Utusan pula yang dipersalahkan – Malaysiakini

Datuk Seri Anwar Ibrahim menuduh laporan akhbar Utusan Malaysia mengenai tindak-tanduk keterlaluan pertubuhan haram Hindraf bertujuan membangkitkan kemarahan orang Melayu terhadap kaum India.

Sambil mengelak daripada mengulas perlakuan kumpulan itu pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang menimbulkan rasa kurang senang pelbagai pihak, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mendakwa isu sebenarnya ialah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang disifatkannya sebagai zalim.

”Jangan dengar Utusanlah. Isunya bukan tunjuk perasaan Hindraf yang disebut oleh Utusan Malaysia. Dalam akhbar Utusan Malaysia, ceritanya cuma nak bangkitkan kemarahan orang Melayu terhadap Hindu. Saya katakan isunya adalah ISA yang zalim.

”Orang ditahan di bawah akta yang zalim kena dibebaskan. Jangan nak tukar (topik), makan anjing ke, makan beruk ke. Itu bukan soalnya.

”Orang zalim kena dibetulkan kesalahan mereka. Kalau orang Melayu beragama Islam tunjuk zalim kepada orang Hindu, orang Melayu tak layak memimpin negara ini. Utusan Malaysia boleh catat perkara ini,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita di lobi Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Anwar menegaskan rancangan beliau untuk mengambil alih kerajaan akan tetap dilaksanakan tanpa mengira sama ada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan melepaskan jawatan Presiden UMNO atau tidak.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata, rancangannya itu bukan bersifat peribadi terhadap Abdullah atau timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

”Kita tunggu pengumuman esok. Namun, walau apa pun yang berlaku, (rancangan ambil alih kerajaan) bukanlah sesuatu yang bersifat peribadi terhadap Abdullah atau pun Najib,” katanya.

Beliau ditanya peluangnya untuk menjadi Perdana Menteri berikutan kenyataan Abdullah yang akan mengumumkan hari ini atau esok, keputusan sama ada bertanding jawatan Presiden UMNO atau tidak pada pemilihan parti Mac tahun depan.

Ditanya seorang pemberita asing sama ada ketiadaan penyokong PKR di mahkamah hari ini menandakan kekurangan sokongan terhadap beliau, Anwar berkata, parti itu tidak menggerakkan penyokong mereka hari ini kerana menyangka Hakim Sesyen, S. M. Komathy Suppiah hanya membuat keputusan berhubung perkara teknikal.

”Kami sangka hakim akan memberi keputusannya dan menetapkan tarikh baru,” katanya.

Mengulas prosiding hari ini, Anwar berkata, pihak pendakwaan cuba menyusahkan mahkamah dan enggan mengiktiraf kemampuan serta keupayaan Hakim Komathy daripada mendengar kes itu, malah berkeras mahu memindahkan perbicaraan ke Mahkamah Tinggi yang didakwa Anwar, hakimnya boleh ”dipilih-pilih.”

nota: Apalah DSAI, dulu masa TPM dia control media bukan main lagi….Melayu zalim tak layak jadi PM, DSAI pun lebih kurang lah. nak jadi PM dengan mengkhianati pilihan rakyat pada PRU yang lepas.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s