Tan Sri Isa Samad kembali

sumber agendadaily

Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO akan datang sudah tentu akan menjadi tumpuan kepada pelbagai pihak.

Beberapa keputusan yang sepatutnya dibuat oleh MT dinanti-nantikan kerana ia memberikan kesan kepada iklim dan perjalanan politik dalaman UMNO sendiri.

Antara keputusan tersebut ialah apakah MT akan berkongsi sama hasil permukiman MT UMNO yang berlangsung di Shah Alam baru-baru ini.

Keduanya, yang paling menarik ialah bagaimana dengan nasib bekas Naib Presiden UMNO, Tan Sri Isa Samad yang akan tamat tempoh penggantungannya pada 24 Jun ini.

Tiga tahun lalu,bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu dikenakan hukuman oleh Lembaga Disiplin UMNO gantung jawatan untuk tempoh satu penggal atau tiga tahun.

Kalau ikutkan tarikh hukuman dijatuhkan, 24 Jun ini merupakan ‘hari pembebasan’ yang sepatutnya dinikmati oleh Isa.

Apa kesan daripada keputusan tersebut?. Yang paling di tunggu-tunggu ialah Isa akan menikmati semula haknya sebagai ahli untuk memilih dan dipilih memegang sebarang jawatan.

Tahun ini adalah tahun pemilihan di semua peringkat bermula daripada Cawangan Julai ini, Bahagian Oktober dan kemuncaknya pemilihan jawatan tertinggi parti pada Disember 2008.

Pembebasan Isa tidak dapat tidak akan terus dilihat daripada sudut, apakah Isa akan melakukan ‘misi memberishkan semula namanya’ dengan menawarkan diri untuk bertanding semula jawatan Naib Presiden yang dilucutkan daripadanya ekoran kesalahan atas dakwaan politik wang.

Kalangan pemerhati politik, berpendapat Isa tidak akan kehilangan apa-apa jika menawarkan dirinya untuk bertanding jawatan Naib Presiden. Malah akan memperolehi banyak keuntungan daripada usahanya bertanding semula.

Selain boleh membersihkan namanya, Isa juga akan menjadi calon yang mungkin dapat menarik banyak undi simpati serta menjadi calon alternatif yang boleh menjadi suara ‘bebas’ daripada kalangan mereka yang berada dalam sistem kekuasaan negara.

Isa sendiri apabila dihubungi oleh Agendadaily untuk bertanya mengenai tarikh pembebasannya hanya berkata, lebih baik tunggu keputusan MT dahulu.

Ditanya apakah beliau akan bertanding jawatan Naib Presiden UMNO semula jika dibebaskan, beliau tetap tenang memberikan jawapan.

Katanya dibebas atau tidak belum tahu lagi masakan beliau boleh bercakap soal hendak bertanding atau tidak.

Namun, hakikatnya, pembebasan Isa memang ditunggu-tunggu khususnya kalangan para penyokong beliau yang kelihatan sudah mula ‘hidup enjin’ untuk menobatkan semula bos mereka sebagai salah seorang pimpinan tertinggi parti pada pemilihan Disember depan.

Apapun mengikut peraturan UMNO beliau wajib dapat ‘surat pembebasan’ dari MT UMNO sebelum boleh mengatur langkah.

Selain, kedudukan Isa, ada juga yang hendak tahu apakah keputusan MT pada mesyuarat akan datang mengenai permohonan bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ezam Mohd Noor untuk menyertai semula UMNO dan beberapa bekas pemimpin parti itu termasuk bekas Ketua PKR Permatang Pauh, Anuar Shaari.

Permohonan mereka menarik perhatian kerana kedua-duanya bukan sahaja bekas pemimpin PKR tetapi merupakan orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ezam adalah bekas Setiausaha Politik Anwar manakala Anuar pula bekas Setiausaha Sulitnya.

Banyak pandangan diberikan termasuk kemungkinan Ezam menjadi ‘hadiah kuda trojan’ yang menjadi musuh dalam selimut UMNO untuk kepentingan politik pembangkang.

Apa yang pasti, mesyuarat MT akan datang sudah tentu menarik sama ada irama politik negara makin rancak atau sebaliknya – 15/6/2008

nota: Ramai yang tidak mengetahui peranan penting yang telah dimainkan oleh Tan Sri Isa semasa isu ahli UMNO melompat sibuk diperkatakan. Bertindak sebagai seorang ‘mediator’, peranan beliau tidak boleh dinafikan. Syabas Tan Sri dan diharap dengan kembalinya Tan Sri berkhidmat untuk UMNO, maka kekukuhan orang Melayu dapat terjamin semula.

3 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

3 responses to “Tan Sri Isa Samad kembali

 1. ye ke peranan dia banyak?yang aku tau selama dia jadi menteri besar hampir 20 tahun lebih..nothing yang dia buat..banyak skendel yang aku dengar..tanah bg pada kroni..jual tanah pd cina..Lagi satu terlibat dalampolitik wang kenapa makhamah UMNO yang hukum?bukan BPR yang amik tindakan.Makhamh UMNO lagi hebat ke dari makhmah dan undang-undang negara kita.Minta maaf sebut..aku orang negeri sembilan..parlimen telok kemang..aku malu dengar ucapan dia..takde langsung unsur-unsur intelek

 2. tubir

  orang teluk kemang dah tak ada telor…….telur kembang .ya ke isa macam tu ? teruk betul ya orang negeri sembilan ni ……20 tahun kena bodohkan…..isisisisisis

 3. afiq

  akum..
  komen mmg sdp..
  cuber wat sndiri tgk…
  aku pn org n.9..
  sejarah die time jd mb… n9 mng sumer kerusi b.n
  cube la pikir skit…
  wlaupn dgantung n x btanding pilihan raya.. but he still turun padang n bkempen…
  mengenai pmbangunan d n9…
  kerajaan negeri hanya memberi cadangan utk mega projek, tp kerajaan pusat yg decide…
  p.dickson, now one of the tourist place in malaysia hasil kejayaan daripada TAN SRI ISA SAMAD…
  tahniah tan sri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: