Perjanjian Pangkor II – PAS Pusat tidak pasti

dari utusan

Pas Pusat tidak pasti mengenai kewujudan ‘Perjanjian Pangkor II’ antara Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dengan pemimpin DAP berkaitan perjuangan menegakkan pemerintahan Islam di negeri itu.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Kamaruddin Jaafar berkata, perbincangan berhubung pembahagian kuasa antara parti-parti dalam pakatan pembangkang di negeri yang ditadbir mereka memang pernah dibuat.

“Tetapi saya tidak pastilah sama ada wujud sebarang bentuk perjanjian, di peringkat pusat memang tidak ada tetapi di negeri, kamu kena tanya dengan yang berada di sana.

“Kita tidak ada maklumat pasal itu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan abang kepada Mohammad Nizar, Mohd. Fadzil menganggap adiknya itu tidak layak menerajui negeri Perak kerana menandatangani ‘Perjanjian Pangkor II’ dengan DAP yang antara isi kandungannya melarang Menteri Besar daripada menyebut negeri Perak diperintah oleh Islam.

Dalam perjanjian itu, Mohammad Nizar juga dikatakan tidak dibenarkan menyebut terma-terma politik yang berkaitan dengan Pas atau bahasa Arab seperti hudud dan qisas.

Pakatan DAP, PKR dan Pas memerintah Perak selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu apabila mereka memenangi 31 kerusi Dewan Undanan Negeri berbanding Barisan Nasional (BN) yang mempunyai 28 kerusi.

DAP mempunyai 18 kerusi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) memenangi tujuh kerusi dan Pas hanya memiliki enam wakil rakyat termasuk Mohammad Nizar.

Tambah Kamaruddin, perbincangan mengenai pembahagian kuasa adalah sesuatu yang normal di kalangan parti pembangkang tetapi menandatangani sebarang bentuk perjanjian adalah sesuatu yang agak luar biasa jika ia berlaku

nota: MB Perak wajar dipanggil oleh PAS Pusat bagi menerang isu perjanjian ini sekiranya ia merupakan satu perjanjian yang dibuat secara tertutup tanpa persetujuan dari Pas pusat. Penulis percaya sekiranya perjanjian ini diketahui dari awal lagi oleh Pas Pusat sudah tentu Perak tidak akan menjadi negeri boneka DAP.

Advertisement

1 Comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

One response to “Perjanjian Pangkor II – PAS Pusat tidak pasti

  1. mok

    Sepatutnyer, kalau tak benar.. MB Perak perlu menafikan segera dakwaan abang kandungnya tu. Sampai bila nak play safe aja. Contoh ler.. kalau meminang anak dara.. diam tanda setuju. Ehh, setuju kut dengan dakwaan tu ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s