Wartawan Kena Pukul

Dua jurugambar termasuk seorang dari agensi berita asing cedera selepas dibelasah oleh sekumpulan penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika membuat liputan penamaan calon pilihan raya kecil kawasan Parlimen Permatang Pauh di sini hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 1.30 petang ketika jurugambar akhbar New Straits Times, Mohamed Sairen Mohamed Nahfis, 26, dan Halim Berbar, 28, dari HBL Press News, Perancis membuat tugasan di Institut Perguruan Tuanku Bainun (IPTB) di sini.

Mohamed Sairen yang menceritakan detik cemas kejadian berkata, insiden bermula ketika dia cuba merakam gambar beberapa penyokong Barisan Nasional (BN) dikejar oleh sekumpulan pengikut PKR.

Lebih malang, kamera digital miliknya yang bernilai lebih RM15,000 dan mengandungi rakaman gambar semasa proses penamaan calon turut dirampas oleh kumpulan penyokong parti pembangkang terbabit. – Utusan

nota: ini merupakan insiden kali kedua wartawan dipukul oleh ahli parti pembangkang. dimanakah kebebasan media seperti yang diagung-agungkan oleh De Facto PKR. Semua lakonan semata-mata. Adakah insiden ini dilabelkan sebagai gelagat anak muda oleh Khalid Ibrahim.

9 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

9 responses to “Wartawan Kena Pukul

  1. yang jurugambar bodoh tu duduk atas belakang truck umno pastu pegi lalu tengah² penyokong PKR tu saper suro??? bodo~

  2. ikankecil

    salam…..
    anak rimau….nama pown da garang dah…menggigil teman dengar…..sapa yg bodo skang ni???orang yg berilmu x kan bertindak mengikut prasaan….orang yg kurang plajaran nk berlagak samseng je yg bertindak mengikut prasaan….kawal emosi 2 skit…bagi tau pada pengikut2 sedare kawal minda n emosi…jgn men langgar je sume orang….kita manusia dikurniakan akal..bertindak mengikut akal….jgn jadi mcm lem++ die xde akal…sbb 2 melintas jln x pndg kiri kanan….

    ikankecil berenang bebas….
    salam..

  3. keris silau

    Salam buat anak rimau,

    aku SUKA tulisan kau. sebabnya, ALASAN yg kau tulis tu boleh la digunakan oleh penyokong UMNO utk BANTAI wartawan atau sape2 saje yg naik truck PKR yang lalu tengah2 penyokong UMNO. adakah itu saranan pemimpin PKR yg melaungkan kebebasan media? kalau ye, apa lagi semua, mari kita pakat BANTAI sesiapa sahaja yg naik truck parti lawan kita demi KEBEBASAN.
    nauzubillah…. mintak2 dijauhkan anak cucu aku daripada sikap sedemikian… Amin…
    wassalam…

  4. Yeop KK

    Hoi anak rimau,
    pengikut pkr memang penganas taik kucing. kalau nak cabar orang umno bergaduh cakap bila, dimana dan masa. kita bolih datang bila-bila masa. kalau orang lain tak nak, aku sorang pun bolih. kalau ada telor cubalah. PKR babi

  5. penangkia

    Dear Yeop kk,
    SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN!Come on, be a man.No need for you to write such NICE words. I believe you’re the very intelligent person BUT try to control your emotion.If the PKR supporters really did the such barbarian’s act, they should be punished BUT the same thing should be done to UMNO supporters whose started the provocation by shouted the UNNECESSARY word against Anwar during the nomination’s day.Humiliating people is not only against Islam but also against the universal human right.

  6. Apai Ngelai

    Salam,

    Kesian jugak reporter tu tak pasal-pasal kene balun ngan puak samseng bulan sabit berkembar tu.. Ntah apa diorang buat ngan kamera Rm15,000 tuh pulak.. Oh, mungkin telah disimpan untuk kegunaan pejabat cawangan PKR bagi mengambil gambar Daddy DSAI diorang tu esok-esok.

    Itu hari masa belasah budak corborotor dong, mesti ada kes gitar-gitar yang ilang tak pun distortion dia…..cuma tak direpot. Masa rosakkan kete orang pun mesti ada cd player yang ilang..

    Lain kali kene bekal satu bendera PKR kat dalam poket suar, kalau dah naik kete Umno, lalu kat depan diorang, kibarkan cepat-cepat. Tuh macam pasport keselamatan, bukan apa sebab puak2 tenuk tu suma mata batu…tak kira orang punya.!

  7. ikankecil

    salam…

    sabo yop sabo….jgn dilayan sgt anak rimau ni…
    teman ase die ni ade short skit kt wayar otak die ni….diowng mmg samseng…samseng taik kucing….ape nk buat diorang kuat kite ni lemah x de tangan xde kaki…brani ble ramai…klu sorang2 teman ase kedalam kowt telonye…hahahaha…..sabo ye yop….t teman blanje teh tarek kt mike…..

    ikankecil berenang bebas…
    salam..

  8. AbangTuah

    Salam..

    Berani buat berani tanggung..gambor dah ada….kesian tanggunglah sendiri,jangan harap boss PKR dan PAS nak jamin…dia orang pokai…khhrohhh..phuiii..

  9. Dang Anom

    Amende le anak Rimau ckp mcm bdk x skolah ! x de akai Ko ingat kite ni idup zaman Batu kot nak main blasah semacam je ! Gi mampus le lu …….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s