Surat terbuka Zaid Ibrahim- Malaysiakini

Sewaktu mengisytiharkan kemerdekaan negara, Perdana Menteri pertama kita telah melaungkan aspirasi dan mimpi indah rakyat Malaya: bahawa Malaya adalah diasaskan di atas prinsip-prinsip kebebasan dan keadilan serta di atas janji bahawa kita beramai-ramai akan sentiasa berjuang bagi meningkatkan lagi kebajikan dan kebahagiaan rakyatnya.

Bertahun telah berlalu sejak peristiwa penting itu berlangsung, namun aspirasi dan mimpi tersebut masih benar dan masih relevan kepada kita hari ini sepertimana ia benar dan relevan kepada kita sebelum ini. Ini dimungkinkan dengan adanya satu pegangan teguh terhadap asas-asas negara pada peringkat awal kewujudannya. Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang yang dibuat sehubungan dengannya diletakkan di atas asas yang kukuh di mana ia menggabungkan elemen-elemen penting demokrasi yang dibina di atas Kedaulatan Undang-Undang.

Satu ketika dahulu, Kehakiman Malaysia sangat dihormati oleh warga Malaysia malah turut dijadikan panduan oleh negara-negara lain. Perdana Menteri-Perdana Menteri kita yang terdahulu, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak and Tun Hussein Onn, adalah pemimpin-pemimpin yang sangat berintegriti, adalah pejuang-pejuang mengikut cara mereka yang tersendiri dan, yang paling penting sekali, adalah individu-individu yang serba sederhana. Mereka mempunyai kepercayaan terhadap prinsip-prinsip dan nilai-nilai yang terkandung dalam Perlembagaan kita dan membina negara ini berpandukan kepadanya.

Tatkala mereka terpaksa meluluskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), 1960, sekalipun mereka melakukannya dengan sangat berhati-hati dan dengan bersikap apologetic mengenainya. Tunku menyatakan dengan jelas bahawa tujuan Akta ini diluluskan adalah bagi menangani ancaman komunis.

‘Saya dan rakan-rakan saya dalam kabinet berjanji kepada Parlimen dan kepada negara bahawa kuasa-kuasa luas yang diberikan kepada Kerajaan di bawah ISA tidak sesekali akan digunakan bagi mengekang bangkangan dan ketidaksetujuan yang dibuat mengikut undang-undang’ adalah apa yang diucapkan oleh Tunku dahulu. Ketetapan ini dikukuhkan lagi kemudiannya oleh Perdana Menteri ketiga kita, Tun Hussein Onn, yang menyatakan bahawa ISA bukanlah dimaksudkan untuk mengekang bangkangan politik yang dibuat secara sah atau untuk menyekat aktiviti demokrasi rakyat.

Beberapa peristiwa yang berlaku tiga minggu lepas bagaimanapun telah memaksa saya mengkaji semula cara ISA digunakan. Sungguh menyedihkan sekali kerana kesimpulan yang saya perolehi darinya ialah bahawa Kerajaan telah berulang-ulang kali menghampakan rakyat negara ini dengan berulang-ulang kali juga memungkiri janji yang dibuat oleh Tunku Abdul Rahman tersebut.

Ini berlaku kerana Kerajaan dan undang-undang yang digubalnya telah dengan secara tidak betul memberi kuasa kepada Menteri Dalam Negeri untuk menahan sesiapa sahaja atas apa sahaja alasan yang difikirkannya perlu. Budi bicara yang subjektif ini telah disalahgunakan bagi menjaga kepentingan-kepentingan politik tertentu.

Sejarah adalah guru agung yang dapat menjelaskan banyak perkara dalam hal ini. Semakan sepintas lalu ke atas cara ISA digunakan sejak ia diluluskan sekalipun akan mendedahkan betapa tujuan asal ISA telah dikesampingkan oleh keperluan politik semasa.

Adalah dikesali yang Tunku Abdul Rahman sendiri pun telah memungkiri janjinya. Pada 1965, pentadbirannya telah menahan Burhanuddin Helmi, iaitu seorang intelektual Melayu yang cukup hebat dan seorang nasionalis yang kebetulannya juga turut menjadi seorang pemimpin PAS. Dia telah diletakkan dalam tahanan sehingga dia meninggal dunia pada 1969.

Helmi hanyalah seorang musuh politik dan tidak dapat dibayangkan yang dia boleh dikatakan terlibat dalam pemberontakan bersenjata atau komunisme yang ISA dirangka untuk menangani. Penahanannya ini adalah sesuatu yang menyimpang dan menjadi satu detik menyedihkan di mana kepentingan politik telah dibenarkan mengatasi Kedaulatan Undang-Undang.

Ia malangnya seakan menjadi satu ‘precedent’ dan banyak lagi penahanan ke atas individu-individu yang dianggap menjadi ancaman kepada pentadbiran waktu itu menyusulinya tahun demi tahun. Malah tokoh kesusasteraan kita, ‘sasterawan negara’ Allahyarham Tan Sri A. Samad Ismail juga telah ditahan di bawah ISA pada 1976. Bagaimana mungkin beliau boleh menjadi satu ancaman kepada keselamatan negara?

Tidak perlulah saya mengingatkan anda mengenai impak dahsyat Operasi Lalang 1987. Kesannya menghantui Kerajaan sepertimana juga ia menghantui rakyat negara ini yang cintakan keamanan kerana ia menebarkan kegelapan ke atas setiap dari kita. Terdapat banyak soalan yang masih belum terjawab mengenai detik-detik gelap tersebut bila lebih daripada seratus orang telah ditahan kerana dikatakan menjadi ancaman terhadap keselamatan negara. Sebab mengapa mereka ditahan tidak pernah dinyatakan dengan jelas kepada rakyat Malaysia.

Begitu juga tiada penjelasan diberikan tentang sebab mengapa mereka tidak pernah didakwa di mahkamah. Termasuk dalam senarai mereka yang ditahan ini adalah beberapa Ahli Parlimen kanan pembangkang yang masih lagi aktif dalam Parlimen hari ini. Sesatunya perkara yang benar-benar jelas mengenai tempoh itu adalah UMNO pada waktu itu sedang berhadapan dengan satu krisis kepimpinan. Apakah ia bukan satu kebetulan yang tangkapan-tangkapan di bawah ISA baru-baru ini berlaku bila UMNO sekali lagi mengalami satu krisis kepimpinan?

Pada 2001, aktivis-aktivis ‘reformasi’ Keadilan telah ditahan dalam satu tindakan yang kemudiannya diisytiharkan sebagai dibuat secara tidak betul dan tidak sah oleh Mahkamah Persekutuan. Penahanan berterusan mereka yang tidak dibebaskan lebih awal di pusat tahanan Kamunting hanya dibolehkan kerana ISA telah dipinda dalam cara yang meragukan pada 1988 bagi tidak lagi membenarkan semakan kehakiman dibuat ke atas arahan Menteri untuk menahan. Rakyat Malaysia dimaklumkan bahawa tahanan-tahanan ini telah cuba menggulingkan Kerajaan melalui cara-cara militan dan demonstrasi-demonstrasi liar.

Tujuh tahun telah berlalu sejak kejadian ini berlaku tetapi hingga kini belum ada sebarang bukti bagi menyokong dakwaan ini dikemukakan. Menambahkan lagi kekeliruan rakyat, salah seorang daripada mereka yang dikatakan “ganas dan militan” itu ialah Ezam Mohamad Noor. Inilah orangnya yang baru-baru ini disambut kembali ke dalam UMNO dengan sambutan besar-besaran, seolah-olah ianya merupakan satu kejayaan besar.

Lebih kurang pada masa yang sama, ahli-ahli PAS juga telah ditahan kerana dikatakan menjadi militan dan kerana kononnya mempunyai pertalian dengan rangkaian pengganas antarabangsa. Mereka yang ditahan itu termasuklah Nik Adli, anak kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan. Kerajaan ketika itu berjanji akan mendedahkan kepada rakyat Malaysia mengenai bukti kegiatan-kegiatan ganas dan pertalian tahanan-tahanan ini. Sehingga sekarang tiada bukti sebegini pernah diberikan.

Formula yang sama telah digunakan pada akhir 2007 bila 5 pemimpin HINDRAF ditahan. Rakyat Malaysia dimaklumkan sekali lagi bahawa individu-individu ini terlibat dalam aktiviti-aktiviti penggulingan Kerajaan dan mempunyai perkaitan dengan gerakan militan Pemisah Tamil Eelam Sri Lanka. Sehingga sekarang tiada bukti kukuh pernah dikemukakan bagi menyokong dakwaan ini.

Jadi apa yang boleh dilihat ialah kelima-lima mereka ditahan kerana melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang membawa kepada satu mobilisasi masyarakat India Malaysia bagi meluahkan secara aman kekecewaan mereka ke marginalisi yang dilakukan ke atas masyarakat mereka. Perjuangan ini kemudiannya telah diiktiraf sebagai satu perjuangan yang sah. Demonstrasi HINDRAF bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana perhimpunan-perhimpunan seperti itu diiktiraf di seluruh dunia sebagai satu cara pernyataan yang sah.

Dalam nada yang sama, asas-asas yang diberikan bagi menyokong penahanan terbaru Tan Hoon Cheng, Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin menimbulkan banyak persoalan. Penjelasan bahawa Tan Hoon Cheng ditahan bagi menjamin keselamatan dirinya adalah melucukan. Kenyataan bahawa Teresa Kok telah menyalakan sentimen-sentimen keagamaan juga adalah tidak berasas sebagaimana terbukti oleh pembebasannya selepas itu.

Mengenai pengkritik tersohor Kerajaan, Raja Petra Kamarudin pula, semakan ke atas tulisan-tulisannya akan menunjukkan bahawa dia mungkin telah menghina Kerajaan dan individu-individu tertentu di dalam Kerajaan. Bagaimanapun, bersikap kritikal dan menghina tidak boleh dalam apa cara pun dianggap sebagai satu ancaman terhadap keselamatan negara. Jika tulisan-tulisannya dianggap menghina Islam, orang-orang Islam atau Nabi Muhammad (saw), dia sepatutnya didakwa di bawah Kanun Keseksaan dan bukannya ditahan di bawah ISA.

Apa pun, dia juga telah didakwa atas kesalahan menghasut dan melakukan fitnah jenayah berhubung dengan beberapa kenyataannya. Dia telah meminta dibicarakan, dan ini menunjukkan kesediaan serta kemampuannya untuk mempertahankan dirinya sendiri. Cara terbaik bagi memastikan keadilan terlaksana adalah dengan memberikannya peluang mempertahankan dirinya di mahkamah lebih-lebih lagi di mana dalam pandangan umum Kerajaan adalah dalam satu kedudukan konflik kerana telah menjadi sasaran kritikan kerasnya.

Contoh-contoh yang diberikan di atas menjadi petanda jelas bahawa Kerajaan yang ada sekarang adalah sebuah Kerajaan yang tidak demokratik. Perspektif inilah yang telah sejak lebih 25 tahun lalu membawa kepada Kerajaan kelihatan dengan sewenang-wenangnya menahan musuh-musuh politik, pejuang-pejuang pertubuhan sivil dan kepenggunaan, penulis-penulis, usahawan-usahawan, pelajar-pelajar dan wartawan-wartawan yang kesalahannya, jika ia boleh dikatakan sebagai kesalahan, adalah bersikap kritikal terhadap Kerajaan. Bagaimana individu-individu ini boleh dianggap sebagai ancaman terhadap keselamatan negara adalah di luar dari kefahaman saya. Realiti yang terbukti adalah ketidaksetujuan yang dibuat secara sah telah dan sedang dikekang melalui penggunaan secara semberono ISA.

Terdapat mereka yang menyokong dan memperjuangkan bacaan secara ‘carte-blanche’ ISA ini. Mereka akan berusaha untuk meyakinkan anda bahawa kepentingan-kepentingan negara memerlukan kuasa sebegitu dikekalkan dan bahawa keamanan dan kestabilan yang dinikmati rakyat Malaysia adalah disebabkan oleh kewujudan undang-undang seperti ISA ini. Ini bagaimanapun gagal mengambil kira fakta asas bahawa rakyat Malaysia dari semua kaum mengagungkan keamanan. Kita hidup bersama secara aman sejak 400 tahun lepas bukan kerana adanya undang-undang ini tetapi walaupun adanya undang-undang ini.

Saya percaya rakyat negara ini sudah cukup matang dan bergeliga bagi membezakan di antara tindakan-tindakan yang merupakan satu ancaman ‘sebenar’ terhadap negara dengan tindakan-tindakan yang mengancam kepentingan-kepentingan politik. Rakyat Malaysia telah mengetahui bahawa ISA digunakan terhadap musuh-musuh politik dan kelihatannya bila kepimpinan sedang menghadapi cabaran sama ada dari dalam parti pemerintah sendiri atau dari elemen-elemen luar.

Rakyat Malaysia hari ini mahu melihat sebuah Kerajaan yang komited terhadap proses mahkamah bagi menentukan kebersalahan atau ketidakbersalahan walaupun untuk tindakan-tindakan yang dikatakan mengapi-apikan sentimen perkauman atau keagamaan. Kini mereka tidak begitu mempercayai bahawa hanya seorang individu, iaitu Menteri Dalam Negeri, yang paling tahu mengenai soal-soal keselamatan negara walaupun mereka sebelum ini pernah mempercayainya. Mereka menghargai kebebasan dan perlindungan ke atas kebebasan-kebebasan sivil dan ini pun benar bagi rakyat negara-negara lain juga.

YAB Perdana Menteri, keputusan-keputusan Pilihan Raya Umum lalu adalah petunjuk jelas bahawa rakyat Malaysia sedang menuntut satu pemulihan semula Kedaulatan Undang-Undang. Saya telah dilantik sebagai menteri yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal undang-undang dan reformasi kehakiman, walaupun hanya sekejap. Dalam kapasiti itu, saya dapat memahami dengan lebih mendalam betapa ramai dari kita mahukan reformasi, bukan semata-mata atas kepentingan reformasi itu, tetapi atas tahap di mana institusi-institusi kita telah dilemahkan oleh kejadian-kejadian dan impak yang dihadapkannya kepada masyarakat.

Dengan restu anda, saya telah cuba menggerakkan reformasi. Berada di atas dalam senarai keutamaan saya adalah satu pemulihan semula ke atas kuasa kehakiman (judicial review) yang boleh dilakukan melalui satu pengembalian semula satu peruntukan penting perlembagaan ke bentuk sebelum ia dipinda secara kontroversial pada 1988. Tidak perlulah saya mengingatkan anda bahawa pindaan perlembagaan itu didorong oleh satu siri peristiwa sama yang membawa bukan hanya kepada Operasi Lalang tetapi juga kepada pemecatan Ketua Hakim Negara dan dua Hakim Mahkamah Agung pada waktu itu.

Salah satu keutamaan saya ialah cara dalam mana bidang kuasa dan kuasa Mahkamah-Mahkamah untuk membuat pembetulan ke atas tindakan wewenang dan di luar perlembagaan Eksekutif telah dikeluarkan oleh Parlimen dan tahap di mana ini telah menyebabkan berlakunya kemerosotan ke atas kebebasan-kebebasan sivil rakyat Malaysia. Pindaan perlembagaan inilah yang telah membuka jalan kepada peruntukan ‘ouster’ dalam ISA yang secara efektifnya memberi imuniti kepada Menteri dari semakan kehakiman, di mana ini adalah satu peruntukan yang menjadi contoh betapa pindaan perlembagaan 1988 telah membuka ruang untuk berlakunya ketidakadilan.

Saya juga telah cuba memperkenalkan cara-cara dengan mana langkah-langkah boleh diambil bagi membantu Kehakiman memperolehi semula reputasi kebebasan dan kecekapan yang pernah dipunyainya dahulu. Malangnya, ini dianggap tidak diperlukan oleh sesetengah pihak kerana Kehakiman yang bebas akan membawa makna Eksekutif akan menjadi kurang ‘berpengaruh’.

Saya telah cuba melakukan perkara-perkara ini dan perkara-perkara lain kerana menyedari Kedaulatan Undang-Undang dan tradisi-tradisi demokratik di Malaysia sedang terhimpit. Apa pun, tiada orang yang rugi dengan memberikan setiap rakyat negara ini sebuah Kehakiman yang bebas dan peluang ke atas satu perbicaraan yang adil. Ini adalah konsisten dengan norma-norma sejagat mengenai hak-hak asasi manusia dan ia juga adalah konsisten dengan ajaran-ajaran Islam, iaitu agama bagi Persekutuan.

Kuasa tidak terbatas untuk menahan atas kehendak seorang individu adalah penindasan yang paling tinggi. Malah, di Israel, iaitu sebuah negara yang sentiasa berada dalam keadaan berperang sekalipun, kuasa untuk menahan tidak diberikan pada seorang individu seperti di Malaysia dan arahan-arahan penahanan memerlukan pengesahan daripada seorang hakim.

Jika terdapat pertimbangan-pertimbangan keselamatan negara, maka ini boleh ditangani tanpa mengenepikan kawalan-kawalan keselamatan yang dimaksudkan bagi melindungi rakyat dari dihukum secara tidak betul. Dalam bidang-bidang kuasa lain yang terlibat dalam konflik-konflik bersenjata, perbicaraan-perbicaraan dikendalikan secara sulit bagi membenarkan penelitian kehakiman dibuat ke atas bukti yang dianggap terlalu sensitif untuk didedahkan kepada umum bagi memenuhi kehendak-kehendak keadilan. Jika ini boleh dilakukan dalam bidang-bidang kuasa lain, mengapa tidak di sini di mana pertempuran bersenjata terakhir dapat kita saksikan, yang menjadi punca kepada wujudnya ISA, telah berakhir pada 1980-an?

Sebarang keraguan mengenai kerelevanan ISA dalam bentuknya sekarang sepatutnya sudah terhapus oleh rekomendasi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) bahawa ISA perlu dimansuhkan dan bahawa sebuah undang-undang anti-keganasan yang bersesuaian dengan masa kini perlu diluluskan bagi menggantikannya. Mengandungi satu klausa ‘sunset’ dalam masa asalnya, ISA tidak pernah dimaksudkan untuk menjadi satu ciri asas dalam landskap perundangan Malaysia.

Melalui penggunaan berterusannya dalam cara yang diterangkan di atas dan berhadapan dengan sentimen umum, adalah natural bahawa ISA telah melekat di dalam fikiran orang ramai sebagai satu alat penindasan dan Kerajaan yang ada sebagai satu Kerajaan yang membuka ruang untuk berlakunya penindasan. Penggunaan berterusannya tidak menjadi petanda baik bagi sebuah masyarakat yang sedang berjuang untuk mencari tempatnya dalam arena global. Ia juga tidak menjadi petanda baik bagi demokrasi yang sangat penting bagi membolehkan kita membangun secara berterusan.

YAB Perdana Menteri, saya mengingati dengan sangat jelasnya apa yang anda sebutkan dahulu, iaitu bahawa jika seseorang itu mempunyai kesempatan untuk melaksanakan apa yang baik dan betul untuk negaranya, maka dia mestilah melaksanakan tugasan itu. Saya sangat menghormati anda kerananya. YAB, anda masih lagi Perdana Menteri buat masa ini dan masih lagi mempunyai kesempatan untuk meninggalkan jejak anda dalam sejarah Malaysia. Saya menyeru anda berbuat begitu dengan memansuhkan terus ISA.

Marilah kita cuba memenuhi janji yang dibuat oleh Perdana Menteri pertama kita yang dikasihi kepada rakyat negara ini.

Yang benar

ZAID IBRAHIM

nota: Datuk Zaid, ISA ni ada bagusnya…janganlah kita terlalu berlembut dalam semua bidang…terutama bila kita hidup berbilang bangsa…dan jangan pula kita gunakan ISA sebagai senjata…untuk padamkan semua sengketa. Keganasan hari ni tak semesti mengangkat senjata…tetapi ia meliputi dalam minda….itu sebab ikut mulut badan binasa…banyak memfitnah ISA jawabnya…

Apakata Datuk drafkan satu undang2 untuk gantikan ISA ini. Kita tgk macam mana….tapi sejak dua menjak ini lah mula Majlis Peguam berani bersuara pertikaikan hak kita…kenape yer?? hhmmm..tepuk dada tanya selera….

Advertisement

6 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

6 responses to “Surat terbuka Zaid Ibrahim- Malaysiakini

 1. tubir

  Ada kemungkinan datuk ni bijak dalam segi undang undang.tapi itu tidak memberi sebarang kebaikan kepada negara kalau negara menjadi tidak terkawal oleh kerana ada golongan yang kurang ajar dan cuba menghancurkan negara .negara kita berlainan dengan corak negara negara lain .dari segi budaya dan tatasusila. kebebasan ada had nya .peguam ni emang pandai berkata kata sebab itulah dia dipangil peguam.Tetapi banyak peguam akan masuk neraka diahir zaman nanti kerana kepetahannya berhujah,maka sebab itulah orang islam kurang ingin memasuki bidang ini . seperti juga bidang perniagaan.,kalau salah caranya dan tidak mengikut lunas lunas islam padahlah jadinya .Tetepi itulah yang menjadi tungak bangsa lain.dimana tipu musilihat menjadi sumber rezki merika semua.
  ISA ini penting untuk menujudkan suasana tenteram didalam negara kita ,Kebebasan tiada gunanya kalau negara kucarkacir.Kalau dulu kerajaan mengujudkan isa untuk kominis ,Tetapi sekarang ini kominis dah tak duduk dalam hutan lagi.dan tak mengangkat sejata secara terang terang .Idologi dan fahaman kominis alaf baru bergerak dibandar bandar ninstiusi pengajian tinggi,dan didalam jabatan serta disegenap lapisan didalam negara kita. kami melihat perkembangan ini dengan teliti.Datuk mungkin ada pandangan datuk dan datuk ada penyokong dengan pandangan datuk itu…….ahli ahli kebenit terdedah pada gejala idologi kominis alaf baru.Semua ancaman kepada keharmonian dan keselamatan negara wajib disekat dan dihapuskan.Mencegah lebih baik dari membiarkan ianya terjadi baru nak brertindak. Cara yang sama juga digunakan oleh kebanyakan negara cuma istilahnya saja yang berlainan.USA juga mengunakan cara yang sama .Didalam perang pun nabi kita pernah mengunakan cara pertahanan diluar kota .ini dilakukan kerana tidak mahu kemusnahan berlaku didalam bandar atau negara.USA mengunakan akta pencegahan penganas dan keganasan nya dari luar negara.Dimana badan perisiknya bergerak dikesemua negara didalam dunia tampa kita sedari.DiMalaysia ini sekalipun ada ejen perisik dari USA dengan mengunakan proksi proksinya .Mengapa perlu USA melakukan itu semua?.
  Datuk mengambil keputusan yang tepat untuk neningalkan kerajaan,dan pak lah perdana menteri telah membuat kesilapan besar memilih datuk sebagai jemaah menterinya dimasa lalu.kami sebagai rayaat merasa keciwa terhadap datuk.Umno juga keciwa …..

 2. Shah

  hmmmm…. thought provoking

 3. AbangTuah

  Salam,

  ISA pada pandangan aku, mengikut semulajadinya atau mengikut pandangan sesetengah ahli agama adalah satu undang-undang yang kurang adil malah boleh dikatakan zalim sekiranya digunakan sesuka hati atau diimplementasikan didalam sesebuah Negara atau situasi yang aman atau kurang mengugat.

  Akan tetapi Malaysia adalah negara amat unik. Di Malaysia kita boleh temui masyarakat atau rakyat yang berbilang bangsa, agama dan adat resam. Jarang kita temui mana-mana negara didunia ini yang seunik keadaannya seperti di Malaysia.

  Dengan keadaan Multi Racial dan Ethnik ini, makanya perpaduan dan keamanan boleh tergugat tiba-tiba dan bila-bila masa sekiranya ada sesuatu hasutan atau provokasi terhadap isu-isu sensitif agama, adat dan etnik. Sekiranya tiada sesuatu tindakan wajar, tegas dan pantas diambil bagi mengekang unsur-unsur negatif tersebut makanya tidak dapat di nafikan sesuatu perkara yang buruk yang boleh mengugat keamananan dan menghancurkan perpaduan boleh berlaku.

  Justeru itu, mungkin mengambil kira keadaan tersebut maka kerajaan telah membuat keputusan, terpaksa juga mengadakan undang2 atau tindakan2 preventif atau seakan pra-amtif bagi sentiasa mengekalkan keamaanan dan perpaduan dan kesejasteraan masyarakat. Buktinya dapat kita bandingkan dan lihat bahawa jarang sekali berlaku kekecohan besar atau merebaknya rusuhan-rusuhan diluar kawalan yang timbul dari provikasi atau hasutan terhadap isu2 sensitif perkauman, keagamaan dan adat jika dibandingkan dengan negara lain.

  Aku dan jutaan lagi rakyat Malaysia yang sentiasa mengutamakan keamanan dan perpaduan, tetap juga dengan pendirian bahawa ISA masih tetap relevan dan setuju ianya diteruskan.

  Akan tetapi diharap method atau cara perlaksanaannya dikaji semula dengan cara justifikasi atau pertimbangan yang jelas yang boleh difahami oleh rakyat, sebagai contoh dengan menimbangkan kepada keadaan situasi semasa negara.

  Mungkin boleh di digubal tindakan2 yang perlu diambil mengikut kategori semasa Negara, seumpamanya, kategori AMAN, kategori MENGUGAT atau kategori KRITIKAL. Mungkin dengan adanya penjelasan terhadap tindakan yang diambil serta mengukut keperluan kategori tersebut makanya rakyat akan dapat gambaran yang lebih jelas lagi.

 4. Salam Aidilfitri

  Menyokong penuh apa yang telah diperkatakan oleh Abang Tuah dan sekadar ingin menyambung sedikit apa yang berkaitan dengan ISA ini..

  Pada hemat Putera, ISA ini memang penting sebagai penstabil kepada gelodak2 yang berlaku dalam masyarakat majmuk yang berbilang bangsa, agama dan keturunan. Sensitiviti antara kaum amatlah terlalu tinggi sehingga jika tidak ada zon penampan seperti ISA, maka ombak kebencian akan semakin lama semakin menghakis pantai kemakmuran..Amatlah tidak mudah untuk mengemudi sebuah kapal yang anak-anak kapalnya mempunyai desitnasi masing2 untuk ditujui.. Hatta seorang ibu pun pening untuk mengawal 5,6orang anak2nya dek kerana sifat dan sikap yang berbeza, inikan pula dengan seorang pemimpin untuk mengawal jutaan umat yang bukan berkongsi rahim ibu yang sama dengan dirinya..maka sebab itulah perlunya undang2 ISA ini diteruskan..bagi memastikan semua anak2 kapal patuh dan menuju ke arah daratan yang sama, yakni ke negara AMAN dan negara MAJU..tidak mungkin negara ini akan maju jika rakyatnya terus bersengketa dan saling curiga mencurigai antara satu sama lain..saling bermusuhan sesama saudara seagama hanya kerana perjuangan yang mereka sendiri sedar tidak akan membawa mereka ke mana..

  ISA perlu untuk memadamkan api sentimen pro-komunis dan pro-pengganas..namun konteks Komunisme & keganasan pada hari ini tidak boleh dilihat dengan hanya bersandarkan dengan aktiviti fizikal sahaja seperti rusuhan dan mengangkat senjata..dakyah komunis itu sendiri berkembang dengan menanam ideologi bencikan kerajaan..Karl Max mencipta idea ini kerana ia sedar bahawa di dalam tubuh setiap makhluk bernama manusia di era ini mempunyai pensijilan PHD yang mana hanya perlu di”ijazahkan” dan di”tauliahkan” dengan provokasi dan idea penentangan..maka wujudnya makhluk2 yang sentiasa tidak berpuas hati dengan kesenangan yang dikecapi..tidak bersyukur dengan nikmat keamanan yang dimiliki..sehingga tidak henti2 meminta itu dan ini semata2 hendak memuaskan tembulang mereka sendiri..maka Putera sendiri merasakan memang ISA layak dikenakan, bukan sahaja terhadap mereka2 itu, tetapi kepada sesiapa juga yang cuba menghuru-harakan negara dengan ideologi dan perjuangan yang karut..

  Sesungguhnya tidak ada siapa yang akan dikenakan ISA dan tidak ada sekelumit manusia pun yang akan menghuni Pusat Tahanan Kemunting jika masing2 peka terhadap perasaan orang di sekeliling dan menghormati anutan dan fahaman orang lain serta tahu mensyukuri nikmat yang dikecapi pada hari ini..Sepatutnya kita lebih mengutamakan keperluan dari kehendak kerana kehendak itu tidak akan pernah padam sampai bila2..

 5. Big8

  Salam lebaran..

  Bagus, memang bagus susunan ayat dari saudara. Saudara, mungkin 10, mungkin 100, mungkin 1000 org akan terpengaruh dgn penulisan saudara. Atau mungkin lebih ramai lagi. Tambahan pula dgn suasana politik sekarang.

  Saudara, mungkin saudara bijak dalam bidang undang2. Atau mungkin saudara terlebih bijak.
  Saudara, kenapa Israel yg perlu dicontohi. Adilkah sistem perundangan dari negara laknat tersebut? Saudara, cuba saudara jelaskan berapa ramai yg terkorban dgn ISA. Berapa ramai pula yg terkorban dgn keadilan Israel. Idola saudara mungkin.
  Saudara, dari aliran apakah undang2 yg cuba saudara tegakan?
  Saudara, apakah undang2 aliran saudara bagi membendung kekacauan?
  Saudara, bercakap lebih mudah dari melaksanakan. Betul x? Kalau x, masakan saudara melepaskan jawatan.
  Saudara, mungkin ISA dilihat menzalimi seseorg. Tetapi pernahkah saudara terfikir, berapa ramai yg akan dizalimi sekiranya ISA tiada.
  Saudara, mungkin saudara dan keluarga tidak perlu dgn ISA, kerana saudara sudah senang.Bagaimana rakyat yg lain. Apa mkn mereka sekiranya kekacauan berlaku.
  Saudara, tidak bijak rasanya dgn mengutarakan surat terbuka seperti ni. Banyak negatifnya drpd positifnya.
  Saudara, apakah objektif perjuangan saudara sebenarnya. Untuk apa saudara menjadi pemimpin sebenarnya?

 6. Apai Ngelai

  Salam Big8,

  Ini sebenarnya luahan hati dia yang tidak melihat kepada akibat dan kesan jika kompromi yang disokongnya itu tiada batasan. Mana ada negara yang beri kebebasan mutlak untuk rakyat membuat sesuka hati sehingga menggugat kestabilan negara?

  Kepada pemimpin ‘pandai’ ini, tunjukkan apakah cara yang lebih baik untuk mengelakkan ISA sekiranya ia tidak praktikal dan kejam. Ini kira lagi elok kena kat individu tertentu saja kene ISA daripada kena DARURAT kat seluruh rakyat. Cakap itu mudah.

  Agaknya kalau dia yang jagi presiden, lama dah negara ni bebas macam Iraq tu. Tak ada kawalan undang-undang yang ketat. Pembunuhan dan jenayah berleluasa berlaku kat mana-mana, bila-bila masa tak kira mana tempat. Adakah sipembuat jenayah tu semuanya diadili kat mahkamah? Cubalah pindah kat sana, bawak anak bini kalau tak suka dengan dasar perlembagaan negara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s