Hindraf sambut Hari Bapa di ‘Istana Negara’

Seramai 70 anak-anak anggota Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) di bawah umur 10 tahun akan mengetuai perarakan ke Istana Negara Sabtu ini untuk menyerahkan ‘teddy bears’ sebagai hadiah sempena sambutan Hari Bapa.

Menurut satu kenyataan, acara simbolik itu adalah bagi menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 70 kanak-kanak telah dinafikan hak untuk menyambut hari tersebut bersama bapa masing-masing yang kini ditahan di Pusat Tahanan Kamunting di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Katanya, pada hari berkenaan, Yang di-Pertuan Agong menjadi ‘bapa’ kepada kanak-kanak tersebut kerana semua rakyat Malaysia – tanpa mengira bangsa, warna kulit dan agama – taat setia kepada baginda.

bm lima tahanan hindrafAntara yang ditahan di Kamunting ialah lima pemimpin Hindraf itu – M Manohan, P Uthayakumar, V Ganabatirau, R Kengadharan dan K Vasantha Kumar.

Mereka ditahan pada 13 Disember tahun lalu, selepas terbabit menganjurkan perhimpunan 25 November lalu serta membuat kenyataan yang berunsur hasutan terhadap kerajaan.

Seorang daripada mereka, Manoharan bertanding dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu atas tiket DAP dan menang kerusi negeri Kota Alam Shah.

Beliau memperolehi 12,699 undi untuk menewaskan calon BN-Gerakan, Ching Su Chen yang memperolehi 5,515 undi.

Pada 14 Mei lalu, Mahkamah Persekutuan – mahkamah yang tertinggi di negara ini – menolak rayuan mereka mereka supaya dibebaskan daripada tahanan bawah ISA.

Dalam penghakimannya, Hakim Besar Malaya yang juga pengerusi panel hakim Datuk Alauddin Mohd Sheriff berkata arahan penahanan yang dikeluarkan oleh menteri keselamatan dalam negeri pada 13 Disember tahun lalu adalah sah dan memenuhi semua keperluan di bawah ISA.

Menurutnya, panel tiga orang hakim mahkamah tertinggi di negara ini bersetuju dengan keputusan pesuruhjaya kehakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Zainal Azman Abdul Aziz yang memutuskan bahawa menteri berkenaan boleh mengarahkan seseorang itu ditahan mengikut Seksyen 8 ISA pada 26 Februari lalu.

Alauddin berkata, perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, atas kapasitinya sebagai menteri keselamatan dalam negeri (waktu itu), mempunyai hak untuk mengeluarkan arahan tahanan dan telah memenuhi keperluan prosedur bawah akta tersebut.

Ia dipersetujui sebulat suara oleh dua lagi hakim – Datuk Arifin Zakaria dan Datuk Hashim Mohd Yusoff.

Penyokong Hindraf mendakwa, kelima-lima pemimpin mereka itu – empat daripadanya peguam – hanyalah membangkitkan isu-isu yang membabitkan kepentingan kaum India.

Pelbagai pihak termasuk parti-parti komponen Barisan Nasional seperti MIC, MCA dan Gerakan, turut menggesa kerajaan supaya membebaskan lima pemimpin Hindraf tersebut.

nota: penulis kadang-kala berasa kasihan terhadap anak-anak pemimpin HINDRAF ini yang diperkuda-kudakan serta diperbodohkan oleh ahli HINDRAF termasuklah bapa mereka sendiri yang berada di dalam tahanan ISA. Anak-anak kecil ini sepatutnya diberi bimbingan untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat India di Malaysia dan bukannya menantikan wang segera spt yang dituntut oleh HINDRAF daripada kerajaan British. Di manakan pemimpin agung Hindraf P Wayamoorthy(betul kan sekiranya tersalah eja) tatkala anak-anak ini memerlukan kasih bapa mereka yang ditahan di Kamunting?? Tatkala anak-anak ini sengsara, beliau sedang bergembira di luar negara ihsan duit kutipan derma dari masyarakat India yang diperbodohkan oleh HINDRAF yang berasal dari bangsa mereka sendiri.

Sahabat-sahabat berbangsa India sekiranya ada yang memasuki weblog ini, penulis harap agar berfikiran rasional terhadap tuntutan yang HINDRAF buat. Adakah saudara-saudari melihat pembunuhan atau pembersihan etnik berlaku di Malaysia sepertimana yang berlaku di Bosnia satu tika dahulu. Adakah kuil yang dirobohkan seperti di dalam surat HINDRAF diroboh secara paksaan tanpa notis terdahulu dari pihak kerajaan??? Adakah kuil sahaja yang dirobohkan oleh pihak kerajaan di dalam membangunkan negara? bagaimana pula dengan surau2 di kawasan setinggan yang diroboh??

Perkara pokok di sini ialah ada pihak di kalangan bangsa India sendiri yang ingin menjadi ‘hero segera’ seperti DSAI dengan mengkhianati bangsa mereka sendiri. Penulis masih menganggap tuntutan yang dilakukan oleh HINDRAF adalah tidak munasabah dan tidak masuk akal kerana sekiranya tuntutan ini masuk akal…sudah tentu mendiang Tun S Sambanthan sudah membuat tuntutan ini sejak dari zaman kemerdekaan negara kita.

7 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

7 responses to “Hindraf sambut Hari Bapa di ‘Istana Negara’

  1. assalamuaikum!

    tengoklah kerja kengkawan IBLIS mereka

    MESTI TENGOK satu lagi bukti patut dilaporkan pada POLIS angkara si IBLIS PAS utk perarakan protes harga minyak. menghina PAKLAH yg dijadikan spt SYAITAN, boleh jadi pergaduhan besar!

    MESTI TENGOK! http://alhusseyn51.blogspot.com/ Penulis BLOG mohon jadikan isu utk perhatian BLOGGERS!

  2. Kuntakinte

    Salam, sekupangdua teman buka seperti cadangan sdr webblog http://allhusseyn51.blogspot.com/, astaqfillah al azim, seburuk2 manusia yang melakarkan kartun babi pakai baju pas dan pegang arak, amat2 teman kesali ada juga yang berketayap, seagama, sebangsa yang sanggup sama sekali membuat gambar sebegitu rupa, benci nya teman dengan DAP rupanya tak seburuk perangai DAP berbanding dengan simamat berketayap ini.

    Saudara/saudari layari lah laman tersebut, lihat lah sendiri, yang seagama, yang sebangsa mempunyai hati perut yang amat busuk lagi berulat ini, ini lah dikatakan pejuang Islam, ini yang dikatakan ulama Islam, ini yang dikatakan pembela Islam, wajah saja berupa manusia tapi hati perut bagai binatang dan tak salah kuntakinte sama kan dengan babi dan tak salah lah ada manusia membuat kartun babi berpakaian PAS tersebut, ini bukti yang Allah S.W.T tunjukkan kepada kita untuk kita nilaikan betapa buruk dan binatang nya allhusseyn ini.

    PAK LAH ambil lah tindakan dengan membuat polis report keatas Allhusseyn ini, jangan berlembut dengan binatang seperti ini Pak lah, insyaALLah kuasa dosa pahala bukan di tangan kuntakinte tapi kuntakinte doakan Ya Allah kau tunjukkan kekuasaan mu keatas allhusseyn ini, kau ampun kan lah dosa ku ini dengan permohonan ku ini, aku sedar doa hendak lah memohon yang baik2 belaka, tetapi apa yang dilakukan allhusseyn ini merosakkan agama mu dari itu ku mohon padaMu Ya Allah kau letak lah allhusseyn ini di dalam api neraka jahanam mu Ya Allah.

    Sahabat2, terlalu melampau puak PAS ini dalam perjuangan mereka, sanggup di hati mereka melakukan dengan nyata perbuatan yang terkutuk ini, sedar lah bangsa ku, walau tidak berterima kasih sekali pun ke atas apa yang kita nikmati yang dilakukan oleh kerajaan selama ini, walau tiada setitik pun jasa yang kita terima dari kerajaan selama ini, walaupun tiada sebesar huma sekali pun kebaikan kerajaan terhadap kita selama ini, TIDAK kah kita takut akan Allah S.W.T, tidak kah kita rasa malu dengan Allah S.W.T, tidak kah kita akur akan kebesaran Allah S.W.T sehingga kan hilang budi perkerti kita, sehingga kan entah kemana iman kita, sehingga kan dimana sesatnya sopan santun kita, sehingga kan entah kemana tengelamnya maruah kita, sehingga kan entah kemana lenyapnya kemuliaan kita. Allhusseyn taubat nasuha lah kamu,ingat!!! allhusseyn kubur itu benar, mati itu benar, mungkar nakir itu benar, Neraka itu benar, dan alam barzah itu benar.

    Jangan kerana idiologi politik kepartian sehingga kita sanggup membuang segala pekerti kita yang didik oleh mak bapak kita selama ini, oleh agama kita, sehingga kan kita sanggup mencontohkan perangai binatang kita kepada generasi kita yang akan rosak akidah nya akibat tingkah laku buruk kita. sekafir harbi nya DAP tidak kan dia sanggup melakukan perkara terkutuk ini seperti apa yang dilakukan oleh saudara seagama kita ini puak2 PAS.

    p/s. tak tahan rasa dihati melihatkan gambar tersebut… sedih yang amat sediah di hari jumaat penghulu segala hari ini. allahuallam

  3. AbangTuah

    Terima kaseh sahabat ku sekupangduas di atas link tersebut. Kawan bersetuju sangat dengan kuntakinte, sebenarnya mereka telah menjadi binatang. Demi nafsu sanggup mengaibkan saudara sendiri sebegitu sekali…tak keterlaluan sekiranya kawan katakan mereka ini lah penghuni neraka selama-lamanya sekiranya tidak sempat meminta maaf dari DSAB.

    Tadi kawan bertegang leher dengan seorang puak pembangkang yang menunjukan harakah kepada kawan tentang kenyataan Hussam berkaitan isu minyak. Kawan kata Sallehudin Ayob pun tercungap-cungap apabila diminta memberikan buah fikiran cara menyelesaikan masalah ini.

    Kawan rasa keadaan dah amat kritikal ni…bak kata sekupanduas pergaduhan besar.

  4. Kuntakinte

    Salam, mamak!!! ini hari tak mau makan kasi roti canai separuh saja sama air kosong, mood tarak,

    Ini lah dia badan haram tak berdaftar bernama hindraf digunakan oleh haprak2 tertentu untuk merosakkan negara, ada pulak puak melayu bernama anwar yang sokong pergi ke negara India lobi memburukkan Malaysia untuk negara India sokong dia, ni lah dia yang dikatakan pengkhianat bangsa yang diajar oleh mak bapak kuntakinte dulu ha… ni la dia speciesnya.

    Polis kena ambil tindakan puak2 hindraf ni yang mengunakan provokasi kanak2 dan mempermain2 kan Raja melayu, konon sempena menyambut hari bapa, ini lah akibatnya apa bila tiada rasa berterima kasih dan syukur diatas apa yang diperolihi selama ini, ramai orang India pun yang berfikiran waras tidak bersetuju dengan Hindraf ini termasuk jiran tetangga kuntakinte sendiri, hanya sedikit saja yang menyertai hindraf, tetapi sedikit ini lah yang menjadi haprak!!! hingga boleh membuat apa saja dan ikut suka apa nak di buat untuk merosakkan keamanan dan kesejahteraan negara dan rakyat apatah lagi ada pula puak melayu yang berdiri di belakang nya, naik tocang la puak hindraf ni, pepatah ada berkata kalau jumpa india dan ular bunuh india dulu, ha.. ni lah dia species nya, kalau dicakap mungkin diorang marah kan kita dan mengata kita mengamalkan diskriminasi kaum.

    Tak sedar kah bangsa kita apa tuduhan yang di buat oleh hindraf ini menipu semua nya, sanggup kah kita melihat Raja2 Melayu dipermainkan dengan alasan Tuanku bapa kepada segala kaum di Malaysia ini, mengunakan kanak2 adalah salah disisi hak asasi manusia, mempergunakan kanak2 untuk mengadakan perarakan apatah lagi tanpa permit, apabila Polis mengambil tindakan salah tetap kepada Polis, Polis harus mencari penganjurnya dan diambil tindakan.

    Hindraf diwujudkan bagi membuat market test oleh anwar semasa PRU12, sekiranya diterima oleh masyarakat india hindraf ini akan di jadikan parti politik pembangkang yang akan mewakili kaum India seperti BN ada MIC,

    Kalau tidak membuat salah apa kita takut kan ISA, kuntakinte sedikit pun tidak takut kan ISA sebab kita tidak terniat pun untuk melakukan kesalahan didalam perlembagaan dan akta negara, alasan!!! ISA dijadikan bahan protes, sedangkan ramai lagi bnagsa Melayu yang dah dikenakan ISA termasuk lah yang dah jadi menteri dan bekas2 Menteri mahu pun Kerajaan atau pembangkang dan rakyat, kalau melanggar perlembagaan, akta dan undang2 wajib dikenakan tindakan, jikalau boleh mendatang kan kemudaratan keselamatan rakyat dan menghasut untuk mencabar ketenteraman rakyat wajib di kena kan ISA, US yang hebat tu pun dah ada akta seumpama ISA di negara diorang, umpama pepatah mencegah lebih baik dari mengubatinya.

    yang kena puak hindraf semua nya lawyer, bijak pandai dalam undang2, belajar dulupun sehingga jadi lawyer disebabkan kerajaan juga yang memberi keistimewaannya, kalau di Mauritius bangsa India asalnya dulu sama seperti bangsa India di Malaysia datang dari Tamil Naidu, yang datang ke Malaysia dari kerja estet sekarang satu keluarga seorang profesional dah kaya raya pun kebanyakan india di malaysia, di negara India sendiri berjuta2 merempat dan menganggur, tinggal di setinggan jalan keretapi sebesar negeri Johor setiap satu2 setinggan, kemiskinan tinggi, kebuluran tinggi, manakala di Mauritius masih lagi papa kedana kerja di ladang tebu dan menganggur tak bekerja pun ramai duduk di setinggan, jadi penyamun pun ramainya bangsa India, kuntakinte tahu sebab dah sampai ke Mauritius. itu sekadar nak beritahu perbezaan taraf hidup kaum India di Malaysia berbanding di negara India dan Mauritius sebangsa dan sekampung.

    Apa yang tak cukup lagi hanya anwar saja yang boleh jawab bagi pihak diorang, hanya puak PKR saja yang boleh jawab bagi pihak diorang sebab diorang yang membela sangat hindraf ini.

    p/s hidup susah…. mau mati pun susah

  5. Mamak Penang

    Hindraf sebenarnya adalah sekumpulan manusia yang tak tahu untung diri.Mereka ini terlalu ikutkan perangai orang barat.kumpulan ini adalah kaum Tamil yang berasal dari India Selatan atau kini dipanggil Tamil Nadu.Dan mereka ini bukanlah mewakili kaum India keseluruhan.yang katakan kaum India adalah lebih luas seperti Orang Punjab,Gujarati,Malayalam,Telugu atau pun Andra Pradesh dan lain-lain lagi.Jadi janganlah mengangap kumpulan ini mewakili semua kaum India.kalau nak kata kehidupan politik orang tamil lebih selesa dari negeri asal mereka.Untuk pengetahuan saudara-saudari orang Tamil di India ini memang dianak tirikan oleh kerajaan yang rata-rata dipelopori oleh kaum-kaum dari India Utara yang kita kata orang Hindustan.Yang sedihnya siaran radio nasional pun untuk orang Tamil hanya sekitar sejam saja!.Mereka ini terlalu dianak tirikan sehingga jawatan kerajaan atau pun pegawai angkatan tentera jarang sekali terdapat orang Tamil!.Di Sri Langka lagi teruk keadaan orang tamil ini!.Bukankah mereka ini tak tahu untung diri di Negara Malaysia ini.Mereka ini hanya di bawa oleh kerajaan British sebagai kuli di Perladangan Malaya.Sebelum Merdeka kebanyakan dari mereka tidak ada langsung sikap patriotik terhadap kerajaan.Setengah daripada mereka ini apabila kerajaan Malaya pada masa itu memberi pilihan untuk jadi Rakyat Malaya melalui permohonan yang senang mereka menolak dan ada yang beribu kembali ke tanah asal mereka.Orang Tamil sendiri telah pinggirkan diri mereka dari arus pembangunan negara dengan masih celaru dengan kerakyatan yang percuma diberi oleh kerajaan malaya pada masa itu.Tokoh-tokoh politik mereka tidak melaksanakan tanggung jawab terhadap kaum mereka sendiri.Kenapa kini mereka mempersalahkan kerajaan?.Salah siapa?.Ada kah kerajaan yang salah?.Sendiri punya salah lah!.Yang lawyer-lawyer buruk ini cuma nak jadi hero filem tamil!.Mereka ingat apa Pak lah Bikin filem kah?.Lawyer-lawyer Hindraf ini cuma berfikir mereka ini macam orang Amerika bukan orang Malaysia.Tolonglah pii tengok kat Di England apa jadi dengan orang India yang jadi British Subject!.Walau pun mereka ini ramai kat Lancaster…ada sekolah Tamil kah?berapa tokong Ada?apa depa semua cakap Tamil kah?.Ada kolej untuk orang Tamil ke?.Ini duduk kat Malaysia berpuluh tahun mau cakap melayu pun tarak betul”Api kereta lagi”..rakyat Malaysia Konon..!!!.Nak wujudkan Bangsa Malaysia…mamak bagi detail macam mana ini Amerika punya policy terhadap pendatang Asia ini.

    1920 – Asian groups that arrived in the US were all judged to American Courts to be non-white.Asian American were prohibited from marrying white.
    1967 – United supreme court ruled in anti-miscegehation were unconstitutional.
    2000 – Alabama was last state to officially remove its unenforceable anti-miscegenation from its state statute.
    Jadi berapa tahun baru undang-undang itu dibuang (hampa tolak sendiri lah).Ini Malaysia baru Merdeka 50 tahun sudah macam-macam mahu!.Itu Amerika punya ISA lagi teruk punya…tak percaya pii kat Guantamano..!!!
    Dalam satu perkara mereka ini mahu Malaysia Malaysian tapi mahu masih kekalkan Identiti Kaum.Pening mamak fikirkan depa ini.Kata bodoh semua Lawyer-Lawyer pandai.

    Moderator jangan marah ya, pasai ramai juga nanti itu tamil punya orang masuk ini web..mau cakap itu orang putih sikit..ok!

    Multi – racial country is that recognized the existence of foreign races by giving them what ever privileged and rights as described in that Malaysian Constitution – Itu Social Contract kena ikut ,tak boleh mintak lebih lah!
    The goverment have dual responsibility of one is economics freedom may lead to gross inequlity among Malays and Non Malays so Goverment have to safeguard the Dasar Ekonomi Baru it any cost!!!.one more is free speech and Demonstration may lead to speech that is obscence,blaphemous or TREASONOUS.The state also have it responsibility as protector or its other citizen may come to conflict….pendek cerita pasai itu lah itu ISA kena!!.
    Ini Hindraf sudah jadi Dalca lah…Nasi beriani tarok Dalca bagi sama Anne!!!!!.

  6. AbangTuah

    Salam Mr. bro kuntakinte dan Mamak Haji. Kupasan yang bernas dan jelas berkaitan isu ini.

    Kawan juga tak setuju betul mereka mengadakan protes ini di hadapan Istana Negara. Sebelum ni mereka telah pun mencemarkan parlimen, sekarang institusi Raja-raja melayu pula cuba diheret ke kancah politik. Sepatutnya pemimpin melayu dalam PKR berperanan bagi menasihati Hindraf agar tidak terlalu biadap terhadap institusi yang dimuliakan ini. Malangnya pemimpin melayu PKR seolah-olah menyokong dan mengalakan mengunakan kanak-kanak bagi menjayakan protes pihak hindraf. Apakah pimpinan PKR sudah ketandusan idea dan strategi atau telah hilang pertimbangan dan arah atau telah terlalu kebudian kepada Hindraf ? Pada kawan banyak usaha lain yang boleh dibuat selain dari sindiran biadap ini. Memang ISA itu nampak seperti kejam..tapi itulah cara yang paling cepat dan berkesan bagi membantutkan usaha penganas dan extremis dari terus menimbulkan ketegangan dan huru-hara di Negara ini. ISA masih relevan dan sekiranya diadakan pungutan suara kawan percaya majority rakyat Malaysia hendak ianya dikekalkan. Pemimpin Hindraf yang ditahan sepatutnya menerima tindakan yang telah dikenakan kepada mereka kerana mereka telah pun diberi amaran sebelum mereka ditahan. Mereka sebenarnya tahu apa akibat dari kedegilan mereka tetapi masih juga meneruskan rancangan mereka sehingga telah menimbulkan ketegangan dan kekacauan.

  7. sekupang dua tak boleh nampak kalau sihitam ni belagak macam nigel..yo yo what’s up men mengingatkan sekupang dua satu peristiwa semasa teman tengah keroje disalah satu buah bagunan di ipoh.

    kisahnya.. bila dikawasan tu kerap ada kecurian motorsikal, kebetulan masa tu teman ada disitu ada du hindrafull dikawasan tu ..apa lagi nak curi motorsikaler…seperti kengkawan lain yang ternampak tapi tak sempat tangkap, nampak pakaiannya rugged macam nigel dalam siri tv tu ler, speaking lagi subang nya sampai 3 ketul di telinga, rambut nya berkaler-kaler.. jadi teman dan kawan teman rapatler kat dema (2orang jugak). rupa-rupanya mereka tengah memecahkan kunci motor (nak curiler tu). lalu kami tegor ‘woi apa lu bikin?’

    hindrafull 2ekor ni dengan lagak macam nigel punyalah kerek (BELAGAK) .. lalu kata pada kami… Hey man… what’up man. dont you dare to touch me and he man, you got no law to ask man!.. getek betui teman kebetulan adaler 2 orang mata-mata gelap yang berpakaian awam turut mengintip datang ke kami lalu dia tanya balik ‘you curi motosikal ha’, dengan angkuhnya dema ni cakap hey man wacth out your words man…. i’m clean man…i’m clean man, put your finger out man!…sambil menunding jari kat dua orang sedara tersebut.

    tanpa berkira anggota teman secara otomatik dilepaskan kat perut salah sorang si hindrufffull ni kerana marah sesangat…bedesum tepat on target dan jatuh lah 7 tiub heroin dari pinggang silegam ni bertabur diatas lantai, dua orang sedara ni terus keluar gari dan garikan tangan mereka dan barulah teman perasan dema ni polis rupanya POLIS. yang teman tak dapat lupa bila dah sebijik sampai kat perut terus hilang keNIGELan dan kedegilan… terus tukar speaking nyer… amaaa… ama….adei… adeiii.. macha tolong ler macha banyak sakit wooo, … banyak soryy ler macha, abang kasi settel sini bang, ..abang ampun bang , sorry bang. jangan kasi balai bang. Dua mata-mata tadi cakap kat teman denga kawan teman, ‘yop dema ni memang tengah dicari yop, banyak kes samun curi dan pecah rumah, lama dah cari baru dapat yop!’ Teman dengan kawan menung jugak lepas tu apalagi ketawa sampai guling pering di buatnya

    sekupang dua tengah terpikir… hindraf ni ingat bapak dema punya negara ke? di india pun tak ada bangsa lain pun yang buat kerana hormat. tak ada ke tempat lain ke? yang paling pelik hilang terus … kemana perginya BAPAK HINDRAF langsung hilang… punya sokong sampai keindia jumpa menteri sana dan teman harap sangat kalau dah kesana naper pulak tak tinggal jer kat sana kalau dah menteri pun kononnya setuju hindraff di malaysia… hmmm tinggaller disana lepas tu tuntut kat dema pulak bayar royalti rm 1 juta untuk setiap orang melayu sebab dema datang malaysia dan musnahkan negara semasa perang dulu walhal mereka askar upahan, tuntutlah pampasan lepas tu tak puas hati berarak lah macam buat kat malaysia….. he he he he…pakat cepat ler tamat ler riwayatnya sang puAKA bangsa. amin.. aman ummmah bila bala besor terhapus….

    sekupang dua tengah pikir apaler dia mengutuk rakyat yang binggung sambil ketawa semasa makan malam….nasib… nasib .. memang susah nak pahamkan si bingung.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s