3 Penjuru Di Permatang Pauh

Pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Angkatan Keadilan Insan Malaysia.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan pilihan raya itu akan ditandingi oleh Datuk Arif Shah Omar Shah (BN), Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR) dan Hanafi Mamat dari Angkatan Keadilan Insan Malaysia.

Proses penamaan calon pilihan raya itu diadakan di Dewan Aminuddin Baki, Institut Perguruan Tuanku Bainun di sini pagi ini. – Utusan.

nota: Pada pagi tadi, terdapat seorang calon ‘stand by’ PKR iaitu Dr Mansor Othman, walaubagaimanapun setelah pencalonan DSAI diterima oleh SPR, beliau menarik diri dari bertanding. Calon ‘stand by’ ini adalah kerana PKR khuatir kertas pencalonan Anwar ditolak atas masalah teknikal memandangkan beliau pernah tidak menyerahkan penyata kewangannya pada pilihanraya umum pada tahun 1995.

Bagaimanakan pencalonan DSAI pada 1995 boleh diterima sedangkan beliau gagal utk menyerahkan penyata kewangan beliau pada tahun tersebut. Tidakkah beliau seorang yang KORUP!!!

2 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

2 responses to “3 Penjuru Di Permatang Pauh

 1. tubir

  mengapa semua tumpuan ditumpu dipermatang pauh? apa yang penting sangat pematang pauh jika dibandingkan dengan dearah yang lain ,Adakah pematang pauh mempunyai hasil yang cukup banyak,hingakan tumpuan khusus diberikan .
  Pada pandangan saya sebagai orang yang tidak berparti ,pematang pauh tiada apa bezanya dari tempat lain .cuma kali ini pilihan raya dibuat kerana niat peribadi .kerajaan terpaksa membelanjakan wang yang agak besar untuk proses yang siasia ini.seluruh rayaat pematang pauh telah dibodohkan oleh wakil rayaat nya yang lalu.hanya kerana kehendak peribadi dan cita cita untuk mnjadi perdana menteri sangup berbuat apa saja .
  Pada pandangan saya eloklah orang orang pematang pauh tak payah keluar mengundi sebagai satu tanda protes terhadap apa yang terjadi .Biar pematang pauh Tiada wakil rayaat buat sepengal .Kita lihatlah siapa yang akan buat kerja kebajikan disana …….tak matinya kalau tak ada wakil rayaat sepengal.Kalau semua sepakat tak keluar mengundi hanya merika berdua aja lah yang keluar ,maka keputusan pilihanraya akan jadi seri ……..hemmmmm faham faham lah ya ….

 2. Apai Ngelai

  Salam Tubir,

  Betul, kalau tak kuar undi lagi bagus jimat duit kerajaan. Tapi bakal PM PKR tu yang akan frust menonggeng, pasal dapat satu kerusi kene bagi tige. Risiko..ooo… bagi yang dua orang lagi tu!

  Tapi ok gak tu, dapat jugak la sekali sekala korang menonton pesta samseng kat Permatang Pauh tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s