Anwar Kata..

beliau tidak mempunyai apa-apa masalah dengan calon BN Permatang Pauh, YB Ariff Shah, cuma calon BN ini datangnya dari UMNO, sebuah parti berasaskan perkauman.

satu persoalan ingin penulis timbulkan ialah…selama hampir 17tahun DSAI menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh iaitu dari 1982 hingga 1999, DSAI bertanding atas tiket apa?? Bukankah atas tiket BN/UMNO di atas kapasiti Ketua Pemuda UMNO dan beberapa jawatan kanan dalam UMNO yang di dakwa sebuah parti politik yang berasaskan perkauman?
Cuba bayangkan sekiranya dsai menjadi perdana menteri selepas tun mahathir bersara? Adakah beliau akan mengelarkan umno parti perkauman melayu? Ini adalah sentimen politik murahan dan terdesak dsai utk berkuasa. Kenapa tidak dihapuskan sahaja parti politik yg kononnya bersifat perkauman semasa beliau menjadi tpm dahulu? Kenapa sekarang dilaungkan ketuanan rakyat sedangkan dahulu beliaulah yg sangat kuat sifat kemelayuannya dan keislamannya? Mengapa sekrg beliau ingin wujudkn jawatan tpm1 dan tpm2 utk kaum lain sedangkn dahulu semasa menjadi tpm beliau tidak mencadangkan jawatan ini. Para pembaca terutama yg muda,selidiklah perjalanan politik dsai dahulu. Malu bertanya,sesat jalan. Jgn la memilih pemimpin atas dasar populariti dan simpati,kelak kita yg rugi.

Kini tema DSAI dalam kempen beliau ialah Memerdekakan Rakyat. Bagaimana pula dengan tema BN iaitu Memerdekakan Permatang Pauh dari Keluarga Anwar Ibrahim. Kerusi Permatang Pauh ini sejak dari tahun 1982 diduduki oleh keluarga DSAI sehingga isteri beliau meletak jawatan bagi kerusi terbabit pada 31 Julai yang lalu. Ada bagusnya juga tema utk memerdekakan permatang pauh dari cengkaman dsai.

30 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

30 responses to “Anwar Kata..

  1. Apai Ngelai

    Salam,

    Tema ‘memerdekakan rakyat’ pulak…. nak memerdekakan rakyat daripada apa? Takdak tema lain ke?

    Mengingatkan kita dengan misi perang teluk episod ke2. Waktu askar pasukan penceroboh menjajah Iraq, mereka juga menggunakan tema yang sama – membebaskan rakyat Iraq.

    Kalau maksud DSAI adalah memerdekakan rakyat daripada BN, Amerika Syarikat pula memerdekakan rakyat daripada Saddam Hussein. Kebetulankah? Lebih-lebih lagi DSAI ini sangat rapat dengan Perancang Penaklukan Iraq tu – Paul Wolfowitz… itu tunjuk ajar dari dia ke?

  2. penangkia

    The world had changed, and the peoples have to change too.Why must we continue the divide and rule policy?The British divided and rules before, because at that time the gap was to wide between Malays and non-Malays.The Indian and Chinese immigrants were considered foreign workers and not the citizen.The ways of life were really different during that time.But today, we claimed that we already gained the independence more than 50 years, and the no one dares to send the non-Malays back to their motherlands because those act is against the international law.As they become part of us, the best thing is to improve the national unity, and this is very important for our beloved Malaysia.So, we should change the ethnic-based political movement because it had proved failed to put Malays at the same level with others.Those, ethnic-based politics had been used for more than half century.We can’t lie to ourself in justifying the level of national unity, and this coz by the racist politics.History had proven that system unable to keep on existing in any of political arena.In late 70-s the world used to describe our racist policy as the “mini apartheid”(refer to NEP).In the early days of independence, of coz it was not wrong, but now more than 50 years.Look, what had happened to the apartheid in South Africa, the white lost their power at last.This was coz by the racist ideology, and maybe if we refuse to reform our political system, the Malays will totally lost their power in this country.

  3. Yeop KK

    Anak gampang sekor ni masih tak sedar diri lagi.
    Dulu, DAP yg selalu melaungkan slogan Malaysian Malaysia tetapi ditentang olih kita semua sebab keadaan ekonomi kita jauh ketinggalan. Sebab itu kita berkongsi kuasa dengan MCA, MIC dan lain-lain parti komponen untuk menstabilkan rasa tidak puas hati bangsa-bangsa lain supaya kita bolih hidup dalam harmoni. Mereka bolih bersuara untuk mendapat sasuatu tampa halangan asalkan tidak menyentuh hak orang-orang melayu dan raja-raja. Mereka faham natijah yg akan menimpa melainkan DAP.
    Kini DAP tak perlu bersusah payah lagi sebab ada babi-babi jadian yg tak perlu dibayar upah sanggup
    menjalankan tugas.

  4. penangkia

    Dear somebody,
    BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA(sorry! have to deliver in BM).Kalau setakat nak megah sebagai seorang MELAYU, tapi cara berbahasa tak ada adab, HANG BALIK PI SIMPAN LA…HANG PUNYA bahasa yang tak bertamadun tu.Malu la sikit.Orang menilai kita di sini melalui gaya bahasa.(sorry again because somebody might not fully understand if I used English).

  5. AbangTuah

    Haiii penangkia…

    Firstly, I like to correct you my opposition friend. BN had never practised rasism. In BN all races and ethnics are equal as legal citizen and rule together striving forward toward better tomorrow. Yes, there are few things that UMNO are oblige to ensure, Malays as legitimate earlier inhabitant to be given special right concluded through Article 153 and Social Contract.

    Yes, I agree with you, the most ideal is a single party for all race as were almost achieved by BN if not for Malay’s slow economic growth. Anyway, if Malaysia were to practise the ideal concept totally, can you assure Malays are ready, strong enough to compete, their economy are at par with other races. Also can you assure all Malaysian are having correct attitude, national integration are at its peak, sincerity are at its best hence they would never suspicious between one another during the precarious long endeavor.

    Balance of social economic growth, correct attitude, true integration, deep feeling of sincerity between races are the most important aspects when you talk about the ideal concept my friend. Without one of these aspects then you are only expecting for catastrophic chaos in a country such as Malaysia.

    You mentioned about Singapore, I like to ask you what happen to Malays in Singapore’s Singaporean regime??? You also talked about apatheid practised in South Africa not long ago. Apatheid are cruel system with total discrimination. Had such discrimination being practised here then you can only see Malay are more richer than Chinese and Indian, and also most professtional position will be dominated by malays. I don’t want to produce figures to proof my claim since your writting were non-figured statement but I can fetch it anytime to show you that this ‘mini apartheid’ as you had claimed sucessfully produce more richer Chinese and more numbers of Chinese and Indian professtional than Malays.

  6. Yeop KK

    Dear penangkia son-of the bitch,
    betul ka ayat yg aku guna untuk anak yg dihormati, lantaklah asalkan aku bolih cakap orang putih.
    Fuck you babe (babi), aku ingat kau tak tau cakap melayu, sebab melayu ni bangsa kolot. Pandai pulak kau berbahasa.

    Bullshit penangkia,
    Betul apa yg abang tuah cakap. Aku rasa kau ni buta sejarah, buta hati, buta mata, buta telinga dan segala-galanya buta. Kau tak pijak dibumi yang nyata, kau faham ka apa yg aku kata. Kalau tak faham aku kena translate dalam bahasa orang putih, tapi lambatlah sikit sebab aku kena rujuk pada kitab ” Shit ” pegagang ulama Pas.

    Dammed You (terima kasih)

  7. Apai Ngelai

    Salam AbangTuah, Yeop KK dan semua,

    Kalau kita cakap macammana betul skalipun, Penagkia ni akan cuba sedaya upaya memutarbelitkan keadaan supaya apa yang dipertahankan itu betul dan bersebab.

    Dia nak memperjuangkan apa? Kalau dia nak memperjuangkan hak melayu dan bumiputra melalui hujah-hujahnya, semua itu sedikitpun tak ada langsung. Dia menuntut hak samarata semua kaum melebihi dari kelantangan suara orang bukan melayu sendiri – dia ini Melayukah?
    Kalau nak dikatakan memperjuangkan Islam, dia tahu yang PKR dan DAP ini tidak langsung mengiktirafkan Malaysia sebagai negara Islam. Bukan main hebat lagi dia mencanangkan kelebihan komponen PR ni tanpa ingat tentang pendirian mereka terhadap agama kita. Dia ini islamkah?

    Mengapa dia sanggup memburukkan tanah air dia sendiri sampai memasukkan fakta yang kita mengamalkan mini-Aparthied? Dia sukakah bila orang bukan melayu membacanya kelak sedangkan ianya tidak benar..? Sampai menakut-nakutkan orang, menggambarkan yang kita ini mengamalkan dasar perkauman yang sangat jahat. DSAI yang memburuk-burukkan negara kita, mengkritik dasar negara kita, menghina kita, mencanang kat semua negara sampai hujung dunia, kaum Yahudi senyum bertepuk tangan, dia sokong 100%. Kat kerajaan, dia sepak go to hell.. DSAI tu dewa diorang, seorang maksum sosialist dan progresif. Perbuatan dia tu sunnah bagi dewa-dewa diorang……..

    Penangkai, awak mungkin golongan oang berada, awak jangan lupa anak sebangsa awak tu kebanyakkannya orang berpendapatan rendah dan kurang berkemampuan jika dibandingkan dengan kaum lain. Awak tidak khuatir sedikitpun kerana awak dan keluarga sudah merasa cukup senang dan selesa duduk dalam keadaan serba mewah sambil bertutur bahasa inggeris dengan penuh kebanggaan….. Awak ini ego dengan ilmu awak yang awak perolehi dari atas dasar dan usaha kerajaan selama ini. Awak sudah lupa dan tidak mengenang semua itu lagi.

    Pengangkia, awak lupa jika benar kita mengamalkan diskriminasi kaum, DARI DULU LAGI ORANG MELAYU DAH HIDUP MEWAH DAN MAMPU BERHUJAH SEBIJAK AWAK DAN BERCAKAP SENADA DENGAN AWAK SEPERTI SEKARANG sebab tak takut DEB dihapuskan…. Orang cina dan orang india adalah antara 40 orang terkaya Malaysia jika nak kira hanya 9 orang saja Melayu. Mungkin salah seorang daripada Melayu itu adalah awak, sebab awak tak sikitpun kisah dengan satu dasar yang menjaga kebajikan Melayu dan Bumiputra ini dari terus tenggelam oleh kaum-kaum lain. KITA TAK MAMPU BERSAING DENGAN KAUM LAIN dalam hal ekonomi dan pelajaran. Apa bukti mengatakan yang kaum lain tertindas di Malaysia ini?

    Awak mudah mencadangkan kita memberi peluang kepada PR untuk memerintah selama satu penggal, kalau tak suka boleh tarik balik sokongan itu. Saya tanya awak pulak, kalau awak dah tak suka awak nak sokong Umno balikkah? Atau BN balik? Apa jenis pendirian yang awak pakai, kalau hanya cakap berkobar-kobar mengalahkan orang lain? Tukar dan melompat ikut sedap hati.. awak ingat kita ni pilih kerajaan macam pilih ketua kelaskah? DAP yang belum suku penggal pun berkuasa kat Perak, Selangor dan PPinang dah macam-macam benda dia buat sampai kita marah sebab semua mengikut kesesuaian dia saja semata-mata, awak tak nampakkah?

    Lepas ni saya yakin awak mampu jawab semua persoalan tadi dangan mudah (sambil makan kacang), mari kita tunggu apa awak nak sebut bagi mempertahankan semua hujah awak.

    Tak salah kalau setakat nak mempertahankan parti pilihan awak, walau macam mana Hardcore sekalipun, yang salah tu awak mempersenda-sendakan kaum melayu dan bumiputra dan awak menunjukkan yang kita ini seolah-olah kita mengamalkan undang-undang rimba ke atas kaum bukan melayu nih. Awak pertontonkan kat orang semua yang kita ni mendiskriminasikan dan menafikan hak bukan Melayu… BUKTIKAN semua itu. Apa yang membenarkan awak menggambarkan bahawa kaum bukan Melayu itu tertindas di Malaysia ini?

    Apa kebaikan yang kita akan dapat jika kita ikut cadangan awak tu.. Jangan cakap dalam bahasa keagungan Inggeris awak yang kita tak paham…. kami semua tak berapa faham. Gunakan bahasa ibunda awak biar semua orang faham, kalaupun awak orang melayu yang bertutur bahasa melayu kat rumah.. Maaf, terkasar sedikit..

    AbangTuah, Brokuntakinte, Yeop, mamak dan lain-lain, mari kita tagih jawapan dari Penangkia ni…..

  8. BakaL PM

    penagkia lahanat

  9. penangkia

    Mat kuala (yeopkk),
    Ok lah kalu hang nak aku tuleh dlm Melayu, aku tuleh khas utk hang(nak buat mcm mana,dah x paham bahasa).Aku rasa sedih ada org mcm hang, mendabik dada mengaku MELAYU tapi budi bahasa lebih dpd PARIAH.Mudahnya hang cari dosa gelar orang “son of the bitch”(anak haram).Apa yg aku buat salah kat hang sampai hang blh kata mcm tu.Awat?Mak bapak hang tak ajaq kah sampai hang blh jadi sampai mcm tu punya kurang ajar!Bukan cara mcm tu hang nak tunjuk hero.Itu cara pengecut sbb hang cabar peribadi org ikut web, dan x berdepan lagi x beretika.Kalu hang x setuju pdpt aku sekalipun, x payahlah maki hamun peribadi aku.Kalu hang rasa kemaruk sgt nak maki @ bergaduh, mai kita jumpa berdepan, bkn ikut sini sbb yg tu cara org yg x ada teluq.Kalu teringin sgt, hang pilih samada KL, Penang, Kuala Kangsar atau Taiping?Baru anak jantan…

  10. penangkia

    Abg Tuah,
    Tujuan utama aku join hangpa dlm ruangan semata2 nak mengasah ketajaman minda aku.Aku org Melayu dan memang cakap Melayu kat rumah, tapi disebabkan kerajaan UMNO mengamalkan dasar menilai intelek seseorang dgn kemampuan org tu berbahasa Inggeris, maka aku memaksa diri aku berlatih guna bahasa tu.Tapi kalu hangpa rasa x selesa dgn bahasa tu x apalah,aku guna kat site lain, tapi aku harap sikap profesional dalam bincang mana2 topik dan tak maki hamun peribadi aku, dan aku pun x pernah sentuh peribadi hangpa. Tapi ada kawan hang yg dah melampau sgt, senang2 nak maki hamun peribadi aku.Hang setuju kah cara tu?Aku pulak nak tagih jawapan hang?

  11. Yeop KK

    Penangkia,
    sorilah aku tak tau son-of the bitch tu anak haram. aku ingatkan anak yang dihormati. aku rujuk kat kitab “shit” pegangan Pas. aku tak pandai sangat bahasa orang putih sebab itu aku nak belajar, rupanya tersilap rujukan, sorilah fuck-you.

    aku tak kisah kat mana, cakap ja bila kalau nak tenggok orang UMNO ada telor ka takda

  12. penangkia

    Yeob kk,
    Kalu hang nak sangat, aku tunggu hang hari Ahad ni lps Asar.Aku mai cara gentleman, sorang aku saja.Kalu hang nak cam aku,aku ni saiz kecik saja, aku pakai t/suit warna biru dan pakai ketayap kelabu.Hang tunjuk lah teloq hang besaq mana pun, besar ka, burut ka, aku x kisah.Oh ya, aku pi dekat dgn tempat hang.Tunggu depan zoo Taiping sbb standard hang pun memang kat situ, jadi tak payahlah hang nak “fuck you” kat dalam sini kalu rasa ada teluq hang yg besaq dan burut tu.Selagi hang setakat dok maki aku di sini, selagi tu lah aku anggap hang PENGECUT tak ada teloq.

  13. perakman.com

    salam penangkia,
    teman sekadar nak nasihatkan kamu, usah dilayan yeopkk yg bodoh tak sekolah tu.Teman rasa, die ni ibarat tin kosong yg takde isi.Teman berani jamin yg die tu takkan berani bedepan, sekadar berani kot jauh.Teman tegaskan, org UMNO takdelah perangai buruk mcm die ni.Teman memang berbeza politik ngan kamu, tapi dlm hal kamu ngan yeopkk, teman sokong kamu sebab teman tak nak UMNO dimalukan oleh si bodoh yeopkk tu.Ngapelah si yeop tu gi jual nama UMNO.Jangan2, UMNO palsu tak?

  14. AbangTuah

    Salam penangkia.

    You got the wits, you got the intelectual, but sorry to say you lacking of smartness. Yeop KK is not you real enermy, so why having a prolonged grudge with him..be cool my muslim brother, just let go..

  15. Assalamualaikum,
    Makin lama makin rasa blog ini dah jadi chating room daripada menghujah secara profesional dan beretika.Yeap dan penangkia perlu berintergerasi secara orang yang berpelajaran.Perlu jaga tatasusila…boleh bertikam lidah tapi awaslah bahasa dan tatasusila pencakaran ideologi…cooldown young boys!.

    Mamak harap moderator perlu kawal sentimen blogger dengan delete serangan peribadi dan juga kata-kata lucah kalau inginkan blog ini hebat dan disegani!.Wassalam.

  16. AbangTuah

    Salam Perakman.com

    Hmm..niat awak memang baik, kawan terima, tapi cara penyampaian agak terkasar sedikitlah bro silap-silap bro pulak yang nanti naya terlibat didalam pertelingkahan pula.Jadi sekiranya nak nasihat boleh tapi jangan attack sampai nak membunuh semangat Yeop KK.

    Pada pandangan kawan penangkia dan Yeop KK sama-sama berjuang menegakan kefahaman dan ideologi masing-masing. Walaubagaimana pun kadang-kadang ketegangan tak dapat dielakkan dari berlaku.

    Sekiranya saudara ikhlas hendak memperbetulkan maka ikutlah methodologi Keris Silau, Atasinchi dan Big8, kerana mereka ini seimbang dan faham Ilmu Saikologi jadi kedua belah pihak tidak akan terasa kecil hati.

    Itu sebab kawan enggan campur dulu kerana tunggu mana tahu sekiranya mereka ni dapat meluangkan masa mendamaikan dua bersaudara ni agar kembali berlembut.

    Kepada penangkia dan Yeop kk, teruskan berhujah diweblog ni…berselisih faham tu biasa didalam weblog ni, tapi janganlah sampai terbawa-bawa di luar maya ok. Sebagai pejuang, hati masing-masing kena lasak sikit jangan cepat berjauh hati ok.

  17. Yeop KK

    heee…. takutnya aku. aku tunggu esok

  18. assalamauaikum!
    sahabat semua janganler ambik hati sangat…spesis macam ni bukan kita tak tau berlambak…. cukup berlambak, teman kat pmtg pauh cukup banyak…jenis ni , jangan marah kat dia ! maklumlah dia tersalah blog..takkan mengkomer tak tau…kan blog UMNO jer yang bukak utk komen..mestila gentleman… itu yang dia join…jangan jadi PAS & PKR.. komer ingat dema berani ker bukak blog dema…kutuk fitnah memang berani pasai tak bagi teman kengkawan masuk …UMNO steady…anytime… MENGKOMER…he he he ada breni ker?..kalau setakat cakap dlm blog orang ni …teman pun boleh
    tapi teman ni bukan kurang ajor… teman mak bapak meningatkan teman jangan jadi macam ni lah… kurang ajor!

    sekupang dua tengah memikior… betul juga kata yeop sapa sebenornya yang yak betelor…tambah lagi satu tak berakaiiiiii. woi komer ..yeop,tuah, mok,mamak ..kat sini berlambak rupernyer.. spesisi ni…mai la kat permatang pauh…sebab speilberg nak datang sini nak buat cerita hollywood LOST WOIIIII sebab pakage dia punya main cast samapi extra semua dah ada kat sini….FREE PULAK TU!

  19. uncle_ss

    kepada penangkia……kalau yeop kk tak nak jumpa hang jum jumpa dengan sy..kat kota bharu kelantan…sy orang umno….ni no tepon sy 0148028160….bila2 masa…anytime…sy asal kedah
    dibesarkan di johor.pahang..sabah last menetap di kelantan…sampai kelantan call sy…

  20. Yeop KK

    uncle_ss,
    terima kasih saya ucapkan, tapi saya tak nak melibatkan orang lain. ini diantara saya dan penangkia, dan saya minta maaf kepada semua ahli UMNO sekiranya saya telah menyalahkan gunakan nama UNMO. Harap Maaf

  21. Yeop KK

    Aku baru balik dari zoo taiping, sabelum sampai rumah, aku singgah kat hospital, mendapatkan rawatan. Aku cedera parah kena belasah dik penangkia sampai kena usung. Kalau tengokkan fizikal, aku sendiri tak kenal diri sendiri.

    p/s: alahai nyah, kat mana kau, aku tunggu sampai kul 6 ptg tapi tak nampak batang hidung kau. Minyak kereta habis kut

  22. penangkia

    yeob kk,
    Dari pkl 5 smpai maghrib aku tunggu, x ada org yg mai kat aku pun.Hang pun aku x kenai, mana satu.Buang masa saja….Pada uncle ss, x payahla! Aku dah tekena dari Butterworth ke Taiping minyak kereta dgn tol dkt RM50, last2 apa pun x ada.Pikiaq2 bodoh juga dok melayan org2 yg haprak mcm hangpa…..Oklah aku pun malas nak layan…..Pd yg lain, x kira apa fahaman politik, hangpa nilailah sendiri, ini bkn soal politik tapi serangan peribadi yg x wajar dan setuju dgn Mamak Penang, moderator kena main peranan dan tq pd yg menasihat dan menyokong….Salam

  23. Salam,
    Penangkia dan Yeop berdamailah seperti cadangan abang tuah itu memang ada benarnya.Memang ideologi kamu dua berbeza tapi blog ini amat perlukan pandangan dan nukilan kamu berdua.Teruskan pendebatan kamu berdua.Jangan membazir petrol itu disebabkan dah turun harga.kalau BN menang di Permatang Pauh tol Sg.Nyior mungkin dihapuskan kot?.Mintak TPM consider untuk orang ramai yang ulang alik!.Dan pihak polis perlu ambil tindakan sewajarnya pada kenderaan yang sengaja diletakan ditepi jalan di pondok parti pembakang yang bertujuan melambatkan kelancaran pergerakan kenderaan untuk pemandu baca kain rentang mereka.Mamak juga dapat tahu ahli-ahli parti pembangkang membeli begitu banyak telur dari kedai-kedai runcit di sekitar permatang pauh untuk digunakan membaling pada bas-bas penyokong BN yang akan datang dari luar.Kedai-kedai makan merungut kehabisan stok telur.Bagi penyokong UMNO janganlah gusar dengan taktik kotor untuk menakutkan pengundi ini.Mamak rasa Polis sedang awasi keadaan disini dengan amat cemerlang dan beretika sekali, siap dengan helikoptornya.Mamak juga kesian kat anggota polis yang berkerja 24 jam tanpa mengira hujan yang begitu kerap sekali disini.Kita rakyat Pulau Pinang amat terima kasih sumbangan bakti pasukan keselamatan ini yang sentiasa mengawal keadaan dan menjaga keselamatan rakyat.Wassalam.

  24. keris silau

    Assalamualaikum Saudara Seagama dan Sebangsa ku,

    Hmm… agak tegang juga situasi di artikel ini. Tapi biasalah, ketegangan tu dah jadi sebahagian rencah kehidupan KITA orang Melayu. jiwa Melayu tambah lagi kalau ada darah pahlawan, kena acah sikit semua bunga dan tari silat boleh keluar. time tu, akal cepat je nak mentafsir setiap gerak dan buah yg bakal lawan dan diri keluarkan. tapi amat sedikit Melayu yg boleh menggunakan akal itu untuk BERFIKIR, BERWASATIAH, dan MENILAI. takpelah, mungkin dah memang bangsa Melayu sebegitu dan mungkin juga hanya bereaksi sedemikian, bangsa Melayu akan lebih MAJU dan BERDAYA SAING.
    seronok juga baca komen saudara2 dari awal terutama yg melibatkan penangkia dan yeopkk. kedua-duanya bagus, penuh dgn fakta dan maklumat yg kukuh dalam menyokong perjuangan masing2. sorang berlembut (Melayu hadhari) dan sorang agak kasar (Melayu sejati tu…). akhirnya Melayu sejati yang MENANG, tetapi bukan menang dalam konteks perbahasan. menang dalam mempengaruhi Melayu hadhari menjadi sama seperti Melayu sejati (sama tapi tak serupa..). secara mudahnya, yeopkk berjaya menjadikan penangkia yg berhemah kpd seorang yg kasar. kerana apa? kerana penangkia juga tidak dapat mengawal sikap rasional dia diserang oleh yeopkk, hingga sanggup melontarkan cabaran utk bersemuka. biasalah tu, siapa yg boleh tahan kena KATA2 begitu? kalau aku pun mungkin reaksi aku sama mcm penangkia.
    hmm… susah juga nak pikir macam mana nak jadi Melayu yg berkesan. sebab, masing2 dah tertanam dalam benak pemikiran masing2 akan ideologi2 sendiri. kata la lagu mana pun, ibarat mencurah air ke daun keladi atau masuk telinga kiri kuar telinga kanan. takde tapis2 dah. tak ramai yg mampu menapis mana2 yg baik, bukan sebab takde otak, tapi sebab minda tu dah di’set’ apa2 daripada musuh tu semua tak baik. padahal, byk benda kita boleh dapat daripada musuh tu, bukan setakat mcm mana nak kalahkan musuh, untuk kita jadi lebih baik pun boleh. dalam konteks ni, penangkia dapat byk manfaat sebab, dia dapat menilai pemikiran2 baik drpd ramai org Kerajaan dalam blog ni. namun sayang bagi yeopkk kerana, tidak memberi peluang untuk dirinya berkeadaan seperti itu.
    seperti yg ramai katakan, weblog ini merupakan medan untuk kita menghujahkan pendapat dan ideologi masing2 disamping menyerap ilmu drpd rakan blogger. namun dalam menjadi Melayu yg berkesan, jgn la kita abaikan prinsip dan nilai2 murni yg saban hari Kerajaan kita dok canangkan. kalo orang Kerajaan sendiri tak leh nak amalkan prinsip2 tu, sia2 lah usaha kerajaan.
    apa pun, bukan niat aku nak komplen, kondem atau komen secara berlebihan. jika ada yg terasa, aku mintak maaflah. korang berhak untuk menentukan apa saje yg korang nak buat, cuma aku nak pesan sbg saudara dan sahabat, gunakanlah akal kita dalam setiap perlakuan kita kerana sesungguhnya, manusia itu adalah sebaik-baik makhluk yg diberi akal oleh Allah. gunakanlah akal dalam berbicara, bereaksi, melakukan kerja dan ibadah. mulakanlah sesuatu itu dgn nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang, insya Allah kita tidak akan sesat malah mendapat pahala dariNya. wallahualam..

    wassalam…

  25. Yeop KK

    Apa-apa sajalah labu……
    Mungkin aku tersalah zoo.

    Kpd abang tuah dan mamak penang, terima kasih
    dengan nasihat yg diberi, bagitu juga dengan saudara-saudara yg lain. Mohon maaf sekali lagi
    kerana melibatkan kalian.

    Sekarang saya dah cool, mari kita teruskan perjuangan kita untuk kebaikan umat dan negara.
    Kpd uncle__ ss jangan berhenti memberi pendapat dan sumbangan yg berguna.

  26. kingkonG

    salam sejahtera..
    1. PenagKia.. Saya harap DSI akan berjaya dalam pilohanraya kecil kali ini. Erm…selepas DSI dah menang..YeopKK boleh pergi kursus motivasi atau kelas sahsiah diri. Bawak2lah bertobat. Org mcm hang nie kena banyak belajar lagi.
    bye.

  27. kuntakinte

    Salam, yeop kk dan penangkia cukup lah puak2 PKR belasah wartawan di permatang pauh, aku kat permatang pauh kecut perut aku tengok anak2 muda pakai baju, topi PKR bawa bendera maki hamun makcik2 UMNO dan Pu3 UMNO, sedih aku tengok, rupa2 nya melarat sampai dalam webblog ni.

    teman nak cerita di permatang pauh ni sebab apa anak2 muda ikut PKR dan guna cara gengsterism, teman boleh bayangkan semasa teman kursus Wira Waja penceramahnya Anwar Ibrahim bagaimana dia menaikkan semangat sehinggakan kita habis kursus rasa nak bunuh puak2 PAS dan Cina DAP ketika tu, ha… lagu tu lah teman dapat baca apa yang digunakan oleh anwar menaikkan semangat dan meracun otak pemuda2 PKR sehinggakan mereka lihat kelibat orang UMNO semua depa sanggup maki hamun dan pukul memukul, ini cara yang amat terkutuk sekali, amalan yang harus kita tolak sama sekali.

    Yeop kk teman respect mike, mike cepat minta maaf, orang kita memang baik2 belaka.

  28. ikankecil

    salam…
    ape ni saudara ku semua???kenapa nk dilayan orang yg x berotak….ikankecil tgk da mcm medan nk menunjuk kuat plak blog ni…
    nek takot plak ikankecil nk menulis…yela kang silap tulis kang kne pukul plak…adoi mengeletor teman….

    ikankecil berenang dalam kawasan je takot kne pukul…

  29. AbangTuah

    Salam keris silau

    Terima kasih mendamaikan dan nasihatkan kepada kedua pejuang hebat ni. Nasihat yang diutarakan amat jujur dan bernas sekali.

  30. x nak campur takut nanti kena belasah dengan kaki pukul omno,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s