Cadang Debat Tun vs Anwar —-Ref Malaysiakini

Ahli Parlimen Bebas kawasan Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali mencadangkan agar Agendadaily.com menganjurkan perdebatan live di televisyen antara Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau menyuarakan hal itu dalam perbahasan Bajet 2009 di Dewan Rakyat petang Rabu.

Katanya hanya menerusi perdebatan terbuka itu saja rakyat akan dapat tahu secara jelas berbagai dakwaan yang dilemparkan oleh pembangkang terhadap Dr Mahathir dalam sidang Parlimen.

Masa beliau berucap dalam perbahasan itu Anwar tidak ada dalam Dewan Rakyat.

Ibrahim berpendapat tindak tanduk itu adalah tidak wajar kerana bekas Perdana Menteri itu tidak dapat mempertahankan dirinya.Menurut beliau cara terbaik ialah untuk selesaikan terus isu ini ialah menerusi debat terbuka itu seperti yang pernah dianjurkan oleh Agendadaily.

Sementara itu Anwar ketika ditemui selepas majlis rumah terbuka Aidilfitri di bangunan Parlimen Rabu malam hanya tersenyum sambil mengeleng kepalanya yang tidak dapat dipastikan maksudnya bila ditanya samaada beliau bersedia berdepan dengan Dr Mahathir dalam satu perdebatan.-agendadaily.

nota sudah pasti ramai rakyat menanti debat ini direalisasikan selepas beberapa siri debat yang telah berjaya menarik perhatian jutaan rakyat. Datuk Shahbery….apa lagi…kasik on laa …

Advertisements

18 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

18 responses to “Cadang Debat Tun vs Anwar —-Ref Malaysiakini

  1. Kopi Anan

    Let Dr Mahathir rest in peace … why don’t we just leave him alone to spend his last days in al dunya to find his Creator and not just shouting His Names and Attributes [ orang Melayu kata gila ismi]

    [ie. if he really believes there is one and not just some vibrating strings of energy or singularity or the elusive Higgs bosonic particle]

    [or would he rather put himself in the Super Hadron Collider underneath Geneva Airport and proves that he, actually, “does not matter” — pun intended].

  2. zackdanial

    Hahahah . Tun tak akan berani . dia akan bagi berbillion alasan selain dari yang dia takut kat AI . Market jatuh gila , menteri Kewangan tidur , al-maklumlah , boss dia pun kaki tidur .

  3. Bakal PM

    Aku rasa ni baru cadangan tp Mat Jenin tu mesti dah berangan nak rangka teks ucapan siap2… Maklumla kalau kaki berangan tu tetap dengan angan2 je la…

  4. Battleship

    Mahathir akan jawab,

    Buang Masa aku layan DSAI ni…baik aku lepak Langkawi naik cable car..

  5. Maakal Sakthi

    Anwar kena teruk nanti kerana DR M tahu siapa anwar dan apa dia buat semasa dia jadi TPM. habis-habis Anwar akan hentam dengan cerita konsipirasi menjatuhkannya dan kroni DR M, itu aje. siapa menang rakyat tetap menderita…

  6. Kuntakinte

    Salam, Negarawan macam TDM mana layak berdebat dengan Negarabanduan yeop… itu cadangan si Ibrahim tak berparti je…

  7. jui

    Anwar will be demolished…

  8. Anonymous

    Anonymous said…

    WE SHUDDER AT THE THOUGHTS THAT THE INCOMING PEEM OF MALAYSIA IS IMPLICATED IN THE MURDER OF THE MONGOLIAN WOMAN, ALTANTUYA, AND THE AG IS THE FABRICATOR OF EVIDENCES AND THE POLICE GOT THEIR DIRTY HANDS INTO THE TAMPERING WITH EVIDENCES, SO WHERE IS THE JUSTICES IN THE MALAYSIAN COURTS???

    WHY THERE IS NO ABUSE OF POWER BY THE DPEEM??? THEN WHY SHOULD HE GET INVOLVED WITH THE LAWYER OF THE MURDER ACCUSED PERSONS WITH SMSES IF HE IS NOT INVOLVED PERSONALLY WITH THE MURDER OF THE ALTANTUYA, THE MONGOLIAN LADY, WHOSE IMMIGRATION ENTRY RECORD WAS DELETED AND HER BODY DETONATED BY C4 TO SMITHEREENS TO COVER UP HER ENTRY INTO MALAYSIA, HER MURDER AND THE VERY TRACE OF HER EXISTENCE, SO WHY ALL THE TROUBLE OF COVERING UP??? WHY THEN BOTAK HOME MINISTER HAS CONSPIRED TO MAKE PI BALA DISAPPEAR FOR GOOD AND THEN TO CHARGE RPK UNDER SEDITION ACT AND THEN DETAINED HIM UNDER ISA AND IF THAT IS STILL NOT ENOUGH THE POLICE CONSPIRED TO TAMPER THE EVIDENCE IN RPK CASE, SO WHY THEY HAVE GONE INTO ALL THESE TROUBLES TO COVER UP IN ORDER TO PROTECT THE REAL MURDERERS OF ALTANTUYA, SO IT IS OBVIOUS THAT THEY ARE PROTECTING THE PEEM IN WAITING NO DOUBTS TO GO INTO ALL THESE TROUBLES FOR THIS ONLY ONE OBVIOUS OBJECTIVE OK???

    WE THE RAKYATS ARE POWERLESS BECAUSE THE TRUTHS ARE NOT TOLD IN THE MSM BECAUSE THE STORIES IN THE MSM ARE SPINNED WITH ALL THE LIES AND DECEITS FAVOURING THE UMNO GOVT. & IF THE TRUTHS ARE TOLD & MADE KNOWN TO ALL THE RAKYATS THEN ONLY WILL THE POWERFUL OPPRESSOR UMNO COULD THEN BE DEFEATED BECAUSE MAJORITY OF THE RAKYATS DID NOT KNOW OR UNAWARE OF THE TRUTHS JUST BECAUSE THEY ARE NOT PC SAVVY NOR DID THEY HAVE ACCESS TO THE INTERNET TO GET A SECOND OPINION.

    FIRST ABOLISH ISA, OSA AND SEDITION WHATEVER ACTS THAT CAN BE EXPLOITED TO OPPRESS AND SUPPRESS THE RAKYATS IF THEY ARE REALLY SINCERE BUT VERY DOUBTFUL THAT BN UNDER THE CONTROL OF UMNO THE OPPRESSOR WILL DO ANYTHING TO CURB THEIR OWN SELFISH AGENDA TO CHEAT AND PLUNDER THE COUNTRY BY THE VERY FEW WITH REAL POWERS WITHIN THEM OK???

    Can C4 Altantuya be a respected PeeM of Boleh Nation called Malaysia, if so then Boleh Land’s Rakyats will suffer greater hardship from the UMNO Oppressor???

    The use of ISA to protect Nargis is taking a toll on the Nation’s economy, the capital flights were the nett results. It is this tyro Finance Minister who will further sleep with Bodohwi’s budget against the present world economic situation are the issues the Rakyats of Malaysia will further face and suffer greater hardship and took toll on the higher food prices that are not coming down soon. The tyro Finance Minister could not find any solution nor direction in resolving the urgent need to keep food prices down reasonably.

    The UMNO Clown Botak and his cohorts will be made to taste their own medicines when the time of reckoning comes very soon.

    Leave BN, all Component Parties with a conscience must leave the Evil Master Oppressor UMNO for good ok??? Leave & let them, the UMNO clowns to settle the horse trading & witchhunt between Flip Flop and C4 ok???

    Come October 2008 there is nothing left but the Opposition Leader’s Post to Hand Over from Flip Flop to C4 ok???

    There should be no peace for Botak if the ISA detainees are not released and the oppressive draconian law is not abolished because such injustices are not tolerated and thus create great discontentment in this modern society. One day Botak and his cohorts should be made to eat their own medicine for the injustices they have committed against the detainees especially RPK & Hindraf Leaders, our Brave Heros no doubts.

    We call upon all the Rakyats of Malaysia to sign a Petition to be sent to the Yang Di-Pertuan Agong to release RPK from his detention under ISA because there is a hidden agenda of a conspiracy of using his detention to silence him so that he could not further release more evidences against the real C4 murderers of Altantuya because all the accused were all fall guys of the real murderers because they all did not have a real & logical motive to murder the Mongolian Lady.

    THE NEW DAWN OF MALAYSIA HAS COME & THE FIRST THING IS TO ALLOW APPEALS & THEN RELEASE ALL ISA DETAINEES, ABOLISH ISA, OSA, SEDITION OR WHATEVER ACTS THAT COULD BE EXPLOITED AND MADE PREJUDICIAL AND OPPRESSIVE TO THE VOICE OF DISSENT FROM ALL THE RAKYATS.

    It is very easy to generate Police Reports against DSAI by using Penang Mamak Umno’s 25 Members headed by Wan Abidin Zain, who claimed to be non-partisan, using their uneasiness that most Penangites will now be boycotting Nasi Kandar one more round???

    It is very Sad that the legacy of Malaysian Independence is reduced by this Moronic Flip Flop Coward into great disrepute and a laughing stock of the whole world and knowing very well that the UMNO Government has technically collapsed and they have lost locus standi to govern but yet he has decided to shamelessly still cling on to power via dubious means like hiding himself via using of the ISA and we cannot imagine that the Malaysia Moronic Flip Flop Coward has now stoop so low and using the Police Deputy IGP as his willing tools especially the Deputy IGP’s clearly taking side as the Police must be neutral and should be not politiking for him. Now the Police and AG had stoop even lower with the tampering of Evidences against RPK and it is the shame to the Malaysian Justice with such behaviors from the Police who are sworn to uphold the Law and Order but committed criminal activities at the direction of the UMNO Clown Botak Home Minister to Protect Nargis the PeeM in waiting.

    The Coward Moronic Flip Flop Chicken dare not meet DSAI face to face to settle matters but chose hiding under the use of ISA and that is what you have as a disgraceful cowardice leader for UMNO.

    After 51 years MALAYSIA IS NOT GOING ANYWHERE but backwards because of the Oppression from the UMNO goons’ divide and rule fear tactics the Rakyats have matured & you must see all this coming because All The Rakyats of Malaysia are all fed-up & can no longer with-stand the hypocrisies, bullshits, lies and deceits of these UMNO Clowns now in Power ok??? What Oil Subsidies IS nothing but a hoax that the UMNO Government MAKE BELIEF THAT THERE IS AN OIL PRICE SUBSIDY TO THE PRICE OF FUEL BUT IN FACT THERE WERE NONE THIS IS BECAUSE MALAYSIA IS THE NET EXPORTER OF OIL THAT IS ONLY AFTER DEDUCTING DOMESTIC CONSUMPTION THE BALANCE IS EXPORTED TO EARN FOREIGN EXCHANGE. THESE LIARS MAKE US BELIEVE BY CONTINUOUS PROPAGANDA THAT THERE ARE OIL PRICE SUBSIDY BUT IN FACT THERE WERE NONE BECAUSE THE PRICE DIFFERENCE BETWEEN ACTUAL SALE LOCALLY AND THE PRICE THEY INTENDED TO SELL ABOARD IS AN OPPORTUNITY COST NOT PRICE SUBSIDY.

    We urge all BN Components & MPs with a conscience to do the necessary to make possible a New Malaysia for all Rakyats of Malaysia so that all our children and their children & their children’s children’s future will be safe and secured in the Country we all love and not be intimidated by those UMNO Clowns now in power with their oppressive & fear tactics and in the verge of making Malaysia a Police State if left unchecked otherwise. Save RPK as he is the midst of a conspiracy of the real murderers of Altantuya to silence him for good, instead of being C4ed he could be poisoned and worse off if he is on hunger strike by himself. The Acting IGP is defending the Police position after being made the tools of UMNO’s fear tactics & so he is now making lame excuses for being the Stringed Puppet to be easily manipulated by the Puppeteer, power that be. The Deputy IGP must be held personally responsible for the safety of RPK who has been heard to be tortured otherwise he must be made to eat his own medicine come the New Dawn of Malaysia.

    Moronic PeeM and Botak Home Minister last minutes’ attempts to cling on power by using the fear tactics of using the ISA at their whims and fancies selectively against dissent & tried to deny their own actions as they now have no balls to face the wrath of the all the Rakyats of Malaysia. ONE DAY THE MORONIC BOTAK AND FLIP FLOP AND C4 MUST BE MADE TO TASTE THEIR OWN MEDICINE OK?

    All Rakyats of Malaysia will see to that these Clowns will be thrown out soon come the New Dawn of Malaysia & that all Rakyats of Malaysia will welcome the New Malaysia on Malaysia Day 916, 2008 for a Malaysia for All Malaysians.

    Justice MUST BE DONE for Altantuya and for all those detained under ISA without the trial nor the rights of appeal. Light-up a Candle in the Lantern of the Mid-Autumn Festival for them all to usher in the NEW DAWN OF MALAYSIA COME 916, 2008

  9. Putera81

    Salam

    Kalau nak ambik madu lebah, kena tau caranya..kalau nak berdebat dengan ilmuan, kena berguru dahulu jawabnya..sekurang2nya AI agak “cerdik” sedikit dengan tidak memberikan sebarang komen semasa menghadiri jamuan Parlimen..sekadar menggelengkan kepala yang boleh ditafsirkan dalam seribu satu makna..bukan apa, takut bila berdebat nanti tak tertepis pulak mortar2 dan peluru berpandu Tun M yang dah lama tersimpan tu..elok2 boleh berjalan, boleh makan2 dengan famili, boleh berpolitik, dah terus masuk ICU kena sakit jantung..

    Lagipun kalau asyik nak berdebat, nak berpolitik sapa betul sapa salah..abis sapa yang nak fikirkan pasal krisis harga minyak, krisis harga barang dll..kerajaan UMNO/BN banyak hal lain nak diurus, nasib rakyat nak dijengok..buang masa ja layan budak2 pembangkang nie..tak habih cerita punya..

    lagipun takut jugak aku kalau2 lepas debat Tun M vs AI nie makin ramai isi borang keahlian UMNO..yang malu tapi sombong pulak mesti keluar dan jadi ahli atas pagar..pastu dah takdak comrat2 & militan2 PR dalam blog nie..abis kami nak “bergurau” dengan sapa..sekarang nie pun dah kurang sangat..otai2 PR sebelum posa dulu lenyap sorang2..tak payah la ye..

  10. Salam,

    Rasanya DSAI tak layak berdebat dengan Tun. Harap2 janganlan kita mempersendakan dan mencemar maruah Negarawan kita dengan budak hinggus tu. Tak padan.

  11. Big8

    Salam,

    zackdanial,
    sepanjang saudara mengikuti perkembangan politik negara, rasa2 saudara siapa yg selalu kaya dgn alasan. Siapa yg ‘pandai’ beralasan utk tidak menjawab soalan yg diajukan. Siapakah ‘raja alasan’ Malaysia?

    Battleship,
    Mungkin betul pandangan saudara. Kita sendiri pun dah naik muak dgn perangai AI. Yg kenyang dia, yg muak kita. Tetapi kalau terselit rasa tanggungjawab seorang pemimpin dlm diri Tun, mungkin Tun akan melayan perkara yg xmenguntungkan ini. Kadang2 terfikir juga, apa faedah yg diperolehi rakyat..Mungkin sekadar tahu je lah…Faedah2 lain yg ditunggu oleh rakyat x juga kunjung tiba.

    p/s: Ramai Ahli parlimen(bukan semua) dah hilang kredebiliti sebagai pemimpin. Kadang2 rasa mcm budak2 sekolah je diorang ni. Masing2 nk tunjuk hero…walhal, kosong…wahai wakil2 rakyat yg dilantik yg beragama Islam, jagalah ketinggian Islam itu. Jgn cemari agama kerana kejahilan diri.

  12. Mahathir & Anwar tak wajar di nilai dari pertandingan bahas politik.
    sebab.. Dr M. bukan ahli umno lagi.
    Anwar pulak pembangkang…

    Sewajar nya kita doakan najib tahu memilih pakar rujuk dalam menangani kerosotan ekonomi global
    di suku tahun depan hingga boleh membawa ke hujong tahun 2009
    Dr M lah orang yang layak untuk menasihati najib tentang ekonomi….
    Jangan najib plak buat pandai sendiri ,kroni sana sini, merapu tak tentu punca…….
    Apalagi …..baru masa tu kita minta tolong nana anwar ambil alih….
    Bukan apa…. semua rakyat cintakan keamanan, ketenteraman,kesenangan,ke tak hahu biru,..pokoknya kedamaian&kemakmuran la.

    Dr M Pemain utama….nana anwar simpanan..
    Pak&Najib tak payah cakap ….buat cukop pemain je.

  13. tubir

    ANUAR TAK AKAN BERANI JUMPA DENGAN RUAS NI! . IA TAHU BUKAN NYA LEMBUT RUAS YANG SATU NI ,SILAP GAYA MAHU PATAH GIGI DAN BENGKAK KERONGKONG DIBUATNYA
    ANUAR HANYA JUARA DIDALAM KANDANG NYA SAJA DAN TAK LEBIH DARI ITU .SEKARANG INI SENJATA DAH MAKAN TUAN PENYOKONG PUN DAH RAMAI YANG BERPALING TAK TAU KEMANA ……SAMA SAMA LAH KITA LIHAT DALAM 2 ATU 3 BULAN NI MAHU ADA YANG GILA ……..KESIAN !!! KERANA KERAKUSAN DAN GELOJOH SEGALA NYA HANYA TINGAL KENANGAAN.

  14. brother love

    Ibrahim Ali tu dah jadi batu api…laga2 kan orang..aku ingat lebih baik debat
    Melayu vs Cina
    melayu vs India
    Cina Vs India

    carilah apa2 isu yang menarik …asalkan jangan perkauman..

    Ni balik2 Melayu Vs Melayu
    Cina ,India tukang gelak

    tup-tup dapat gelaran Datuk

    lompat depan,lompat belakang, dapat datuk
    Joget sana,joget sini, dapat datuk…he..he..he

  15. Apai Ngelai

    Salam,

    Tiada kebaikan dari perdebatan politik. orang yang mencadangkan debat ni adalah orang yang suka tengok dua pihak bertelagah dan bertikam lidah.

    Sedarlah, jangan menganggap ia sebagai satu hiburan pula. Apa yang kita akan dengar hanyalah cemuhan dan sindiran kepada kedua-dua orang yang berdebat itu.

    Apakah yang kita telah dapat dari perdebatan DSAI dengan Datuk Shabery tempoh hari? Bacalah kritikan-kritikan bloggers dalam mana-mana blog pun. Bukankah kebanyakannya lebih berunsur sindiran dan fitnah?

  16. Wah pandai sangat Ibrahim… ya!.Seorang wakil Rakyat cabuk berdebat dengan Negarawan!.Pandailah tu…!!!.nanti ada yang suggest Teresa berdebat dengan Pak Lah!!!.pandai sungguh ahli politik elite Melayu ini!!!!.

    Seronok tengok gelagat DSAI kat Jamuan Makan Malam dengan DAP Raja Uda,dekat Butterworth,Penang.Sikit punya mesra dengan pemimpin DAP!.Baguslah DSAI semoga-semoga kera dihutan disusukan…esok lusa Melayu kat Tanah Melayu ini yang kelaparan!.Siapa tak kenal Raja Uda…polis dan MPSP pun kecut perut nak ambil tindakan……..kerana apa?.Depa dekat Raja Uda ini pakai Bomba sendiri dan polis sendiri!!!.Semua peniaga perlu masuk “Member”.

    p/s:Kita ada undang-undang yang banyak tapi tak ada pelaksanaan.kerana apa?.Pegawai- pegawai MPSP setiap pagi sebelum mula bertugas berdoa dan menadah tangan untuk restu dari Allah dan apabila bertugas menadah tangan untuk habuan rasuah!!.

  17. Putera81

    Salam

    Mamak Haji..betul tu..kadang2 kita boleh tengok orang2 kita semayang tunggang terbalik tapi masih buat benda xelok..merasuah la..menindas la..mcm takdak kesan langsung pulak amalan2 depa tu..kalau beraja di mata bersultan di hati jadi lagu tu la..ada yang tak malu mintak dirasuah pun ada..kadang2 bukan banyak pun, sepuluh ringgit pun jadi..padahal benda tu nanti yang akan mengazab dia bila mati..pelik dengan orang sekarang, sapa yang ada duit, ada kuasa dia yang dihormati..kalau yang dok berulang ke masjid, tukang azan, tukang imam solat depa pandang sebelah mata..maklumlah tak menyumbang kepada ekonomi depa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: