Minyak turun lagi – malaysiakini

Bermula 16 Disember harga runcit minyak petrol dan diesel akan turun sebanyak 10sen.

22 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

22 responses to “Minyak turun lagi – malaysiakini

  1. Saya berasa begitu marah setelah membaca blog Dr. Punithan Shan yang mencemar kesucian agama Islam dan Rasulallah s.a.w.. Saya berharap tindakan undang-undang diambil terhadap penulis blog MIC yang biadap ini. Sila baca lebih lanjut mengenai perkara ini di http://salimrawahy.blogspot.com

  2. Kuntakinte

    Salam, ish…ish… tak guna punya kerajaan, masa pru 12 tak ada pun nak janjikan turun harga minyak sampai serendah ini, ni bukan apa nak pancing undi pilihanraya kecil Terangganu le ni…. ada ke patut turun sampai serendah harga lama RM1.92 sen. betul2 le kerajaan tak ada otak dan bodoh benda yang tak janji pun turun kan harga jugak.

    Apa macam yeop…. sebab AN War ke minyak turun serendah RM1.80 sen…. pergi le buat demostrasi ramai2 tunjuk sokongan dan tanda terima kasih kat AN War kerana minyak dah turun…

    Yeop!!! ada ke yang nak bersyukur dengan penurunan harga minyak ni, apa macam? apa nak kata lagi selepas ni kerajaan zalim ke, kerajaan tipu rakyat ke, kerajaan sapu duit rakyat ke… atau cari le cerita dan bahan baru untuk seleweng otak rakyat, cerita minyak dah tak boleh pakai.

  3. Kuntakinte

    Salam, apa le sdr Salim, lari tajuk yeop…..

  4. Putera81

    Assalamualaikum..

    Haha bro kuntakinte..pedas berapi tu komen saudara..mcm baru lepas makan maggi baru pedas berapi..haha berasap la penyokong2 si anwar..tu la, stress jugak bila sokong BN nie..tak guna betul..ada ker turunkan harga minyak lagi rendah dari harga dulu..rasa janggal pulak nak isi minyak bila meter terpampang RM1.80 seliter..haha..kesianla kat si anwar tu..abis la modal dia..dah la kerajaan langit dia pun tak nampak tiang seri pun lagi..ntah september tahun bila la gamaknya..haha

    Depa nie memang mcm tu Kuntakinte..masa naik habis kerajaan dimaki hamun..tapi bila harga minyak turun, habis terkulat2 masuk dalam cengkerang..macam siput babi..emmmmmm ntahla…mungkin belum dibudayakan kot amalan TERIMA KASIH kepada orang yang berbudi kepada kita..dah la diberi rebate minyak..pulak tu diturunkan pulak harga minyak sampai 7kali..kejam betul kerajaan BN ye..haha..sekarang nie harapkan modal harga barang jer la..itu pun sekarang nie dah banyak pasaraya besar mula menurunkan harga barang..biarpun sedikit..lama2 jadi bukit..bukannya setinggi kayangan..last2 yang tinggal hanyalah angan2..wassalam

  5. waris79

    betul ke aku dengar minyak boleh turun harga lagi ke RM 1.52 sen, diharap pihak kerajaan dapat mengambil perhatian tentang isu ini..

  6. kuntakinte

    Salam, bro putera, kalau teman le dulu dah caci kerajaan cukup2, teman tukar pakai basikal atau beca. malu teman nak isi minyak he..he…he..

  7. Satu tong ada berapa liter minyak? dan cuba bahagi dengan US$ 48.50 tengok dan kemudian tukar kepada RM, nampak gayanya minyak kat siam lebih murah pada kita la ye walaupun kita ada Petronas…..Aku rasa Kerajaan B.N mesti nyesal sebab bagi rebet tunai kat rakyat…Tu lah Anwar dengan Dr.M dah bagi nasihat tapi takmau dengar

  8. Putera81

    Assalamualaikum..

    Saudara FireDownBelow..pada pengamatan aku yang naif ini, rasanya tidak adil malah tidak logik jika kita mengambil kira harga minyak dengan membahagikan jumlah minyak dalam setong dengan harga pasaran, iaitu RM48.50..mesti ada perkiraan untuk upah gaji pekerja, bayaran carigali dan penerokaan, tampungan untuk bayaran mesin dan alatan, penyelidikan dan kemajuan (R&D), penyediaan teknologi dan sedikit keuntungan..ini perniagaan saudara..kalau kira bulat2 berdasarkan harga semasa yang ditentukan oleh OPEC, boleh bankrup la kerajaan brader..abis tu mana nak cari duit nak bayar gaji pekerja2 Pertonas..faedah perubatan depa lagi..bonus lagi..dan yang lebih penting cukai kepada kerajaan..semua tu penting untuk kemajuan anak-anak kita jugak saudara..itu pendapat aku la…Wassalam

  9. Putera81

    Salam bro Kuntakinte..kalau depa asyik dok komplen je itu tak kena, ini tak kena, jalan kaki jer la..jimat duit..maintenance free..badan pun sihat..Wassalam..

  10. kuntakinte

    Salam, sdr Fire, teman tak heran ada species macam mike tak reti bersyukur dah memang lumrah, lu tak ikut perkembangan ke, berebut2 orang siam isi minyak di Malaysia yeop!!! jadilah katak dalam tempurung buruk.

  11. Fire down below,

    Mana awak tahu minyak kat siam lagi murah? Awak ada pergi smuggle ke? kalau takat nak cakap ikut sedap mulut, baik simpan jer citer tu bagi kat anak cucu awak esok, toksah nak buang karan bohong kita yang kat sini…. habuk jer lebih awak ni.

    Kalau minyak kat siam tu murah gilebabi macam yang awak kata, orang siam tu tak payahlah gelut sampai nak seludup diesel dari negara kita ni..

    Lagi satu, awak kutuk kerajaan yang bagi rebet tunai kat rakyat apa kejadah? Awak makan sampah ke kat rumah? Awak cakap lebih-lebih awak itu tak ada claim sama ke?

    Dasar manusia yang tidak tahu nak berterima kasih. Kalau boleh, kerajaan tak payah bagi kat awak satu sen pun. Biar awak itu yang merengek kat post opis tu mintak kesian kat kerani kaunter yang jaga rebate claim. Bangang punyaa wolang!!

  12. FireSindromDown tu bukan tau apa2 pun kawan oiii…. Pandai complain jer…. Aku x pikir dia ni naik basikal…. Dia lupa agaknya dia yang berebut2 mcm org kena sawan masa ambil rebet aritu…. Lepas belanja rumah sebula masa dia ambik aritu…

  13. asssalamualikum semua !

    letih teman dengornya mengkomer nak ngajor budak benak macam fire down bellow ni… rentikan layan.. budak tak cukup akai ni… buang karen jer

    sekupangdua tengah memikior macamana nak tanya FDB ngapa dema tak habiskan lauk yang digantungkan di pagor sekolah

  14. kuntakinte

    Salam, bro putera, jelas kat mamat fire tu bukan cerdik bro….. membazir letrik je. cara terbaik suruh dia kencing dalam tank je, he..he…

  15. salam semua,

    kahkahkah… apa betui juga kata sekupangdua.. FDB patut rembat terus ambik buat lauk kat umah. Mungkin itu lebih elok untuk buat dia rasa syukur kot?

  16. Mereka mereka inilah yang bangang,harga petrol adalah termasuk kos operasi,kos r&d,kos pekerja…. Kerajaan buat rakyat macam peminta sedekah,terpaksa beratur panjang nak claim rebet tunai….Aku yakin lepas ni Najib akan tarik balik rebet tunai tapi kesian kat rakyat hanya dapat subsidi 30sen aje,yang untung besar B.N

  17. Putera81

    Assalamualaikum..

    Bro Kuntakinte..paham beno teman..hehe

  18. Firedown Below hang memanglah orang tak tahu bersyukur atau pun tak reti terima kasih…hang kalau pii kenduri kahwin pun la ini kena beratur panjang untuk makan..pi makan bayaq kat KFC pun kena beratur..hang mai makan Nasi kandaq kat penang pun kena beratur..lupa ke kecik -kecik dulu pii sekolah naik bas sekolah pun kena beratur…ini nak dapat duit kena beraturlah…kalau hang tak mahu beratur dan tak mahu claim…kan lagi bagus…tak habis-habis songel engkau ini!

  19. kuntakinte

    Salam, teman dh kata bro putera tapi mike tak caya, teman faham niat mike sebab mike hati baik nak sedar kan jugak orang melayu macam mamat sekor ni, dalam mangkuk puteh teman telek si fire ni species BIUT, cakap berdegor2 macam sifu dia jugak si AN War tu, ilmu tak setakat mana cakap berdegor2 yang bodoh2 terpengaruh tak guna otak. AN War gebang mampu turun minyak setakat RM2.20(semasa debat) wah!!! bukan main puji macam tuhan, Kerajaan turun hingga RM1.80 atas asas pasaran dunia depa kutuk bagai nak rak… tak ke bodoh nama nya. species ni jenis makan nak bersuap, bagi rebet kena usaha sikit beratur di pejabat Pos dia kata rakyat di bodoh maksudnya rakyat bodoh pergi beratur ambil rebet termasuk la dia sekali bodoh!!! he..he… apa macam sdr putera ok tak ayat teman.

  20. Putera81

    Assalamualaikum..

    Bro kuntakinte..mekasih la Putera ucapkan sebab dah sedarkan Putera dari terus membuang masa pada aktiviti tak berfaedah..”bercakap dengan dinding”..hehe

    Kalau dari kecik sampai ke besaq makan nak bersuap, jalan nak berdukung, berak nak dibasuh..memang xkemana la orang tu..kena pulak jenis bodoh sombong..menegakkan benang yang basah..memang xboleh nak salahkan sapa la kalau diri tu tak maju..hidup ini kena ikuti perkembangan zaman..berubah ikut arus kemajuan..yang kekal hanyalah iman dan takwa sebagai Islam dan integriti sebagai Melayu sejati..bukan angan2 mat jenin menunggu mati..Wassalam

    p/s: mekacih ye bro Kuntakinte..teman insaf..huhu

  21. mangkukhayun

    semasa kenaikan harga minyak dulu, semua ikut naik… 1 contoh tindakan kurang bijak yang dibuat oleh kerajaan..

    kerajaan turunkan harga minyak.. harga keperluan tetap sama.. salahkah kalau rakyat pandang sepi dengan kadar terbaru ini..

  22. bukan padang sepi tapi … bersyukurlah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s