasmi sebarang penentangan dan debat terbuka. Akta ini merupakan satu alatan yang dikekalkan oleh kerajaan yang berkuasa untuk mengawal kehidupan umum dan masyarakat awam.”
Pada pendapat penulis, ISA ini masih relevan kepada negara kita terutama apabila negara kita mempunyai berbilang bangsa dan agama. Ini kerana kerajaan memerlukan satu mekanisme terutama dari segi undang-undang demi menjamin kestabilan negara. Walaupun ISA ini dianggap zalim, tetapi perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab yang menjejaskan ketenteraman awam lebih zalim dari akta ISA ini. Sebagai contoh ialah apabila HINDRAF mendakwa berlakunya pembersihan etnik dilakukan oleh kerajaan India terhadap masyarakat India di sini. Adakah berlaku peristiwa berdarah di mana bangsa India dihapuskan di negara kita? Begitu juga dengan dakwaan mereka bahawa mereka akan bertindak seperti Gerila Tamil Tiger di Sri Lanka terhadap kerajaan Malaysia. Lihat betapa ruginya para peniaga di sekitar KLCC akibat perhimpunan HINDRAF tempohari. Pada pendapat penulis, ISA ini boleh dimansuhkan sama sekali sekiranya keharmonian kaum di negara kita stabil dan rakyat saling hormat menghormati satu sama lain. Pada hari ini kita lihat bahawa parti-parti politik seperti DAP memainkan api perkauman di dalam merayu undi dari rakyat.Slogan Malaysian Malaysia dan Undi BN bermakna Undi UMNO adalah contoh sentimen perkauman yang dimainkan oleh mereka. ISA ini bukanlah zalim secara menyeluruh sekiranya petikan ini dirujuk di mana kebajikan ahli keluarga yang ditahan di bawah ISA masih lagi ditanggung oleh kerajaan.
Pada 17 November 2007, seramai 74 orang masih dithan di Kem Kamunting, Taiping, Perak di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Antara kesalahan yang mereka terlibat dalam ialah:

1. Jemaah Islamiah
2. Daulah Islamiah
3. Pemalsuan wang syiling RM1
4. Pemalsuan dokumen pengenalan
5. Pemalsuan pasport rakyat China
6. Penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI)
7. Gerakan Militan Selatan Thailand, Pejuang Pemisah Empat Wilayah dan Pemisah Selatan Thailand

Jika tahanan merayu dan memenuhi syarat, Jabatan Kebajikan Masyarakat boleh memberi bantuan RM200.00 setiap bulan kepada keluarga tahanan.

Penulis hanya bersetuju sekiranya persefahaman erat di kalangan semua kaum di Malaysia terjamin barulah ISA ini boleh dimansuhkan tetapi bukan sama sekali tetapi ia digantikan dengan akta lain yang dirasakan lebih relevan pada keadaan negara pada masa depan.

Sekali lagi penulis merakan ucapan jutaan syabas dan tahniah kepada kerajaan selangor yang semakin hari semakin tunduk kepada tuntutan DAP dan semakin hari semakin melemahkan kekuatan orang Melayu Islam di Selangor.

Tahniah Tan Sri Khalid. Inilah dikatakan ‘Harapan Baru Untuk Malaysia’.

4 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

4 responses to “Syabas Selangor

  1. Pingback: Tiada lagi Islam Hadhari di Penang « www.pemuda-enggang.org

  2. sas

    takkan kita kene tipu oleh PKR ni??

  3. AbangTuah

    Ya..saudara/saudari sas…begitulah hakikatnya. Sekiranya sas di pihak mereka fikir-fikirkan lah…sekiranya di pihak kita alhamdullilah.

  4. keadilan rakyat

    salah ker kalau beri kelonggaran kat agama lain bina rumah ibadah mereka?? kita kan bebas beragama?? pemikiran kolot umno yang buat korang kalah hari tu. UMNO NOT RELEVANT!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s