kisah projek mega di Jelatek

Al-KISAH di sebuah negeri bernama Selangor semalam dilancarkan satu projek besar, mega dan raksasa di Jalan Jelatek, dekat Keramat. Nilai projek kira-kira RM1.2 bilion.

Ia akan dimajukan oleh anak syarikat kerajaan itu, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang selama ini memang berjaya melaksanakan projek-projek perumahan rakyat di bawah kerajaan terdahulu.

Tapak kawasan projek mega itu kini dihuni oleh penduduk miskin di empat buah blok flat kos rendah. Dengar khabarnya flat itu akan dirobohkan untuk memberi laluan kepada projek itu.

Dengar kata juga penduduk di situ akan dibayar pampasan. Jumlah pampasan akan diumum bulan depan. Tidak pasti ke mana pula mereka akan tinggal selepas ini. Jika pampasannya besar mungkin pandai-pandai merekalah ke mana mereka hendak tinggal.

Tidak pasti apakah projek yang dikenali sebagai Datum Jelatek itu untuk rakyat termiskin atau untuk orang kaya? Selangorkan negeri berkebajikan, takkan rakyat miskin diabaikan? Khabarnya ia adalah projek pembangunan moden siap dengan bangunan 45 tingkat.

Tapi seorang sahabat yang aktif dalam Pas Selangor berbisik, ‘‘ia untuk orang kaya. Projek itu bertaraf ‘high-end’ atau mewah’’.

Harap-harap biarlah projek itu untuk orang miskin yang susah. Dari segi geopolitik, itu kawasan majoriti Melayu. Jika terlalu mewah dan mahal susahlah orang Melayu nak beli.

Projek itu dilancarkan mungkin atas hasil ilham penasihat ekonomi Selangor, Anwar Ibrahim – yang ‘terdesak’ kerana setelah memegang jawatan itu belum ada apa-apa yang menyerlah dilakukannya.

Untuk rekod, kawasan itu terletak di bawah Parlimen Azmin Ali, bekas pegawai Anwar dalam kerajaan BN dulu dan orang yang paling Anwar percaya. – utusan

nota:
1. utk rekod, penulis dibesarkan berhampiran tapak projek ini. boleh dikatakan banyak tempoh membesar penulis luangkan masa bersama teman-teman di kawasan ini.

2. kawasan projek ini terletak bersebelahan dengan cawangan Jalan Enggang.

3. kawasan perumahan flat pkns 4 tingkat ini tidak lama lagi akan dirobohkan. satu kawasan yang boleh dikatakan 100% orang melayu. bukanlah penulis ingin bersikap rasis atau bersikap tutup pintu….tetapi sekiranya projek yang dibangunkan ini merupakan sebuah projek mega…dimana pula peluang orang melayu utk merasai tempias projek mega ini.

4. Rata-rata pampasan yang diterima agak ‘lumayan’ tetapi jika dibandingkan dengan harga jualan setiap unit ini(anggaran) yang melebihi sekali ganda jumlah yang diterima…..dimanakan nilai lumayan itu?

5. Projek pembangunan amat digalakkan tetapi adakah ini yang diperlukan oleh penduduk setempat. adakah sebuah pencakar langit setinggi 45tingkat patut dibina dan dikelilingi dengan rumah2 teres satu tingkat. Adakah tuan2 rumah teres ini juga akan menjadi ‘mangsa’ pada masa akan datang?

6. Kesian melihat rakan-rakan penulis yang kini sibuk mencari kawasan baru….dengan nilai pampasan yang diberikan..sudah tentu amat payah untuk memiliki rumah dikawasan yang strategik ini.

7. Adakah kawasan flat pkns taman sri keramat yang terletak kira-kira 1km dari kawasan jelatek ini bakal menerima nasib yang serupa.

8. apa akan jadi dengan nasib orang melayu di kawasan sendiri dengan pembangunan yang disaji nampak gayanya lebih kepada orang bukan melayu yang mungkin juga bukan orang malaysia?

9. tepuk dada tanya selera….mungkin gaya pembangunan seperti ini sedikit demi sedikit mengurangkan pengaruh melayu yang diidamkan oleh sesetengah pihak….

10. Pembangunan jenis ini penulis tolak sama sekali!!

24 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

24 responses to “kisah projek mega di Jelatek

  1. zackdanial

    Apalah bodoh sangat kau ni . bukan ke dari tahun 2006 penduduk diminta pindah oleh Babi Nasional(BN) . Knp masa tu kau tak komen apa2 . Bapak aku ada kedai kat situ pun dah di halau keluar . Masa tu kau tak ingat melayu dan penduduk miskin . Bodoh . Tahulah projeck ni tak ada feadah kewangan utk Babi Nasional dan Um”taik”no .Baru nak cerita masyarakat miskin dan melayu konon . kalau Babi nasinal masih perintah Selangor , mesti kaki2 makan duit haram mcm penulis akan ucapkan syabas utk project ni . Insaflah dah berhenti makan duit haram . Hidup di dunia ni sementara .

  2. zackdanial

    ”Projek ini bertujuan memperbaiki keadaan di Jalan Jelatek menjadi satu kawasan hartanah yang sesuai dengan tahap kemajuan di bandar raya Kuala Lumpur.

    ”Kawasan itu bukan sahaja akan tetap menempatkan semula penghuni asal dari flat tersebut tetapi juga para pembeli baru untuk mendiami apartmen mewah,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran awal projek itu di sini hari ini.

  3. azman

    nice reply zackdanial. they’ll get RM250k each for each home & RM450k for shoplots. that’s good enough to buy apartment in Setiawangsa. i think that’s good enough.

  4. coffee n tv

    hi jackdaniel…lama tak komen…..mabuk minum ke hahahaha….kalau bn ke pr ke yg buat…aku mmg bantah projek ni…bukan masalah kroni ke makan duit….mmg tak patut buat high end building kat situ…refurbished dah cukup…cat balik and susun semula kedai2 di situ….bapak ko kedai ape ek…mana lah tau aku penah ke sana…..skang dah beli kedai baru ker….

    penempatan semula..hahahaha….mana ada bro….kalau nk beli…mana ada free….dgn rumah yg bakal dijual minima rm400k…cukup ke dgn 250k tuh???

    azman…
    at some stage i agree with u…250k for rumah n 400k for the shops…but…mana nk cari rumah lagi area sini bro..setiawangsa?? hahahha tiara setiawangsa tu pun dah 400k….apt??…mahsuri tu pun dah dekat 200k…
    bukan kos rumah kene kira bro…ko kene kire kos2 lain….bila pindah…anak2 pun pindah…nak sesuaikn dgn enviroment…easy said than done bro….

    jackdaniel…tak bukak botol ka dapat 400k??

  5. busan

    dulu 2006 bn nak amik flat tu buat shopping complex, sume org marah bn, dtg pkr ckp kalo depa undi pkr flat tu takkan roboh, last2 pkr robohkan flat tu buat apartment mahal
    si azman ni duduk dlm longkang besar kat tepi padang au2 sana, mana die tau ape, min rumah kat jln enggang tu 240k, kalo umah 2 tinggkat tu 700k, sri maya 300k, mahsuri tu 200k mcm kopi ckp, org flat2 ni amik duit 250k tu pi beli umah kat kajang la, dulu pi keje naik lrt, skang kena pi keje naik komuter, kalo dpt umah dekat komuter, wahahaha, kalo yg besar kat flat tu mesti cari keje kat klcc ka, kl ka, skali kena pindah luar bandar
    dulu BN amik kampung bumiputra, BN pindahkan diorang kat seberang jalan je aka flat jelatek ngan jinjang sana, pkns yg skang ni amik umah org kasi duit pastu pandai2 hang le buat hidup baru, org yg dah register skolah anak sume depa tak pk, tapi zack danial mmg cakap mcm haram, bapak die happy kut dpt duit tu, harap2 kedai die still laku

  6. azman

    dear busan,
    dah dpt rm250k, nape xbeli rmh kat jln enggang yg rm240k tu, or mahsuri rm200k? duit tu cukup kan? ade lebih, blh buat reno.
    Seri Maya dah dekat rm400k la. Condo Vistana Residence dkt2 titiwangsa monorail & star lrt pun blh dpt rm250k rasenye. kat jln pahang, blh beli Heritage Condo bwh rm200k. Pangasapuri Melur sblh sentul star lrt. blh dpt rm220k.

    p/s: aku ade rumah, xddk dlm longkang.

  7. busan

    hi azman,
    ko ckp senang, ikut harga mmg mampu, ko tambah tolak ikut digit mmg boleh, ko ingat umah kat keramat tu sume kosong ke? ko jgn tak ngaku ko duduk longkang, dari cara ko ckp ni aku da tau da ko mmg duk dlm longkang
    kalo btul ko tak duduk longkang ko carikan aku rumah yg nak dijual kat keramat, and carikan aku dlm 50 biji rumah tuk dijual kat keramat, ade dekat 50 family yg duk kat flat tu nak cari umah kat keramat
    budak2 duk longkang mmg suma bangang ke

  8. Putera katak

    gadoh-gadoh. orang umno memang jelos dengan kami sekarang. kami dah dapat selangor le katakan. lepas ni dapat putrajaya pulak. hai, kesian putera umno, kesian puteri umno. kurang le habuan duit-duit haram korang lepas ni. cari le dalam longgggggkanggggggg. ker…kerrrr…ker…..ker……..maaf ye (sakit hati?) kwang….kwang….. byye2222 omnu

  9. Putera katak

    bodoh punya umNO.

  10. azman

    ko ddk kat situ ke busan? sorry kalau aku buat org2 mcm ko marah. aku rase rm250k blh upgradekan flat korang tu utk beli rumah yg lebih selesa. tp kalau salah tolong betulkan.
    kalau btl2 xnak PKNS amik alih, try complain kat BN/UMNO. maybe diorg blh tolong.

    aku cume nak tolong bg option rmh2 yg blh dibeli dgn rm250k:
    – kat sri gombak, boleh dpt bwh rm250k utk rmh teres 15×55.

  11. busan

    jauh nye bro, dekat skit takleh ke

  12. azman

    rumah teres (landed) mmg ssh nak dpt rm250k kat KL ni. condo/apartment blh la. contoh:

    – heritage condo kat blkg Galleria
    – vistana residence dkt2 Hospital KL, Titiwangsa monorail & star lrt
    – putra villa sblh LRT Gombak
    – tar villa dkt2 wangsa maju lrt

    aku pilih yg dkt2 public transport so sng krg nak pegi keja, mcm kat lrt jelatek tu.
    sorry sbb rmh ko kena roboh for future dev; aku pun xleh buat ape2.

  13. MelayuModen

    Bukan ke selama ni BN pun byk buat projek-projek mega yg terlampau gah di kawasan kediaman org2 melayu???!!!!…lepas tu, projek tersebut diberikan kepada org2 bukan melayu yg kaya-raya….

    • busan

      bagi contoh la, ckp byk tak guna, org melayu yg dihalau tu dapat umah balik, diorang di halau dari rumah setinggan diorang ke rumah flat sebagai ganti, ko jgn ckp mcm tong besi MelayuModen, kasi contoh le, nama mcm moden tapi ckp mcm org zaman batu

  14. sk2gombak

    contoh kg melayu ilang kg semarak, semua rumah melayu hilang tapi kedai cina n umah cina ada lg. syabas umno…. negeri maju, melayu melopong

  15. sk2gombak

    aku pikir balik.. kita gaduh-gaduh sesama melayu buat apa…yg rugi kite..

  16. AU2

    aku rasa korang semua ni samada bukan anak jati keramat atau korang semua ni bangang! aku baca korang punya posting mcm borak2 kosong kat kedai kopi aje.. bagi pendapat aku la.. semua politician mmg nak buat duit..

    guna akai la bros.. kalo projek menelan sampai 1.2 BILLION!! utk kawasan sekangkang kera ni bukan projek utk rakyat namanya.. ini projek utk kesenangan org kaya dan utk keuntungan keluarga ahli politik, agar tak payah susah2 anak, cucu dan cicit nak gi cari keje.. dok umah aje goyang kaki.. duit dlm asb, fd, stocks, bonds and commodities.. tunggu duit riba aje..

    kan MB sel da announce.. this will be a high end project and focusing on COMMERCIAL VALUE!! which also means… dia org nak buat duit through retails jugak! ala… mcm kat partment sri maya tu.. kan bawah ada bnyak retail shop.. silap2 ada shoppig complex jugak nanti.. they all nak stream line with setiawangsa, wangsa maju and setapak, so org kramat tak ketinggalan.. mmg ada apartment and condo tapi luxury.. projek perumahan utk rakyat maybe 2 atau 3 bijik blok flat murah sebelah dgn flat murah yg sedia ada di jln jelatek tu.. org melayu dok mcm dlm pigeon hole. memandangkan selangor negeri kebajikan kan…

    Kalo sel gov tak buat projek mcm ni.. mana state gov nak cari duit??!! nak harap org melayu bayar cukai… hmph! hampeh!… setakat keje dpt gaji $3k then bayar cukai 2 or 3 ratus aje baik dok diam.. kekadang tu ada yg tak bayar cukai.. pembayar cukai terbesar dlm selangor malah dlm m’sia dtg dari business org cina dan bangsa lain… kalo biz melayu tu bole kira ngan jari..

    wang pampasan setakat 200k to 500k tu buat simpan dlm asb and fd aje la.. kalo nak beli umah kat keramat atau setiawangsa susah nak cari.. siapa yg nak jual kawasan strategic.. kalo ada pun, umah keramat kebanyakannya umah leasehold.. tak de value in future.. setiawangsa umah da mahal, freehold… siapa ckp seri maya and mahsuri apt tu bole dpt 250k.. both sri maya and mahsuri tu mahal da skrg ni beb.. mahsuri tu pulak besar kangkang beruk aje pulak tu.. korang ni bukan org kramat aku rasa.. korang baru pindah dari hulu mana dok sini.. nak beli kedai kat kawasan ni jgn harap la.. semua da jadi 600k ke atas! korang baik gi beli umah ke.. kedai ke.. kat kota puteri atau kat hulu selangor tu.. murah besar dan selesa…

    aku tgk kebanyakan yg dok umah flat murah ke… rumah panjang ke.. bukan semua miskin… ramai kaya raya!! ni bukan pembohongan.. tapi kenyataan.. dia org dok umah panjang then bila gov nak roboh umah dia org mintak pulak pampasan or tak nak pindah.. last2 gov buat flat murah utk dia org beli pada harga amat murah.. lepas jual atau sewa.. kemudian dok balik umah panjang entah kat mana.. roboh aje umah panjang dpt umah flat sebijik lagi… aku kenal ramai org yg buat keje ni.. and they all ada 5 bijik flat murah sorang!! siap gi umrah 3 kali.. beli pulak rumah teres besar kat setia alam tu.. tapi dok flat.. kata nak wat duit lagi.. siapa yg rugi?? anak selangor jugak.. family aku da dok kat kawasan ampang ni since 40’s.. nak beli rumah kena keje kuat… dpt gaji simpan, baru bole beli umah.. aku sendiri nak beli sebijik rumah kat sini aku kena tunggu 30 tahun..

    zaman sekarang org melayu miskin sukar nak di cari dlm kl nih.. % da kurang.. kalo kat luar bandar ya.. aku tgk org melayu skrg bole bawak BMW, HONDA, TOYOTA, COOPER dll.. pulak tu suke cocok keta org.. bila accident, tanya mana belajar mandu, katanya dari kampung… Bangang betul! rupanya bukan anak selangor yg bawak mcm org gila! org luar rupanya.. patut la statistik melambung dlm selangor..

    Secara kesimpulannya.. biar keramat dibangunkan semula selepas 20 tahun di abaikan.. sampai flat colombia tu pun da jadi flat indonesia.. kalo asyik kebajikan bila org melayu nak berdikari.. tangan yg menghulur adalah lebih baik dari tangan yg meminta.. moga2 korang yg bangang2 dpt pengajaran ye.. kalo tak suke selangor gi balik ke negeri atau negara asal korang.. menyemak aje kat keramat nih.. gi mampus ngan politik m’sia

    • visha

      Hi i would like to get feedfack from u regarding the price..it is rm 1000 per square feet and the built up range is between 610 psf up to 1578 psf.The pricing would be between RM 610 000 up to RM 1 578 000. What do u think about the pricing? Give me feedback.

  17. yan huss

    anyway apa jadi kat bangsa melayu nie… dapat 250k bukan nya banyak…. PKNS aka buat condon sekurang kurangnya 750k seunit… BERAPA ramai MELAYU yang mampu beli ? bukan anti pembangunan.. tapi PKR DAN UMNO sama jer…. apa – apa pon CINA jugak yang UNTUNG…. Wallahualam

    ps, anyway dah abis semua melayu kena halau, kerajaan Selangor dah buat pengambilan tanah dgn harga hanya 130k seunit rumah….

  18. jjkhh

    kono tipusss lagi. what lie comes next……………

  19. nineeleven

    kita semua argue benda mcmni .. bangsa lain bace and gelak..
    anyway, polictic is polictics… PR atau BN sama jer..Khalid? lg teruk. I mengundi., so i made my decision…

  20. MelayuFedupDenganMelayu

    bodoh. datum jelatek tu 2 tower dah subsale kat company singapore.
    ni baru real melayu jual tanah. bodoh punye pkr. patut dulu bn buat commercial utk upgrade kawasan melayu. bagi melayu hidup tak dalam kawan jinjang. orang melayu yang berduit sikit pun boleh beli kalau under pkns tu control. bagi je harga bumiputera 50% daripada harga sebenar. ni tak.. buat mahal. bumiputera tak boleh duduk.

    sekarang 2 tower launch dekat marina bay sands october ni. cina ramai ramai beli. ntah ntah pakat ngan dap..cara sistematik nak naikkan orang cina kat keramat yg sah2 kawasan melayu. harga dia lagi mahal daripada harga apartment dekat klcc. nampak sangat ada agenda tersembunyi.

    macam tak tau pkr nak kumpul duit hasil sale apartment tu kat singaporean untuk election.

  21. Sergio Santibanezz

    kata rumah di jual bersebelahan lrt jelati dengan harga 45 k,,,tapi rumah itu tak mau di jual dengan orang melayu mcm kite,,nak jual orang english kerana takut berhutang,,orang englishkan kaya raya,,kena tak beri peluang untuk yang gaji rendah duduk di ibukota ini,,nama ibu kota tapi jual rumah punyalah dasyat,,,kenapa ni,,,,,,,,,,fikirlah,,sampai bila nak menyiksa hidup kami,,,

  22. iza

    Aku sedih…kemana melayu kota nak pergi? melayu sedia ada, anak2 mereka mampukah utk terus berada dikota dgn harge rumah yg mengarut?
    ada lg ke projek rumah rakyat ditgh2 kota spt yg dibina BN dulu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s