Pilihan Raya Kecil DUN Galas 4 November

BERITA

Published: Rabu Oktober 6, 2010 MYT 1:30:00 PM
Updated: Rabu Oktober 6, 2010 MYT 4:30:33 PM
Pilihan Raya Kecil DUN Galas 4 November

Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Rabu menetapkan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (N.45) Galas akan diadakan pada 4 November sementara penamaan calon pula pada 26 Oktober 2010.

Perkara tersebut diumumkan oleh Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar selepas suruhanjaya berkenaan bermesyuarat lebih dua jam.

Menurut Wan Ahmad, pilihan raya kecil kali ini akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 Sepember lalu.

“Seramai 11,553 pengundi yang melibatkan 11,426 pengundi biasa manakala 127 pengundi pos layak mengundi dalam pilihan raya kecil Galas.

“SPR juga menamakan Ketua Jajahan Gua Musang, Wan Mustaffa Wan Abdul Halim sebagai pegawai pengurus pilihan raya yang akan dibantu oleh tiga penolong pengurus,” katanya pada sidang media di ibu pejabat SPR di sini.

Bagi tujuan memantau semua aktiviti kempen sepanjang tempoh rasmi berkempen Wan Ahmad berkata, SPR telah bersetuju untuk menubuhkan tiga Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) yang diketuai oleh seorang Pegawai Penguatkuasa bagi setiap pasukan.

“Bagi tujuan menjalankan pilihan raya kecil N.45 Galas, SPR akan menggunakan bilik gerakan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang sebagai Pusat Penamaan Calon dan Dewan Sivik Gua Musang sebagai Pusat Penjumlahan Rasmi Undi.

“Sebanyak 11 buah sekolah, sebuah balai dan dewan akan digunakan sebagai tempat mengundi membabitkan 25 saluran mengundi,” katanya.

Beliau berkata, seramai 323 petugas pilihan raya telah dilantik oleh SPR bagi melincinkan perjalanan pilihan raya itu.

Sementara itu ketika ditanya, sama ada peratusan keluar mengundi akan merosot kerana SPR mengadakan hari pengundian pada hari bekerja, Wan Ahmad berkata: “Soal mengundi pada hari bekerja atau hari minggu tidak timbul kerana jumlah pengundinya tidak ramai.”

“Selain daripada itu, majoriti pengundi di Galas adalah penduduk di kawasan itu dan kebanyakan mereka bekerja sendiri dan menjalankan aktiviti pertanian, ” katanya.

Jelasnya, SPR turut menjangkakan peratusan keluar mengundi adalah tinggi mungkin melebihi 81 peratus seperti yang dicapai pada pilihan raya umum yang lalu.

Bagaimanapun, Wan Ahmad menegaskan bahawa, perkara tersebut bergantung kepada faktor cuaca pada hari pengundian.

“Pada pilihan raya kecil di Galas kita tidak melantik mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) atau Pemantau Pilihan Raya Bersih dan Adil (Mafrel) untuk memantau perjalanan pilihan raya kecil kali ini,” katanya.

Katanya, kos perbelanjaan pilihan raya kecil Galas adalah tinggi sekitar RM1.3 juta kerana ia melibatkan penggunaan perkhidmatan helikopter di beberapa kawasan yang sukar dihubungi menggunakan jalan darat.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan ekoran kematian peyandangnya, Che Hashim Sulaima akibat barah usus pada 27 September lalu.

Pada Pilihan Raya Umum 2008, Chek Hashim, 48, mendapat 4,399 undi menewaskan Mohd Saufi Deraman (3,753 undi) daripada Barisan Nasional dengan majoriti 646 undi.

Galas terletak dalam kawasan Parlimen Gua Musang bersama Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri dan DUN Paloh.

Berikut adalah tarikh-tarikh penting bagi pilihan kecil DUN Galas:

Tarikh keluar writ: 6 Oktober 2010 (Rabu)

Tarikh Keluar Notis Pilihan Raya: 7 Oktober 2010 (Khamis)

Tarikh Penamaan Calon: 26 Oktober 2010 (Selasa)

Tarikh pengundian : 4 Novermber 2010 (Khamis) (jika ada pertandingan)

2 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

2 responses to “Pilihan Raya Kecil DUN Galas 4 November

 1. Buzzlair Voufincci

  Rumah banglow untuk disewa sempena pilihanraya DUN Galas.

  3 bilik + 1 master bedroom
  2 tandas
  Dapur kering + dapur basah
  Ruang riadah
  Ruang Tamu
  Ruang Makan
  Ruang ibadah dan bacaan

  Lokasi di tengah2 bandar Gua Musang dan mempunyai akses mudah ke dua kawasan utama; bandar baru dan bandar lama.

  Di dalam komuniti high-society (golongan guru guru dan tauke tauke perniagaan) dan terjaga.

  Sebarang maklumat sila call
  Zubaidah 0179468551

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s