Ketuanan Melayu GAGAL kata zaid ibrahim – malaysiakini

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Zaid Ibrahim menyifatkan ketuanan Melayu sebagai satu konsep yang gagal dan hanya membawa keburukan kepada kemajuan bangsa Melayu di negara ini.

Beliau berkata, konsep itu telah menyebabkan berlaku pembaziran sumber, tenaga dan masa yang penting dalam menangani isu sebenar di negara ini.

“Ia menyebabkan kita hilang pertimbangan berkaitan kesamarataan dan keadilan.

“Apabila seorang wanita Cina dilantik mengetuai sebuah agensi kerajaan negeri yang dia telah berkhidmat selama 33 tahun, wujud protes daripada kumpulan Melayu kerana dia ialah seorang yang berbangsa Cina,” katanya ketika berucap pada Persidangan LawAsia 2008 di sini hari ini.

Beliau merujuk kepada pelantikan Timbalan Pengurus Korporat dan Akaun Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar perbadanan itu. – utusan

nota: Penulis konsep ketuanan melayu bukan lah satu konsep yang gagal. Ia sebenarnya satu ‘overview’ atau satu ‘big picture’ yang patut dijadikan panduan bagi apa2 keputusan yang dibuat yang melibatkan rakyat. Ia supaya segala keputusan yang dicapai hendaklah berada di dalam ‘win-win situation’ di mana kepentingan semua kaum perlu diambil kira dgn berpaksikan ketuanan melayu. Sayang sekali, sebenarnya konsep ketuanan melayu bukanlah satu isu yang besar seperti yang sering dihebah2kan oleh ahli politik baik dari pembangkang atau kerajaan demi survival politik mereka. Ia hanya konsep dan perkataan sahaja. Mengapa perlu ada perasaan fobia terhadap ayat ketuanan melayu???

Henti menyalahkan konsep ini salah…konsep itu betul….adakah konsep ketuanan melayu ini gagal? Tidak adil jika penulis mengatakan ianya gagal dan tidak adil juga mengatakan ianya berjaya. Ketuanan melayu sebenarnya adalah perkara yang berada di dalam perlembagaan Malaysia. Amat kelakar melihat ramai yang fobia dengan ayat ketuanan melayu. Ia seolah2 menafikan hak kaum lain tetapi sebenarnya ia tidak menafikan hak mana2 pihak.

Marilah kita semua tak kira kaum dan bangsa, bangun bersama-sama memperkasakan Malaysia. Hari ini, permainan politik sesetengah pihak amat terus sehingga menyebabkan rakyat berasa kurang selesa. Walhal sebenarnya konsep ketuanan ini sudah digunapakai sejak 50 tahun dahulu.

Advertisements

10 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

10 responses to “Ketuanan Melayu GAGAL kata zaid ibrahim – malaysiakini

  1. cik

    Ha ni sekor lagi orang melayu nak kena ***** dengan orang melayu sendiri. Kau duduk dikelantan dan majoritinya orang melayu tak reti lagi ke? ke kau ni keling paria

  2. Salam,

    Senator Dato’Zaid ini sebenarnya seorang yang berfikiran liberisma.Bagi beliau “pemikiran bebas dan free speech”adalah hak induvidu dalam fahaman politik Demokratik Liberisma.Dengan itu kita tak perlu memahami konsep pemikiran beliau.Sepatutnya beliau ini sesuai bertanding diatas tiket ‘Bebas’dan tak perlu menjadi ahli dalam parti politik seperti UMNO!.UMNO juga perlu tanggani masalah ahli-ahli seperti ini di masa akan datang;kerana ramai pemimpin muda sekarang tidak memahami dasar perjuangan UMNO.Bagi mamak beliau tidak lagi layak mewakili UMNO dan beliau juga tak seiras dengan perjuangan UMNO!.Beliau sebenarnya telah salah pileh platform untuk perjuangan politik.Yang jadikan dia Menteri pun satu hal.Banyak kesilapan telah berlaku dalam UMNO.Bahagian UMNO Kota Bahru, Kelantan amat memahami dasar perjuangannya dengan itulah mereka menyisihkan beliau dari jadi ketua mereka.Mamak memang puji orang Kelantan yang selalunya cerdik buat keputusan dan bukan macam di negeri-negeri lain yang hanya mengikut telunjuk pemimpin pusat apabila buat pemilihan.Menjadi pemimpin untuk orang Kelantan memang susah!.Dengan sebab itulah PAS masih kekal berkuasa di Kelantan.Mereka bukan memileh parti tapi memileh pemimpin!.Kalau PR akan datang UMNO berjaya meletakan seorang pemimpin yang berkaliber sudah tentu BN boleh merampas kembali Negeri Kelantan dari PAS!.

    Tentang omong kosong Senator Dato’Zaid ini tak perlulah dapat publisiti kerana dia adalah seorang yang ‘pengecut’ yang telah lari dari medan pertempuran.Sepatutnya dah lama kena ‘Firing Order’ dari MT UMNO!.Wassalam.

    p/s:Bosan dengan pelanggan yang mintak ‘Nasi Tambah’ kerana pelanggan macam ini tak tahu nilaikan keperluannya sebelum makan.Cuma mengikut nafsu selera makan.!!!!.Dato Zaid ini adalah ‘Nasi Tambah’ dalam UMNO…itu sajalah rumusan tentang diri beliau dalam pandangan Mamak!.Harap maaf!.

  3. tubir

    Orang melayu akan lebih rugi sekiranya orang seperti zaid ini ramai dibumi malaysia ini .Melayu dari jenis apa kah zaid ini .Beliau menjadi hebat pun kerana melayu serta dasar umno ,kalau tidak kenapa sebegini lama beliau didalam umno? Kepada zaid jangan tepuk air didalam dulang ……..tapi kalau dah gatal sangat nak tepuk pakailah baju kalis hujan atau berbogil saja . hemmmmmm ……

  4. Apai Ngelai

    Dato Zaid adalah stoking buruk orang UMNO. Bau busuk punya kuat. Tu sebab orang tak nak guna dah..

  5. Adik Fai

    mungkin ape yang aku nk katakan ini lari tajuk sikit..tapi ini realitinya..
    tengok saja PEMUDA BAHAGIAN AMPANG..sebab xpaham konsep la sesetengah dari mereka gagal..mengherdik dan menghentam seorang Pemimpin Yang Bernama AZMAN..
    kenapa orang melayu UMNO bersikap sebegini..saya kenal sangat siapa AZMAN..Guru2 dibahagian AMPANG juga kenal siapa AZMAN..semua selesa dgn cara AZMAN..Hidup AZMAN..dan hentikan menghentam AZMAN di mykmu.net

  6. ye hidup azman… Jiran aku punya abg nama dia AZMAN jugak… Tp baru form 4… Tahun depan nak ambik SPM…

  7. Horn

    Bila kena sentuh sikit, mula lah melatah, menghina orang se agama, mengata itu dan ini…fikir secara positif…ambil ruang mengapa itu diperkatakan….biar dia nak cakap tapi dalam masa yang sama buktikan..

  8. Kuntakinte

    Salam, teman faham si zaid ni mungkin dia buat statement kepala tengah high kut.. maklum lah lawyer kepala kena pening baru boleh jadi lawyer. teman pernah tertembung dgn si zaid ni dalam satu tempat exclusive, terkejut jugak rupanya kaki a%$# pasal tu iman tak kukuh, tiada kesetiaan, semangat turun naik. ada hikmah apa yang berlaku. teman cadangkan dia lelong je diri pada PKR atau DAP.

  9. teman cukup setuju dengan miker…… tak kebulor kata orang perak, yang dia sebok tu tentu nya dia tu melayu celop!

  10. daud

    ape yang salahnya si zaid tu? cuba perincikan boleh tak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s