Pak Lah Silap Langkah – Ku Li

dari mstar

KOTA BAHARU: Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan langkah Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pelan peralihan kuasa pada pertengahan 2010 dan bertanding sebagai Presiden UMNO merupakan satu langkah yang silap.

Kata Razaleigh, jawatan Presiden UMNO itu ditentukan oleh ahli UMNO dari peringkat akar umbi dan tidak wajar bagi Abdullah untuk serahkan kuasa kepada sesiapa pun.

“Banyak pihak tidak menyedari bahawa Perdana Menteri perlu mendapatkan restu pelbagai pihak terutamanya dari Yang di-Pertuan Agong,” katanya kepada pemberita selepas pertemuan dengan ketua-ketua cawangan UMNO di jajahan Bachok di sini Khamis malam.

Beliau berkata, selama ini Abdullah merupakan “caretaker” (penjaga) kepada UMNO kerana pemilihan parti itu sepatutnya berlaku tahun lepas namun ia ditunda berikutan pilihan raya umum ke-12.

Tengku Razaleigh, Ahli Parlimen Gua Musang berkata, keputusan Abdullah itu tidak akan mengubah pendirian beliau untuk bertanding bagi jawatan presiden pada pemilihan parti yang dijangka Disember ini.

Beliau merupakan antara mereka yang mahukan perubahan kepimpinan parti sejak pilihan raya umum lalu dan menawarkan diri untuk bertanding kerusi Presiden kali ini.

nota: ramai juga berpendapat bahawa tempoh peralihan kuasa dua tahun ini adalah terlalu lama. sesetengah pihak merasakan bahawa peralihan kuasa perlu dilakukan dengan segera yakni pada pemilihan UMNO yang akan datang. walaupun terdapat banyak pandangan dan pendapat mengenai tempoh peralihan kuasa ini dan peranan YDP Agong di dalam soal perlantikan Perdana Menteri, penulis percaya Pak Lah dan Najib ada pendapat tersendiri mengenai peralihan kuasa ini.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s