Hujah KJ Mengenai Pembangkang Yg Memutarbelit Fakta Minyak

petikan dari laman blog YB KJ di rembau.net

erdasarkan kepada maklumbalas yang telah saya terima selepas tulisan saya tentang harga minyak, ada dua perkara yang perlu diperjelaskan dengan segara, kerana ia merupakan antara soalan-soalan yang sering dilontar oleh rakyat samaada dalam alam siber mahupun secara langsung.  Tambahan pula, soalan-soalan ini berjaya diputarbelitkan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang dengan niat untuk menaikkan kemarahan rakyat  terhadap Kerajaan BN.  Saya akan cuba untuk menjawab soalan-soalan tersebut  kerana rakyat perlu tahu fakta sebenar dan tidak terpedaya oleh hujah-hujah pembangkang yang amat simplistik dan langsung tidak membina.

Contohnya, dalam debat yang disiarkan oleh RTM minggu lepas antara  Menteri Perdangangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, YB Dato’  Shahrir Samad dan Ahli Parlimen PAS dari Kubang Kerian, YB Salahuddin Ayub, sememangnya nyata bahawa pembangkang yang diwakili oleh YB Salahuddin tidak mempunyai sebarang cadangan alernatif untuk menangani masalah kenaikkan harga minyak mentah dunia dan kesannya terhadap Malaysia.

YB Salahuddin hanya mampu menyatakan bahawa Kerajaan perlu ada “masterplan” dan “blueprint” untuk bertindak menangani masalah ini. Beliau tidak sebut langsung apa pengisian teras pelan induk tersebut jauh lagi sebarang cadangan secara bernas dan teliti untuk meringankan beban rakyat.  Inilah mutu pemikiran beliau yang mewakili pembangkang  sebagai respon kepada krisis minyak dunia.  Dato’ Seri Anwar Ibrahim juga hanya mampu mengeluarkan janji-janji manis tanpa menggariskan perancangan teliti tentang ikrar beliau untuk menurunkan harga minyak sekiranya Pembangkang mengambil alih Kerajaan Persekutuan yang telah digembar gemburkan akan terlaksana melalui pintu belakang sebelum 16 September, 2008.

sila klik sini utk bacaan seterusnya. Diharap penerangan yang diberi oleh YB KJ dapat ‘membuka mata dan telinga’ para penyokong pembangkang mengenai harga minyak di Malaysia

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s