Usul: Surat Mukhriz kepada 22,000 cawangan Umno

sumber mstar

YB Dato’ Mukhriz Mahathir

B-13-D2, Plaza Mont’ Kiara, No. 2 Jalan Kiara,

50480, Kuala Lumpur.

15hb Julai 2008

YANG DIHORMATI KETUA-KETUA CAWANGAN UMNO

Assalamualaikum wbt. dan salam sejahtera

PER: USUL MESYUARAT CAWANGAN UMNO

Di doakan semoga Yang Dihormati Ketua- Ketua Cawangan UMNO dan seluruh warga Cawangan berada dalam keadaan sihat dan sejahtera.

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas. Saya memohon perhatian Yang Dihormati Ketua-Ketua Cawangan UMNO kepada cadangan yang ingin saya kemukakan untuk pertimbangan pihak Tuan dan Cawangan-Cawangan UMNO.

Seperti yang kita sedia maklum, musim mesyuarat Cawangan dan semua Cawangan- cawangan sayap parti bermula pada 17hb Julai ini. Dalam keadaan di mana parti yang kita sayangi ini telah dikejutkan dengan keputusan Pilihan Raya Umum baru-baru ini, sudah pasti Pemilihan yang bakal kita lalui ini akan menentukan timbul mahupun tenggelamnya UMNO.

Sokongan terhadap UMNO dan Barisan Nasional yang telah merosot kebelakangan ini, seperti yang telah terbukti dengan prestasi PRU-12 yang mengecewakan telah menyedarkan kita bahawa suara ahli akar umbi wajib di dengar dan diambil kira. Malangnya, walaupun UMNO adalah parti politik dengan bilangan keahlian yang terbesar di dalam negara kita, hanya lebih kurang 2500 orang perwakilan yang menghadiri Perhimpunan Agung UMNO sahaja yang akan memilih Presiden parti dan juga seluruh barisan kepimpinan UMNO di peringkat tertinggi. Lebih malang lagi apabila berlakunya gejala rasuah politik di dalam pemilihan UMNO seperti yang telah berlaku di dalam pemilihan- pemilihan sebelum ini sehingga merosakkan kredibiliti UMNO itu sendiri. Mungkin sudah tiba masanya kini, hak untuk memilih kepimpinan teringgi parti harus bermula dari peringkat cawangan lagi.

UMNO sudah berada persimpangan ketika ini. Sudah tiba masanya ahli-ahli UMNO secara keseluruhannya menuntut hak untuk memilih pemimpin tertinggi parti. Sudah sampai ketikanya untuk kehendak rakyat, khususnya kaum Melayu, dizahirkan di dalam pemilihan parti kali ini melalui ahli-ahli UMNO diperingkat Cawangan.

Atas sebab-sebab berikut, saya dengan rasa amat rendah diri ingin mencadangkan agar Mesyuarat Cawangan-cawangan UMNO di seluruh negara mengusulkan senarai nama-nama untuk dicalonkan bagi setiap jawatan tertinggi parti dari Presiden, Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, dan kalau boleh termasuklah Ahli- ahli Majlis Tertinggi UMNO untuk pertimbangan Mesyuarat Bahagian. Dengan cara ini, kita dapat :

1. memperkasakan dan memanfaatkan mesyuarat Cawangan kerana ahli-ahli yang hadir mesyuarat dapat turut terlibat dalam pemilihan pucuk pimpinan, sekaligus membantu mencukupkan korum mesyuarat

2. menunjukkan sokongan ahli-ahli akar umbi terhadap kepimpinan yang bakal dipilih

3. mendekatkan pemimpin dengan ahli-ahli akar umbi

4. menghindar dari berleluasanya gejala rasuah politik

Saya lampirkan cadangan format usul yang dimaksudkan untuk kegunaan Tuan di mesyuarat Cawangan nanti. Diharapkan cadangan saya ini dapat diterima baik oleh pihak Tuan dan Cawangan yang Tuan terajui. Dengan cadangan ikhlas ini, diharapkan kekuatan UMNO di semua peringkat dapat digarap kembali demi perjuangan parti iaitu untuk Menegakkan Syiar Islam, Memartabatkan Bangsa Melayu, dan Memajukan Tanahair tercinta, Insya’Allah.

Salam hormat.

Yang ikhlas,

YB Dato’ Mukhriz Mahathir

1 Comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

One response to “Usul: Surat Mukhriz kepada 22,000 cawangan Umno

  1. Siapa Kita?

    Kami usul Dato’ Mukhriz Tun Mahathir sebagai Presiden UMNO boleh?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s