Anwar Bertanding di Permatang Pauh – Terkini

penulis menerima sms dari seorang teman. Presiden PKR yang juga MP Permatang Pauh akan mengosongkan kerusi Permatang Pauh bagi memberi laluan kepada suaminya yang juga Penasihat PKR untuk bertanding bagi kerusi tersebut.  Datin Seri Wan Azizah telah pun menghantar surat pelepasan kerusi parlimen tersebut kepada Speaker Dewan Rakyat awal hari ini.

sebelum ini, banyak spekulasi yang anwar akan bertanding di BTR atau Kulim. Tetapi kini sudah terjawab di mana DSAI lebih selesa untuk bertading di kerusi ‘selamat’ bagi beliau iaitu di Permatang Pauh. Adakah kerusi Permatang Pauh masih lagi selamat bagi beliau untuk bertanding pada PRaya kecil nanti. Persoalan bakal terjawab nanti.

63 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

63 responses to “Anwar Bertanding di Permatang Pauh – Terkini

  1. Insya Allah anwar akan menang dgn mengalahkan si umno yg batil…

  2. LAWAN TETAP LAWAN BRO. PULAU PINANG JADI MEDAN NASIB MELAYU. INI PERTARUNGAN ANTARA KETUANAN MELAYU VS KETUANAN RAKYAT. DULU SINGAPURA JADI GELANGGANG. SEKARANG P PINANG PULAK. OLEH ITU ORG PULAU ATAU TANJUNG KENA CHAWAT KOTE “LAWAN BIAR MENANG, PANTANG UNDUR PAHLAWAN MELAYU.” SEMUA MELAYU BERSATU DINAUNGAN UMNO

  3. Big8

    Insyaallah..tapi kita kena ingat..menang PRU x semestinya benar..semoga Allah permudahkan kerja org yg beriman dan yg berhati suci…dan musnahkan org yg berniat jahat . Semoga Allah memelihara Agama Islam..dan jahanamkan perosak2 agama Islam..Amin

  4. AbangTuah

    Salam..

    Kawan rasa kalau letak lawan yang betul-betul hebat…belum tentu Anwar boleh menang.

    Lagi satu kawan rasa imej Anwar dah tercalar teruk, jadi pengundi2 akan jadi serbasalah…sekiranya Anwar tak salah tak apa…sekiranya anwar betul-betul bersalah maka mereka tak sanggup mempunyai wakil rakyat yang berperangai sedemikian.

    Oleh yang demikian ramai yang tidak akan mengundi Anwar khuatir tersilap pilih.

    Salah satu faktor yang tidak menyebelahi Anwar ialah situasi politik semasa…Ezam, liwat, hak-hak melayu, ketuanan melayu, raja-raja melayu tercabar, keangkuhan DAP, perpecahan melayu dan kronisma dan nepotisma dalam PKR akan menyebabkan penyokong PKR sendiri mencari jalan bagi menebus kesilapan mereka.

    keh..keh..keh..

  5. Salam,
    Mamak dah agak dah Heroin kita dah mual dengan hero yang galak menonggeng ini!.Orang Bukan Melayu tak mahu kosongkan kerusi ke?.Yang Melayu punya juga jadi pilihan.Bila berita lapuran HBKL keluar tiba-tiba saje dia dah galak atau pun sengaja nak putar belitkan otak orang Melayu Permatang pauh ke?.Mamak harap semua tenaga ahli UMNO Pulau Pinang amat diperlukan untuk menumbangkan hero kita ini.Biar karier politiknya berkubur di kampung halamannya sendiri!.Mamak dah nak mula kempen di Alam maya ini dari sekarang!!!!!.Tuan moderator tolong beri peluang kepada Melayu Pulau Pinang untuk khasnya melayu Permatang pauh untuk akses dalam blog ini.Mamak tak dapat cari blog yang sebagus ini diseluruh blog UMNO ini.Mamak juga perlukan bantuan pejuang-pejuang cyber Abang Tuah the Lion Heart,Greatest Kuntakinte,Super mok,The knightship Apai ,The fishy Ikan,The unbeatable Big8,dan lain sahabat untuk kasi hantam sama chief keadilan.Nanti Mamak kasi nasi kandar special untuk semua termasuk pembangkang yang berkunjung ke Blog ini.We not going to win the battle but going to win the War abang Tuah……….!!!.This time we going change the poliical scenery of Malaysia.trust me!!!.Red Alert in this blog..”To Be or Not To Be”!!.
    Mamak mintak maaf dulu sekiranya ada anti UMNO yang akan jadi mangsa kari kurmak mamak nanti!.!!!.Mamak akan mula aggresif dari sekarang tak mahu jadi sitting duck…Battle ship ready..guns are ready for enggage!.Enemy will be terminated instantly!!!.This is UMNO territory don’t dare to cross the border!.

    p/s:Mohon pertolongan dari Moderator hebahkan kepada semua blog dan website UMNO Pulau Pinang untuk berkunjung ke Blog ini untuk pantau komen!.Bagi mamak tak ada blog UMNO yang sehebat blog ini.UMNO Pulau Pinang kena rajin macam blog Pemudaenggang!.kepada blog -blog UMNO Pulau Pinang :Hampa semua tiduk dah cukup bangkit dan masa untuk berjuang demi Parti….bukan pasai siapa nak jadi calun…jangan nak beranggan dan kalau tak dapat jangan tikam belakang….siapa yang cabut lari dari perjuangan ini Mamak bagi Firing Order kalau tak percaya tunggulah….Mamak dah pasang spy ramai kali ini!.Kalau berani hampa buatlah macam PR12 itu..kawan makan kawan…Mamak sembur ..passembur yang direka kahas untuk Pilihanraya kecil ini!.Sekali lagi moderator…mintak tolong banyak-banyak…ini bukan pilihanraya tapi perjuangan terakhir Mamak-Mamak Penang Untuk UMNO.Termasuk Mamak yang tak mengaku mamak di ceruk tukun itu!.

  6. Salam Wahai Farid yang durjana!

    Hang tau ke Makna Bathil itu…kamu menghina anak dari keluarga Ulamak macam Pak Lah dan kamu sanjung keluarga Anwar yang orang sini kata”Bapak Kencing berdiri anak kencing berlari”,Bapak borek anak rintik…kamu tanyalah orang sini si anuar ini kahwin pun kahwin koboi…bapa dia Amah pun sapu….jadi kamu menghina orang Umno bathil…hang pii tengok muka hang kat cermin betui-betui..Layak kah hang beri pendapat kat orang UMNO Pulau Pinang.

  7. BakaL PM

    itu kalau menang…. kalau kalah buat malu jer….. Ingat nak bertanding kat tempat lain rupanya kat tempat dia jugak…. xpela maybe xde sesiapa pun dari pengikut dia nak kasi kerusi diaorg kat anwar … masing2 nak jg tempolok sendiri… nasib baik ada bini mithali….. ok la apa2 good luck….

  8. kalau mereka pilih DSAI(SODOMIZER),bermakna Permatang Pauh akan menjadi Pusat kerajaan KOTA SODOM (PR).
    Dimana akan lahir lah specialist2 SODOMIZRING yang terunggul di krajaan KOTA SODOM.(PR).

  9. tubir

    Memang benar tak ada orang lain nak bagi tempat pada mamat seorang ni .sian dia . kawan rapat pun nak jaga temolok juga bukan senang nak jadi YB kena buat road show buat janji dan buat fitnah sekali .Ya lah macam pelipurlara.cakaplah apa saja yang sedap didengar oleh orang yang kurang akal.kesian pada orang pematang pauh ………..tah tah masih tak ada otak lagi .Kepada yang nak bertanding ni tah apa lah yang nak djanjikan dan apa pula yang nak gembar gemburkan kita tengok lah gelagat orang yang diangap pemimpin yang diangap ungul ini (oleh penyokong nya aja termasuk negara yang sewaktu dgn nya )
    Dengar kabar ada kawan kawan yang gelak kat belakang tengok ayam sabung belaga .dia orang tolong panaskan lagi .tapi yang sebenarnya ayam sabung tu akan mati termakan racun yang beri oleh kawan kawan nya sendiri. Kesian dia ……
    Kalau mati kali ini nampaknya tak berkubur lah dia untuk diingati.jangan nak ditulis atas batu atas pasir pun orang mungkin tak mau ……….sian dia . Pada orang melayu pineng tu hampa kena ingat………tanah hampa dah tak ada lagi yang tingal tu pun kat hujung laut tu ja lagi , hang semua nak pi mana lepas ni .Nak bela babi ?,,,,,,sian orang pematang pauh……

  10. Salam Bakal PM,

    Selamat datang ke blog ini.Mamak memang sambut baik komen saudara yang nuetral dan berfakta…thanks again.Wassalam.

  11. Salam tubir,

    Kalau dia terkubur di Permatang Pauh kita tulis je nama dia kat Jalan Permatang Pasir atau pun Permatang batu…kesian banyak juga pergorbanan pada Negara kerana iklan dia ini semua orang didunia kenal orang melayu ini ramai yang homo…he!he! sumbangan pada negara juga untuk promosi pelancungan.

    Kalau saudara nak tahu kenapa tiba-tiba dia nak bertanding bukan apa dia ini nak kena tangkap dah dengan polis bila-bila masa..untuk mengelak tangkapan polis dia buat satu filem baru”Saya langsung Tak dapat tanding secara jujur Di Malaysia!.Jadi mat-Mat Salleh kawan dia buat ceritalah kononnya kerajaan Malaysia terlalu zalim kat dia..kesian dia!Auta mamak!.Yang penyokong pun demolah disana sini tuntut “Free Anwar”.Parti dia orang tak ada kerja asyik jadi lembu dia je!.Buang Masa dengan dia ini.Kononya macam Malaikat bagi depa!.Kalau dia tiada parti haprak dia orang pun terkubur sama.Apakah ini dikatakan perjuangan?.Masalah diri pun tak boleh settle nak settle masalah penduduk Permatang Pauh konon…semua duk kat KL…boring kat KL macam wakil rakyat dulu pun sama.Kali ini UMNO jangan cari Orang KL cari yang local..senag bagi rakyat!.

    Yang Pening sekarang ialah ketua Menteri Lim Guan Eng……!Dia pun tak kenan dengan dia ini!.Orang UMNO permatang pauh jagalah hati orang BN sikit iaitu Cina dan India kunjunglah bilek gerakan mereka dan tanya khabar..Ini tak..ada bilek gerakan parti MCA merajuk tuutup bilek gerakan pada masa PR12.Pak Lah kena ingat sikit walu pun mengantuk kena minum Tongkat Ali untuk mencekang mata untuk berkempen!.

  12. atasinchi

    orang kata itu kubu kuat anwar… itu sebab wan azizah boleh pegang dua penggal…
    namun, ape saje boleh berlaku…tidak mustahil jika anwar akan tewas di kubu sendiri…
    teman lihat, umno masih kuat walau diacah hebat oleh PR dlm pru12 yg lalu…org2 spt AbangTuah, sekupang dua, mok, mamak penang mampu memacu jentera umno…disini memang anda semua hero, walau cube diimbangi oleh insan, hampeh dan saifudin…tapi harus diingat, di luar sana masih ramai lagi insan, hampeh dan saifudin yg sedia menggempur UMNO seperti mana dlm pru12 yg lalu…bangkitlah dan bersatulah UMNO, gembleng segala tenaga di permatang pauh…
    buat calon yg akan bertanding, bersainglah secara sihat, berjuanglah untuk rakyat dan negara…
    buat PR, inilah peluang yg harus diambil sepenuhnya bagi mengukuhkan perjuangan…
    bagi UMNO, inilah peluang yg harus diambil bagi survival perjuangan org melayu…
    semoga yg berjaya akan mampu melaksanakan tugas sbg wakil kpd rakyat permatang pauh dan malaysia secara amnya.

  13. assalamualaikum semua…bukan kaki ponggong!

    mamak dan tuah teman adalah org pertama mendaftar kat medan perang sana.

    teman rasa kalau kena nasi wangeh dan teh tarik mamak banyak inspirasinya dan idea….

    all the way to penang mamak
    sekupang dua dok pelik mamak … saiful dengan anwar ..dua dua PKR …lantak ler bukan otg umno… tak malu ka depa maak cerita dlm kain sendiri
    ……..sekupang dua asih kat melaka kengkawan

    yeeeehaaaa …to penang jumpa ustad eng

  14. Wirawaja

    Salam.

    Kali ini kita akan lihat bagaimana nanti pemimpin PAS yang menjadi sekutu PKR akan berkempen untuk membantu Anwar.

    Kita lihat bagaimana Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub terpaksa memberi penjelasan terbaru “Apa yang beliau maksudkan ialah supaya persepsi yang Anwar telah bersalah dapat diperbetulkan,” yang merujuk kepada kenyataan Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden PAS yang berkata orang Melayu sudah mula mempercayai tuduhan liwat yang dihadapi Anwar. Kenyataan ini telah menyebabkan kemarahan Karpal Singh, Pengerusi DAP, rakan kongsi dalam Pakatan Rakyat.

    Nasaruddin sudah bersuara. Beranikah pemimpin-pemimpin PAS terutama Mat Sabu, Taib Azamuddin dan lain-lainnya membersihkan nama Anwar dari tuduhan liwat?.

    Yang berani mempertahankan sudah barang tentu dari pemimpin PKR dan DAP. Lihat sahaja bagaimana Karpal Singh yang ingin mempertahankan Anwar telah menyelar kenyataan Nasaruddin Mat Isa sebagai serangan terbuka dan boleh merosakkan kredibiliti.

    Di sinilah akan kita lihat nanti pendokong PAS yang menggunakan agama Islam sebagai landas perjuangannya akan terbelit lidah bila berada di pentas-pentas kempen.

    Ingatlah, kalau mereka bercakap, berbicara dan berceramah dalam kata-kata dusta demi mempertahankan Anwar, ini sudah boleh disebut hipokrit atau munafik. Tahukah apa hukum Allah kepada orang-orang munafik?.

  15. JANGAN LUPA MAI masuk RHUMAH SAYA NOH MAMAK2 PENANG:

    http://ramlyotai.blogspot.com
    http://awanggedeber.blogspot.com

    MAMAK, CHEK NAK TANYA, MAMAK PINANG KE MAMAK PENANG? KALAU PINANG PI LA PINANG PENGUNDI PERMATANG PAUH TU. MAMAK KENAI KA SAIFUL?

  16. MAMAK.. CM LIM GUAN ENG AKAN BUKTIKAN FORMULA KHALIFAH OMAR ABDUL AZIZ DLM MENTADBIR P PINANG AKAN BERJAYA. FORMULA INI AKAN KUCAR KACIRKAN PERPADUAN JENTERA BN NANTI. APA KATA MAMAK?

  17. BakaL PM

    Anyway kalau ada anugerah isteri mithali aku nak calonkn Wan azizah… Dah agak pun Wan Azizah bkn ikhlas pun berjuang untuk rakyat yang dia lebih utamakan kesenangan & pangkat untuk suami nya…. Apa salahnya kalau dia sebagai ketua pembangkang di parlimen mecari jalan dan idea untuk memajukan penduduk permatang pauh yang selama ini menyokong beliau?? Ini tidak bertanding bukan untuk berkhidmat tp semata2 sebagai umpan untuk suaminya yang x tahu untung nasib kemudian hari…. Entahla… Aku tgk kwn2 lain kat Pakatan xde sapa pun offer Anwar untuk bertanding dikawasan yang diaorg menang sbb apa??? Duit beb….. Kwn itu cerita nombor dua…. Yang penting aku untung…. Entahla….

  18. Kuntakinte

    Salam, pilihanraya medan untuk melantik wakil untuk membela rakyat, bukan membela diri sendiri, dalam kontek ini kuntakinte hairan apa motif kosongkan kerusi Permatang pauh oleh heroin PKR, bagi kat suami hero PKR, ini apa benda ni? selama ni Wan Azizah tak mampu lah nak bela rakyat Permatang Pauh hingga terpaksa letak jawatan, bagi pulak kat suami sendiri, apa main2 ke pilihanraya? apa main2 ke amanah rakyat, terbukti rakyat di permatang pauh boleh di kotak katikkan, WR tugas untuk membela rakyat bukan individu tertutama suami, apabila berlaku pilihanraya kecil SPR akan terpaksa keluarkan budget yang besar untuk membiayaai pilihanraya, kakitangan SPR, Pejabat daerah, Polis dan sebagainya terpaksa bertugas untuk melaksanakan pilihanraya hanya semata2 kerana individu yang mengunakan strategi baru pilihanraya untuk mengeruhkan lagi suasana seperti kata mamak dalam kes sodom sedang hangat guna kan pilihanraya agar kerajaan dituduh menyekat proses demokarasi, kalau tak salah takut apa, tak boleh tunggu lepas kes selesai baru nak bertanding, apa yang terdesak sangat ketika ini juga nak kosongkan permatang pauh!!! bukan kah ada hal udang sebalik batu.

    Berani lah dia di permatang pauh kenapa tak di tempat lain? di kawasan Khalid Ibrahim ke apa perlu khalid jadi AP lagi sedang kan tugas MB pun dah termengah-mengah, kenapa tidak di kawasan WR made ini shanghai ke, yang cakap Bahasa Malaysia sebijik habuk pun tak tahu atau kenapa tidak tunggu aje PRU13 baru lah relevan.

    Rakyat di permatang pauh kuntakinte yakin akan kematangan mereka, jangan di kotak katikkan, kalau Wan azizah letak jawatan bukti ketidak mampuan dia untuk membela nasib rakyat permatang pauh, jangan dimain2 kan amanah rakyat permatang pauh, kenapa rakyat permatang pauh baru saja memberi mandat kepada wan azizah dia boleh meletak jawatan, tidak kah ini menyusahkan rakyat hanya kerana hal peribadi suami beliau rakyat yang dijadikan bahan dan mangsa, tidak kah ini dinamakan pengkianat kepada amanah rakyat, rakyat memilih wan azizah kerana yakin wan azizah pembela rakyat, dengan angkuh suaminya mengatakan akan menang bukan saja permatang pauh tapi di mana2 saja, sombong namanya, kesal teman kerana seorang kita sanggup mempermainkan rakyat terutama rakyat permatang pauh.

    Siri the lost world of sodom siri ke 3 bermula tentu ini lebih hebat lagi, sambutan filem ini hanyat rakyat permatang pauh yang bijak untuk afundi nya, walau apa pun sistem demokrasi memang subur di Malaysia ini, hak kepada setiap individu sebagai warganegara, siapa menang dan kalah kena menerima, kita harap berlansung dengan baik dan sempurna dari kedua2 pihak. hanya jangan kalah nanti kata SPR tidak telus, Kerajaan main kotor dan sebagainya.

    Selamat rakyat Permatang Pauh itu doa kuntakinte.

  19. Kuntakinte

    lu kena relax looo..xpayah mau takut..nie pilihan raya kecik sajer…tu budget pun kecik jer bagi SPR..dulu tu olang beli INK sampai rm4 billon tp xde pakai juge…tu lagi rugi looo…tu polis pun manyak duit juge..mau tangkap tu satu olang pun mau bawa 10 bijik kereta sama 100 org polis looo…nie kecik punye kawasan..so polis boleh handle punye…lu xpayah risau pasal budget..sbb tu PKR sama UMNO manyak duit punye olang…mesti tu olang bleh support punye…

    lain ler citer gua…duit mau bayar wang deposit utk bertanding pun blem cukup..gua memang bercite2 mau bertanding kat sane tp duit tarak cukup…tu ler gua ingat mau pinjam kat pembaca2 blog ler..tolong2 hulur skit ler duit…lepas gua menang..gua kasi lu olang semua projek seolang satu projek..gua xde pakai tender punye..terus runding punye mcm tu olang cakap ala2 DEB..ape macam?

  20. mok

    Huwaaa.. larknat haa, wa maaca lu punyer tuleh haa.. manyak sakit hati loo, apa pasai itu maciam haa ? Lu cakiap haa, manyak manehh..muka ada sinyum, tapi lalam haayia..manyiak turuk, manyiak musuk punyer. Suma tippuh punyer cakap. Lu cakiap haa.. luit talak manyak pakai, sikalang balu satu latuih hali pilihan laye, lagi mau satu kali pilihan laye ka. Itu luit haa.. apek lu ka punyer kaa ? Waa draknat.. lu malah-malah sama itu DEB apa pasai ? Wa lasa haa, lu ini misti Ah Guan.. itu anak Ah Kit, ala betoi ka ? Huwaaa.. itu Ah Guan haa.. manyiak malah sama itu DEB lo.. Itu hali aa.. mukar haa.. manyiak melah ooo, sulupa ulang bakak, pasai mau kasi muang itu LEB.

  21. battleship

    DSAI ini dia tak sedar ke orang dah meluat tengok aksi dia? la ni nak bertanding pulak,apa salahnya dia terus menyokong isterinya berbakti kepada rakyat. Barulah Ikhlas berjuang, ni sama sibuk juga nak kuasa…hm…orang kampung sana pikirla sendiri. Aku nak berenti kerja pulak, mintak bini aku ganti kerja untuk aku…aku jaga rumah masak semua sekali…abih DSAI boleh buat tukar-tukar, takkan aku tak boleh…

  22. AbangTuah

    Salam..

    Haiya darknight ha…haiya wa manyak tukujut ho…4billion ha..4,000,000,000 halega itu ink…haiyo apa macam itu kelajaan punya akauntan kira ha…haiya wa manyak sedih ho..kasi itu akauntan pegi lagi satu kali masuk U la…..

  23. BakaL PM

    seronok sungguh den dongar kau punyo cerito donal dark night. KeSiannya, sedar pun diri tu x berkemampuan selama ni…. So niat tu baik nak bertanding kami alu2 kan tp ukurla dgn dgn tahap kemampuan diri…. Kalau setakat baru pegang jawatan penggantung bendera time pilihanraya x payah la berangan nak naik cpt2 jd calon … Malu kat org kampung jer…. Ni terikut2 Anwar la ni nak cepat sgt naik(gila kuasa) last2 baru la ni dapat tgk dunia semula…. Kot yer pun pergila dulu join mesyuarat nmpk skit usaha tu nak menonjol…. Kalau dah kemaruk sgt nak jwtn kan banyak sahabat2 yang boleh tolong… Tu DAP boleh rekemen Along2 diaorg kalau kau nak pinjam…. Jgn risau xde penjamin sehari pun boleh lulus…..

    Lg satu polis memangla blh bwk satu kereta jer tp nak tangkap org yang kau maksudkan tu bukan la susah sgt yang menyusahkan ialah kebodohan2 (aku ulang)kebodohan org2 yang kononnya setia membela org yang nak kena tahan tu… Menyibuk jer kata org muda2…. Cuba tgk org kurang upaya pun yang dah x boleh jalan nak menyibuk masa penahanan tu menyusahkan jer… ala x kenal ker?? Tu abang angkat kau sapa KAPAL@ kapral…. Korang punya pasal la polis kena keluar belanja lebih… mengabihkan duit rakyat jer…. Pastu bila minyak naik tau marah…. Yang korang jahanam kan ekonomi dgn buat Aksi terlompat2 kat jalanan tu x ker jahanam lg ekonomi??? Mana pelabur berani lg nak melabur tgk korang punya tabiat macam org zaman batu… x bertamadun…. Tu belum lg konsert tayang punggung…. Adus…. Sadis betul….

  24. Big8

    Salam semua pembaca,

    ‘Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu, berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu’

    p/s : jgn pandai cakap je, ramai yg menyampah nanti…

  25. Big8

    salam darknights..

    Maaf lah..kalau dah saudara berfikiran macam 2, kenapa perlu saudara marah2 pemimpin. konon membazirlah, buang duit lah..entah apa lagi yg keluar dari mulut saudara..mungkin saudara sedar atau mungkin saudara buat2 xsedar walau pun berkali2 diulang..hehe..slalu macam 2 la tabiat penyokong pembangkang. Jumpa abu cerita ABC. Jumpa Ali cerita ABC jumpa AH Cong, muthu, sami, laila semua cerita ABC. Dalam sehari x terasa letih walau berpulu2 kali bercerita ABC. Pas 2 rasa bangga lak. hehe..Politik..politik…sampai lupa nk tanya tentang kebajikan anak bini..x mengapa, berjuang punya pasal..konon utk kepentingan rakyat..hehe..apa yg saudara buat utk rakyat. boleh cerita sikit? sikit je, xpayah banyak2..kalau nk tunggu buat sekolah, eh xdela sampai mcm 2..itu bukan kebajikan..betul x? kalau kebajikan kerajaan sekarang lebih kebajikan la dari PAS..dah kena tukar moto plak..payah 2..Nk tanya sikit, tapi xperlu dijawab kt sini, cuma pikir untuk diri sendiri je. Saudara lebih senang menderma kt ceramah2 PAS atau kt masjid? Saya selalu menghadiri ceramah2 anjuran PAS, berebut2 org nk bagi duit kt dalam tong2 yg disediakan..tapi org yg sama itu x pulak berebut saya tengok kt masjid..tugas kt masjid senang, cuma mengalihkan tong kpd org sebelah..apakah lebih mulia menderma kt PAS dr masjid. Mungkin Masjid 2 dibuat oleh kerajaan UMNO. Ish2..bukan kebajikan..lain la kerajaan kebajikan yg buat baru lah boleh dikatakan kebajikan..adoi..dengar ceramah tiap2 malam kebajikan ke bang oi..apa pun tarakkk…

  26. ikanmas

    Salam..

    darknight…kite tgk brother dulani’s blood dh tumpas tinggal awak aje, liat sikit..siap le…serangan sdang tumpu kt awak sorang he..he..he

    Penyapoo…mana awak…

  27. confusednow

    Saya sokong benar cakap Mamak…org melayu sekrang ni main sedap mulut nak mencaci hina, mengembar gembur, cari publisiti murahan press conference sana sini tak cukup, sanggup keluar negara nak perlekehkan negara sendiri lebih lebih lagi org melayu…Kenapa? Tak bolehkah hangpa semua ni dok diam diam jgn cepat melatah melalut tak tentu pasai…awat hang pa ingat dengan berkokok mcm ayam riuh rendah satu malaya kerana “telur” sebijik hang pa ingat hang pa tu semua benaq belaka? Common la, UMNO pun kalau “havoc” pun tak de la nak hentam org tak tentu pasal, bising melalak mcm org gila…UMNO pun org melayu juga pi tgk ceramah UMNO ada ka UMNO buka aib org luar dalam, caci hina..tolong sikit laa…Berapa sikit punya tanah org melayu kat SPU dah tergadai di zaman Anwar..tu hah Sg Nibong yg melangit tinggi tu sapa punya..kroni kroni adik abang dia punya la tu…area QueenBay tu pun lebih kurang gak..Semua UMNO buat tak betul, tak kena, salah aja la…tapi apa yg UMNO/BN bagi ambik, “halal” lak tu. buat pa ambik kalau ada yg “menghina” UMNO/BN pemberian tak halal…dulu DAP poyo tu tak suka PORR, main bantah, marah, pasang banner taruk sticker, project tak baguih..tup tap tu tap mau duit, porrrahhh…cakap tak suka bikin kalau K’jaan bagi laa entah entah buat PKR- projek khinzir raksasa pulak bahagian utara..tu Selangor..MB macam pak lawak, ada ka sesuai Selangor nak jadikan HUB HALAL..bangang apa…dah nama pun nak buat projek khinzir nak letak HUB Halal..fikir laaa…hang pa semua kalau projek tu siap..aku boleh imagine tau naik kapai terbang nak mendarat kat Sepang, hang pa semua mesti nampak khinzir2 tu tergedek gedek main main kat bawah…

    Sepatutnya, kita perlu berfikir secara waras, periksa fakta-fakta, byk bertanya, duduk semeja bincang segala isu-isu yang berbangkit (jgn berperang dahlah)…Kalau PAS boleh mengambil sikap rendah diri (dalam isu-isu tertentu) kenapa bukan PKR/DAP itu sendiri…apa yang pelik aku tengok ni PKR lebih kepada isu berlandaskan “peribadi/balas dendam” sbb apa pun la isu yg berbangkit boleh dikatakan 90% adalah isu Anwar, Anwar, Anwar…DAP pulak dengan mulut celupar laser tu..kalau PAS nak buat undang-undang yang membangkitkan hukum islam..tu hah cepat aja laaa naik tocang/angin.

    Hak org melayu perlu dijaga jangan kita gadaikan kerana org lain yg pentingkan diri sendiri, lebih lebih lagi lagi org bukan melayu akan bertepuk tangan, bergembira org melayu sesama sendiri bergolak saling tuduh menuduh malah “berperang”. Cuba fikir kenapa? Kerana ini lah saat saat yg paling diimpikan mereka untuk mengambil kesempatan terhadap org melayu terutama org pulau pinang…sejarah tok nenek mereka menyebabkan mereka sedar kepentingan mereka untuk terus berusaha, mengapi-apikan sesuatu kejadian, mencari sebyk harta yg mungkin, memanipulasikan minda org melayu agar menjual tanah tanah yg sepatutnya milik generasi akan datang…malah perbuatan “menghantar” org melayu “berhijrah ke kawasan tanah besar dengan membina rumah yg termampu dibeli oelh org melayu adalah tanda tanda yg mereka inginkan org melayu terus “berhijrah” agar PENANG menjadi hak milik mereka …tgk sajalah bila PENANg diambik alih oleh DAP…terkejut beruk…pucuk dicita ulam mendatang…dlm kepala otak tu mcm mcm laa imaginasi..nak menjahanamkan org melayu…PAS cuma boleh mengia atau menidak aja laa…

    Apa nana Mamak cakap betul…

    http://www.geocities.com/freedom_malaysia/50Dalil.html

    aku pun dapat dari org ..fikir fikirkan lah…

  28. AbangTuah

    salam, sekupangdua…

    Kami berbangga ada diantara kita yang akan berjuang di barisan hadapan..selamat berjuang kawan ucapkan..jaga diri..bandit sana tu bandit nyata bukan maya..cawat besi dah tempah ke..keh..keh..keh

  29. Salam,
    Selamat datang saudara ramli…mamak ini sebenarnya orang Tanjung nak bagi nickname Mamak Pinang tak elok pulak kerana Pinang ini banyak maksud…pinang anak orang,pinang dengan sireh dan lain-lain lagi jadi senang sikit ‘Penang’ yang bahasa International kerana cuma Pulau Pinang saja ada dua nama ia itu Nama antara bangsanya Penang dan Dalam negara dipanggil Pulau Pinang.Orang sini gelarkan Pulau atau tanjung je!lagi pusiak nak pikiak.

    Mula mamak malas nak jawab tapi kerana awak baru dan terpaksalah jawab soalan interview awak itu.Mamak nak tanya hang pulak bila masa “hang samakan kafiak makan babi dengan Sahabat Nabi s.a.w yang akrab dan juga seorang khalifah yang Agung itu.Kamu ini jenis apa..Nama Ramly tapi Mamak rasa kamu ini bukan Islam Kot!.

    Mamak nasihatkan Ramli ini pii saja blog Pas dan hebahkan pada mereka ketua Menteri Pulau Pinang ini memerintah negeri Pulau Pinang mengikut Sahabat Rasullullah dan Khalifah teragong.Dan gunakan ia sebagai bahan kempen dan tunggu untuk Solat Jumaat depan untuk edarkan di Mesjid…apa punya bangsalah kamu ini…kalau kamu berfikiran macam ini tak tahu lagi berapa ramai yang spesis yang sama dengan kamu diluar sana!.Kamu tak ada maruah sebagai orang Melayu ke Ramli?Tak apalah mungkin hang peranakan tapi mana perginya Islam awak itu yang samakan Khalifah agong dengan kafiak laknat itu….sayangnya kau belajar agama!.Yang Pas tolonglah nasihatkan kawan awak itu renti gunakan nama Khalifah untuk meraih simpati orang Islam Pulau Pinang dan khasnya Permatang Pauh!!!!.

    Tapi ulamak-ulamak Pas ini, dulu masa Anwar kat Umno kutuk dia gile!terutamanya saudara Mat sabu…katakan macam-macam “lebih Zalim dari TDM lah” tapi bila dia menentang kerajaan kerana kena buang sokong gile!kenapa dia ini keluar dari penjara tak masuk Pas?.Alahai orang Pas hampa ini macam meludah lepas itu jilat kembali.Tak akan kamu tak perasan perangai dia ini,dulu dia pula sokong hampa gile kat Permatang pauh semasa di Abim..sikit punya rapat ke!.Tapi bila masuk Umno merampas dari Parti Pas Permatang Pauh hampa tak akan tak tahu dulu dia baik dengan hampa nak belajar taktik kempen hampalah…Tak Tahulah mamak nak kata pegangan Parti Pas ini….Mungkin sama macam dia kot..cuma gile kuasa nak memerintah…gunakan Islam sebagai alat propaganda yang senang dan mudah untuk mempengaruhi hati pengundi kampung!.

    Untuk Pengetahuan Penggundi-pengundi Cina dan India janganlah seronok dengan perpecahan Melayu sekarang dan mengundi dengan suka-suka je kepada pembangkang dengan niat”melayu sama Melayu gaduh cina india senang”!.Tapi renongkanlah pepatah”Gajah sama Gajah lawan semut mati terpijak”.Maknanya yang susah adalah golongan minority itu sendiri…fikirlah memileh pembangkang untuk ajenda pemimpin parti ke atau parti negara!.Ini pepatah gajah juga tapi bukan ceramah itu “gajah naik Minyak”.Wassalam.

  30. tubir

    Salam mamak dan kekawan,Anuar ni memang pandai dan bijak berbicara.kalau kita lihat tingkah laku nya sekembali dari us beliau seolah olah menjalankan satu misi yang mana dengan mengempur polis dengan berbagai asakan yang mana ini sedikit sebanyak membuat rayat benci dan memandang serong terhadap polis.Kita boleh lihat cara yang digunakan anuar ini adalah mirip cara us.banyak badan kerajaan yang dihentam nya .diantaranya badan kehakiman,BPR,Dan menteri timbalan PM.Kenapa beliau tidak menghentam jabatan ugama islam .Sebabnya beliau akan mempergunakan badan tersebut sebagai pelindung diri nya .
    beliau telah berjaya mempengaruhi sesetengah pemikiran rayat kebanyakan dan golongan muda yang cetek pengetahuan .Golongan ini dihidangkan dengan sesatu yang buruk tentang pasukan polis .kerana apa ? INI kerana badan badan ini lah yang akan mengendalikan sebarang kes yang melibatkan beliau .Segala apa juga tuduhan terhadap beliau akan diangap satu konsperasi jahat terhadap beliau.
    Menurut pemerahatian saya beliau telah bersiap sedia dengan ajindanya .Beliau telah dilatih dan akan melakukanya .
    Untuk kita semua rayaat jangan lah mudah diperbodohkan oleh beliau .Banyak lagi yang saya inggin kongsikan diruang yang terpantau ini.tapi cukuplah setakat ini dulu .orang beliau ada dimana saja ,jabatan kerajaan ,swasta kita kena berhati hati ……………………..jangan jadi iraq,,,,,

  31. jefryong

    salam
    masih ada waktu saya berbicara kpd semua walaupun waktu yg singkat ini saya harap semua
    pembaca boleh fikirkan sendiri sinario politik yg berlaku di tanahair kita ini dgn penuh muslihat.. kepada yg masih tidak faham saya akan jelaskan..

    sebelum pilihan raya apa kenyataan pak lah dlm tv.. katanya saya belum fikir lagi sbb banyak kerja kena buat.. keeskkan harinya paklah terus umumkan pilihan raya sdgkan waktu itu Anuar mencabarnya knp paklah mempercepatkan pilihan raya? dan siapakah yg menyuruh beliau berbuat demikian? selepas pilihan raya UMNO kalah teruk, selepas itu muncul pula dengan cerita ketuanan melayu sehinggakan penuh didada akbar begitu juga di email dan berita yg sungguh sensasi sekali, bukan itu saje didalam email itu penuh dgn isu2 DAP, didlm email tu menceritakan keburukan DAP dan menyamakan DAP sama dgn singapura yg mengapuskan org melayu.. didlm kandunganya itu cukup membuatkan org melayu menjadi takut, dan berbelah bagi terutamanya org2 PAS,

    Utk mengukuhkan lagi kekuatan umno yg sedang bermasaalah ketika itu pemimpin2 umno telah
    bersepakat utk mempertahankan kuasanya dgn mengunakan apa cara sekali pun utk membantutkan usaha anuar utk curi 30 puluh kerusi dpd org2 umno-bn utk memerintah..dan
    anuar berkerja keras kearah itu utk meyakinkan kepada pemimpin2 umno-bn disabah dan
    serawak utk membuat perubahan, sama ada berjumpa secara terus ataupun berhadapan dgn
    rakyat melalui ceramahnya.. ketika ceramahnya di kg baru begitu ramai sekali yg hadir
    saya tak boleh kira mungkin puluhan ribu ataupun ratusan ribu yg mengiringi anuar
    kebanyaknya org2 pertengahan dan muda2 yg duduk di bahagian dpn dan belakang anuar..
    selang beberapa hari berlakulah tuduhan liwat keatas anuar, yg diliwat itu pula adalah
    org muda, cukup mengemparkan terutamanya org muda dan rakyat malaysia khususnya,

    selepas itu sekali lagi anuar meyakinkan pada rakyat dlm ceramahnya ‘protes harga minyak
    ‘ cd nya skrg ini berlambak dipasaran dan didalam ceramahnya anuar berani bersumpah dan
    meminta semua rakyat sembahyang hajat untuknya dan katanya dia tidak boleh bersumpah
    laknat skrg ini atas nasihat peguam dan ulamak besar perak dan pas kerana sumpah laknat
    itu adalah jln terakhir memandangkan dinegara kita ada perundangan.

    keesokan harinya anuar pergi ke pejabat jawi utk membuat laporan utk pembelaan tentang dirinya dan ditentang oleh pemimpin umno selepas itu anuar mengadakan perdebatan dan sekali lagi mengumumkan akan bertanding,
    keesokkan harinya pula anuar ditangkap oleh pihak keselamatan mengatakan anuar tidak mahu melaporkan diri sdgkan waktu penamatan beliau adalah pukul 2

    semakin kuat hati anuar utk bertanding keluarlah pula kenyataan menteri dlm negeri utk
    menyegerakan sisatan..didlm suasana penuh dgn teka teki ini keluarlah wajah ezam utk berlawan
    dgn anuar, semakin kuat anuar nak bertanding keluarlah pula wajah saiful di akbar dan
    kenyataanya di SAMPAIKN oleh peguamnya yg dia berani bersumpah laknat..

    1.didlm ulasan ini apa yg sbnrnya berlaku didlm senario politik kita?
    2.kenapa anuar ingin bertanding?
    3.kenapa anuar pilih dikwsan permatang pauh?
    4.kenapa kerajaan perlu berasa bimbang?

    jwpnnya ada ditangan saudara dan pembaca semua sekiranya berlaku peralihan kuasa maka senario politik akan berubah semua pemimpin tinggi akan kehilangan kuasa begitu juga dgn pegawai tinggi kerajaan dan institusi pengajian tinggi tak lupa juga dgn jkkk. Segala sirat tersurat akan tejawab selepas ini dan pertandingan ini amat penting bagi parti pembangkang.
    kita sama2 melihat kerajaan ataupun pembangkang utk memerintah negara malaysia yg tercinta ini dan anuar perlukan 2 step lagi..

    sekian wassalam

  32. pemudaGOMBAK@ceri

    AHLAN WA SAHLAN..

    maka bercambah lagi laa politik anak-beranak dalam tanah air kita.. tapi yg ni paling meletup, laki-bini.. mcm bill-hillary clinton. tapi rasanya bagus lg diorang, berkempen dr bawah.. ni main pas2 baton plak.. kih kih..

    SELAMAT BERTANDING DATO’ SERI.. kami2 ni dah lama tak dengar ucapan dato’ seri yang ‘mempesonakan’ . Masih berseri dan mempesonakan lagi kah?? Rakyat Permatang Pauh akan beri jawapan nya.. yg pasti org permatang pauh lebih ‘Raya’ dari kita pd Aidilfitri kali ni.

  33. Salam,
    Jefri..jefri mamak respect ingatkan kamu ini jenis yang nuetral dalam politik…rupa-rupanya kamu ini manusia jenis chief kamu juga ya!.Pandai nak kelepiak fakta…cara awak komen itu kamu ini jenis mami jarum juga ya!.jarum kami kat orang penang tak laku punya!.Rupanya pembangkang menyusup cara bandit dulu…satu spesis pakai agama…yang satu jenis pulak nuetral zone…pandai hampa noh…Jangan kamu nak step-step lagi…kamu semua nak memerintah itu saja matlamat bukan kira nak jadikan negara ini aman dan damai…sudhlah jefri hang piilah ikut keluar negeri macam saiful hah dengan chief…pasai budak kopi pun boleh ikut dia keluar negara…apa special kopi yang dia buat…mai mamak ajar engkau buat teh tarek lambung…stail penang…hang belah jelah..tak payah lagi bagi komen engkau…pasai hang pun sibuk nak kemas ke luar negara…mungkin dapat VIP visa ke US kot?.Yang mamak tahu kalau yang passport ada bin…6 bulan pun belum tentu dapat visa…depa takut orang Islam Bin Laden!.Pii cerita pasai polis Malaysia kejam kat US….kerana depa amat baik pada Martin Luther king danMalcolm X,dan semua blacks di US!.cuma polis Malaysia je kejam!.Pasai DSAI ini keturunan Syed….keluarga dia pun semua ulamak yang tersohor….jadi DSAI ini pijak semut pun tak mati..cuma UMNO ini jahat bukan begitu?…kalau TDM itu bawa dia sampai TPM cuma satu step saja nak memerintah negara ingat senang kah dia ambil keputusan nak buang cuba hang pikiak!.Pasai apa dia nak jadi PM cepat kerana orang penipu ini cepat tembelang pecah….dan tak confident nak bersabar…itu saja masalah dia dengan TDM.

    kau nak bukti itu….ulamak -ulamak kat Pakistan yang jalankan hukum hudud pun pening kepala mana boleh ada bukti dan saksi untuk kes rogol dan liwat?.Cuba satu pompuan buat report hang rogol dia…hang tau apa IO buat kat hang?.Pergi makamah yang hakimnya adalah pompuan juga…faham-fahamlah keputusanya nanti.Ini DSAI panggil ke Balai pun tak mahu hormat undang-undang negara…nak tunggu apa?.Apa dia ini siapa kat Malaysia sebenarnya?.Kalau wakil rakyat tak apa,kalau ulamak tak apa juga…dia ini bekas pesalah sg.buluh…kenapa dia kena penjara?.Kerana dia ini pakai SB….kalau tak buat kenapa ambil short-cut…pasai apa PaK lah ,TDM orang tak tuduh…dia ini saja kena…kenapa semua benci pada dia…tak akanlah kamu ini tak ada kawan kat polis…tanyalah mereka…yang polis itu manusia jugalah kalau tak betul dah pecah tembelang dah!ini surat doktor yang memeriksa buntut saiful pun boleh keluar kat internat.bayangkanlah…Itu singa utara UMNO bapak- ponakan DSAI semasa akhir hayat pun nasihat jangan jadikan dia ini PM …apa lagi nak bukti?.kalau kamu kena dengan dia baru hang percaya kot?.Bukti-bukti…boleh buatlah tapi yang kebenaran cuma Allah yang tahu.Kalau dia pii sumpah mamak pun tak mahu cerita dah…kerana kita yakin kat Allah….biar Allah buat keputusan.Jadi dia ini pandai, dia tahu cerita ini akan tamat gitu saja jadi tak ada modal lah.Orang kampung tawak hati…dia inisengaja berasapkan kes ini supaya semua orang akan sentiasa sebut nam dia!.Dia kacau macam nak masak beriani polis kita…silap haribulan kita pun dikacau fikiran kita.Fkiran hang sebenarnya kena kacaulah itu;sebab itu hang meracau!.

  34. mok

    A..KUM.
    JEFRY ONG,
    [OK..CAPITAL LETTER TU, AKU PUNYA REPLY]
    • salam
    masih ada waktu saya berbicara kpd semua walaupun waktu yg singkat ini saya harap semua
    pembaca boleh fikirkan sendiri sinario politik yg berlaku di tanahair kita ini dgn penuh muslihat.. kepada yg masih tidak faham saya akan jelaskan..
    sebelum pilihan raya apa kenyataan pak lah dlm tv.. katanya saya belum fikir lagi sbb banyak kerja kena buat.. keeskkan harinya paklah terus umumkan pilihan raya sdgkan waktu itu Anuar mencabarnya knp paklah mempercepatkan pilihan raya? dan siapakah yg menyuruh beliau berbuat demikian? [ITU HAK EXCLUSIVE PM.. PASTI ADA REASON TERTENTU] selepas pilihan raya UMNO kalah teruk [FAKTA PALSU : BUKAN UMNO TETAPI KOMPONEN BN (MIC,MCA,GERAKAN,PPP), CONTOH : DI PENANG SEMUA 11 ADUN PEMBANGKANG ADALAH UMNO, DI PERAK 27 UMNO 18 DAP], selepas itu muncul pula dengan cerita ketuanan melayu sehinggakan penuh didada akbar begitu juga di email dan berita yg sungguh sensasi sekali, bukan itu saje didalam email itu penuh dgn isu2 DAP, didlm email tu menceritakan keburukan DAP [FAKTA SEBENAR : AH GUAN MENJOLOK SARANG TEBUAN BILA NAK HAPUSKAN DEB, MENAIKKAN DARAH ORANG-ORANG MELAYU, DIA SENGAJA NAK TEST MARKET PADA HARI PERTAMA SELEPAS ANGKAT SUMPAH] dan menyamakan DAP sama dgn singapura [FAKTA SEJARAH : BUKAN SAMA DENGAN SINGAPURA TETAPI DAP ITU TINGGALAN PAP YANG MEMPERJUANGKAN MM SELEPAS SINGAPURA KELUAR DARIPADA MALAYSIA, SEKARANG DAP TERUSKAN] yg mengapuskan org melayu..[TAK PERNAH DENGAR FAKTA INI, HAK KUT ?] didlm kandunganya itu cukup membuatkan org melayu menjadi takut, dan berbelah bagi terutamanya org2 PAS,[HAKIKATNYA PAS LEBIH SELESA DI BAWAH KETIAK DAP SEHINGGA KINI, SANGGUP JADI MB BONEKA, BERSAMA LULUSKAN MEGA PIG, DAH PANDAI BERKONSERT BONTOT PUN SEKARANG..EWAHH]
    Utk mengukuhkan lagi kekuatan umno yg sedang bermasaalah ketika itu pemimpin2 umno telah
    bersepakat utk mempertahankan kuasanya dgn mengunakan apa cara sekali pun utk membantutkan usaha anuar utk curi 30 puluh kerusi dpd org2 umno-bn utk memerintah..dan [FAKTA DALAM ISLAM : KALAU ADA PENCURI NAK MERAMPAS HAK KITA.. MEMPERTAHANKANNYA ADALAH FISABILILLAH, OHH.. BARU AKU TAHU, RUPANYA DIA TU KEPALA PENCURI YE ? BUAT APA SAMPAI MENCURI. ASTAGHFIRULLAH..]
    anuar berkerja keras kearah itu utk meyakinkan kepada pemimpin2 umno-bn disabah dan
    serawak utk membuat perubahan, sama ada berjumpa secara terus ataupun berhadapan dgn
    rakyat melalui ceramahnya..[PELIK.. KENAPA TAK BERKEMPEN SEMASA PILIHANRAYA, KENAPA NAK RAMPAS SELEPAS PILIHANRAYA YER ?] ketika ceramahnya di kg baru begitu ramai sekali yg hadir
    saya tak boleh kira mungkin puluhan ribu ataupun ratusan ribu yg mengiringi anuar
    kebanyaknya org2 pertengahan dan muda2 yg duduk di bahagian dpn dan belakang anuar..[JAMUAN KAN ? ENTAH-ENTAH MINTA DERMA PARTI GUNA KEPALA SURAT KERAJAAN NEGERI. KESIAN PAS, DUIT SEMUA MASUK KANTUNG PKR]
    selang beberapa hari berlakulah tuduhan liwat keatas anuar[FAKTA PALSU : BENARKAH SELANG BEBERAPA HARI ?] , yg diliwat itu pula adalah
    org muda [PEMBANTU KHAS KANANNYA SENDIRI, ORANG PKR JUGA], cukup mengemparkan terutamanya org muda dan rakyat malaysia khususnya,
    selepas itu sekali lagi anuar meyakinkan pada rakyat dlm ceramahnya ‘protes harga minyak ‘ cd nya skrg ini berlambak dipasaran [CD TAYANG PONGGONG KER ? EWAHH.. ] dan didalam ceramahnya anuar berani bersumpah dan
    meminta semua rakyat sembahyang hajat untuknya dan katanya dia tidak boleh bersumpah [BERANI TAPI TAK BOLEH ? OK KITA TUNGGU..]
    laknat skrg ini atas nasihat peguam dan ulamak besar perak dan pas kerana sumpah laknat
    itu adalah jln terakhir memandangkan dinegara kita ada perundangan.
    keesokan harinya anuar pergi ke pejabat jawi utk membuat laporan utk pembelaan tentang dirinya dan ditentang oleh pemimpin umno [FAKTA DIPERSOAL : BENARKAH DITENTANG.. SEKADAR ULASAN ATAS TINDAKAN TERSEBUT.. KAN ? APA SALAH BERI PANDANGAN] selepas itu anuar mengadakan perdebatan dan sekali lagi mengumumkan akan bertanding,
    keesokkan harinya pula anuar ditangkap oleh pihak keselamatan mengatakan anuar tidak mahu melaporkan diri sdgkan waktu penamatan beliau adalah pukul 2 [FAKTA : SELEPAS BEREDAR DARI IBU PEJABAT BPR DI PUTRAJAYA, KATA NAK KE IBU PEJABAT POLIS.. TAPI MELENCONG KE RUMAHNYA, PIHAK POLIS DAH CALCULATE.. DIA TAK AKAN SAMPAI SEBELUM PUKUL 2 PUN.. JIKA BERTOLAK KEMBALI DARI RUMAHNYA. OLEH KERANA RAMAI PENYOKONG DI RUMAH.. ADALAH BERISIKO UNTUK MENAHANNYA DI RUMAH. ALASAN UNTUK MENUNAIKAN SOLAT.. APAKAH SEHARI DITAHAN, BELIAU TIDAK DIBENARKAN SOLAT ?]
    semakin kuat hati anuar utk bertanding keluarlah pula kenyataan menteri dlm negeri utk
    menyegerakan sisatan..[SEBENARNYA SIASATAN ADALAH KERJA POLIS, BUKAN KDN. YANG PELIK..SEMUA ORANG NAK BENDA INI DISEGERAKAN.. AWAK DAN DIA AJA YANG SUKA BENDA INI DILAMBATKAN, KENAPE?] didlm suasana penuh dgn teka teki ini keluarlah wajah ezam utk berlawan
    dgn anuar, [KENYATAAN EZAM NAK BERTANDING DAH LAMA AKU DENGAR]semakin kuat anuar nak bertanding keluarlah pula wajah saiful di akbar dan [FAKTA PALSU : SEBENARNYA WAJAH SAIFUL DAH KELUAR HARI PERTAMA DIA BUAT LAPORAN LAGI]
    kenyataanya di SAMPAIKN oleh peguamnya yg dia berani bersumpah laknat..[OK LA TU..]
    1.didlm ulasan ini apa yg sbnrnya berlaku didlm senario politik kita? [ADA ORANG GILA KUASA / DAP GEMBIRA / PAS DIGULA-GULA]
    2.kenapa anuar ingin bertanding? [KEPINGIN NAK JADI PM SEGERA]
    3.kenapa anuar pilih dikwsan permatang pauh? [KERANA..RAKYAT DAH CELIK]
    4.kenapa kerajaan perlu berasa bimbang? [KESIAN PADA RAKYAT]
    jwpnnya ada ditangan saudara dan pembaca semua sekiranya berlaku peralihan kuasa [FAKTA : TOLAK (-) 1, TAMBAH (+) 1 KERUSI MP @ TAMBAH (+) 0.. SEBENARNYA BUKAN PERALIHAN KUASA, INI GILA KUASA] maka senario politik akan berubah semua pemimpin tinggi akan kehilangan kuasa begitu juga dgn pegawai tinggi kerajaan dan institusi pengajian tinggi tak lupa juga dgn jkkk. Segala sirat tersurat akan tejawab selepas ini dan pertandingan ini amat penting bagi parti pembangkang.
    kita sama2 melihat kerajaan ataupun pembangkang utk memerintah negara malaysia yg tercinta ini dan anuar perlukan 2 step lagi.. [MENANG PUN KERUSI PEMBANGKANG TAK BERTAMBAH.. MALAH KALAU KALAH KERUSI KERAJAAN YANG RAKYAT TOLONG TAMBAH !]
    sekian wassalam

  35. mamat

    salam,

    mcm mana kalau pas masuk umno? mesti BN menangkan…4 negeri sudah tentu kena rampas balik sbb org islam kena bersatu apabila membangkitkan org islam.. motivasi anuar dan pembangkang pasti akan menurun… selepas ini…

    apa dah jadi dgn politik ni … goyang2 ….

  36. yus

    salam,..

    maaf nak buat pembetulan.. PAP adalah musuh kpd DAP.

    terima kasih..

  37. Salam,
    Memang super Mok!.hebat jawapan saudara!.pejuang yang tak kenal penat…super mok!.Wassalam.

  38. AbangTuah

    Salam…

    Saudara Jefry tidak pula saya ketahui bahawa Pak Lah mempunyai agenda tertentu kerana mempercepatkan pilihan raya tetapi adalah tidak juga matang menyatakan beliau dipengaruhi kerana keputusan menentukan adalah hak mutlak beliau sebagai PM. Pada pandangan kawan beliau tentu ada alasan tersendiri demi untuk kepentingan parti dan umum.

    Memang keputusan pilihanraya pihak BN telah kalah di beberapa buah negeri tetapi UMNO tetap masih kuat walau tidak sekuat dahulu. Yang berlaku hanyalah sedikit perpecahan kerana perselisihan faham dan pendapat. Tetapi anda janganlah khuatir.. ahli UMNO tetap mementingkan keutuhan parti dari kepentingan peribadi..Kekecohan ini hanyalah bersifat sementara, demi kepentingan Melayu dan perjuangan parti, UMNO tetap kembali bertaut..anda boleh lihat bagaimana rapatnya hubungan kami di weblog ni tanpa pula mengira siapa pemimpin ‘favorite’ masing-masing.

    Berkaitan perjuangan kedaulatan melayu, sebenarnya ia tidak bermula hanya selepas piliharaya sebagaimana yang awak sangkakan, sebaliknya ia telah pun bermula sejak sebelum kemerdekaan lagi. Malah ketika menentang Malayan Union, UMNOlah satu-satunya parti politik melayu yang berjuang mempertahankan kedudukan orang melayu. Kontrak Sosial dan Pelembagaan 153 yang jelas mengariskan secara terperinci ketuanan dan hak-hak istimewa bangsa melayu yang perlu dipertahankan adalah satu contoh hasil usaha terbaik UMNO. Hak-hak ini telah dipersetujui oleh semua bangsa semasa proses bagi mendapatkan kemerdekaan dari pihak british dahulu.

    Perjuangan mempertahankan hak-hak Bangsa Melayu ini bukanlah hanya retorik sebagaimana yang dikatakan oleh sesetengah pihak. Ianya telah tertanam dan tersemat kejap didalam setiap jiwa yang masih mengaku Bangsa Melayu. Namun begitu ianya tidaklah diperkatakan sangat serta tidaklah terlalu ditonjolkan secara ketara kerana tidak mahu kelihatan seolah-olah terlalu menunjuk-nunjuk demi menjaga keharmonian masyarakat.

    Namun segala kegusaran dan kegelisahan yang selama ini terpendam telah tidak lagi terbendung sebaik sahaja keputusan pilihanraya diumumkan. Rata-rata Melayu bagaikan tersentak, tersadar dan faham bahawa satu-satunya parti yang menjadi tunggak atau tiangseri bagi mempertahankan kedaulatan mereka telah mulai goyah.

    Lebih memburukan keadaan ialah sebaik melihat sikap gelojoh dan angkoh pihak DAP yang mulai mempertikaikan konsep DEB, desakan mereka untuk mengisi jawatan TMB Perak dan Selangor, mempersoal kuasa Sultan, mempersoal titah ucapan DYMM Seri Paduka Baginda yang DiPertuan Agong. Manakala PKR pula mempertikaikan tulisan jawi yang disangka ayat Al-Koran dipapan tanda jalan dan yang lebih menakutkan lagi apabila Kontrak Sosial mulai berani diperbahaskan dan dipertikaikan.

    Sehubungan dengan itu, diatas kesadaran ini maka terpanggilah badan-badan bebas iaitu NGO2 melayu yang bersatu bagi mengujudkan satu permaufakatan yang dikenali sebagai ‘Kongress Permaufakatan Melayu’ pada 2-3 Mei dahulu bertujuan memperbincangkan perkara-perkara berkaitan kepentingan dan kuasa melayu yang semakin terhakis.

    Antara perkara yang diperbincangkan adalah mempertahankan hak keistimewaan dan ketuanan melayu yang bersandarkan kepada factor sejarah dan yang telah termaktub dalam pelembagaan persekutuan dan negeri-negeri. Disamping itu, perkara-perkara lain yang diperbincangkan ialah mempertahankan kedaulatan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, kesucian Agama Islam sebagai agama persekutuan dan kedaulatan raja-raja melayu. Disentuh juga beberapa isu berkaitan pembangunan ekonomi orang melayu disamping mempertahankan nilai-nilai kebudayaan, kesenian dan warisan melayu.

    Walau pun begitu, terdapat juga tentangan dari segelintir masyarakat melayu yang telah menikmati faedah dari DEB, memperolehi peluang untuk melanjutkan pelajaran keluar negara dan telah menjawat jawatan yang tinggi mulai berasa bahawa mereka tidak lagi memerlukan atau mengharap bantuan dari kerajaan. Mereka mula menganggap melayu lemah kerana terlalu mengharap bantuan kerajaan malah mereka begitu yakin dapat bersaing dengan bangsa asing.

    Kesanggupan melayu ini untuk bersaing dengan bangsa asing amatlah dialu-alukan tetapi hakikatnya masih ramai lagi melayu yang memerlukan bantuan dan pemerhatian khusus dari kerajaan untuk mencapai kedudukan yang sewajarnya terutamanya didalam bidang ekonomi.

    Jadi, jelas sekali dengan kenyataan diatas diharap saudara Jefryong dan pembaca faham bahawa perjuangan mempertahankan kedaulatan Bangsa Melayu ini bukan hanya retorik dan tidak pula ia bermula sebagai taktik atau strategi politik UMNO ekoran prestasi buruk selepas pilihan raya.

    Saudara, sekiranya benar-benar berlaku Anwar berjaya menjadi PM maka berakhir jugalah usaha memartabat dan mempertahankan kedaulatan bangsa ini, kerana umum mengetahui bahawa perjuangan PKR terpaksa akur dengan konsep KeMalaysianan demi menjaga perpaduan dikalangan ahlinya yang berbilang kaum. Manakala, pihak PAS pula masih terumbang-ambing didalam kesamaran konsep perjuangan islamnya.

    Tetapi, saya juga ingin bertanya apakah konsep yang di katakan lebih baik dari konsep yang dibawa oleh kerajaan BN benar-benar akan kukuh dan dapat bertahan dengan jayanya. Bolehkah saudara jamin bahawa saudara begitu jujur mempertahankan kedaulatan dan survival semua bangsa dan yakinkah saudara bahawa Cina dan India akan begitu jujur mempertahankan kedaulatan dan survival semua bangsa.

    Ya, saudara mengatakan bahawa Anwar memerlukan dua langkah dalam permainan catur politiknya sebelum mencapai cita-citanya menjadi PM..tetapi saudara juga kena ingat bahawa beliau juga mungkin hanya tinggal satu sahaja langkah lagi sebagai penutup cerita.

    Wassalam…

  39. HIdupMelayui

    Super MOK dan Mamak Penang,

    Awat la hangpa 2 ni bengap sangat! Mata dok ada depan muka pun masih tergaru2 kepala dok mencari2 ayat dan kejadian untuk menghalalkan hujah pak menteri yang mengharapkan org2 bengap cam hangpa berdua ni, membersihkan tahi a.k.a. taik depa ni yang dok berlonggok atas jalan! hangpa berdua ni patut diserapkan kedalam kabinet menteri tidoq ni sebagai KETUA PENGARAH JABATAN PENCACAI PENGANGKAT NAJIS dibawah Kementerian Dalam Negeri! report direct kat menteri tidoq ni! Suka2 je si mok ni beri hujah separuh jalan! suka hati dia je mencedok mana yang sesuai! suka hati mak bapak dia je mencari alasan untuk menegakkan yang basah! ada otak pikiag le sikit mok n mamak!(m&m-cair dalam mulut pak menteri tidoq!) hangpa ni kalau hidup pada zaman feudal, dah lama jadi BARON! Tradisi membela RAkyaat!…. ptuiiii…. piraahhhhh! mai aku nak ajaq sikit kedua2 bahlol ni! Pemimpin yang dok ada la ni, serupa KONDOM! disarung cantik! Pakai untuk mengelak penyakit! CAntik bunyi iklan tu! tapi yang ramai tak tau(rasa2nya ramai gak yang tau termasuk 2ekor kaldai ni!), dengan terciptanya kondom secara besar2an ni, zina pun bertambah! dosa pun bertambah! yang halal, dia tau, pasangannya bersih!(jika muslim sejati le…). Tak perlu momokan! tak perlu sogokan! Pak menteri tidoq sekoq ni dok laung2 tak tentu hala ni pasai apa? dah tentu untuk kepentingan peribadi! yang hangpa bengap sangat dok ikut lolongan depa ni pasai apa? Kepentingan peribadi! atau keseronokan abadi? Dahla tu m&m woiii…. pikiaq Tuhanla! Cuba cari siapa diri kita! PAstu kita tegakkan mana yang sepatutnya! ni tidak, setakat pandai mencarut tak tentu hala, setakat pandai membetah separuh jalan, setakat pandai mengangkat najis, mau membicarakan dan mempengaruhi orang lain dengan fahaman separuh masak hangpa dua ekoq! Aku rasalah hangpa dua ekoq ni tak pernah sedetik pun menggunakan akal untuk berfikir! Otak hangpa berdua ni cuma berfungsi mengikut ‘sub conscious mind’ saja kot! kalau betul, kira cam kaldai dan rakan2 la! Ada akai, pikiaq sikit! Jangan dok ikut sangat cakap orang! dengar dan siasat! ishk…. malas aku nak sambung lagi ayat, pasai hangpa 2 ekoq ni memang tak leh terimanya! ….ishk..ishk…. dok tambah dosa ja nak perbetoi kan hangpa 2 ekoq ni! maafla dan disudahi dengan wasalam…….

    jeling kat Abang Tuah! menari-nari lah keris si taming sari! sat lai kalau aku keluaq hujah ngan ayat Quran, dia ckp aku lebai terjun! terpaksalah aku kuarkan sikit bahasa brutal aku… dahla! stop sebelum akua bertambah hangat, banyak bicara yang tak terjawab oleh hangpa semua……. daaaaa

  40. kuntakinte

    Salam, kuntakinte macam pernah dengar je bahasa kasar yg digunakan oleh sedara hidup melayui ni..dimana ya.. oooo masa puak2 PAS buat ceramah di kampung2 lagu tu lah bunyi nye..awat kasar sangat bahasa ni…ish..ish… memang ini lah gaya bahasa dimana2 puak2 sedara, teman tak heran.

    teman percaya nanti mamak penang, mok akan tenyeh mulut busuk si hidup melayui ni. he..he…

  41. battleship

    HIdupMelayui

    kau cakap pasal apa nie?aku tak paham la…orang melayu cakap ada budi bahasa…ni bukan melayu nie…tak dapat tanah ke?

  42. kuntakinte

    Salam sedara battleship, ini keturunan puak khawarij tersesat d malaysia, panjang juga nyawa keturunan khawarij ni.

  43. AbangTuah

    Salam..

    brokuntakinte dan battleship..kawan pun tak faham apa yang di leterkan dek PKR Terjun ni…berbelit-belit..burpusing-pusing..fakta tarak..kosong..empty…yeelek…TRASH…ya…TRASH…Bangsa TRASH dengan omongan yang TRASH, berketuakan yang dah TRASH…hidup di kelompok puak-puak TRASH….berpartikan TRASH..beridelogikan TRASH…wahai Melayui..bukan begitu!!!

  44. Big8

    Salam HIdupMelayui,

    Sedap juga bahasa yg saudara utarakan..tahniah. Mesti bapak2 pemimpin saudara berasa bangga dgn penulisan saudara. Memang mereka telah berjaya membentuk sorg insan yg berkualiti mengikut acuan Islam seperti saudara. Tahniah sekali lagi kerana menonjolkan nilai2 murni dimata saudara dan pemimpin2 saudara kepada kami.

  45. Pingback: P 44 Permatang Pauh The Center Of A Growing Attention Of National And International Viewers « A Total Blog

  46. kimi

    Hai,

    Sesungguhnya takde bukti pun yg kata anuar meliwat. tuduhan yg dikenakan keatas dia 7 tahun yg lalu pun digugurkan. jgnla teruskan fitnah ni kepada isteri & anak2 dia. & jgn la ungkit kisah mak bapak dia. masing2 ada kisah hidup masing2. ISLAM HADHARI tu mcmana? bukan ker dia ajar benda ni sumer? mana pigi ISLAM HADHARI? ini ker yg PAK LAH ajar kat org UMNO????

    HENTIKAN FITNAH! CUBA PIKIR KAT MANA BANGSA MELAYU SKRG? TAHAP PENDIDIKAN ANAK2 MELAYU? TARAF HIDUP ORG MELAYU??? LAKUKAN SESUATU. BUKAN MAIN HENTAM SANA SINI. KALO MCM NI LA ORG MELAYU, MAYBE SATU HARI NANTI BANGSA LAIN AKAN MEMERINTAH NEGARA.

    FIKIRLAH DGN TENANG.

  47. elle

    Nok nok sekalian,(bhse for barua Be End)

    Salam bahagia!
    You ols x pyh la nak mainkan isu perkauman ni…kalo u ols tgk zaman BN perintah pun, ada ke maju bangsa melayu???? tgk tahap sekolah org melayu dah tau. semua mula kat school. kalo kita tgk sekolah bangsa cina. knp mcm kolej swasta???? kemudahan lengkap! tapi sekolah melayu??? bila bangsa melayu nak, ada jer alasan!!!
    U ols tau x ape mksd ADIL sebenarnye??
    Adil dlm Islam bermaksud ‘meletakkan sesuatu kena pada tempatnya’. Seperti yang diperjuangkan oleh parti keadilan…bkn mahu merosakkan bangsa melayu atau ingin menaikkan bangsa lain. Agenda sebenar mereka ialah untuk membela nasib rakyat!! Tak kira la..rakyat tu dr bangse ape..Melayu ke, India mahupun Cina. Kita di Msia adalah masyarakat majmuk dan berbilang agama dan di dalam Islam sndr pon menyuruh kite supaya saling bantu membantu antara 1 sama lain x kire bangsa dan keturunan. Meanings, Kalo ade rakyat dr kaum India yg susah..miskin…xkan kite x nk tlg??Harusla kite tlg meringankan beban mereka!! Xkan la kte nk tlg bangsa Melayu yg kaya raya walhal kite tau ade lg bangsa lain yg ssh?? Adilkah begitu??? Begitu juge kalo ade rakyat dr bangsa melayu yg ssh…kite ttp kena bantu sbb mereka memerlukan. Faham x u ols?? SPM dulu subjek (Pendidikan Islam) dpt bape? Dun say that u guys fail..haha. So, kaji blk perjuangan Rasulullah ya!! Rasulullah sndr pn tdk mahu rakyatnya berpecah belah walaupun menganut agama berlainan. Baginda tetap mengarahkan supaya mereka bersatu agar sume bangsa dpt hidup dlm 1 negara yg penuh kemakmuran. Thus, U ols kena la tau Rasulullah adalah cth utk umat manusia yg sesuai sepanjang zaman. Kenapa kite tdk boleh mencontohi baginda? Padahal kte semua rakyat Malaysia…x kire ape bangsa kite, agama kite, we are all Malaysian ok!!! U ols nak ke hidup dlm dunia yg penuh korupsi…hurm…mase i blaja dulu, subject ‘International Business’, i igt lg…Malaysia is listed among yg tggi KORUPSI!!!
    U tau x negara yg maju…kurang korupsi!!! Cthilah mereka…ini tidak…kalo nk apply keje mane2 gomen nk kena ade kabel…if not jgn mimpi la dpt. Padahal, ade lg candidate yg lebih layak berbanding dr yg menggunakan kabel. So, salah siape? Pls la u ols…wake up!!! Dun be manipulated anymore ok!!! Be more creative, anlytical n do change the way of u ols thinking..be more critical thinking n not just accept anything comes to u kay. Ok…daaaa~

  48. AbangTuah

    Salam..

    BN tak pernah timbulkan isu perkauman. Yang selalu timbulkan isu perkauman adalah pihak pembangkang keparat, jahanam,sasau..bahasa yang layak untuk PR.

    PAS – Tak habis-habis dengan isu agamanya, sedangkan Negara ini dianuti pelbagai agama dan bangsa….jumud

    DAP – Malaysian Malaysia’s palsu..nonsense

    PKR – Lain medan lain cerita..haprak

    Jadi rakyat Malaysia yang dah merasai kemakmuran dari usaha BN dah mulai lupa kerana sentiasa senang dan dah lupa apa dan tak mengerti apa itu kesenangan, jadi nak cari lagi kesenangan hayalan pula.

    Weii!!!…pembangkang yang dah sasau,keparat,jahanam…apa yang BN perjuangkan bukan kah untuk kesemua bangsa iaitu BANGSA MALAYSIA.

  49. penangkia

    Abg Tuah,
    Try to imagine if 2 chinese party willing to muzakarah about the interest of the chinese or any any chinese party keep on reminding their right in the multi-racial society, how do we feel?Oh, sorry abg Tuah,tertulih bahasa org putih pulak.Katakan kalu dalam mesyuarat pemuda MCA, sang ketua menghunuskan pedang Wong Fei Hong sbg simbol perjuangan org Cina dan disiarkan dlm TV seluruh Malaysia, agak2 org kita marah tak?Atau kalu ada pemimpin cina yg kerap keluar kenyataan di media, bagitau kononnya kedudukan org Cina di negara in terancam, selesa tak kita rasa?Atau kalu ada parti cina yg pegang sepanduk kata cina terancam dan disisih sebagaimana dilakukan salah satu cawangan UMNO dr Selangor semasa penamaan calon Pmtg Pauh.Abg Tuah, org UMNO memang tak terasa sgt mainan politik perkauman, sbb dia yg buat.Tapi kalu org lain buat, gerenti dia yg paling bising.Tapi kita org bawah jgn lah terperangkap dgn org atas.Khairy satu cth hipokrit, asyik bising2 dan main isu kaum.tapi best friend dia kongsi bukak myteam org cina.Tak salah bkawan dgn cina tapi yg x bestnya hipikrit pekena org bawah yg x seronok tu.

  50. Apai Ngelai

    Salam semua,

    Apa yang diperkatakan penyokong PR ini ada benarnya, memang tak patut….. Kaum cina sudah tersisih. Orang melayu terutama Umno sangat mementingkan diri sehinggakan kaum cina dan india menjadi kaum yang paling melarat sekali di Malaysia ini.

    Mereka didiskriminasikan begitu rupa oleh orang melayu Umno menyebabkan hanya orang melayu sahaja yang berjaya dalam semua bidang termasuklah hak untuk membuat perniagaan yang sebahagian besarnya dikuasai oleh orang Melayu kini. Kaum majoriti cina pula hanya dapat berniaga kecil-kecilan seperti menjual burger dan membuka gerai makan di tepi-tepi jalan untuk menyaingi kaum Melayu ini. Mereka hanya mampu memiliki kenderaan tempatan Proton dan Produa sahaja. Amat jarang sekali kita melihat mereka ini mempunyai kereta2 mewah, dan jika ada tentulah sipemandu itu seorang driver sahaja.

    Kaum Melayu Umno sungguh kejam dengan menyisihkan kaum cina dan lain2nya kerana telah meletakkan sepanduk melayu terancam sedangkan kita tahu itu adalah fitnah semata-mata kepada kaum cina… Mereka perlu dibela, jika tidak warisan mereka pupus di Malaysia ini seperti yang berlaku di Singapura. Bekas Perdana menteri Singapura ketika itu, Abdul Likuang bin Kekanda Yiew telah mengikis dan menolak perwakilan dari kaum cina ini tanpa memberi peluang kepada mereka untuk menjawat sebarang jawatan menteri dalam kabinet kerajaan.

    Di sinilah perlunya kita berdiri bagi pihak mereka supaya suara mereka kedengaran dalam parlimen. Agar desakan mereka terhadap pemerintahan Islam dihapuskan mendapat perhatian rakyat semua. Kasihanilah mereka dan selamatlah kaum ini dari tertindas oleh Melayu yang sangat kejam ini…
    Wassalam.

  51. Salam,
    penangkia..penangkia apa yang kamu komen ini…hang tak akan tak mai ke permatang pauh…kubu kuat DAP kat BM pun tak naik sepanduk apa-apa pun!.Tak satu roket pun kelihatan.Tak akan PKR nak pergi bulan DAP mahu bagi tumpang free naik roket depa?.Hang pikiak sikit..kalau PAS naikan sepanduk di merata “mengatakan tuan guru Hj.Hadi menyeru semua penyokong PAS mengundi PKR kerana 16 sept. ini Hukum Hudud akan dilaksanakan di Malaysia…tak akan DAP nak bagi Roket depa pada PKR untuk naik Bulan(PAS)?.Cubalah DAP kata sokong PAS nak jadikan Malaysia ini Negara Islam menggunakan Hukum Hudud …dah gerenti BN akan sapu bersih Pulau Pinang PR13 ini?.Kamu setuju tak?.

    Are you agree with me ‘We both between the devil and the deep blue sea”?.My advice to you is “laugh and grow fat”!!!!.Wassalam.

  52. AbangTuah

    Salam penangkia.

    Kawan hormati pandangan saudara, tetapi maafkan kawan kerana mempunyai pandangan tersendiri.

    Kawan masih percaya bahawa kerajaan BN masih mampu membawa Negara ni kearah kecermerlang.

    Kawan percaya kerajaan BN mampu berlaku adil kepada semua bangsa iaitu BANGSA MALAYSIA. Dan kawan percaya itu bukanlah semata-mata retorik kerana selama 50 tahun semua bangsa telah menikmati agihan kekayaan negara dengan adil dan saksama.

    Kepada sahabat-sahabat bukan melayu, percayalah kepada integriti dan kompetensi kerajaan kita BN. Marilah kita tanpa mengira bangsa atau agama menuju kearah Malaysia yang lebih berjaya untuk kebaikan semua bangsa BANGSA MALAYSIA.

    Tanpa usaha semua bangsa, Melayu, Cina, India dan lain-lain maka tak mungkin kita mencapai kemajuan dan kejayaan yang sedang kita nikmati bersama.

    Kepada sahabat-sahabat bukan melayu lupakanlah salahfaham lama yang telah berlaku, maaf memaafi adalah amalan mulia.

    Sekiranya UMNO berjuang untuk keistimewaan melayu, bukanlah niat untuk mengurangkan atau menafikan hak-hak bangsa lain sebagai rakyat Malaysia. UMNO hanya mempersiapkan Bangsa Melayu agar mampu bersaing dengan bangsa bukan melayu apabila dasar meritokrasi diamalkan sepenuhnya.

    Berita terbaru, TPM telah bersumpah di dalam mesjid. Beliau telah dengan lancarnya, tanpa menjunjung Al Koran, bersumpah dengan nama Allah, menafikan beliau terlibat berkaitan kes mendiang Altantuya dan menafikan juga beliau mengenali wanita tersebut. Sebaik selesai beliau bersumpah kawan terus menyebut Alhamdulilah dan bertakbir…ALLAHUAKHBAR, ALLAHUAKHBAR, ALLAHUAKHBAR.

    Ok lah penangkia setakat ini sahajalah untuk hari ini. Kawan harap janganlah marah sangat padaYeop KK tu lagi. Kawan faham kerunsingan beliau terhadap masa hadapan bangsa, agama dan negara kita.

  53. jeran

    assalammualaikum orang pematang pauh,
    fikirlah sebijak2nya untuk keturunan anda, bangsa dan negeri y tercinta.6 bln banyak y berlaku.tanah yang tergadai takkan berganti.keistimewaan yang ada takkan selalu.umno perintah inshaallah melayu terbela, org lain belum tentu.jangan sampai jd mcm singgapor nak azanpun x boleh alahai sedihnye………..siapa y untung??? mereka dan keluarga mereka jugak.sempena dengan kemerdekaan tahun ne jiwailah perjuangan org2 terdahulu.selamat megundi.

  54. jeran

    salam kimi,
    ok kita pikir soalan awk ye,kat mana bangsa melayu sekarang? anak org kg. melayu byk dah pakai kereta dah ada rumah sendiri, kurang yang keje menoreh,buat kerja-kerja kg.paling bykpun keje kilang.kat putra jaya punyalah cantik byknye siapa?? anak melayu jgk.nasib baik kerajaan buat kalau tak mampukah kita nak duduk tempat klas mcm tu.(2)Pasal pendidikan nak tanya kimi ada kg. tak?? cuba kira berapa org anak org kg masuk universiti.paling kurang satu family mesti ada satu.kalau dulu satu kg. baru jumpe satu betul tak??.mcm mana pegi u tu, kerajaan juga bantu melalui ptptn bangsa lainpun dapatkan jugakkan?? jangan tipu???.(3)taraf hidup org melayu alhamdulillah ramai bila tanya graduan universiti nak keje apa lepas gred nak mintak keje kerajaan gaji dah naik, siapa yang ramai keje kerajaan org melayu? buat loan pun senang.usahawan melayu nak berniaga bantuan mudah nak taknak je bertanya, usaha sikit mesti berjaya.kimi… jangan minta apa yang kita tak dapat tapi hargai apa yang bangsa melayu kita dah dapat.pikirlah……

  55. Assalamualaikum…
    Saya tak yakin kita akan jadi macam Singapore..Negara kita masih punya raja walaupun kuasanya sedikit kerajaan B.N dah ambil tapi itu tetap bermakna Agama Islam tetap jadi agama rasmi Malaysia,tolong jangan takutkan rakyat dengan ugutan melampau…
    Tahu tak kenapa kebanyakan rakyat khasnya orang melayu sejak akhir akhir ini tidak suka kepada UMNO??Dari pemerhatian saya,UMNO sekarang telah lari dari landas politik asal..Politik wang dah jadi lumrah..nak contoh??pergilah ke Permatang Pauh dan tanya Mat Rempit berapa UMNO beri duit kepada mereka hanya untuk membawa bendera B.N pusing pusing satu bandar..Duit rakyat banyak UMNO laburkan untuk permatang pauh walaupun pada hakikatnya UMNO akan KALAH!!!
    Tak perlulah tuan tuan gunakan dalil dalil dan mempergunakan ayat suci AL Quran untuk menunjukkan SUCI dan TULUSnya perjuangan UMNO..Buat apa kita nak pertahankan pemimpin yang gagal menjaga kita?Terburu buru turunkan harga minyak bila nak mengundi,menangkap orang yang tak bersalah hanya semata mata hendak burukkan Pakatan Rakyat..
    Saya tak nampak apa rasionalnya TPM mengangkat sumpah di masjid,bukankah Altantuya pernah jadi jurubahasa rombongan beliau semasa proses pembelian senjata??Lagi satu pernah tak anda ingat isteri dan keluarga Razak Baginda menjerit suaminya tak kemaruk jadi perdana menteri ketika dimahkamah??tentu ada maksud yang tersirat..
    “UMNO akan terus hancur jika bekas ahli Semangat 46 berkuasa didalamnya”

  56. AbangTuah

    Salam..

    Temberang, PAIH, PKR dan DAP tak guna taktik dan starategi. Kalau tak guna taktik tak di panggil POLITIKlah mamat sekor oiii..

    PAIH gunakan perbagai cara sehingga gunakan Mesjid dan Khutbah untuk menyebarkan dakyah politik tu bukan taktik ke. Sokongan terhadap PKR dan DAP tu untuk menghancurkan UMNO bukan di panggil taktik ke???

    Baguh TPM bersumpah..kasi terkancing gigi orang yang suka membuat fitnah.

    Susah betullah akai pembangkang ni, buat tuduhan tak berasas lagi tak berbukti, bila kita kata depa buat fitnah tak mengaku pula. Renti-rentikanlah fitnah ni. Kalau betul hampa semua ada telur pergi balai tunjukkan bukti.

    Cerita sahaja tak habis-habis madsud tersiratlah, ikut rasa hatilah, KASHAFlah..haiii..lebai-lebai aku malu betulah dengan sikap awak semua.

  57. AbangTuah

    Asraf Arsad..

    Dengan orang lain kau boleh temberanglah…apa kau ingat orang Perancis tu tak boleh berbahasa Inggeris apahal nak jurubahasa pula….nonsense.

    Macam-macam aku dengar fitnah…jurubahasalah, orang tengahlah,bayaran komisenlah…ish..ish..ish..

    Woii dah tak ada idea ka???

    Ni…Asrat kawan dah pergi banyak tempat didunia tak perlu juru bahasa pun..termasuklah Perancis.

  58. assalamuakikum semua!

    teman sekadar nak bercerita kepada kengkawan teman tentang situasi disini PERMATANG PAUH… ini teman cerita yang sebenor-benornya…telus dan tulus…teman paham kalau sesetengah yang tak flexible…jenis yang tak percaya ni ..rasanya kengkawan paham sangat … lantok nyer ler…ada beberapa peristiwa yang teman sendiri ada…

    1.semasa di permatang nibong nak adakan ceramah isu-isu semasaoleh UMNO.. teman pergiler ..sampai jer teman tanya ngaper di tunda sehari.. jawab dema bukan apa semalam PKR buat ceramah biak pi la depa buat … malam ni kita buat pulak .. bukan apa tak mau la gaduh2 .. teman paham ler maksud dema tu. bla nak mula jer ceramah yang kami anggarkan dalam kumpulan kecik jer.. target dlm 30 orang jer tetiba jer ….bung bang bung bang bilk gerakan PKR yang kebetulan setentang dengan bilik gerakan UMNO bising… Tuan2 dan puan2 selamat datang …kejab lagi dsai akan berucap ..mai …mai jangan pi tang sana semua orang yang kebulog….lepas tu dema pasang tape anuar sekuat-kuatnyer….teman pegi ler tengok sebab bunyinyer macam ramai rupa-rupanyer… tak ada sapa pun ..dema pasang lcd jer.. ceramah di bilik gerakan UMNO jalan juger..dema ni (PKR) selagi kuat volume tu dema pasang abih jer dema replay seingat teman cramah dsai dua kali ulang…mat sabu empat kali ulang…sampai ler agaknya tak ada orang…dan orang dah bising dema tutup sendiri… kebetulan semasa tengah tegang dengan berlawan bunyi..hujan ler …teman terpikior ada rahmat tuhan menyejukan kepanasan ni…hadirin adaler 30 orang kebanyakanyer pemuda..teman rasa banyak yangbalik sebab hujan ..tapi teman silap tak berganjak dema… lagi ramai yang datang pakcik ..makcik…budak2muda lebih kurang 70 ke 80 orang..pelik juga teman tempat kecik…ramai pulak yang datang..lega teman .. bukan pasal menang atau kalah yang penting melayu sudah sedar an paham..tengah2 ramai tu datang ler seorang budak yang tak berapa betul kekumpulan budak2 muda ni …rupa2nyer..dema (PKR) suruh dia datang bawak pemplet PKR sajer cari pasai.. nasib ler teman yang dapat pamplet yang pertama ..apa lagi bebudak tu nak lipat ler budak yang bodoh alah ni ..teman terus leraikan .. ‘hang nasib baik ada abang ni ..kalau tidak lunyai ..’ kata budak-budak muda yang tengah bengang tu.

    2. Disatu kes yang lain pulak adaler sekumpulan makcik2 dan pakcik2 yang disuruh berkumpul.. kononya nak bagi bantuan…oleh BN serawak adaler beberapa orang yang mengaku orang BN suruh ler orang kuat UMNO kutip nama nak bagi bantuan bila pada tarkhnyer… dema berkumpul .. tak ada sapa pun datang…dema PKR ni cukup pandai sebab orang2 tua ni mesti kata BN penipu.. teman terpaksa kerahkan orang kita but penerangan semula rumah.. ke rumah. alhamdulillah semuanya selesai

    3. ANTARA KUASA DSAI… DENGAN KUASA ALLAH… satu lagi kes bila di masjid PERDA .. TPM turun .. geng dema datang … DSAI rampas dari imam microphone.. kecoh juga..ituler kuasa DSAI .. majlis TPM … imam tersentak… cuba ambik mic tu tapi DSAI tak peduli dan nak cakap ..tetiba jer pa dan MIC tadi rosak PULAK….hmmm nilaikan ler macamana dlm keadaan yg begitu cepat tetiba jer mic tu pulak boleh rosak pada hal masa imam tu cakap elok jer

    4. pasai majlis TPM di masjid perda disebalik tu ada cerita lain pulak … hasil rumah ke rumah.. makcik2 yang memang nak pergi ke majlis tu .. rasa hampa ..dema kata dibatalkan ..teman heran juga majlis tu jalan juger kenapa kata tak jadi ..dema tujuk kat teman …sms yang tah dari sapa yang kata majlis tak jadi…masaallahnya ramai yang dapat sms yg sama…udah …sekali lagi teman.. dah agak cara dema menipu… satelah disiasat memang benorler…….masyallah yang ditipu tu takker terpikir..baya-baya mak komer sendiri… tak tergamak teman .. iyorler benda lain

    5. Rumah Dato’ Ariff….ada ler satu hari tu teman ke rumah dato Ariff calon ada hal sikit.. bila sampai teman tertarik pada rumahnyer yang pagor batunyer memanjang…tiga , empat rumah..teman tanya orang disitu berapa lot rumah dato Ariff ni .. dia jawab…2 jer .. pelik juga sebelah rumah teman tengok cina yang duduk (sebelah dua lot rumah kepunyaan dato’ Ariff) pagornyer dah penuh poster yang tuan rumah tu tarok sendiri…mana gaya dia nak keluor…rupa2nyer disebelah pagar didalam di runtuhkan… jadi jiranyer guna laluan atau pintu besar dan pagar yang sama….. cukup baik sekali sifat kejiranan dirumah tu… kalau tak caya pergilah tengok sendiri…

    6. MAMAK PENANG!…ini kes mamak..buat kawan2 teman…kunta kinte, mamak, tuah, mok,yeop…. semasa duduk dirumah dato’ Ariff shah teman terlihat satu hamba allah… berdebor juga teman ..macam kenai……betui…. teman tak puas hati betui dengan hamba allah ni …teman berani kan diri terus jumpa…. apa taknyer kengkawan muka sebijik macam mamak… cuma pada masa tu dia tak pakai songkok jer.. almaklumlah tempat dah betui… teman terus pergi duduk disebelah dia dan mintak maaf tanya dia .. ini mamak penang ka?… rupa2nya salah orang… pehhhh… ingat dah jumpa mamak tapi salah pulak..apapun ada samanya denganmamak ..dari segi semangat juangnya tak beza macam mamak sebijik…alhamdullillah…

    banyak lagi kes – kes yang teman nak cerita…tapi masa tak cukup… insyallah mohon alllah memberi ruang dan peluang utuk teman dalam keadaan yang macam ni…. insyallah!

    sekupang dua … dah sebulan lebih tak balik rumah.dari melak.. bangi…. balik terus sambung ke permatang pauh…. rindu rasa nyer kat anak-anak .. cuti sekolah pun dema tak berjalan… tapi ada rahsianya yangbuat teman bertahan… teman call anak teman dan dengorkan pada kengkawan (hands free) yang ada bila nak habis bercakap teman cakap kat anak teman … abang (yg tengah..Kedua) ayah rindu kat abang ler…nyanyi kat ayah lagu bang.. kengkawan teman heran ngaper pulak suruh nyanyi…anak teman terus nyanyi…..ANAK KECIL MAIN API… TERBAKAR HATINYA YANG SEPI… itulah lagu yang dinyanyikan oleh anak teman sampai habis dan teman harap biorler kengkawan yang disebelah ajarkan juga kat anak2 dema….. Ya Allah.. aku mohon padamu .. kekalkanlah seperti lagu ini ..semangat memperjuangkan agama dan bangsanya didalam anak aku… kerana aku tahu… bila aku menemui mu ya allah…aku mohon kekalkanlah kasih sayang dia kepada mu dan bersyukur dengan pemberian mu untuk agama dan bangsanya ya Allah…. itulah satu permintaan ku ya Allah untuk semua anak2 ku dan semua anak2 teman ku.. mok..mamak penang… hang tuah..kunta kinte dan yang lain-lain… amin

  59. Salam Saudara sekupangduas!

    Mamak terpegun dengan pengorbanan saudara yang begitu patriotrik dan berkorban untuk bangsa!.Susah nak dapat bersua orang seperti saudara sekarang!.Semoga Allah berkati saudara dan sekeluarga dan Mamak haji akan berdoakan untuk keselamatan saudara dan keluarga saudara!.Yakinlah “any action there is a reaction”atau pun orang Islam selalu kata setiap yang baik akan dibalas dengan baik..kalau kita tanam padi hasilnya pasti padi dan kita tanam lalang pasti hasilnya lalang jualah.Saudara sebenarnaya sedang menanam padi pasti hasilnya dapat saudara tuai!.

    Tentang pilihanraya di Permatang Pauh mamak telah halusi dan setiap hari melawat kawasan itu untuk mengkaji dan analisa perkembangannya.Mamak juga hadiri perjumpaan TPM di Masjid bandar Perda.memang berbagai-bagai kekeliruan berlaku semasa semua perjumpaan dan ceramah UMNO diPermatang Pauh khasnya dari Parti pembakang sengaja menggunakan taktik kotor supaya yang penyokong UMNO tak hadir untuk ceramah yang dianjurkan.Berbagai-bagai cara mereka gunakan.Cuma mamak dapat kesimpulan bahawa parti pembangkang kini dalam keadaan resah dan under pressure!.Pemileh yang berdaftar di Bandar Perda Cuma sekitar 100 penggundi saja!.Mamak rasa taktik yang digunakan UMNO kali ini di Permatang Pauh menjadi!.Pada hari ini parti pembangkang telah terpaksa memanggil To Guru Nik Aziz ke Mesjid Bandar Perda untuk sembahyang hajat.Parti pembangkang sekali lagi gunakan taktik gambar simpati iaitu dulu mereka gunakan MATA LEBAM DSAI tapi disini kali ini mereka gunakan Taktik MATA BERAIR TOK GURU pula!.Sampai mereka sanggup menjaja peribadi Tok Guru Pas!.Mereka akan lakukan apa saja untuk mencapai tujuan mereka!.Apa saja asalkan menang.

    Walau pun pada mulanya ditakrifkan bahawa kemenangan BN adalah dalam nisbah 50-50 tapi angka ini telah berubah 60-40 berpihak kepada BN sekarang.Untuk pengetahuan selepas 31 Julai 2008 daftar pemileh di Permatang Pauh ialah seramai 58,459.Melayu 69.4%,Cina 24.5%,India 6% dan lain 0.1%.
    Kawasan parlimen Permatang Pauh meliputi tiga kawasan DUN iaitu Seberang Jaya (BN),Permatang Pasir (Pas)dan Penanti (PKR).Jika diperhatikan kawasan ini kepunyaan tiga buah parti.Walau pun Penanti ini adalah kubu BN ia telah jatuh ketangan PKR dalam tsunami politik baru-baru ini tapi penanti adalah Kubu kuat parti Pas.Dan fikirlah kenapa Anwar ini terlalu baik dengan tuan Guru dan sanggup jaja gambar tuan gurunya yang Mata berair itu di Kelantan!.Parti PKR ini cuma menumpang di Permatang Pauh dengan Parti Pas.Mamak pun kurang faham dengan pucuk pimpinan parti PAS sekarang kemana ke arah tujuan parti itu!.Kebanyakan kain rentang Pas dalam pihanraya kecil ini Mengatakan “Apabila anwar jadi PM sudah pasti hukum hudud akan diamalkan seluruhnya di Malaysia.Apakah rakyat Pulau Pinang keturunan cina dan India akan menerima hakikat ini?.Apakah Parti DAP dan bai utara ini akan terima ini?.Mungkin perhitungan Anwar silap tentang permintaan PAS ini?.Tapi yang mengherankan Tiada spanduk atau kain rentang Parti Memerintah Pulau Pinang DAP kelihatan dalam kawasan Pilihanraya ini.Apakah Anwar telah melarang meletakan kain rentang DAP untuk menipu orang-orang Melayu!.Apakah Melayu disini tidak tahu Anwar adalah penyokong kuat DAP dan Dasar Malaysian Malaysia yang jadi teras perjuangan parti politik DAP ini?.Yang paling ketara kaum Cina sudah menyampah Anwar dan PKR!.Mungkin dalam PR12 kaum Cina dan India cuma mengundi PKR atau parti pembangkang untuk memberi pelajaran pada UMNO terutama untuk pemimpin muda UMNO yang perlu sedar mereka masih perlukan pertolongan Parti Komponen untuk memerintah Negara Ini dan juga kemelut dalam parti MCA dan MIC.Kini ramai pemimpin parti mereka telah meninggalkan kerajaan dan ini memberi suatu tamparan hebat kepada kaum mereka?.Kini mereka akan cuba membaiki persahabatan yang retak itu dan akan memberi mandat yang besar kepada wakil UMNO yang bertanding di Permatang Pauh.

    Mamak haji juga rasa kali kita akan lihat dimana senorio pengundi kaum Cina akan menyokong calon BN akan berlaku.Dengan wakil rakyat yang dipileh oleh UMNO yang berpendidikan Cina akan martabatkan lagi kepercayaan kaum Cina kepada BN.Mamak juga beranggapan pengundi Melayu yang penyokong Anwar tidak akan keluar mengundi!.Dengan itu pecahan undi akan berlaku lebih tinggi dalam kalangan pengundi Melayu dan peratus mengundi akan jatuh kepada 70-60%.Kalau ini berlaku “the king Maker”adalah pengundi Kaum Cina yang berpihak kepada BN.

    N.11.Permatang Pasir 20,350 pemileh.
    Melayu 14,715 (72.31%)
    Cina 5,278 (25.94%)
    India 328 (1.61%)
    Lain-lain 29 (0.14%)

    N.12.Penanti 15,412 pemileh.
    Melayu 11,181 (72.51%)
    Cina 3,776 (24.49%)
    India 375 (2.43%)
    Lain-lain 89 (0.57%)

    N.10.Seberang Jaya 22,678 pemileh.
    Melayu 14,163 (62.36%)
    Cina 5,436 (23.97%)
    Lain-lain 122 (0.54%)

    Kesimpulan: BN cuma perlukan 40% undi Melayu dan 20% undi Kaum Cina untuk memenangi pilihanraya ini.35% Melayu adalah pengundi yang tegar untuk BN.Cuma UMNO perlu 5% undi dari pengundi yang duduk atas pagar seramai 30%.

    Fikirlah tekanan yang dihadapi oleh DSAI dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh ini…macam-macam helah penipuan perlu digunakannya.SPR dan Pihak Polis perlu sentiasa waspada!.

    P/S:Untuk sahabat-sahabat teruskan perjuangan walau pun apa keadaan sekali pun.Belajar dari sejarah untuk memperbetulkan perjalanan hidup.Jatuh untuk bangun dengan lebih kuat lagi.Siap sedia untuk perang saikologi!.Wassalam.

  60. Ralat:

    Pembetulan:Permatang Pasir kubu BN yang telah jatuh ke tangan PKR dalam arus tsunami PR12.Penanti adalah kubu kuat Parti Pas.
    Salam.

  61. elle

    Saye rase AbangTuah tu one of Menteri parti BN lar…tats y la die sgt pertahankan B End. Kalo rakyat biase dah x de yg bute hati dan mengeluarkan pendapat mcm die…:)

  62. AbangTuah

    Salam elle,

    Meleset pendapat awak tu, abangtuah mempertahankan Melayu dan Islam, itu aje, tak lebih dari tu. Buat masa sekarang ni yang terbaik untuk melaksanakan tanggungjawab tu semua adalah UMNO dan BN. AbangTuah langsung tak nampak masa depan dengan PAIH atau pun PKR.

  63. Sejarah melayu dah membuktikan Tuah bukan boleh dibuat kawan…Aweks Raja pun dia yang ngorat dulu..Tuah sanggup bunuh sahabatnya(Jaga jaga Mamak Penang)…abang Tuah yang ada dalam UMNO macam tu jugakla….gelarkan diri pejuang bangsa konon..pejuang amendenye kalau perangai macam yahudi,maki kata pembangkang tentera Dajjal la…Tadak satu pun tulisan abang Tuah yang boleh menarik untuk orang masuk UMNO tapi tambah benci lagi adala…entah entah Abang Tuah ni orang PKR kot tapi menyamar jadi orang UMNO ala ala Undercover gitu,saja je tulis bagi orang meluat rasa nak ludah kat UMNO,tapi takpe saya masih hormat pada Mamak Penang sebab kita melayu tulen tapi Mamak Penang melayu tulen ke???hentam sajalah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s