kronologi krisis kepimpinan PKR

mmg sah parti bateri 3A…

 

* 16 Oktober – Zaid Ibrahim ambil cuti politik enam bulan selepas Anwar Ibrahim menghalang beliau daripada menyertai program parti itu di Sabah atas jemputan Naib Presiden PKR Datuk Dr.Jeffrey Kitingan.

* 18 Oktober – Dalam pertemuan secara eksklusif dengan mStar Online Azmin Ali nafi beliau mempunyai masalah dengan Zaid dan menjadi punca mengapa Anwar halang Zaid ke Sabah.

* 18 Oktober – Zaid langar arahan Anwar dan tetap menjejakkan kaki ke Sabah. Bertemu dengan Jeffrey Kitingan dan pemimpin-pemimpin PKR Sabah yang lain.

* 27 Oktober – Dr Jeffrey umum letak jawatan sebagai naib presiden dan semua jawatan politik termasuk anggota Biro Politik PKR.

* 28 Oktober – Ketua Bahagian Kota Kinabalu Christina Liew pula mengumumkan peletakan jawatan sebagai anggota majlis tertinggi PKR.

* 28 Oktober – Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim menafikan beliau meletak jawatan selepas khabar angin bertiup kencang mengatakan beliau telah melepaskan jawatannya itu ekoran krisis kepimpinan yang berlanjutan dalam parti tersebut.

* 29 Oktober – Menteri Besar Selangor arah ADUN Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah melepaskan jawatan sebagai ADUN.

Advertisement

4 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

4 responses to “kronologi krisis kepimpinan PKR

 1. tubir

  sebuah parti yang ditubuhkan tampa arah dan tujuan yang jelas memang menghadapi banyak halangan dan akan terkubur dalam usia yang terlalu muda .semua sudah sedia maklum PKR ditubuhkan kerana untuk memperjuang kelangsungan politek seorang individu yang mempunyai banyak wajah dan tingkah laku yang tersembunyai. Tetapi ingatlah langkahnya sedang menuju jalan mati yang mana cita cita dan angan angan yang tidak tercapai, beliau akan keseorangan .masa telah meletakan penyokong dan pemuja nya dipersimpangan jalan yang memisahkan .Orang tidak boleh disesatkan sepanjang masa .

  • Salam, Parti PKR ini ditubuhkan untuk membebaskan ketua de factonya Datuk Anwar Ibarahim. Parti ini adalah klon UMNO seperti parti semangat 46 ditubuhkan dengan hati yang marah. Pemimpin PKR memang ketahui parti mereka akan terkubur seperti semangat 46 dulu kalau membabitkan ahlinya 100% Melayu dan bumiputra. Maka pemimpin PKR ini ubah sikit hala tujunya untuk menjadikan parti itu nampak macam liberasasi sedikit diluaran tapi didalammya masih autokrasi dan kroni keluarga dan rakan-rakan dari UMNO. Bukan Melayu terutamanya kaum Cina dan India sebenarnya adalah dikulit luaran PKR. Adalah tersangat bodoh dan hilang akal seseorang Melayu ingin buang ketuanan Melayu dan hak istimewa Melayu. Perjungan UMNO adalah Nasionalisma Melayu yang hampir tenggelam dibawah penjajah selama lebih 400 tahun. Maka orang Melayu kini telah berkuasa dalam politik untuk menetukan sendiri nasib bangsanya. Apakah ahli-ahli pKR rela kuasa politik mereka dijajah kembali?. Fikirkan. Maka seorang demi seorang pemmpin Melayu akan keluar dari PKR tidak lama lagi. Bagi orang bukan Melayu sudah pastinya janji-janji Anwar ini tidak boleh pakai. Seperti biasa dengan orang Melayu dia kata sokong Ketuanan Melayu, bila jumpa kaum India dan Cina diakan berkata dia nak hapuskan ketuanan Melayu, inilah kerjanya dari dulu lagi. Parti PKR cuma ingin undi bukan Melayu berkuasa. Apabila kuasa mutlak dicapai PKR akan bergabung dengan Parti Pas akan menubuhkan agenda bersama parti PKR. Maka pada masa itu bukan melayu akan sedar apa rahsia TG.Nik Aziz dan Anwar. Mereka akan menjadi parti dominan Melayu yang bukan seperti UMNO yang sentiasa liberal terhadap kaum bukan Melayu. Bukan Melayu dinegara ini akan hadapi tekanan lebih hebat. Cuma parti sekarang dah habis tuba tapi ikan belum dapat lagi…wassalam.

   • anjang

    Nampak benar golongan melayu yang menyokong anwar ni diperbodohkan hidup-hidup. Kes liwat ni asyik tertangguh dek kerana anwar dan peguambela yang menyalahgunakan proses mahkamah dengan bermacam helah. Kalau sampai 10 org peguambela tak cukup lagi berhujah dalam mahkamah. Peguambela pulak tu semua yang memang pandai putar belit .

 2. AbangTuah

  BUKAN SAHAJA DAH DI PERBODOHKAN MALAH DAH DIPEKAKKAN DAN DIBUTAKAN..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s