Ucapan bekas Presiden MCA dan MIC

utk renungan buat para pembaca. sumber dari drkhir.com

Presiden MCA, Tun Tan Siew Sin, dilaporkan dalam akhbar tempatan bertajuk “Tun Tan Answers Critics on special Previleges” dalam pada 30 april 1969, berkata:

“The Malays, through UMNO, were generous enough to relax the citizenship laws of this country to such extent that within 12 months of independence, 90 percent were still non-citizens after nearly 100 years of colonial rule in the Malay States. In return for this major concession. the MCA and the MIC agreed to continue the policy of preserving the special position of the Malays while at the same time upholding the legitimate interest of other communities.”

[Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu telah menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain.]

– Sumber Tan Sri Khalid Awang Osman, Malaysia – An Anthology, Vantage Press, New York, hal. 38-39.

UCAPAN PRESIDEN MIC merangkapMENTERI KERJAYA RAYA, POS DAN TELEKOM, TUN V.T. SAMBANTHAN DI DEWAN RAKYAT PADA 1 JUN 1965.

“Now, in 1955 we won the elections with a great majority. Then we obtained freedom in two years time. During this period, we had to discuss citizenship and various other things. Now what did the Malays do – since we are speaking on racial lines – what did the Malay leadership do? The had 88 percent of the electorate still with them. What did they do with citizenship?

If we look around in Asia and East Asia, particularly, you will find that my race the indian race, is not welcomed in Ceylon, is not welcomed in Burma. Look at my brother Chinnese race, it is not welcomed in Thailand, in Vietnam, in Cambodia, in all the other areas. What help do they get for citizenship in all these territories? In Burma, as we know, Indian have been send packing, in Ceylon they refused them citizenship and in Burma it is likewise. I know it, you know it. And yet in Malaya what happened? Here we found that the Malay leadership said, “We shall tkae them unto ourselves as brothers, we shall give them full opportunity to live in this country, we shall give them every opportunity to become citizens.” And so, in 1957, for the whole year, we waived language qualifications, and tens of thousand of Indians, Chinnese, Ceylonese and others became citizens…

As I said, it has been my great good fortune to have born in this country. Where else can you find a more charitable, a more polite, a more decent race than Malay race? Where else can you get such politically decent treatment for any immigrant race? Where else in the history of the world? I ask you. These are the facts. Who are you to safeguards us? I am 10 percent minority race here. But I am happy here.”

[Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh Orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

Jika jita lihat di serata negara Asia dan asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Dam lihat saudara kita kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain.

Dan apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka perolehi di semua wilayah tersebut?

Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. saya tahu dan anda juga tahu. dan dalam pada itu apa yang sedang berlaku di Malaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, “Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan lehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara.”

Dan seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain dari Bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.”] – Sumber Tan Sri Khalid Awang Osman, Malaysia – An Anthology, Vantage Press, New York, hal. 60

3 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

3 responses to “Ucapan bekas Presiden MCA dan MIC

 1. Salam,
  Satu atikel yng hebat!.septutnya perkara macam inilah MSM keluarkan semasa PR12.Kadangkala mamak tak faham editor-editor MSM!.Ada kah mereka ini terlalu naive tentang dasar perjuangan dan persahabatan yang telah ditunjukan oleh pemimpin-pemimpin kaum bukan Melayu.Begitu indah sekali Tun Sambathan menerangkan tentang parti UMNO..kenapa pemimpin UMNO tak menggunakan pendekatan seperti ini semasa pilihanraya.Sepatutnya sedutan ucapan ini perlu dimasukan dalam buku teks sejarah untuk generasi muda bukan Melayu faham tentang natijah bekas pemimpin mereka dulu.MIC juga perlu memainkan peranan aktif dalam intergrasi masyarakat.Kalau boleh Mamak nak lihat dato’sri Samy vellu buka mesyuarat agung tahunan MIC dengan mengenakan baju batik dan wanita MIC mengenakan baju kurang.Lupakan sari dan kain lunggi itu!.Kita dah jadi orang Malaysia pakailah baju orang Malaysia!.Restoren Mamak kat Penang beruniform batik dan pakai tutup kepala style songkok.Lagi kemas!!!!.Bila orang bagi kita merasa!.Jangan bagi betis nak pulak peha!.Buat baik berpada-pada buat jahat sekali!.

  Pisang Emas Bawa belayar,
  Masak sebiji di atas peti,
  Hutang Emas boleh dibayar,
  Hutang budi bawa Mati….

  kenangkanlah budi orang Melayu!.Tak akan tak boleh balas budi itu sikit?……..

  p/s:The best ever article….MSM should publish it for the rakyat!.

 2. penyapoo

  Syukurlaa ade gak yang sedar diri, tapi jangan dimulut sahaja ya

  tak payah jauh laa di negara brunai pon org2 kaum lain susah nak dapatkan kerakyatan walau dah bercucu cicit, (ni yg kudapat dari kawan ku yg dok brunai laaa)

 3. mok

  Orang yang sedar diri tu dah tiada di dunia ini. Yang masih tak sedar diri tu.. berlambak-lambak lagi. So.. saranan mamak haji perlu dipanjangkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada menteri penerangan DSC. Buat la apa yang patut… mesti sebar dan dedah kpd rakyat pelbagai kaum.. especially generasi muda yang bakal mengundi di Permatang Pauh nanti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s