Kuan Yew dan DAP — Awang Selamat

Lawatan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew selama lapan hari ke Malaysia baru-baru ini menarik perhatian ramai dan pada masa yang sama mengundang banyak persoalan.

Memandangkan kunjungan pengasas dan Perdana Menteri pertama Singapura itu melibatkan pertemuan dengan pemimpin negara, sultan dan ketua kerajaan negeri maka ia secara tidak langsung mendapat liputan meluas media.

Tetapi acara mana dalam lawatan itu yang paling mendapat perhatian besar media republik tersebut? Seperti yang Awang duga ia sudah tentu lawatan Kuan Yew ke Pulau Pinang dan pertemuan dengan Ketua Menterinya, Lim Guan Eng.

“Pulau Pinang adalah satu-satunya negeri di Semenanjung Malaysia yang majoriti penduduknya bukan Melayu. Sejak pilihan raya umum lalu, negeri itu telah diperintah oleh pakatan pembangkang, dengan DAP berasaskan kaum Cina menerajui (pemerintahan).”

Ungkapan tersebut dipetik daripada perenggan kedua laporan utama akhbar The Straits Times Singapura berhubung lawatan Kuan Yew ke negeri pulau mutiara itu.

Petikan itu sudah cukup untuk menjelaskan mengapa kunjungan Kuan Yew ke negeri pimpinan DAP itu begitu signifikan dan mempunyai maksud tersirat.

Walaupun Kuan Yew turut mengunjungi Kelantan, Perak dan Pahang, kehadirannya di Pulau Pinang yang turut menyaksikan mesyuarat bersama exco negeri, adalah tanda sokongan moral yang istimewa. Kuan Yew adalah pengasas People‘s Action Party (PAP), parti yang sehingga kini masih memerintah Singapura. PAP dan DAP mempunyai hubungan sejarah yang bermula ketika Singapura berada dalam Malaysia. Ia ditubuhkan bagi menggantikan PAP pimpinan Kuan Yew ketika itu, yang disingkir keluar dari Malaysia pada tahun 1965 kerana mahu menguasai politik tanah air dan menentang hak-hak orang Melayu. Konsep Malaysian Malaysia ciptaan Kuan Yew kini terus dihidupkan oleh DAP.

Bagi DAP kejayaan menawan Pulau Pinang pastinya tidak mahu dipersia-siakan dengan melakukan apa sahaja termasuk mendapatkan bantuan luar bagi terus berkuasa. — Mingguan Malaysia

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s