Khairy perlu yakinkan perwakilan yang tak undinya

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin perlu menyakinkan semula sebahagian besar perwakilan yang tidak mengundinya supaya mereka dapat bersama-sama beliau menggerakkan barisan Pemuda parti itu.

Menurut Datuk Mukhriz Mahathir, dalam persaingan jawatan Ketua Pemuda itu yang babitkan tiga penjuru, memang tiada majoriti malah keputusan semalam melihat jumlah tidak mengundi Khairy lebih ramai.

Dalam pengundian itu, Khairy hanya memperolehi 304 undi berbanding jumlah perwakilan seramai 791 orang.

Mukhriz pula memperolehi 232 undi manakala seorang lagi calon Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mendapat 254 undi.

Menurut Mukhriz, ukuran penerimaan peringkat Pemuda terhadap kepimpinan Khairy bukan sahaja dalam pilihanraya kecil akan datang tetapi keberkesanan pimpinan Ketua Pemuda itu kepada akar umbi.

“Kalau program dan aktivitinya betul-betul menyakinkan orang muda supaya bersama dengan kita dan sokongan itu dizahirkan dalam bentuk undi dalam pilihanraya seterusnya, bermakna beliau berjaya,” kata beliau ketika meninjau bilik media Agendadaily di PWTC, Khamis.

Katanya, kita kini kesuntukan masa dan hanya tinggal dua setengah tahun lagi sebelum pilihanraya umum akan datang.

“Dalam waktu ini kita nak pastikan jangan kita peningkan Datuk Seri Najib (Tun Razak) sebaliknya kita kena bantu dia,” ujar beliau.

Ditanya persepsi banyak pihak bahawa Khairy merupakan liabiliti kepada UMNO dan mungkin terus menjadi beban kepada parti, Mukhriz berkata “Kita tunggu dan lihat apa respons semua pihak,”.

Mukhirz berkata, beliau dan Dr Mohamad Khir mungkin tidak dapat bersama dengan Pemuda UMNO secara langsung kerana soal teknikal disebabkan faktor usia.

Bagaimanapun, beliau akan berbakti sebaik mungkin demi kepentingan parti.

Mengenai tindakan penyokongnya yang agak emosi selepas keputusan pemilihan itu, Mukhirz percaya apabila perkara itu sudah sejuk, mereka akan kembali kepangkuan parti dan meneruskan perjuangan bangsa.

“Penyokong saya datang dari semua negeri, apabila keputusan itu diumum, mereka mungkin kecewa..itu saja,” katanya.

nota: betul kata YB Mukhriz, pada pemilihan pemuda tempohari hari sesiapa yang memang kena yakinkan semula semua perwakilan..jika YB Mukhriz dan YB khir Toyo menang sekalipun sudah tentu harus berdepan dengan situasi yang sama.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s