Transkrip soal jawab sidang media Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak

-mstar

PERTAMANYA saya hendak ulangi bahawa apa-apa perkara yang disebut boleh dianggap subjudice kerana kes ini masih dalam perbicaraan dalam mahkamah.

Namun demikian, saya ingin mengulangi dan menyatakan dengan setegas-tegasnya bahawa saya tidak pernah mengenali atau berjumpa dengan wanita Mongolia yang disebut dalam akuan bersumpah itu. Oleh itu akuan bersumpah itu saya anggap sebagai satu pembohongan yang amat dahsyat dan rekaan semata-mata dan berniat jahat berunsur fitnah dan bertujuan untuk mencemar imej saya.

Saya amat yakin bahawa tindakan ini merupakan satu usaha yang terdesak atau very desperate attempt oleh (Datuk Seri) Anwar Ibrahim untuk mengalih pandangan daripada tuduhan liwat yang beliau hadapi sekarang.

Apa yang penting sekarang ini ialah bukan apa-apa perkara yang dibangkitkan sebagai mengalih pandangan orang ramai, tetapi rakyat hendak tahu sama ada perkara itu, kes liwat itu berlaku atau tidak. Saya harap pihak berkenaan akan siasat sepenuhnya dan buat ketetapan dan buat pengumuman untuk pengetahuan umum secepat mungkin.

Berhubung akuan bersumpah ini, oleh kerana akuan bersumpah ini bercanggah dengan kenyataan di mahkamah dan juga dengan laporannya pada pihak polis, maka saya menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat sepenuhnya. Pihak bertanggungjawab mesti sanggup menerima apa-apa tindakan akibat perbuatannya itu sekiranya pihak berkuasa mendapati ada kesalahan dari segi undang-undang.


Soalan: Adakah Datuk Seri akan membuat lpaoran polis atau mengambil tindakan undang-undang.?

Jawapan: Setakat ini saya menyerahkan kepada polis untuk ambil tindakan, tetapi saya ada hak juga sebagai warganegara. Soalnya kenapa berlaku sekarang, bila kes liwatnya (Anwar) timbul, tiba-tiba semua pihak diserang. Ketua Polis Negara diserang, Peguam Negara di searang, saya diserang. Kenapa sekarang, persoalannya? Jadi kita tidak boleh alih daripada isu utama. Isu utama ialah kita hendak tahu sama kes liwat itu berlaku atau tidak. Ini yang kita hendak tahu.


Soalan: Mengapa Datuk Seri fikir Anwar serang Datuk Seri secara peribadi?

Jawapan: Saya tidak tahu. Mungkin dia anggap saya di belakang budak ini (Mohd. Saiful Bukhari Azlan). Sebenarnya tidak ada konspirasi. Budak ini datang jumpa saya kerana mengadu hal bahawa dia telah diliwat oleh Anwar. Saya mula-mula tidak yakin sama ada cerita ini benar atau tidak. Jadi saya menyerah kepada dia untuk serah pada polis untuk menentukan apa-apa tindakan selanjutnya. Saya terima kedatangannya atas sifat saya sebagai pemimpin dan dia sebagai rakyat biasa yang ingin mengadu pada saya. Saya tidak pernah mengenali beliau sebelum ini.


Soalan: Bila dia datang jumpa Datuk Seri.

Jawapan: Beberapa hari lalu, tetapi saya hanya beritahu dia, terpulanglah kepada dia.

Soalan: Beberapa hari lalu sebelum dia (Saiful) buat laporan polis?

Jawapan: Sebelum dia buat laporan polis. Tetapi saya sceptical (kurang percaya). Saya tidak pasti sama ada terdapat sebarang asas, sama ada dia berkata benar. Saya agak bimbang, jadi saya kata, terpulanglah pada dia.

Soalan: Mengapa dia datang berjumpa Datuk Seri?

Jawapan: Mungkin kerana dia memerlukan bantuan dan dia kenal salah seorang pegawai saya.
Soalan: Setelah mendengar keterangan Saiful, Datuk rasa ada asas?

Jawapan: Saya nampak dia seolah-olah berkata benar sebab saya nampak dia dalam ketakutan. Tangannya seram sejuk. Tetapi saya tak berani buat kesimpulan jadi saya nasihatkan “awak sendiri buat keputusan.” Dia ceritakanlah segala-galanya yang berlaku.

Soalan: Apa yang dia cerita….?

Jawapan: Oh banyak, cerita-cerita itu banyak. Satu hari nanti saya mungkin boleh cerita, tetapi selepas kes mahkamah.

Soalan: Datuk Seri nasihatkan dia buat laporan polis?

Jawapan: Tidak. Saya katakan pada dia, terpulanglah kepada dia. Saya sendiri tidak pasti sama ada dia akan buat laporan polis atau tidak.
Soalan: Datuk Seri bersedia untuk beri keterangan pada polis?

Jawapan: Mengapa saya, saya dengar saja. Keterangan daripada dia, bukan saya.
Soalan: Adaka Datuk Seri mempunyai hubungan seksual dengan wanita itu?

Jawapan: Tidak. Sekali-kali tidak.

Soalan: Adakah Datuk Seri terlibat dalam konspirasi untuk menutup satu kes bunuh?

Jawapan: Tidak, sudah tentu tidak. Saya tidak pun pernah bertemu dengannya (Altantuya).
Soalan: Adakah Datuk Seri bercadangan mengambil tindakan undang-undang terhadap orang yang menuduh Datuk Seri?

Jawapan: Saya membiarkan polis untuk mengambil tindakan. Apa yang penting ialah tindakan diambil oleh pihak berkuasa terhadap yang terlibat kerana terdapat peruntukan undang-undang lain seperti Akta Fitnah.
Soalan: Dulu Datuk Seri kata Saiful pernah datang ke pejabat.

Jawapan: Ia adalah dua kejadian berbeza. Dia datang ke pejabat saya untuk mendapatkan bantuan untuk mendapatkan biasiswa. Dia hanya bertemu dengan pegawai khas saya. Dia datang ke rumah saya kerana dia memerlukan bantuan kerana dia dalam keadaan trauma. Saya beritahu semua ini kerana tidak pernah wujud konspirasi kerana anda tidak boleh kaitkan dua kejadian berasingan itu dan saya tidak bertemu dalam kejadian pertama.
Soalan: Ketua Polis Negara dan Peguam Negara dan kini Datuk Seri dikaitkan Anwar dalam kesnya. Tidakkah Datuk Seri fikir Ketua Polis Negara dan Peguam Negara perlu menarik diri?

Jawapan: Hanya jika ia melibatkan kedudukan peribadi mereka. Tetapi mereka masih kekal ketua kepada organisasi masing-masing dan mereka mesti meneruskan tugas mereka.
Soalan: Adakah ini akan menjejaskan reputasi Datuk Seri atau adakah ia ada kena mengena dengan pemilihan Umno akan datang?

Jawapan: Tidak. Saya releks seperti anda boleh lihat, saya masih tersenyum. Saya tidak bimbang kerana saya tahun kebenaran akan diketahui kelak. Saya percaya pada sistem negara ini dan saya tidak melakukan sebarang kesalahan jadi tidak ada sebab untuk saya berasa bimbang. Bagi saya, ia adalah seperti biasa, business as usual.
Soalan: Adakah Datuk Seri bersedia untuk disiasat?

Jawapan: Mengapa pula saya perlu disiasat. Beri saya satu sebab mengapa saya mesti disiasat. Polis telah pun menjalankan siasatan dalam kes Altantuya dan tidak terdapat sebarang bukti (penglibatan saya).
Soalan: Adakah Datuk Seri berpandangan segala-gala dakwaan itu direka oleh Anwar?

Jawapan: Segala-galanya sengaja diada-adakan. Mengapa tiba-tiba, pada ketika ini, dia membangkitkan semua ini. Jika dia benar-benar ambil berat kes ini, mengapa tidak dibangkitkan lebih awal, mengapa sekarang?

2 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

2 responses to “Transkrip soal jawab sidang media Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak

  1. unknown

    salam..ntah r nk kate per…biler bca citer dr 2 belah pihak..rasa cam 2-2 xbpe ley caye….klu tol si saiful 2 x rela..npe die x tolak jer aper yg anwar buat..die 2 da r muda ag…xkn la x lrt kot nk tolak org yg da 60++ 2..ag 1..klu la najib rasa dia x salah..npe lak xleh nk siasat die..??errmmmm….pelik den…tp nie pndngn ak jer as student 20thn….salam…

  2. shut the fuck off...

    if u sir,u boss want to “liwat” yourself….what will u do??? just give your ass hole ker?….sceptical haha…
    try to think before create an accuse to someone…ridiculous…(BN or UMNO never think before doing something) f.y.i i’m not from PKR or BN..i’m a non govt individual who use a brain to think and work to eat (not bribe to eat haha..)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s