Bahaya jika semua parti kaum Cina sokong pembangkang

Naib Presiden MCA, Datuk Donald Lim Siang Chai hari ini mengingatkan masyarakat Cina tentang bahaya jika semua parti berasaskan kaum Cina berpihak kepada pembangkang dan hanya parti berasaskan orang Melayu menjadi parti memerintah.

Senario itu, jelas beliau, sudah pasti akan mewujudkan ketegangan dan mencetuskan suasana tidak baik kepada perniagaan dan ekonomi.

Menurut beliau, dalam sebuah negara yang masyarakatnya berbilang kaum seperti Malaysia, pentadbiran kerajaan perlu melibatkan pelbagai kaum bagi mengekalkan keamanan.

Sehubungan itu, MCA, tegas beliau, tidak boleh mengambil keputusan terburu-buru untuk meninggalkan Barisan Nasional (BN) walaupun terdapat cadangan daripada beberapa pemimpin masyarakat Cina supaya parti terbesar kaum Cina itu berbuat demikian.

“Sebagai parti komponen kedua terbesar dalam BN, kita tidak harus fikir untuk meninggalkan BN semata-mata kerana tidak berpuas hati terhadap sesetengah individu yang ada dalam BN.

“Kita perlu melihat senario politik semasa secara meluas dan memikirkan kesannya terhadap parti jika berbuat demikian,’’ kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri Konvensyen MCA Selangor di sini.

Siang Chai menjawab pertanyaan sama ada MCA akan bertindak keluar daripada komponen BN memandangkan ada syor supaya sebuah lagi parti Cina dalam komponen itu, Gerakan, berbuat demikian.

Dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu, MCA memenangi 15 daripada 40 kerusi Parlimen yang ditandinginya. Gerakan pula yang bertanding di 12 kerusi Parlimen cuma menang dua kerusi.

Timbalan Menteri Pelancongan itu memberitahu, beliau tidak menggalakkan ahli-ahli senior dalam MCA bercakap terlalu banyak berkenaan perkara itu kerana merasakan sebarang keputusan untuk keluar BN harus dibuat selepas kepimpinan baru dipilih pada pemilihan MCA Oktober ini.

“Sekiranya ingin membuat sesuatu keputusan, kita perlu tunggu sehingga kepimpinan parti diambil alih oleh pemimpin baru pada 18 Oktober ini dan biarlah mereka yang menentukannya,’’ kata beliau.

MCA akan mengadakan pemilihan pada pertengahan bulan depan bagi memilih seorang presiden, seorang timbalan presiden, empat naib presiden dan 25 anggota jawatankuasa pusat parti itu.

Ditanya mengenai jawatan yang akan ditandinginya, Siang Chai berkata, beliau akan mengumumkannya hujung bulan ini setelah MCA di semua negeri selesai mengadakan konvensyen masing-masing.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s