Bunga Melati 2 Dilepaskan Lanun – Malaysiakini

Kapal tangki kedua milik Malaysian International Shipping Corporation (MISC), MT Bunga Melati 2, yang ditawan di Teluk Aden oleh lanun Somalia dibebaskan jam 4.14 pagi semalam.

Pengarah Perhubungan Awam Kementerian Pertahanan, Kolonel Fadzlette Othman Merican, berkata semua anak kapalnya selamat dan kini sedang belayar menuju Djibouti, Timur Afrika. Katanya, pelayaran kapal itu ke Djibouti diiringi dua kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Lekiu dan KD Sri Inderapura untuk menyertai MT Bunga Melati 5.

Fadzlette berkata, wang tebusan sebanyak AS$2 juta dibayar oleh MISC untuk pembebasan kapal itu.

Sehubungan pembebasan itu MISC akan menghantar dua pasukan baru ke sana untuk menggantikan krew kedua-dua kapal itu yang akan diterbangkan pulang ke Malaysia pada 4 Oktober ini, katanya.

MT Bunga Melati 2, dianggotai 39 anak kapal dengan 29 daripadanya adalah rakyat Malaysia manakala bakinya warga Filipina.

Ia dirampas di teluk itu pada 19 Ogos lalu. Bagaimanapun, sewaktu ditawan seorang kelasi warga Filipina mati akibat terkena peluru yang tersasar.

Kelmarin lanun membebaskan kapal tangki MT Bunga Melati 5 dengan 36 anak kapal rakyat Malaysia dan lima warga Filipina yang ditawan pada 29 Ogos lalu, ketika dalam pelayaran dari Yanbu, Arab Saudi menuju Singapura.

Fadzlette berkata, kehadiran kapal milik TLDM adalah antara faktor kejayaan rundingan sehingga kedua-dua kapal itu dan anak kapalnya dibebaskan.

“Ada beberapa kapal dari negara lain yang membayar wang tebusan tetapi masih belum dibebaskan dan nampaknya mereka (lanun) memberi keutamaan kepada kita,” katanya. – bharian

nota: Alhamdulillah, diharap kedatangan Syawal ini lebih bermakna bagi keluarga yang menunggu berita baik ini.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s