Ketua Pemuda: Lebih ramai…lebih meriah kata Dr Khir

agendadaily

Pengumuman rasmi Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin bertanding jawatan Ketua Pemuda tidak dianggap penghalang atau masalah kepada Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo yang turut bertanding jawatan sama.

Seperti dijangka oleh ahli Majlis Tertinggi UMNO itu, dengan kehadiran Khairy, pertandingan empat pejuru pada pemilihan parti hujung tahun ini adalah satu perkara yang baik.

Mantan Menteri Besar Selangor itu berkata, semua calon yang menawarkan diri mempunyai kelebihan masing-masing.

Selain Dr Khir dan Khairy yang juga ahli parlimen Rembau, dua tokoh lain yang sudah menawarkan diri untuk bertanding ialah Exco Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir dan timbalan pengerusi badan perhubungan UMNO Perlis, Datuk Zahidi Zainol Abidin.

“Kita harap dapat berkempen secara baik dan tidak buruk memburukkan satu sama lain atau jangan ada emosi saling. Kita perbincangkan tentang visi, cadangan serta perubahan yang patut dilakukan dalam Pemuda UMNO,” katanya.

Dr Mohamad Khir mengulas pengumuman Khairy yang turut sama masuk gelanggang pemilihan Ketua Pemuda UMNO selepas penyandang Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein berhasrat mengosongkan kerusi yang sudah didudukinya lebih 10 tahun.

Beliau ditemui di majlis perbuka puasa anjuran Pemuda UMNO Selangor di Shah Alam, Rabu malam.

Menurutnya, UMNO kini menuntut perubahan dan perubahan ini perlu bermula dengan Pemuda.

“Saya akan menggunakan konsep ‘Pemuda Berani’. Berani menyuarakan kehendak rakyat, berani mendesak kerajaan menunaikan janji-janji kepada rakyat dan berani mengambil risiko apabila masalah bangsa dicabar pihak tertentu,” ujarnya lagi..

Beliau berhasrat mengembalikan kegemilangan kepimpinan Pemuda terdahulu ketika zaman Datuk Harun Idris selain UMNO memang memerlukan seorang ketua yang berani berdepan cabaran yang semakin besar dalam parti, orang Melayu dan negara.

Beliau tidak nampak dengan jumlah calon yang ramai bagi jawatan itu menyukarkan ahli-ahli membuat pemilihan.

“Kita akan nampak calon-calon yang berwibawa dengan jelas nanti. Pemuda dapat tentukan siapa layak memimpin dan meneruskan perjuangan Pemuda dalam UMNO,” katanya.

Sementara itu, mengulas rombakan kecil portfolio antara Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan Datuk Seri Najib Tun Razak, beliau yakin tugas Menteri Kewangan yang diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri itu bakal membawa perubahan baik.

“Saya percaya Najib dapat menyakinkan dan menarik semula pelabur selepas negara kita dimomokkan dengan cerita peralihan kuasa oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim,”

“Sebenarnya, keyakinan pelaburan semakin berkurang sejak perkara peralihan kuasa itu ditimbulkan dan mungkin ada diantara pelabur sudah keluar,” katanya.

Katanya, selain dapat mengurus dengan baik, pertukaran ini menunjuk keseriusan Perdana Menteri bagi memastikan keadaan negara bertambah stabil.

Dalam rombakan kecil Kabinet itu, Abdullah mengambil alih tugas Menteri Pertahanan daripada Najib manakala Datuk Seri Nazri Aziz akan menjaga hal ehwal undang-undang dan kehakiman menggantikan Datuk Zaid Ibrahim yang meletak jawatan.

Sementata itu, Dr Mohamad Khir turut meminta kerajaan meneliti tindakan undang-undang yang wajar dikenakan terhadap Anwar di bawah Akta Hasutan kerana tindak tanduknya menyebabkan imej tidak baik kepada negara dan rakyat dalam situasi tidak menentu.

“Harap Peguam Negara teliti perkara ini dan jangan berlalu begitu sahaja. Nanti orang lain akan buat perkara sama. Beliau (Anwar) tidak jujur terhadap negara, parti dan penyokong-penyokongnya,” tegasnya.

Beliau berharap tindakan terhadap Anwar beri pengajaran kepada rakyat Malaysia bahawa mengambil kerajaan melalui pintu belakang perlu dielak bahkan perbuatan tidak bermoral.

“Jika ia boleh menyebabkan huru hara dalam negara, tindakan tersebut wajar. Ini bagi meredakan masalah yang berlaku dan rakyat kembali menjalankan tugas masing-masing,” katanya

1 Comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

One response to “Ketua Pemuda: Lebih ramai…lebih meriah kata Dr Khir

  1. penyapoo

    Salam

    Di harap pilihlaaa ketua yang benar-benar bertanggungjawab, hindarkan laa calon yg tak berguna, jangan pandang pada wang dan pangkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s