“MAQASID DAN MANHAJ PERJUANGAN”

UCAPAN DASAR
KHAIRY JAMALUDDIN ABU BAKAR
KETUA PERGERAKAN PEMUDA UMNO MALAYSIA
SEMPENA PERHIMPUNAN AGUNG
PERGERAKAN PEMUDA UMNO MALAYSIA 2010
20 OKTOBER 2010, 8.30 PAGI, DEWAN MERDEKA, PWTC

“MAQASID DAN MANHAJ PERJUANGAN”

Yang Berbahagia Dato’ Pengerusi Tetap,

Yang Berbahagia Saudara Timbalan Pengerusi Tetap,

Wakil-wakil Majlis Tertinggi
–    YAB Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman
–    YBhg Dato’ Zainal Abidin Osman
–    YB Dato’ Dr Mohd Puad Zarkashi

Yang Berhormat Dato’ Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia
Ahli-ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia
Ketua-ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri
Para Perwakilan dan Pemerhati

1.    Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, kerana dengan rahmat dan izin-Nya dapat kita semua berkumpul di Dewan Merdeka yang penuh bersejarah di pagi yang berbahagia ini bagi urusan Perhimpunan Agung tahunan kita, selaras dengan lunas-lunas demokrasi, perlembagaan dan tradisi parti.

2.    Kita bersidang sekali lagi bagi menilai dan membahas bukan sahaja pencapaian kita dan parti kita bahkan hala tuju dan garis panduan perjuangan seterusnya. Di atas landasan ini, adalah diharapkan agar apa yang kita kerjakan diterima sebagai ibadah dan semoga kita dilimpahkan taufik dan hidayah oleh Allah SWT.

3.    Sebagai sebuah organisasi politik yang berteraskan pencapaian, halatuju Pemuda UMNO perlu diukur dengan beberapa petunjuk prestasi, selaras dengan saranan YAB Timbalan Presiden semasa ucapan perasmian beliau pada tahun lepas.  Secara khususnya, antara petunjuk prestasi politik yang menjadi kayu ukur kepada keberkesanan kita adalah pertambahan ahli dan juga sokongan pengundi muda terhadap UMNO dan Barisan Nasional.

4.    Sukacita saya maklumkan bahawa semenjak penggal baru ini, Pemuda UMNO adalah penyumbang keahlian baru yang terbesar kepada parti, berbanding sayap-sayap lain dan parti induk sendiri, dengan pertambahan sebanyak 41,663 ahli, yang membentuk 43 peratus daripada keseluruhan ahli baru.  Walaupun kita boleh merasa bangga dengan perkembangan ini, saya harap usaha Pemuda di setiap cawangan dan bahagian akan dapat dipertingkatkan lagi, kerana ada sesetengah bahagian yang hanya umpama melepas batuk di tangga dengan penambahan bilangan yang begitu kecil sekali. Setiap bahagian perlu mengambil tanggungjawab untuk meningkatkan jumlah pertambahan ahli baru seterusnya mendaftar mereka sebagai pengundi.

5.    Sebagai parti gerakan massa, kita sememangnya memerlukan penglibatan besar dari anak-anak muda di peringkat akar umbi.  Saya tidak mahu dengar lagi kes-kes di mana terdapat mereka yang mahu menyertai UMNO terpaksa menunggu beberapa tahun kerana karenah birokrasi dan juga sabotaj politik daripada mereka yang merasa terancam dengan kedatangan bakat baru.  Saya telah berjuang untuk memastikan Ketua Pemuda Cawangan dapat menandatangani borang keahlian baru demi memudahkan anak muda menyertai UMNO.  Pindaan ini perlu dimanfaatkan dengan usaha yang menyeluruh dan berterusan agar kekuatan jumlah keahlian kita dapat ditambah.

6.    Kita telah melihat bermulanya bibit perubahan positif pengundi muda dengan beberapa siri pilihanraya kecil.  Di Manek Urai, Bagan Pinang dan juga Hulu Selangor, keputusan dari saluran-saluran muda menunjukkan satu anjakan penerimaan generasi muda kepada UMNO dan Barisan Nasional. Di Hulu Selangor contohnya, kita telah memenangi 30 saluran pengundi muda pada pilihanraya kecil yang lalu berbanding hanya 11 dalam pilihanraya umum 2008. Pastinya ada beberapa faktor yang membawa kepada perubahan ini.  Tetapi apa yang dapat kita halusi daripada semua keputusan ini adalah kebangkitan UMNO dan Barisan Nasional dalam pertimbangan pilihan politik generasi muda, antaranya, hasil dari usaha Pemuda dalam memenangi hati mereka.

7.    Harus diingat bahawa kira-kira 80 peratus atau hampir 3 juta daripada pengundi baru pada pilihanraya umum akan datang terdiri dari pengundi muda. Peratus undian mereka dijangka naik daripada 41 peratus pada pilihanraya umum ke-12 kepada 49 peratus pada pilihanraya umum ke-13 nanti. Ini selari dengan dapatan kajian kita yang menyatakan bahawa 75 peratus orang muda merancang untuk keluar mengundi pada pilihanraya akan datang. Pada masa yang sama, kajian kita juga mendapati bahawa 62 peratus daripada mereka adalah kelompok atas pagar yang hanya akan memilih parti dan calon yang dianggap terbaik.

8.    Kita mesti menerima hakikat bahawa pengundi muda sekarang boleh menilai antara retorik dan servis, wayang tinggi atau usaha yang jujur dan ikhlas.  Politik yang seringkali hanya bermodalkan retorik, demonstrasi, membuat laporan polis dan mendesak kerajaan untuk menangkap sesiapa sahaja yang tidak sehaluan dengan pemikiran politik kita, walaupun sesuai dalam konteks tertentu, tidak lagi digemari oleh anak-anak muda. Kemungkinan besar, cara berpolitik begini hanya akan mengakibatkan mereka pergi lebih jauh dari kita.

9.    Peredaran zaman juga menuntut kita mencorakkan kepimpinan muda yang lebih terbuka dan progresif, yang disegani oleh setiap lapisan masyarakat dan juga semua kaum dan agama.  Ini juga konsisten dengan politik moderat atau siyasah wasatiyyah yang diamalkan oleh YAB Presiden UMNO sendiri. Politik kontemporari juga tidak lagi mengizinkan kita untuk bergantung kepada politik teka-teki di mana strategi dicongak hasil telahan sendiri tanpa merujuk kepada pandangan dan buah fikiran kumpulan sasar. Kebangkitan pengundi muda menuntut cara dan halatuju baru.

10.    Pendekatan ini telah kita lunaskan melalui satu proses penglibatan ataupun engagement process yang sebelum ini tidak pernah dibuat oleh Pemuda secara tersusun, sistematik dan terperinci. Bermula dari idea cetusan Presiden sendiri, Pemuda Barisan Nasional telah mewujudkan Makmal Generasi Muda atau BN Youth Lab untuk lebih memahami hati naluri anak muda Malaysia serta aspirasi, harapan dan kebimbangan mereka.

11.    Beberapa saranan telah dicetuskan dalam Makmal ini yang merangkumi pelbagai aspek seperti perumahan, pendidikan, penjagaan anak-anak dan ibu bapa, gaji minimum, pinjaman PTPTN, pinjaman perniagaan dan harga barangan. Alhamdulillah, semasa pembentangan Belanjawan 2011, Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan telah mengiktiraf suara anak muda negara yang di bawa oleh Pemuda BN dengan memasukkan ke dalam belanjawan beberapa cadangan penting dari Makmal Generasi Muda:-
Pertama: Skim Rumah Pertamaku bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dan berpendapatan kurang daripada RM3 ribu sebulan memiliki rumah dengan lebih mudah;
Kedua: Penubuhan Dana Belia 1Malaysia bagi tujuan pembangunan generasi muda dan pelaksanaan program bercirikan semangat 1Malaysia dengan peruntukan RM20 juta;

Ketiga: Komitmen Kerajaan ke arah gaji minimum melalui penubuhan  Majlis Konsultasi Gaji Negara;
Keempat: Peruntukan dana RM474 juta bagi meningkatkan kemahiran melalui pelbagai institusi latihan bagi golongan bukan siswazah seperti lepasan sekolah; dan

Kelimanya: Perluasan skop pelepasan cukai sedia ada bagi perbelanjaan menghantar ibu bapa ke pusat jagaan harian serta kos penjagaan mereka.

Bahkan, buat pertama kalinya dalam sejarah, inisiatif Pemuda disebut dan diberikan pengiktirafan dalam ucapan belanjawan negara. Ini adalah sesuatu yang amat kita hargai. Yang lebih penting lagi, ramai anak-anak muda yang telah kita bantu melalui  pelaksanaan dasar-dasar ini. Dalam isu gaji minimum, lebih daripada 6 juta pekerja muda akan diangkat martabatnya dengan pendapatan yang lebih setimpal. Manakala Skim Rumah Pertamaku pula memberi harapan dan juga peluang kepada ramai orang muda yang mungkin sebelum ini tidak mampu memiliki rumah sendiri. Saya juga telah dibanjiri dengan ratusan pesanan penghargaan di atas usaha Pemuda yang telah menghadiahkan sesuatu yang istimewa kepada mereka. Inilah dia perjuangan kita, pejuangan sejati demi generasi muda. Pemuda sebagai hati naluri, wadah aspirasi, jurubicara dan juara kepada semua anak Malaysia.

Selain itu, Pemuda Barisan Nasional juga telah menganjurkan Rally 1Malaysia yang berjaya menghimpunkan 15 ribu anak muda berbilang kaum. Kita juga telah memulakan Jelajah 1Malaysia yang bukan sahaja bertujuan menggabungkan penyertaan anak-anak muda dengan program-program bercirikan perpaduan, bahkan akan menjelajah ke serata negara bagi membaik pulih ribuan rumah keluarga miskin.

12.    Suka juga saya umumkan bahawa gelombang gerak kerja Pemuda yang seterusnya adalah bagi mengatasi masalah pengangguran di kalangan generasi muda. Kita tidak mahu pada ketika negara menuju ke arah status berpendapatan tinggi, masih ramai yang masygul dan melarat kerana tiada pekerjaan. Untuk itu, kita akan padukan agenda ini dengan pelbagai inisiatif yang meliputi perjuangan bagi skim insurans pengangguran generasi muda bagi mereka yang diberhentikan, penumpuan ke arah latihan bagi meningkatkan kemahiran dan penganjuran ekspo kerjaya bagi menemukan antara majikan dan pencari pekerjaan.

13.    Dalam iltizam kita untuk menghayati dan menjuarai aspirasi orang muda, kita juga telah mengusulkan supaya Akta Universiti Kolej Universiti 1971 dipinda bagi membolehkan mahasiswa menceburkan diri dalam politik. Apa guna kita memukul canang bahawa orang muda adalah aset penting dan bakal pewaris kepimpinan negara jika hasrat mereka untuk diberikan kebebasan berpolitik kita kekang dan pandang serong? Sekali lagi, saya bersyukur atas pendirian dan sikap terbuka Presiden yang setuju mempertimbangkan cadangan ini. Pemuda bukan hanya mahu memberikan ruang kepada golongan cerdik pandai untuk menyumbang melalui politik tetapi lebih dari itu, mengiktiraf dan memartabatkan golongan ini yang sememangnya mengharapkan kepimpinan dari kita.

14.    Bak kata Presiden, era ‘kerajaan tahu segalanya’ sudah berakhir.  Mungkin dahulu, kita boleh menyuruh anak-anak muda untuk bersyukur dengan pembangunan yang dibawa oleh UMNO dan Barisan Nasional.  Saya masih ingat tatkala saya di bangku universiti, kami diminta bersyukur dan berterima kasih, dan disuakan dengan dasar-dasar kerajaan tanpa diberikan ruang dan peluang untuk memberi input atau pandangan – semuanya sudah ditetapkan.  Ini yang dimaksudkan dengan era ‘kerajaan tahu segalanya’.  Hari ini, sekiranya kita menggunakan pendekatan yang sama dan cuba memikat hati orang muda dengan formula hutang budi politik, sudah pasti kita tidak akan diterima.

15.    Ini bukan kerana orang muda buta akan sejarah atau tidak mengenang jasa orang lama, tetapi mereka tidak mahu terperangkap dan menjadi tebusan kepada sejarah.  Walaupun generasi muda perlu diperingatkan tentang detik-detik hitam seperti peristiwa 13 Mei, mereka tidak mahu diugut atau dimomok-momokkan dengan ancaman bahawa jika mereka tidak ikut cakap kerajaan, pertumpahan darah antara kaum pada 13 Mei akan berulang lagi.  Sudah menjadi lumrah jiwa muda, paksaan dalam membuat sesuatu pastinya tidak akan berakhir dengan baik, malah mungkin mengundang pemberontakan.

16.    Perkara ini disentuh oleh Presiden sewaktu beliau berucap di sesi balairaya Makmal Generasi Pemuda BN.  Beliau menyebut tentang political milieu atau persekitaran politik yang baru.  Dalam dunia politik hari ini, kita tidak boleh menang hanya dengan bertongkatkan kuasa.  Sebagai contoh Presiden menyebut tekanan yang diberi oleh mereka yang masih berpegang kepada taktik lampau dalam menangani kenyataan dan tindakan yang dianggap sensitif.  Desakan mereka dalam menangani apa sahaja adalah untuk menangkap orang yang berkenaan dengan menggunakan kuasa yang ada.

17.    Pastinya ada waktu dan masanya untuk kita menggunakan kuasa terutamanya apabila keselamatan negara diancam oleh puak-puak pengganas dan pelampau. Tetapi untuk kita bertindak menggunakan kuasa semata-mata setiap kali kita didepani dengan kenyataan yang menguji kesabaran pastinya tidak akan menyelesaikan masalah. Kita mungkin dapat menahan seorang dua tetapi bagaimana pula dengan ratusan ribu penyokong mereka yang lain? Akhirnya kita yang mendapat musibah kerana terkesima dengan sorak kuasa yang ada, akhirnya kampung kita yang tergadai.

18.    Apa yang diperlukan hari ini adalah politik yang berteraskan pemikiran dan idea.  Gelanggang siasah semasa tidak lagi memberi ruang kepada pertembungan kuasa semata-mata tetapi juga persaingan minda dan pertempuran idea – a battle of ideas.  Suka tak suka, mereka yang mencabar ideologi politik kita perlu kita depani di pentas politik yang bertunjangkan ilmu, agar mereka dapat kita tewaskan dengan kekuatan hujah dan ketajaman intelek, bukannya bergantung kepada kuasa eksekutif semata-mata.

19.    Anak-anak muda sekarang lebih gemar disajikan dengan pilihan politik yang menguji daya fikiran mereka.  Penyebaran maklumat melalui media sosial seperti Facebook dan Twitter sudah menjadi alternatif pilihan kepada media massa tradisi. Terdapat hampir 8.5 juta pengguna Facebook di Malaysia dan 84 peratus daripada mereka dalam lingkungan usia 35 tahun ke bawah. Pemikiran mereka dibentuk bukan melalui kenyataan atau ulasan Menteri dalam Buletin Utama atau Warta Perdana tetapi melalui apa yang mereka lihat dan dengar dalam YouTube yang tidak boleh dikawal atau dipengaruhi. Dunia anak muda begitu berbeza sekali – hari ini, dunia mereka dunia siber; dunia yang dipenuhi pelbagai maklumat dan interaksi 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

20.    Justeru, usaha mendampingi mereka juga mesti melalui pendekatan berpaksikan pemikiran dan pandangan yang lebih kritis dari era dahulu. Kita tidak boleh menyumbat mereka dengan propaganda berat sebelah. Kita perlu mengamalkan budaya inklusif yang menghargai partisipasi belia dan remaja; dan bukan lagi budaya politik dari atas ke bawah atau top down. Anak-anak muda ini mempunyai idealisme dan pandangan tersendiri dan cara untuk memenangi hati golongan ini adalah dengan melibatkan mereka secara langsung dalam proses pembinaan negara.

21.    Bawalah mereka bersama dengan kita sepertimana pendekatan Rasulullah SAW terhadap pengikutnya.  Walaupun Baginda dipilih oleh Allah SWT sebagai Rasul-Nya, kepimpinan Baginda tidak pernah menunjuk sikap bongkak dan sombong sehingga tidak mendengar pandangan orang lain.

22.    Firman Allah SWT di dalam Surah Ali Imran, ayat 159 mengingatkan kita:

Yang bermaksud:  Maka adalah sebahagian daripada rahmat dari Allah (yang melimpah-limpah) bahawa engkau telah bersikap lemah lembut kepada mereka (para Sahabatmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu.  Oleh itu, maafkanlah (cacat-cela) mereka, dan pohonkanlah keampunan bagi mereka; dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan-urusan (yang penting).  Kemudian. Apabila engkau telah berazam (membuat keputusan), maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.

23.    Rata-rata generasi muda merasa gembira dengan kepimpinan Presiden parti yang bersifat inklusif, turut membuka ruang bagi mendengar pandangan golongan muda. Jelas keterbukaan Presiden memberi sinar harapan kepada orang muda bahawa mereka turut mempunyai hak dan peranan dalam mencorakkan masa depan negara.

24.    Namun keterbukaan yang sama masih belum ditarikan oleh semua. Masih ramai yang ragu-ragu dan takut untuk membuka ruang partisipasi yang lebih luas lagi untuk orang muda. Malah, ruang untuk memperkasa dan menghakupayakan anak-anak muda dalam UMNO masih lagi sempit. Orang muda amnya amat berharap agar UMNO bersikap lebih terbuka kepada Pemuda. Didik dan bimbinglah kami, berilah tunjuk ajar serta pedoman agar kami tidak tersilap langkah. Anggaplah kami sebagai harapan dan bukan ancaman. Berikanlah juga kami peluang dan kepercayaan; upayakanlah kami untuk memegang dan menggalas tanggungjawab yang lebih berat lagi kerana saya percaya Pemuda hari ini bukan Pemuda yang mengejar jawatan, gila kuasa, tamak projek tetapi kami pendokong harapan, pembela nusa, pencetus semangat, satria setia.

Pasang lilin jalan ke taman
Hari malam gelap gelita
Pemuda bukan tamak jawatan
Kami pejuang nusa dan bangsa
Buah kurma berlambak-lambak
Orang memesan sini dan sana
Keris bertempur disapu minyak
Pokok ditanam ditabur baja

25.    Pada ucapan dasar sulung saya selaku Ketua Pemuda, saya telah menyentuh tentang masa depan orang Melayu dan Bumiputera. Mutakhir ini kedengaran suara yang mengatakan UMNO tidak lagi menjaga kepentingan orang Melayu dan Bumiputera.  Oleh kerana terlalu tertumpu kepada landasan kenegaraan, agenda bangsa dianggap dipinggirkan. Kumpulan-kumpulan lain, yang tidak perlu mengimbangi antara aspirasi bangsa dan kepentingan negara cuba mengambil kesempatan untuk menjadi wira.

26.    Justeru hari ini, saya berdiri di hadapan saudara dan tanpa terbetik sedikitpun keraguan, menegaskan bahawa agenda perjuangan bangsa Melayu dan Bumiputera tidak akan sekali-kali dipisah dari UMNO dan sudah tentunya tidak dari Pergerakan Pemuda.  Hakikatnya, UMNO itu lahir demi memperjuangkan hak dan suara orang Melayu. Biarpun masa berlalu yang turut membawa perubahan kepada lanskap politik, namun wadah perjuangan dan denyutan nadi politik kita masih sejitu dan seutuh selalu, senada dan seirama dengan pejuang-pejuang terdahulu.

27.    Persoalan sama ada UMNO merupakan satu-satunya landasan untuk memperjuangkan nasib anak bangsa tidak sepatutnya diungkit. Dulu kini dan selamanya, UMNO lah yang menjadi benteng, UMNO lah yang menjadi perisai dan UMNO lah yang akan meneruskan perjuangan demi memartabatkan agama, bangsa dan negara.

28.    Yang sepatutnya menjadi persoalan kita sekarang bukanlah matlamat perjuangan.  Tanpa dipengaruhi emosi, kita harus berani memisahkan apa itu matlamat dan apa itu cara atau pendekatan.  Kita harus memahami perbezaan antara maqasid atau objektif perjuangan dan manhaj atau cara dan pendekatan yang diamalkan.  Perubahan yang dituntut kini bukan pada maqasid.  Matlamat untuk memartabatkan orang Melayu tak pernah dilupa, jauh sekali dibuang.  Apa yang perlu diubah adalah manhaj perjuangan atau cara yang digunapakai selama ini.

29.    Ada yang mungkin bertanya, apakah manhaj yang sekian lama dilaksana itu perlu diubah?  Bukankah pendekatan tersebut membawa segala kejayaan yang kita nikmati hari ini?  Secara spesifik, bukankah pendekatan Dasar Ekonomi Baru (DEB) punca utama kemajuan orang Melayu dan kestabilan politik Malaysia pada hari ini?  Kenapa perlu ada perubahan, meskipun dihadkan kepada manhaj dan bukan pada maqasid sekiranya pendekatan itu sudah terbukti menghasilkan kejayaan untuk Bumiputera selama ini?  Mengapa perlu diperbaiki sesuatu yang tidak rosak?

30.    Secara peribadi, saya melihat pencapaian DEB sebagai sesuatu yang amat membanggakan. Selain kemajuan ekonomi, keamanan negara dapat dipelihara sekian lama hasil keberkesanan DEB dalam membasmi kemiskinan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, disamping penyusunan semula masyarakat agar tidak lagi wujud pemisahan kaum yang ketara berdasarkan peranan ekonomi masing-masing.  DEB telah mengurangkan kadar kemiskinan tegar rakyat daripada 50 peratus pada tahun 1970-an kepada 4 peratus ketika ini manakala kadar kemiskinan tegar Bumiputera dari 65 ke 5 peratus.

31.    Usaha penyusunan semula masyakat melalui DEB telah melahirkan masyarakat perniagaan dan perindustrian serta para profesional Bumiputera.  Kejayaan ini tidak dapat kita nafikan.  Tetapi dalam apa juga dasar – waima dasar yang begitu penting kepada orang Melayu seperti DEB – sudah tentu ada kelemahannya.  Dan apa juga dasar perlu dikaji semula setelah dilaksana sekian lama agar dapat dikemaskini sejajar dengan perubahan masa.

32.    Dalam hal ini, kita perlu jujur dan jangan dipengaruhi emosi. Janganlah pula hanya semata-mata kerana kita menilai semula pendekatan atau manhaj agenda perjuangan bangsa, tuduhan pengkhianat dilempar.  Jangan pula hanya kerana kita mahu meningkatkan lagi keberkesanan dasar atau mengenalpasti kelemahan pelaksanaan DEB, orang Melayu dihasut kononnya kerajaan BN tidak lagi peka dan prihatin terhadap nasib bangsa. Janganlah anak-anak muda Melayu ditakut-takutkan seolah-olah Melayu akan hilang dari muka bumi semata-mata kerana manhaj atau pendekatan perjuangan direkayasa untuk mencapai hasil yang lebih baik.

33.    Sekiranya kita ikhlas dan mahu melihat pencapaian maqasid – matlamat – perjuangan bangsa, yakni Bumiputera yang maju dan berjaya atas kekuatan dan usaha sendiri, kita harus berani mengaku apa yang baik dan apa yang kurang baik dalam pendekatan kita. Apabila Model Baru Ekonomi diumumkan, ramai yang menzahirkan kebimbangan mereka bahawa agenda bangsa seolah-olah hilang dan lenyap, seumpama satu manifestasi lapuk yang tiada tempat dalam dunia tanpa sempadan.  Terdapat segelintir orang Melayu yang merasa tercabar hingga beranggapan seolah-olah kita diserang dari pelbagai sudut sehinggakan usaha murni untuk mengkaji semula pelaksanaan dasar ini dipandang serong dan dianggap sebagai satu lagi cubaan untuk menghakis hak dan kedudukan istimewa Bumiputera.

34.    Adakah kaum Bumiputera dapat terus melangkah maju sekiranya kita bersikap defensif dan hanya gah melaungkan kata-kata kononnya mempertahankan itu dan ini?  Akan menjadi istimewakah orang Melayu hanya dengan kita memekik bertempik tentang kedudukan istimewa Melayu itu sendiri?  Apakah dengan hanya kita memberi amaran kepada kumpulan-kumpulan pendesak tertentu supaya jangan bermain dengan api, Bumiputera akan berjaya?  Atau adakah realitinya kita ini hanyut dibuai emosi sehingga kita lupa akan soal pokok –  guruh berdentum, hujan tak ada; cakap besar, hasil tiada.

35.    Apa yang perlu kita lakukan adalah mengakui kelemahan yang ada dan membina satu gagasan baru yang boleh melonjak kedudukan Bumiputera kepada satu tahap yang membanggakan.  DEB sememangnya telah membawa pelbagai kejayaan tetapi ia tetap ada kelemahannya.  Ekuiti Bumiputera telah meningkat jika dibandingkan dengan era pra-DEB tetapi pada era pertumbuhan ekonomi yang paling pesat sekitar tahun 1990an di mana peluang untuk mengagihkan kekayaan baru tersebut cukup luas, ekuiti Bumiputera telah susut daripada 20.6 peratus pada tahun 1995 kepada 19.1 peratus pada tahun 1999. Kita juga menyaksikan peningkatan jurang ketidaksamaan di dalam nisbah  pendapatan Bumiputera dan etnik Cina dari nisbah RM1.74 pendapatan etnik Cina bagi setiap RM1 yang orang Melayu ada pada tahun 1990 ke RM1.81 pada tahun 1995.

36.    Pada waktu itu, kita saksikan ramai jutawan Melayu yang diangkat dan diberi peluang melalui program penswastaan dan pemberian saham melalui pink form. Malangnya, saham yang diagih kepada Bumiputera untuk melonjakkan ekuiti bangsa dijual kerana ada yang mahu cepat kaya, mahu banglo mewah, mahu Mercedes mata bulat, mahu isteri muda sesuai dengan status yang baru. Mereka ini umpama lupa daratan dengan kekayaan yang jatuh ke riba. Pemberian yang sepatutnya menjadi amanah dan tangga membantu anak bangsa yang masih tidak menikmati apa-apa menjadi habuan dan milik sendiri. Sikap tamak haloba membuatkan mereka lupa kepada semangat hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Semangat DEB untuk melahirkan lebih ramai tokoh korporat Melayu menyusuri kejayaan mereka yang dipilih tidak tercapai, disebabkan kerakusan yang mengaburi mata dan mendahului tanggungjawab kepada bangsa.

37.    Inilah dianya antara ketirisan dan kepincangan yang melemahkan pelaksanaan DEB yang merupakan manhaj lama. Sepatutnya dengan segala kuasa dan dasar yang menyebelahi kita, orang Melayu tidak perlu lagi untuk bercakap tentang soal kuota pada hari ini. Kerana setelah sekian lama, bangsa kita sepatutnya sudah mampu berdiri gagah di atas dua kaki sendiri dan melepasi sasaran ekuiti 30 peratus, mencapai tahap pendapatan yang setanding dengan kaum lain serta berjaya menerokai sektor ekonomi yang menjana nilai yang tinggi.  Malangnya kita perlu mengakui bahawa semua ini masih tidak tercapai.

38.    Selaku Ketua Pemuda UMNO, saya banyak bergaul dengan anak-anak muda Melayu dari pelbagai lapisan masyarakat.  Apabila saya ceritakan soal DEB dan perjuangan bangsa, mereka jawab: “Minta maaf. Apa yang saya dapat dari DEB?”  Gaji mereka di bawah paras kemiskinan, ramai di kalangan mereka berhijrah ke bandar di mana kos sara hidup meningkat dengan lebih pantas dari pendapatan. Mereka Melayu, Bumiputera tetapi nikmat DEB tidak mereka rasai.  Tanggapan mereka – persepsi yang mereka ada – DEB hanya menguntungkan segelintir Bumiputera elit yang ada kabel besar. Bagi golongan ini, sasaran ekuiti 30 peratus tidak bermakna kerana kebanyakkan mereka tidak pernah dan tidak mampu untuk membeli saham. Inilah juga satu contoh ketirisan di mana  DEB, yang bertunjangkan kepada kesejahteraan semua, menjadi polisi yang dianggap elitis sehingga ramai di kalangan orang Melayu sendiri terpinggir dan tidak terbela.

39.    Realiti ini menuntut kita membuat perubahan. Kita harus jelas bahawa Model Baru Ekonomi tidak mengetepikan agenda bangsa. Apa yang dilakukan adalah pengemaskinian terhadap cara pelaksanaan agar segala kelemahan DEB dapat diatasi.  Mengapa kita perlu takut dengan agenda ekonomi yang berteraskan merit?  Mengapa kita perlu gusar apabila mereka yang berkebolehan, yang genuine, diberi peluang untuk ke depan?  Apakah kita terlalu dengki dengan bangsa sendiri yang rajin dan berbakat sehingga kita sanggup menghalang kejayaan mereka? Adakah kita umpama ketam di dalam bakul yang menarik turun sesama sendiri?

40.    Manhaj baru mestilah berpandukan merit dan keperluan. Merit menekankan elemen daya tahan dan daya saing.  Merit bemaksud anak Melayu yang mempunyai kebolehan, bakat dan potensi tinggi akan dicungkil, digilap dan diberi ruang untuk berjaya. Merit juga menuntut gelanggang sama rata dan sama luas agar petani yang paling inovatif, penjaja yang paling tekun, profesor yang paling ilmuan dan kontraktor yang paling kompeten diberi segala galakan tanpa disekat oleh kepentingan politik dan kekurangan kabel besar. Insya’Allah, dengan penerapan nilai dan budaya merit di dalam manhaj pengupayaan bangsa, orang Melayu akan mampu bersaing di persada global tanpa ditongkat lagi.

41.    Prinsip keperluan bererti rakyat termiskin yang tiada harapan pembelaan kecuali melalui kerajaan tidak diabaikan. Bagi anak-anak muda yang merasakan bahawa mereka tidak memperoleh manfaat dari DEB selama ini, Model Baru Ekonomi wajib mengangkat martabat mereka.  Jurang perbezaan pendapatan sama ada antara kaum mahupun dalam mana-mana kaum perlu dikurangkan. Tidak ada guna kita bercakap soal negara berpendapatan tinggi sekiranya golongan kaya jadi lebih kaya dan golongan miskin tetap sengsara. Model Baru Ekonomi yang berpandukan keperluan akan memastikan semua yang tercicir dalam pendekatan lama akan terbela.

42.    Apa yang cuba disimpulkan di sini adalah antara matlamat dan cara.  Pemuda UMNO merupakan harapan bangsa – dulu, kini dan selamanya.  Tetapi harapan kita untuk bangsa adalah kejayaan yang hakiki dan kemajuan yang sejati. Kita mahu melahirkan naratif baru untuk orang Melayu yang tidak hanya sekadar tertumpu kepada mempertahankan hak, kedudukan dan keistimewaan.  Kita perlukan naratif yang lebih berani demi mencapai kejayaan yang tidak kita kecapi sepenuhnya sebelum ini.

43.    Sememangnya manhaj atau pendekatan itu terbina dengan onak duri dan cabaran di dalamnya. Adakalanya manhaj itu dipertikaikan dan mengambil masa yang panjang untuk diterima. Wajar kita menyingkap kembali sirah Islam yang menceritakan bagaimana ketajaman pemikiran dan pandangan jauh Rasulullah SAW di dalam perencanaan manhajnya bagi pengembangan agama Islam di dalam perjanjian Hudaibiyyah. Pada waktu itu, Suhail bin Amr, selaku wakil golongan Quraisy, menolak cadangan merujuk Nabi Muhammad SAW sebagai Rasulullah di dalam perjanjian tersebut. Sungguhpun ditentang oleh para sahabat terutama Saidina Umar Al-Khattab dan Saidina Ali bin Abi Talib, Rasulullah tetap akur, dan dengan penuh hikmah bersetuju dengan panggilan Muhammad bin Abdullah. Rasulullah turut mengambil keputusan untuk menangguhkan perjalanan ke Mekah dan menerima beberapa syarat yang seolah-olah mengalah dan tunduk kepada sekatan orang Quraisy terhadap kemasukan para Mukminin di situ. Tindakan Rasulullah ketika itu sama sekali tidak disenangi para sahabat. Namun apa yang pasti kerendahan hati, kemuliaan serta hikmah yang ditonjolkan oleh Rasulullah itu bukan sahaja telah menjana pengiktirafan daripada golongan Quraisy malahan membuka jalan dakwah, yang akhirnya, menjadi kunci kemenangan besar Umat Islam dalam membuka kota Mekah.

44.    Oleh itu, marilah kita mengakui dan menginsafi bahawa naratif baru ini tidak sesekali mengubah matlamat kita. Apa yang ingin ditekankan ialah cara bagaimana Bumiputera dapat diperkasakan, melalui pembaharuan kepada suatu agenda bangsa yang lebih segar dan relevan. Hari ini, kita ketepikan manhaj lama yang tidak memberi kejayaan menyeluruh kepada kita dan menerima pendekatan baru bertunjangkan merit dan keperluan yang akan membina keupayaan dan kapasiti bangsa tanpa melembabkan kerancakan ekonomi negara. Kita mahu melahirkan lebih ramai usahawan, teknokrat dan  profesional yang mempunyai swadaya dan tidak mengharapkan bantuan dan ehsan Kerajaan, yang berdikari, berdiri di atas kekuatan mereka sendiri. Kita bukan bangsa subsidi tetapi kita bangsa yang punya harga diri. Kita mahu mengantarabangsakan kemampuan bangsa agar tidak terbatas dengan kebergantungan kepada keistimewaan dan kuota di dalam sempadan negara tetapi mampu mekar dan berjaya di persada dunia.

45.    Naratif baru ini tidak hanya terhad kepada agenda ekonomi bangsa. Pendekatan baru yang lebih progresif juga melahirkan orientasi politik yang baru. Kerisauan bangsa mutakhir ini juga menyentuh soal kuasa politik.  Ada yang berpendapat Melayu akan hilang kuasa politik kerana kebangkitan orang bukan Bumiputera sebagai kuasa penentu pilihanraya.  Kumpulan ini mencadangkan agar Melayu bersatu untuk menjamin kuasa di tangan bangsa pribumi.

46.    Saya tidak menentang penyatuan politik orang Melayu.  Malah Pemuda UMNO pernah mengalu-alukan muzakarah yang dicadangkan antara UMNO dan PAS.  Tetapi saya juga sedar bahawa telah terpahat dalam sejarah yang Melayu itu jarang sekali bersatu.  Dalam lipatan sejarah moden, kecuali dalam penentangan terhadap Malayan Union dan perjuangan kemerdekaan, orang Melayu acap berpecah terutama dalam pemahaman dan ideologi politik.

47.    Apatah lagi sekarang di mana setiap kali cadangan penyatuan itu dibangkitkan, ia disambut dengan sinis oleh pihak lain termasuk PAS.  Malah dalam soal asas agama dan bangsa pun, PAS sanggup menolak tangan yang kita hulurkan dengan ikhlas kerana ketaksuban mereka kepada kuasa – sehingga yang haram menjadi halal, yang mungkar menjadi ma’ruf.

48.    Walaupun ini tidak bermakna saya menolak kemungkinan kita bersatu semula, tetapi kita harus menerima realiti hari ini bahawa undi orang Melayu itu sudah berpecah.  Tidak ada parti Melayu – baik UMNO mahupun PAS – yang boleh mendapat seratus peratus undi Melayu.  Di kebanyakan kawasan, perpecahan politik orang Melayu adalah 50 peratus di satu pihak dan 50 peratus di pihak yang lain.

49.    Ini bermakna siapa sahaja yang mahu menang mestilah menang dengan sokongan dari semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.  Kalau kita mengharapkan undi orang Melayu semata-mata, kita harus ingat bahawa hanya 73 kerusi Parlimen sahaja yang mempunyai majoriti dominan Melayu 70 peratus ke atas. Inilah hakikat dan realitinya.

50.    Kita harus belajar dari keputusan pilihanraya umum yang lalu di mana jelas kita hampir kalah sebab hilang sokongan bukan Melayu.  Sekiranya kita masih lagi berkhayal bahawa kita boleh menang tanpa sokongan mereka, 50 kerusi Parlimen BN yang sedia ada berada dalam bahaya.  Sekiranya tidak ada usaha untuk mengamal kepimpinan yang inklusif lagi moderat, kepimpinan Melayu UMNO akan hilang pada pilihanraya akan datang umpama pepatah Melayu bagai pintu tak berpasak, perahu tak berkemudi.

51.    Sudah tentu tanggungjawab utama menarik sokongan bukan Melayu terletak atas bahu parti-parti komponen tertentu.  Segala kelemahan yang ada perlu diatasi dengan segera dan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada mereka perlu dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.  Tetapi dalam arena politik semasa – apatah lagi dengan gagasan 1Malaysia menjadi pegangan bersama – rakyat Malaysia mahu melihat semua parti BN mengamalkan pendekatan yang muhibbah, adil dan saksama.  Kita tidak mahu menjadi pemimpin politik sesumpah sebagaimana yang wujud di pihak lawan, yang cakapnya tidak boleh dipegang. Lafaz janji yang hari ini ditutur kepada orang Melayu tanpa segan silu dipusing ceritanya bila ditutur kepada orang bukan Melayu.

52.    Pada masa yang sama, janganlah pula memasang tanggapan bahawa pendekatan inklusif yang berjalan di atas landasan wasatiyyah ini adalah hanya suatu sandaran untuk menang pilihanraya.  Sekiranya ia satu taktik politik semata-mata, matlamat untuk mewujudkan negara yang bersatu dan harmoni tidak akan tercapai.  Politik moderat atau siyasah wasatiyyah ini perlu menjadi pegangan kita kerana keharmonian rakyat Malaysia adalah kunci kesejahteraan bersama.

53.    Allah SWT berfirman dalam Surah Al Hujurat Ayat 13:

Yang bermaksud: Wahai umat manusia, sesungguhnya kami menciptakan kamu daripada lelaki dan perempuan, dan kami menjadikan kamu daripada berbagai-bagai bangsa dan bersuku puak supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah adalah orang yang lebih takwanya antara kamu, (bukan yang lebih berketurunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah maha mengetahui lagi mendalam pengetahuannya (tentang keadaan dan amalan kamu).

54.    Inilah saranan dan panduan hablun minannas atau hubungan sesama manusia yang dianjurkan oleh Islam. Bahawa di dalam perbezaan itu ada rahmat dan hikmahnya dan adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai Khalifah di muka bumi Allah ini untuk menjaga keharmornian dan hubungan baik semua pihak.

55.    Lantaran itu, adakah terhakis kemelayuan kita sekiranya perjuangan kita adalah perjuangan untuk semua kaum dan agama, tanpa menggadai prinsip perjuangan asas?  Apakah kita murtad kerana mengutuk kecaman atau serangan yang dilakukan oleh pihak tertentu terhadap penganut agama lain?  Apakah kita petualang bangsa kerana tidak bersetuju apabila orang bukan Bumiputera dipanggil pendatang dan penumpang?  Jawapannya pasti tidak!

56.    Dalam kita menyeru orang Melayu agar berjiwa besar dan menghayati politik kesederhanaan, sensitiviti Bumiputera juga perlu dijaga.  Penghinaan agama Islam dalam YouTube baru-baru ini adalah satu contoh bagaimana kesabaran kita diuji.  Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan dan sasaran 30 peratus ekuiti perlu dihormati sebagai tiang seri dan aspirasi Bumiputera yang tidak menggugat hak mahupun merampas harta bangsa lain. Sekiranya kewujudan Sekolah Jenis Kebangsaan diminta dipelihara, sudah pasti kedudukan istimewa Bumiputera juga harus dipertahankan oleh semua rakyat Malaysia. Bagaimana pula perasaan orang Melayu apabila sukar mendapat pekerjaan di syarikat swasta kerana tidak boleh bertutur bahasa Mandarin yang rata-rata menjadi syarat dalam iklan pekerjaan.  Atau lihat sahaja pada 50 syarikat yang mempunyai modal pasaran terbesar di Bursa Malaysia, tiada seorang pun CEO anak bangsa Melayu yang menjadi peneraju syarikat-syarikat milik  bukan Bumiputera di dalam kumpulan ini. Takkan tidak ada seorang Melayu pun yang layak sedangkan ramai yang berjaya mengurus syarikat bertaraf antarabangsa seperti Petronas dan CIMB?

57.    Pada masa yang sama, kita juga mesti memahami perasaan orang bukan Melayu – apabila dipanggil pendatang atau disuruh balik ke China atau India, bagaimanakah perasaan mereka? Ini juga negara mereka. Ini tanah kelahiran mereka; malah ibu bapa serta nenek moyang mereka juga lahir di sini. Apakah perasaan pelajar bukan Melayu yang miskin tetapi dinafikan biasiswa kerajaan walaupun mendapat keputusan yang amat cemerlang?  Sering kali kita juga mendengar rungutan bahawa pentadbiran kerajaan didominasi orang Melayu. Takkanlah segelintir sahaja orang bukan Melayu yang layak memegang jawatan tinggi dalam perkhidmatan awam?

58.    Apabila kita gagal untuk memahami dan menghayati perasaan kaum lain, tembok yang memisahkan kita akan menjadi lebih tinggi dan tebal. Anak muda Malaysia hidup dalam alam persekitaran kaumnya sendiri.  Anak Melayu yang menghadiri sekolah agama, universiti di Timur Tengah dan menonton siaran Melayu di Astro Ria ibarat seorang mahkluk asing kepada anak Cina yang belajar di sekolah jenis kebangsaan, universiti di Taiwan dan dihibur dengan saluran Wah Lai Toi.  Masing-masing masih menaruh syak wasangka sesama kita disebabkan tembok pemisah yang ada.

59.    Gagasan 1Malaysia hendaklah didukung sebagai aspirasi bersama oleh semua kaum. Ibarat pepatah, bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi.  Sememangnya hidup bermasyarakat dalam sebuah negara berbilang bangsa menuntut banyak kesabaran dan hemah dari semua pihak. Kita jangan cepat menuding jari kepada kaum lain apabila timbul sebarang isu, baik besar ataupun kecil. Kita perlu memahami hati dan perasaan orang lain jika kita mahu orang lain memahami hati dan perasaan kita. Kita semua perlu mengandaikan diri kita menjadi orang yang lain, andaikan diri kita bertukar tempat, berganti nasib, barulah kita dapat menjiwai kebenaran sejagat bahawa sifat kemanusiaan kita bersama lebih menyatukan dari memecah belahkan kita. Rakyat Malaysia perlu bertolak ansur antara satu sama lain, dan ini sama sekali tidak bermakna satu kaum menolak kaum yang lain beransur-ansur. Justeru, biarlah jatuh bangun dan maju mundur negara ini, kita bersama juga menentukannya.

60.    Kanta pemandangan kita – Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban mahupun kumpulan etnik lain – masih dipengaruhi identiti kaum dan agama. Walaupun identiti ini penting dan tidak mungkin terpisah dari diri kita, kepentingan negara, kepentingan bersama sebagai rakyat Malaysia harus sentiasa mengatasinya. Adalah menjadi kewajipan kita semua untuk meruntuhkan tembok dan benteng yang memisahkan kita. Apa juga perbezaan yang ada tidak boleh dijadikan halangan untuk hidup saling menghormati, saling memahami, berganding bahu, bersatu hati.   Apa juga perbezaan kita, sebagai rakyat bumi bertuah ini, kita daulatkan Tuanku yang sama, kita tegakkan Perlembagaan yang sama, kita hidup di bawah undang-undang yang sama, kita berpegang pada nilai-nilai murni yang sama. Oleh itu, aspirasi, cita-cita, kepentingan nasional dan keharmonian bersama, jiwa dan semangat Malaysia mesti kita utamakan. Bagi setiap seorang dari kita, baik di dewan ini mahupun di luar sana, di desa mahupun bandar, di new village, estet mahupun kampung – bagi segenap warga Malaysia, di sinilah rumah dan keluarga, di sinilah kita bertaruh nasib, inilah negara kita, tanah tumpah darah kita, bumi dipijak langit dijunjung.

61.    Inilah tradisi Barisan Nasional yang kian lama berjaya menyatukan kita semua, pelbagai kaum pelbagai agama, setiap dari kita adalah anak Malaysia. Kita perlu meyakinkan semula rakyat bahawa hanya Barisan Nasional yang mampu mengotakan ini semua.

62.    Rentak tari pembangkang bermula dengan taburan harapan menggunung tinggi, sedalam lautan dan seluas benua. Namun, setelah pilihanraya umum ke-12 lebih 30 purnama berlalu, rentak tari mereka kelihatan semakin canggung, lagu iringan juga semakin sumbang. Ternyata mereka ini hanya indah khabar dari rupa.

Nyiur manis lebat setandan
Masak di bawah mayang mengurai
Pembangkang dilanda krisis keyakinan
Janji rakyat terhempas berderai

Tinggi bukit Gunung Senanti
Tempat unggas berulang siang
Sudah lama tadbirkan negeri
Lemah urusan salahkan orang

63.    Rakyat juga sudah semakin mual dengan helah dan alasan mereka, bahawa setiap yang salah itu BN puncanya. Yang kita lihat selama ini, aset penyatuan mereka hanyalah politics of blame atau politik menyalahkan apa sahaja yang BN lakukan. Masalah agama, sosial, ekonomi dan perpaduan – semuanya ditalakan kepada BN. Apakah ekonomi negara akan bertambah maju dengan politics of blame ini? Apakah rakyat dapat disatukan dengan mencaci cerca BN? Apakah negara dapat mereka transformasikan hanya dengan menghentam BN? Pastinya tidak, melainkan hanya menimbulkan kekecohan dan porak peranda. Politik salahkan BN sebenarnya taktik murahan untuk menutup pekong mereka sendiri.

64.    Di Selangor, kecurian pasir yang melanda bukan sahaja menodai muka bumi dan kepercayaan rakyat bahkan mendedahkan kepincangan pembangkang mentadbir negeri. Apa tidaknya, pada awal pendedahan kecurian pasir, mereka sekonyong-konyongnya menafikan masalah tersebut. Namun, setelah bertali arus pendedahan di buat oleh pihak UMNO barulah akhirnya mereka mengaku. Sudahlah mengaku hanya selepas kantoi, Kerajaan Pakatan di Selangor boleh dengan selamba meminta Kerajaan Pusat pula menyelesaikan masalah tersebut.

65.    Pembangkang memang cakap tak serupa bikin. Lihat sahajalah isu surat sokongan. Lim Kit Siang sendiri dengan lantangnya menggesa agar ianya dihapuskan tetapi ibarat meludah ke langit,  budaya surat sokongan ini ternyata lebih kronik di gelanggang mereka, apabila dicemari dengan elemen kongsi gelap, penipuan dan salahguna. Dalam manifesto pilihanraya lalu, DAP bukan main menabur janji bahawa parti itu akan memastikan bekalan air yang selamat, murah dan mencukupi. PAS pula berjanji akan menangani  isu kos sara hidup dan kenaikan harga barang. Itu janji-janji manis mereka. Tapi adakah kata sudah dikota; adakah janji sudah ditepati? Ternyata jauh panggang dari api. Realitinya, dalam kemeriahan umat Islam menyambut Aidilfitri, Khalifah Pakatan Al – Lim Guan Eng membawa ‘hadiah raya’ yang istimewa dengan menaikkan harga air. Hadiah raya yang sama turut diterima oleh rakyat Negeri Kedah.

Murai berkicau riang bermain
Rusa berjalan terkena jerat
Janji lain buatnya lain
Bermuka-muka menipu rakyat

Ramai orang menggali perigi
Dirikan khemah hari nak hujan
Bila pembangkang tadbir negeri
Barang dimuntah dikutip makan

66.    Perbezaan fundamental antara Barisan Nasional dan pakatan pembangkang amat ketara. Bagi BN, gagasan kita jelas iaitu 1Malaysia. Tapi bagi pembangkang mereka umpama Cerberus, raksasa hodoh di dalam hikayat klasik Rumani dengan tiga kepala terjulur dari badan. Bayangkan betapa susah dan menyesalnya menjadi badan kepada raksasa ni – satu kepala nak makan, satu kepala nak tidur, satu lagi nak jalan, pasti huru hara  jadinya. Itu belum lagi kalau ketiga-tiga kepala itu bergaduh, saling menggigit hingga boleh terjelepok jatuh di tengah jalan.

67.    Politik raksaksa hodoh ini semakin nyata. DAP, sehingga mayat mereka dilangkah, tidak akan sebulu dengan PAS. Sungguhpun ada segelintir pemimpin PAS yang berkata penubuhan negara Islam bukan keutamaan demi menjaga hati DAP, tetapi jika ditanya Dewan Pemuda PAS, mereka masih tegar dengan perjuangan ini. DAP terus ditolak oleh orang Melayu yang tidak boleh menerima impian cauvinis mereka untuk meroboh tiang seri dan asas penubuhan negara.

68.    PKR pula berkecamuk dengan krisis dalaman akibat politik ghanimah gilakan kuasa sehingga kerusi boleh terbang, pengundi hantu boleh wujud dalam senarai pemilih dan demokrasi dibunuh kerana jawatan tertinggi parti itu dianugerahkan kepada satu keluarga tanpa bertanding.

69.    Penyatuan pakatan pembangkang ini hanyalah satu wayang bagi memastikan ikatan rapuh mereka tidak terungkai, agar tembelang dalaman mereka tidak dapat dihidu oleh sesiapa. Pakatan pembangkang kini bergolak, mereka semakin kusut dan tiada keupayaan untuk mentadbir negeri yang mereka kuasai. Pendek kata, they are not fit to govern.

70.    Namun begitu, jangan sampai kita pula yang mengikut jejak langkah mereka; tidak membina kekuatan diri namun hanya bersandar dengan kelemahan pihak lawan. Kita tidak boleh leka dan mengharap sokongan rakyat datang bergolek. Kita perlu bekerja keras dan berjuang di dalam jihad kita menyelamatkan negara dari dimusnahkan Cerberus, raksasa berkepala tiga, sebelum ia menghancurkan negara. Walau badai datang melanda, walau bercerai jasad dan nyawa, Pahlawan Pemuda akan terus mengejar Cerberus sehingga ke hujung dunia bagi menghapuskan si biang keladi penjahanam rakyat dan pemusnah negara ini.

71.    Apa yang terang lagi bersuluh ialah maqasid perjuangan kita tidak pernah hilang ditelan zaman, ia masih kekal, ia masih sama. Sama ketika bendera UMNO – Sang Saka Bangsa – mula-mula dikibarkan, sama ketika lagu keramat UMNO mula-mula dinyanyikan dan sama ketika pejuang terdahulu mula-mula menegakkan agenda perjuangan bangsa. Maqasid perjuangan inilah yang menjadi tunggak kekuatan UMNO selama ini. Maqasid perjuangan yang tidak mempunyai titik noktah ini wujud sebagai amanah yang diwarisi kepada generasi pejuang bangsa seterusnya.

72.    Sedarlah saudara seperjuanganku, kekuatan UMNO itu datang dari kekuatan setiap ahlinya. Sejarah telah membuktikan bahawa biar apa jua kemelut yang melanda, ahli UMNO dari setiap pelusuk tanahair akan bangun menyahut cabaran demi menunaikan amanah perjuangan yang kita dukung bersama. Pada hari ini kita berada di persimpangan yang bakal menentukan halatuju perjuangan kita. Inilah saat dan ketika untuk kita berdiri dalam satu barisan, berlandaskan manhaj perjuangan yang sesuai dengan kehendak zaman dan menunjukkan kekuatan kita sebagai ahli UMNO yang tidak gentar diuji walaupun didepani dengan pelbagai ranjau, onak dan duri.

73.    Saya ingin bertanya, adakah saudara bersedia untuk bersama-sama dengan saya menunaikan amanah yang kita warisi ini demi generasi masa hadapan?  Jika saudara bersedia, berdirilah bersama saya dalam satu barisan dan kita buktikan di Galas, kita buktikan di Batu Sapi, kita buktikan pada pilihanraya yang bakal tiba bahawa generasi Pemuda hari ini kuat azam, kental semangat, membanting tulang menabur bakti, tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Dan dengan azam dan semangat ini, biarlah kita dikenang di dalam sejarah sebagai penerus maqasid perjuangan yang berjaya menyemarakkan obor perjuangan, demi masa hadapan kita bersama bertunjangkan semangat membujur lalu melintang patah, patah sayap bertongkat paruh, namun gunung tetap didaki. Berundur berpatah pantang sekali.

Hidup UMNO!
Hidup UMNO!
Hidup UMNO!

Advertisement

18 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

18 responses to ““MAQASID DAN MANHAJ PERJUANGAN”

 1. Wan Solehah al-Halbani

  Salam,

  Apakah masalah umat Islam di Malaysia kita sekarangi ni?

  Umat Islam kita tidak menyedari bahawa kita sedang menghadapi tiga masalah yang utama :

  1. Kita tidak memahami mengenai pengertian-pengertian kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ, khususnya kita tidak memahami mengenai pengertian-pengertian Uluhiyah dan Rububiyah Allah dan Uluhiyah dan Rububiyah Manusia serta konsep-konsep Nafi dan Isbat;

  2. Kita tidak memahami mengenai pengertian METOD ISLAM dalam perjuangan Islam dan perbezaannya dengan Metod kufur yang menyebabkan kita berjuang melalui jalan yang syirik dan kufur;

  3. Kita tidak menyedari mengenai kewujudan penjajahan kaum Yahudi di dalam negara kita ini dalam bentuk “Neo-Colonialism” yang menindas dan menzalimi kita yang bertujuan untuk mengembalikan kita kepada kekufuran.

  Pada kita Laailaahaillallah bererti Allah itu satu dan tidak lebih daripada satu. Itu sahaja! Seseorang yang mengucap dua kalimah syahadah, kemudian solat, puasa, bayar zakat, naik haji dan nikah kahwin cara Islam, kita sudah menganggapkan dia sebagai seorang Islam yang beriman kpd Allah. Ini adalah MENTALITI JAHILIYAH dan KEROSAKAN AQIDAH yang berlaku dengan lumrah dan berleluasa sekali di kalangan kita kini.

  Kita tidak mengetahui mengenai kewujudan konsep-konsep Tauhid Rububiyah dan Tauhid Uluhiyah serta Nafi dan Isbat di dalam kalimah Laailaahaillallah. Kita tidak mengetahui mengenai kewujudan konsep-konsep Uluhiyah dan Rububiyah Manusia yang kafir.

  Kita tidak mengetahui bahawa Tauhid Rububiyah itu bererti Allah adalah Tuhan kita yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk memerintah ke atas kita dan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk membuat undang-undang untuk kita. Kita tidak mengetahui bahawa Tauhid Uluhiyah itu bererti ketaatan kita ini adalah kepada undang-undang Allah. Kita tidak mengetahui bahawa Rububiyah Manusia ini bererti bahawa manusia adalah Tuhan kerana ia mempunyai kuasa dan hak untuk membuat undang-undang. Kita tidak mengetahui bahawa Uluhiyah Manusia bererti seseorang pemerintah itu adalah Tuhan kerana undang-undang yang dia buat itu adalah ditaati dan dipatuhi manusia.

  Kita tidak mengetahui bahawa ahli-ahli Parlimen dan DUN kita ini adalah Tuhan-tuhan kita, iaitu Tuhan-tuhan Manusia yang syirik dan kafir kerana mereka membuat undang-undang serta mereka menguat kuasakannya ke atas kita. Kita tidak mengetahui bahawa mereka ini adalah Tuhan-tuhan kita yang kita sembah kerana kita mentaati segala undang-undang demokrasi ciptaan mereka ini yang dikuat kuasakan ke atas kita. Kita tidak mengetahu bahawa kita sebagai rakyat biasa ini adalah orang-orang yang kafir kerana kita menjadi para hamba kepada mereka serta kita menyembah mereka sebagai Tuhan-tuhan kita.

  Perjuangan Islam melalui amalan agama demokrasi kita yang syirik dan kufur ini adalah perjuangan yang melibatkan kita dengan gejala MANUSIA MENYEMBAH MANUSIA dan MANUSIA MENJADI HAMBA KEPADA MANUSIA yang mengkufur ingkarkan Allah dan yang mengeluarkan kita daripada agama Allah! Kita menjadi kafir bukan kerana iktiqad, niat dan qasad di dalam hati kita, tetapi kerana amalan dan perbuatan kita yang mengamal dan mentaati agama demokrasi yang kafir serta kita menyetujui dan meredhainya. Seseorang yang mengamalkan agama yang kafir seperti agama demokrasi kita ini, dia adalah seorang yang kafir. Niat yang ikhlas kerana Allah tidak dapat menghalalkan amalan agama demokrasi yang kafir (Fatir 10).

  Metod Islam dalam perjuangan Islam adalah Jihad, Perang dan Revolusi, bukan melalui amalan agama demokrasi yang syirik dan kufur.

  Yahudi sedang memerintah ke atas kita di dalam negara kita sekarang ini melalui agen-agen mereka yang terdiri daripada Raja-Raja Melayu kita, para pemimpin kita, pegawai-pegawai kerajaan, pegawai-pegawai agama, polis, militeri dan NGO.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 2. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  UMNO DAN PAS ADALAH KAFIR KERANA MEREKA MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI

  A. Allah adalah Tuhan bagi manusia :

  1. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti Allah adalah Tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas manusia;

  2. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti Allah adalah Tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk membuat undang-undang untuk manusia;

  3. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti Allah adalah Tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk menguat kuasakan segala undang-undang-Nya ke atas manusia yang mewujudkan system pengabdian manusia kepada Allah;

  4. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti Allah adalah Tuhan yang disembah oleh manusia kerana manusia mentaati dan mematuhi segala undang-undang Allah.

  B. Kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah KERAJAAN yang syirik dan kufur kerana :

  1. Demokrasi melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas manusia;

  2. Demokrasi melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk membuat undang manusia;

  3. Demokrasi melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk mengabdikan manusia kepada kekuasaan manusia;

  4. Demokrasi melantik manusia sebagai Tuhan-tuhan yang disembah oleh manusia apabila segala undang-undang demokrasi ditaati dan dipatuhi oleh manusia;

  5. Demokrasi menjadikan manusia sebagai para hamba yang menghamba abdikan diri mereka kepada Tuhan-tuhan Manusia kerana manusia berada di bawah kuat kuasaan undang-undang manusia;

  6. Demokrasi menjadikan manusia sebagai para penyembah yang menyembah Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka mentaati dan mematuhi segala undang-undang demokrasi ciptaan manusia.

  C. UMNO dan PAS yang mengamalkan agama demokrasi adalah kafir, zalim dan fasik kerana :

  1. Para pemimpin UMNO dan PAS yang terdiri daripada ahli-ahli PARLIMEN dan DUN adalah TUHAN-TUHAN MANUSIA atau TAGHUT yang kafir, zalim dan fasik kerana :

  a) Mereka adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk memerintah ke atas manusia;

  b) Mereka adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk membuat undang-undang;

  c) Mereka adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk menguat kuasakan undang-undang demokrasi ciptaan manusia ke atas manusia, yang bererti mereka telah menghamba abdikan manusia kepada kekuasaan mereka;

  d) Mereka adalah orang-orang yang disembah sebagai Tuhan-tuhan yang layak disembah oleh manusia kerana segala undang-undang yang dibuat oleh mereka itu adalah ditaati dan dipatuhi oleh manusia.

  2. Para pengikut UMNO dan PAS yang MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI, yang mentaati segala undang-undang demokrasi dan yang menyetujui dan meredhainya, adalah orang-orang kafir, zalim dan fasik kerana :

  a) Mereka melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun sebagai Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka menyerahkan kuasa dan hak kepada ahli-ahli Parlimen dan Dun ini untuk berkuasa, berdaulat dan memerintah ke atas manusia;

  b) Mereka melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun sebagai Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka menyerahkan kuasa dan hak kepada ahli-ahli Parlimen dan Dun ini untuk membuat segala undang-undang untuk manusia;

  c) Mereka menjadi para hamba kepada Tuhan-tuhan Manusia yang mewujudkan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia kerana mereka berada di bawah kuat kuasaan undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

  d) Mereka menyembah manusia sebagai Tuhan-tuhan yang layak disembah kerana mereka mentaati dan mematuhi segala undang-undang demokrasi yang dibuat oleh Tuhan-tuhan Manusia;

  e) Mereka beriman dengan agama demokrasi dan Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka menyetujui dan meredhai sistem politik demokrasi.

  Wan Solehah Al-Halbani

 3. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  AMALAN DEMOKRASI MEMBATALKAN SYAHADAH

  Seluruh umat Islam yang mengamalkan agama demokrasi adalah orang-orang yang membatalkan syahadah mereka kerana :

  1. Umat Islam mengamalkan agama manusia yang syirik dan kufur;

  2. Umat Islam tidak mempercayai bahawa demokrasi adalah agama manusia yang syirik dan kufur;

  3. Umat Islam tidak mempercayai bahawa mengamalkan agama manusia yang syirik dan kufur membatalkan syahadah;

  4. Umat Islam tidak mempercayai bahawa menyetujui, meredhai dan mengingini kerajaan demokrasi dan undang-undang demokrasi adalah kafir;

  5. Umat Islam tidak mempercayai bahawa menafi, menolak, meningkari dan menentang terhadap agama demokrasi dan kerajaan demokrasi adalah kesempurnaan kepada Aqidah Islam mereka;

  6. Umat Islam melantik para pemimpin kita sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas manusia;

  7. Umat Islam melantik para pemimpin kita sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk membuat undang manusia;

  8. Umat Islam melantik para pemimpin kita sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat untuk mengabdikan manusia kepada kekuasaan manusia;

  9. Umat Islam melantik para pemimpin kita sebagai Tuhan-tuhan yang disembah oleh manusia apabila segala undang-undang demokrasi ditaati dan dipatuhi oleh manusia;

  10. Umat Islam adalah para hamba yang menghamba abdikan diri mereka kepada Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka berada di bawah kuat kuasaan undang-undang manusia;

  11. Umat Islam adalah para penyembah yang menyembah Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka mentaati dan mematuhi segala undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

  12. Para pemimpin yang terdiri daripada ahli-ahli Parlimen dan DUN adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk memerintah ke atas manusia;

  13. Para pemimpin yang terdiri daripada ahli-ahli Parlimen dan DUN adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk membuat undang-undang;

  14. Para pemimpin yang terdiri daripada ahli-ahli Parlimen dan DUN adalah orang-orang yang berkuasa dan berdaulat yang berhak untuk menguat kuasakan undang-undang demokrasi ciptaan manusia ke atas manusia, yang bererti mereka telah menghamba abdikan manusia kepada kekuasaan mereka;

  15. Para pemimpin yang terdiri daripada ahli-ahli Parlimen dan DUN adalah orang-orang yang disembah sebagai Tuhan-tuhan yang layak disembah oleh manusia kerana segala undang-undang yang dibuat oleh mereka itu adalah ditaati dan dipatuhi oleh manusia.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 4. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  SIKAP ISLAM TERHADAP DEMOKRASI :

  1. Mempercayai dan mengisytiharkan bahawa demokrasi adalah agama manusia yang syirik dan kufur;

  2. Tidak mengamalkan agama demokrasi;

  3. Memisah dan menjauhkan diri daripada agama demokrasi;

  4. Menafi, menolak, mengingkari dan menentang terhadapa agama demokrasi;

  5. Memusuhi dan membenci terhadap agama demokrasi;

  6. Tidak berkompromi sedikitpun dengan agama demokrasi;

  7. Berkonfrantasi secara terbuka dengan agama demokrasi;

  8. Setelah mempunyai kekuatan nanti Islam memerintahkan agar kita melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhdapa agama demokrasi dan kerajaan demokrasi kita ini.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 5. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM ,

  MENGHINDARI DARIPADA MENJADI KAFIR

  Umat Islam yang berada di bawah sistem pemerintahan demokrasi atau mana-mana sistem pemerintahan manusia yang tidak menjalankan undang-undang Allah, akan dapat menghindari diri mereka daripada kesyirikan dan kekufuran dengan cara mereka mengamalkan sikap dan mengambil tindakan-tindakan seperti berikut :

  1. Beriman dengan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan konsep-konsep Nafi dan Isbat serta berpegang teguh kepadanya adalah dengan menyedari, mengakui dan meyakini mengenai :

  i. Kesyirikan dan kekufuran agama demokrasi dan sistem politik demokrasi;

  ii. Kesyirikan dan kekufuran yang berlaku ke atas diri kita kerana kita mengamalkan agama Islam yang sesat dan rosak Aqidahnya, dan kerana kita mengamalkan agama demokrasi yang syirik dan kufur;

  iii. Kesyirikan dan kekufuran yang berlaku ke atas kita kerana kita bersetuju dan meredhai sistem politik demokrasi berserta segala undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

  iv. Kesyirikan dan kekufuran kerana kita tidak mengamalkan konsep Nafi dan Isbat dalam kehidupan kita, khususnya kerana kita tidak menafi, menolak, mengingkari dan menentang terhadap agama demokrasi dan sistem politik demokrasi ;

  2. Beriman dengan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan konsep-konsep Nafi dan Isbat serta berpegang teguh kepadanya adalah dengan mengamal dan mengambil tindakan-tindakan seperti berikut :

  i. Mengisytiharkan kesyirikan dan kekufuran agama demokrasi serta mengisytiharkan kesyirikan dan kekufuran yang berlaku ke atas diri kita kerana kita mengamalkannya;

  ii. Tidak mengamalkan sistem politik demokrasi serta kita memisah dan mengeluarkan diri kita daripada sistem politik demokrasi yang mengeluarkan kita daripada kesyirikan dan kekufuran dan untuk kembali beriman kepada kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ;

  iii. Menolak dan menentang kerajaan demokrasi serta untuk memusuhi dan membencinya;

  iv. Tidak mentaati dan mematuhi peraturan dan undang-undang demokrasi agar kita tidak terlibat dengan gejala manusia menyembah manusia dan hanya menyembah Allah sahaja;

  v. Mengamalkan sikap yang sama sekali tidak berkompromi terhadap kerajaan demokrasi serta untuk sentiasa berkonfrantasi dengannya;

  vi. Membentukkan satu Pergerakan Islam yang akan menyebarkan segala pengertian kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang sebenar, mengenai kesyirikan dan kekufuran agama demokrasi, mengenai perintah Allah untuk menghapuskan kerajaan demokrasi untuk digantikan dengan sebuah kerajaan Allah melalui Jihad, Perang dan Revolusi;

  vii. Untuk mengancam, mengganggu dan menakut-nakutkan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini agar mereka itu menjadi gerun gementar terhadap kita;

  viii. Untuk memberontak dan meruntuhkan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini dengan Jihad dan Perang bagi menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia dan untuk mengembalikan manusia kepada pengabdian yang total kepada Allah sahaja;

  ix. Untuk memberontak dan meruntuhkan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini dengan Jihad, Perang dan Revolusi bagi menghapuskan sistem penindasan dan kezaliman ke atas seluruh umat manusia.

  Orang-orang yang berada di bawah sesuatu kerajaan demokrasi yang mengamalkan sikap dan tindakan-tindakan seperti yang tersebut di atas ini, mereka itu telah sempurna beriman kepada kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan kekal di dalam agama Allah, manakala mereka yang tidak mengamalkannya, mereka itu telah mengalami KEROSAKAN AQIDAH mereka yang mengeluarkan mereka daripada agama Allah. Mereka ini adalah lebih tepat dan sesuai untuk disifatkan sebagai para pengaku Muslim sahaja yang keimanan mereka sudah tidak diterima oleh Allah swt.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 6. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  METOD PERJUANGAN ISLAM ADALAH DARIPADA ALLAH DAN RASUL-NYA

  Firman Allah : Yusuf 108
  “Katakanlah : Inilah jalan perjuanganku, di mana aku dan orang-orang yang mengikutku mengajak kamu kepada agama Allah dengan bukti yang jelas . Maha Suci Allah dan aku bukannya daripada golongan musyrikin .

  Firman Allah: al-Ankabut 69
  Dan mereka yang berjihad kepada Kami, sesungguhnya Kami akan pimpin mereka kepada jalan-jalan Kami.

  Saiyyid Qutb (Milestones) :
  “Para pendakwah dan pejuang Islam hendaklah memahami dengan sejelas-jelasnya bahawa agama ini adalah agama yang diwahyukan dan bahawa METODnya, yang sesuai dan harmoni dengan sifat-sifat agamanya, adalah juga didasarkan kepada panduan wahyu. Adalah sesuatu yang mustahil untuk mendiri dan menegakkan satu tatanan hidup agama ini tanpa mengikuti Metodnya yang tersendiri.

  Seseorang itu hendaklah memahami bahawa agama ini telah datang bukan sahaja untuk mengubah aqidah-aqidah dan amalan-amalan manusia tetapi juga METOD untuk melaksanakan perubahan-perubahan dalam aqidah-aqidah dan amalan-amalan itu. Agama ini membentukkan Aqidah bersama-sama dengan pembentukan sesuatu komuniti itu, ia juga membentuk sistem pemikirannya di samping ia menumpukan tenaganya dalam melaksanakan aspek-aspek praktikalnya. Oleh yang demikian, pembentukan sistem pemikirannya, Aqidahnya, dan cara hidupnya yang tersendiri itu, tidak memerlukan kepada metod yang lain, tetapi ianya terlaksana secara serentak.

  Daripada huraian di atas, kita sedar bahawa agama ini mempunyai METOD bertindaknya yang tersendiri. Justeru, kita perlu sedar bahawa METOD ini adalah sesuatu yang kekal abadi. Ia tidak terikat kepada sesuatu peringkat, atau sesuatu keadaan dan persekitaran yang tertentu, seumpamanya kepada zaman generasi Islam yang pertama. Sesungguhnya tatanan hidup agama ini tidak akan dapat didiri dan dibangunkan – pada bila-bila masa – melainkan melalui METOD ini sahaja.

  Peranan Islam ialah untuk mengubah Aqidah-aqidah dan amalan-amalan manusia, bersama-sama dengan sikap, pandangan dan cara berfikir mereka. METODnya adalah diturunkan melalui wahyu dan ianya adalah sama sekali berbeza dengan kesemua metod yang tidak bernilai daripada manusia yang berfikiran cetek.

  Metod perjuangan Islam adalah daripada Allah dan Rasul-Nya yang KEKAL ABADI, yang bersifat TIDAK BOLEH DIUBAH, ianya adalah SESUAI UNTUK KESEMUA ZAMAN DAN KESEMUA SITUASI DAN KEADAAN. Metod perjuangan daripada Allah adalah sesuai untuk umat Islam pada zaman kita di Malaysia kita ini, sebaliknya metod perjuangan melalui amalan sistem politik demokrasi adalah metod yang syirik dan kufur. Dalam ayat (al-Fatir :10) di bawah ini Allah melarang kita dengan jelas dan terang, serta muktamad agar kita tidak mengamalkan sistem politik demokrasi yang syirik dan kufur untuk dijadikan sebagai metod perjuangan kita.

  Firman Allah : Fatir 10
  Sesiapa yang mahukan kemuliaan (maka hendaklah ia berusaha mencarinya dengan jalan mematuhi perintah Allah), kerana bagi Allah jualah segala kemuliaan. Kepada Allahlah naiknya segala madah yang baik (yang menegaskan iman dan tauhid untuk dimasukkan ke dalam kira-kira balasan), dan amal yang soleh pula diangkat-Nya naik ( sebagai amal yang makbul – yang memberi kemuliaan kepada yang melakukannya). dan sebaliknya; orang-orang yang merancangkan kejahatan (untuk mendapat kemuliaan), adalah bagi mereka azab seksa yang berat; dan rancangan jahat mereka (kalau berkesanpun) akan rosak binasa.

  Allah menyifatkan orang-orang yang mengamalkan sistem politik demokrasi walaupun untuk tujuan dan matlamat yang suci dan murni kerana Allah, sebagai orang-orang yang merancang untuk melakukan KEJAHATAN yang akan diseksa di Akhirat nanti. Allah memerintahkan kita agar kita hanya berjuang melalui jalan dan metod daripada Allah dan Rasul-Nya sahaja yang diredhai Allah dan tidak melalui sebarang jalan dan metod yang syirik dan kufur seperti amalan sistem politik demokrasi kita yang tidak diredhai Allah.

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN SOLEHAH AL- HALBANI

 7. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  BERBEZA DAN BERKONTRADIKSI DENGAN PERJUANGAN RASULULLAH SAW ADALAH KAFIR

  Firman Allah : al-Imran 32
  Katakanlah : Taatlah kepada Allah dan Rasul, jika kamu berpaling, maka sesungguhnya Allah tidak kasihkan orang-orang kafir.

  Perjuangan UMNO dan PAS adalah berbeza dan berkontradiksi dengan total dengan perjuangan Rasulullah saw yang menjadikan seluruh mereka ini sebagai orang-orang kafir.

  JALAN RASULULLAH SAW ADALAH JALAN AL- QURAN, SUNNAH DAN SIRAH YANG SEMPURNA :

  1. Mengisytiharkan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ untuk menegakkan kekuasaan Islam dan sistem kehidupan Islam, serta matlamat untuk menghapuskan kekuasaan Jahiliyah.

  2. Mengisytiharkan agama jahiliyah Mekah sebagai agama yang syirik dan kufur.

  3. Tidak mengamal, mengimani dan menganuti agama Jahiliyah.

  4. Tidak membolehkan amalan agama Jahiliyah bagi tujuan perjuangan Islam.

  5. Tidak mengiktiraf dan bersetuju terhadap agama Jahiliyah.

  6. Tidak bersetuju untuk menyerahkan hak dan kuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang kepada manusia.

  7. Tidak mentaati peraturan dan undang-undang manusia.

  8. Menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap agama Jahiliyah.

  9. Memisahkan diri daripada kepimpinan kufur dan kekuasaan kufur serta untuk memusuhi dan membencinya.

  10. Mengamalkan sikap tidak berkompromi dan non-konformis terhadap agama Jahiliyah.

  11. Mencabar dan mengancam agama Jahiliyah yang sedang berkuasa dan berdaulat.

  12. Bersedia dan sanggup untuk dizalimi dan ditindas oleh kekuasaan Jahiliyah dengan ketara dan berpajangan.

  13. Setelah memperolehi kekuatan, Islam akan melancarkan Jihad dan Perang terhadap Jahiliyah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan untuk mengembalikan pengabdian seluruh umat manusia kepada Allah sahaja.

  PERJUANGAN UMNO DAN PAS YANG MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI ADALAH BERKONTRADIKSI DENGAN PERJUANGAN RASULULLAH SAW – INI ADALAH KERANA MEREKA MELAKUKAN PERKARA-PERKARA BERIKUT :

  1. Tidak mengisytiharkan matlamatnya untuk menghapuskan agama demokrasi sebagai agama yang syirik dan kufur;

  2. Tidak mengisytiharkan bahawa demokrasi ini adalah agama yang syirik dan kufur ;

  3. Mengamal dan menganuti agama demokrasi yang bererti mereka menganuti dan mengamalkan agama manusia yang syirik dan kufur ;

  4. Memboleh dan menghalalkan amalan agama demokrasi sebagai jalan untuk memperjuangkan Islam;

  5. Mengiktiraf, bersetuju dan meredhai agama demokrasi;

  6. Bersetuju dan redha untuk menyerahkan hak dan kuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang kepada manusia ;

  7. Mentaati dan mematuhi peraturan dan undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

  8. Tidak menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan aktif dan total terhadap agama demokrasi yang syirik dan kufur ;

  9. Tidak memisahkan diri daripada kepimpinan kufur dan kekuasaan kufur serta tidak memusuhi dan membencinya;

  10. Tidak mengamalkan sikap tidak berkompromi dan non-konformis terhadap agama Jahiliyah;

  11. Tidak mencabar dan mengancam agama Jahiliyah yang sedang berkuasa dan berdaulat;

  12. Tidak akan dizalimi dan ditindas oleh kekuasaan Jahiliyah kerana cara berdakwah yang tidak mencabar dan mengancam kekuatan dan kekuasaan Jahiliyah;

  13. Tidak bersedia untuk melancarkan Jihad dan Perang terhadap Jahiliyah dan kekuasaan jahiliah serta tidak bercadang untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia.

  UMNO dan PAS membuat undang-undang manusia, mereka menguat kuasakannya ke atas umat manusia, undang-undang itu pula ditaati dan dipatuhi manusia – kesemuanya bererti berbeza dan berkontradiksi dgn Metod Rasulullah saw yang mengeluarkan mereka dpd agama Allah .

  Sekian, Terima Kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 8. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  TIDAK ADA IJTIHAD DAN MASALAHAH YANG MEMBOLEHKAN KITA UNTUK MENGAMALKAN SYSTEM POLITIK DEMOKRASI

  Persoalan dalam amalan agama demokrasi yang syirik dan kufur ini ialah persoalan AQIDAH, iaitu amalan agama demokrasi bererti kita membuat pilihan di antara TAUHID dengan SYIRIK, di antara ISLAM dengan KAFIR, bukan membuat pilihan di antara yang kurang mudharat dengan yang lebih mudharat, dan di antara yang kurang buruk dengan yang lebih buruk.

  Tidak ada ijtihad dan maslahah dalam memilih untuk mengamalkan agama demokrasi kerana itu bererti memilih KAFIR dengan meninggalkan ISLAM, memilih SYIRIK dengan meninggalkan TAUHID. Allah melarang kita daripada memperjuangkan Islam melalui amalan sistem politik demokrasi yang syirik dan kufur ini, di antaranya adalah diasaskan kepada hujjah-hujjah berikut :

  1. Tidak ada IJTIHAD dan MASLAHAH dalam masalah AQIDAH, maslahah hanya terhad kepada memilih di antara yang buruk dengan yang lebih buruk atau di antara yang mudharat dengan yang lebih mudharat, tetapi tidak untuk membuat pilihan di antara, Kufur dengan Iman, Tauhid dengan Syirik ;

  2. Tidak ada DHARURAH dalam amalan demokrasi, dharurah hanya dibenarkan dalam situasi yang amat terdesak yang tidak wujud lagi jalan keluar yang lain, iaitu mengikut Imam Ahmad, setelah seseorang itu diikat, atau dikurung atau dipukul dan diseksa, barulah wujudnya prinsip dharurah;

  3. Falsafah “MATLAMAT MENGHALALKAN CARA” tidak dapat diterima oleh Islam kerana ianya adalah falsafah Barat dan cara pemikiran Barat yang syirik dan kufur yang dikembangkan oleh Machiavelli;

  4. Tidak wujud “RUANG-RUANG YANG LUAS” dalam Aqidah dan Pemikiran Islam yang memboleh dan membenarkan kita untuk mengamalkan sistem politik demokrasi, di samping itu “ruang-ruang” dalam sistem politik demokrasi kita ini adalah ruang-ruang yang sedang berada di bawah kuat kuasaan Uluhiyah dan Rububiyah Manusia yang apabila ianya diamalkan akan tetap dan pasti memasukkan para pengamalnya itu ke dalam kesyirikan dan kekufuran;

  5. Rasulullah saw menolak tawaran orang-orang kafir untuk melantik Baginda sebagai Raja – peristiwa ini berperanan sebagai hujjah yang konkerit dalam menolak segala hujjah yang memboleh dan menghalalkan amalan sistem politik demokrasi seperti ‘dharurah’, ‘matlamat menghalalkan cara’, dan ‘ruang-ruang luas dalam Aqidah dan Pemikiran Islam’;

  6. Rasulullah saw menolak tawaran kaum Yahudi untuk memeluk agama Islam dengan syarat Baginda sanggup untuk menghukum dengan hukuman yang ringan berbanding dengan hukum kitab Taurat;

  7. Membuat sesuatu kesalahan atau melibatkan diri dengan perbuatan yang merosakkan Aqidah Islam secara SENGAJA dan TERANCANG adalah dilarang oleh Allah swt;

  Segala hujjah seperti yang dipaparkan di atas ini menolak konsep IJTIHAD dan MASLAHAH, dan juga menolak konsep MATLAMAT MENGHALAKAN CARA’ daripada pemikiran kufur Barat yang dikemukakan oleh Machiavelli yang sama sekali berkontradiksi dengan hukum al-Quran.

  Firman Allah : Fatir 10
  Sesiapa yang mahukan kemuliaan (maka hendaklah ia berusaha mencarinya dengan jalan mematuhi perintah Allah), kerana bagi Allah jualah segala kemuliaan. Kepada Allahlah naiknya segala madah yang baik (yang menegaskan iman dan tauhid untuk dimasukkan ke dalam kira-kira balasan), dan amal yang soleh pula diangkat-Nya naik ( sebagai amal yang makbul – yang memberi kemuliaan kepada yang melakukannya). dan sebaliknya; orang-orang yang merancangkan kejahatan (untuk mendapat kemuliaan), adalah bagi mereka azab seksa yang berat; dan rancangan jahat mereka (kalau berkesanpun) akan rosak binasa.

  Ini adalah ayat al-Quran yang jelas, terang dan muktamad yang melarang kita daripada mengamalkan system politik demokrasi yang syirik dan kufur ini untuk dijadikan sebagai metod perjuangan kita.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 9. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  METOD PERJUANGAN ISLAM ADALAH JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI

  Firman Allah: al-Baqarah 193
  Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

  Firman Allah : al-Hajj 40
  Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

  Jihad dan Perang dalam Islam adalah diperintahkan Allah ke atas kita yang bertujuan untuk :

  1. Menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA yang wujud dan beroperasi di bawah kekuasaan sesebuah kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi kita ini yang sekali gus ianya (peperangan itu) bererti menghapuskan segala penindasan, kezaliman, pencerobohan, kejahatan, ancaman, dan kerosakan yang sedang wujud dan berleluasa di bawah kekuasaannya;

  2. Mewujudkan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA ALLAH di bawah kekuasaan sesebuah kerajaan Allah yang akan mewujudkan keadilan, kebebasan dan keamanan di kalangan manusia mengikut neraca-neraca Allah;

  3. Menghapuskan sistem MANUSIA MENYEMBAH MANUSIA dan mewujudkan system manusia menyembah Allah sahaja.

  4. Menghapuskan PENINDASAN dan KEZALIMAN sekali gus untuk menegakkan keadilan dan kebebasan;

  5. Menghapuskan KEBATILAN untuk menengakkan kebenaran;

  6. Menegakkan KETUANAN ISLAM supaya agama Islam wujud sebagai agama yang paling berkuasa dan agung di atas muka bumi ini;

  Dalam mencapai seluruh Misi Islam Yang Maha Agung seperti di atas ini, Islam BERHAK untuk melancarkan Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF ke atas sesuatu Negara Bangsa atau Kerajaan Demokrasi, atau ke atas mana-mana Kerajaan Manusia sekalipun tanpa terlebih dahulu ianya diserang, diperangi, dizalimi dan diancam oleh mana-mana negara atau kerajaan-kerajaan tersebut. Ini adalah doktrin FUNDAMENTALISME dalam kalimah Laailaahaillallah.

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN SOLEHAH AL- HALBANI

 10. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  Erti MENTALITI ISLAM :

  1. Islam bererti berpegang teguh kepada dua kalimah syahadah yang diikuti dengan amalan solat, puasa, zakat, haji dan seluruh syiar ibadat kepada Allah dan pelaksanaan peraturan dan undang-undang Allah dalam seluruh bidang kehidupan yang meliputi politik, ekonomi, sosial, akhlak dan perhubungan antarabangsa;

  2. Peraturan dan undang-undang adalah agama – peraturan dan undang-undang Allah adalah agama Allah manakala peraturan dan undang-undang manusia adalah agama manusia;

  3. Allah itu adalah Tuhan kerana Dia adalah Pencipta, Pemelihara dan Pentadbir langit dan bumi dan segala apa yang berada di antara keduanya, dan Dia mencampuri dengan aktif dalam hal ehwal politik, kerajaan, pemerintahan dan undang-undang di dalam sesuatu negara di bumi;

  4. Demokrasi itu adalah agama, iaitu agama yang syirik dan kufur kerana ianya adalah didasarkan kepada Uluhiyah dan Rububiyah Manusia dan kerana ia menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan aktif dan total terhadap Uluhiyah dan Rububiyah Allah dan Laailaahillallah;

  5. Politik, kerajaan, pemerintahan dan undang-undang adalah isu-isu yang berhubung kait secara langsung dengan TUHAN dan AGAMA – Allah adalah Tuhan dalam politik Allah, manakala manusia adalah Tuhan-tuhan dalam politik demokrasi;

  6. Para pemimpin yang berkuasa dan memerintah di dalam sesebuah kerajaan demokrasi adalah Tuhan-tuhan manusia yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia;

  7. Ketaatan dan kepatuhan kepada peraturan dan undang-undang negara demokrasi bererti para pemerintah itu adalah Tuhan-tuhan yang disembah oleh manusia;

  8. Rakyat yang bersetuju dan menyokong sesebuah kerajaan demokrasi bererti mereka itu melantik para pemerintah itu sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia;

  9. Rakyat yang bersetuju dan menyokong sesebuah kerajaan demokrasi bererti mereka itu bersetuju dan menyokong Tuhan-tuhan manusia;

  10. Rakyat yang mentaati dan mematuhi segala peraturan dan undang-undang demokrasi yang dibuat oleh para pemerintah bererti mereka itu menyembah para pemerintah itu sebagai Tuhan-tuhan yang layak disembah;

  11. Sikap dan tindakan-tindakan penafian dan pengingkaran yang terbuka dan aktif terhadap kerajaan demokrasi dan segala peraturan dan undang-undang demokrasi adalah syarat keimanan kepada Laailaahillallah, tanpanya bererti kerosakan kepada Laailaahillallah yang mengeluarkan seseorang itu daripada agama Allah;

  12. Perjuangan umat Islam di bumi ini adalah untuk menghapuskan kerajaan demokrasi ini untuk digantikan dengan sebuah kerajaan Islam kerana kerajaan demokrasi ini sememangnya adalah sebuah kerajaan yang syirik dan kufur;

  13. Perjuangan Islam melalui proses politik demokrasi ini adalah metod perjuangan yang berkontradiksi dengan metod al-Quran, Sunnah dan Sirah;

  14. Perang dan Revolusi terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah Jihad Islam yang diperintahkan oleh Allah ke atas kita;

  15. Perang dalam Islam sememangnya dibenarkan tanpa terlebih dahulu kita ini diancam, dicabuli, dizalimi dan diperangi dengan syarat ianya adalah dilancarkan di atas dasar untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia;

  16. Jihad yang paling utama sekali ialah Perang dan Revolusi untuk meruntuhkan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia untuk kemudiannya digantikan dengan sistem pengabdian manusia kepada Allah sahaja;

  17. Perpaduan dan harmoni di antara berbagai-bagai kaum dan agama tidak dibenarkan dalam Islam melainkan kepada orang-orang kafir yang taat dan patuh kepada kerajaan Islam serta kepada peraturan dan undang-undang Islam;

  18. Allah memerintahkan kita untuk berjihad dan berperang untuk mewujud ‘Ketuanan Islam’ ke atas orang-orang kafir;

  19. Melantik pemimpin-pemimpin daripada golongan bukan Islam sama sekali tidak dibenarkan dalam Islam walaupun mereka itu taat dan patuh kepada peraturan dan undang-undang negara serta mereka mengiktiraf agama Islam sebagai agama resmi Negara.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 11. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  ERTI MENTALITI JAHILIYAH IALAH :

  1. Islam bererti berpegang teguh kepada dua kalimah syahadah yang diikuti dengan amalan solat, puasa, zakat, haji dan seluruh syiar ibadat kepada Allah sedangkan peraturan dan undang-undang dalam bidang-bidang politik, ekonomi, sosial, akhlak dan perhubungan antarabngsa bukanlah agama;

  2. Kalimah Laailaahillallah bererti Allah itu satu dan tidak lebih daripada satu, dan ianya tidak mempunyai sebarang hubung kait dengan politik, kerajaan, pemerintahan dan undang-undang;

  3. Allah itu adalah Tuhan kerana Dia adalah Pencipta, Pemelihara dan Pentadbir langit dan bumi dan segala apa yang berada di antara keduanya, tetapi Dia tidak mencampuri dalam hal ehwal politik, kerajaan, pemerintahan dan undang-undang di dalam sesuatu negara di bumi;

  4. Demokrasi itu bukanlah agama, ianya adalah satu sistem politik yang bertujuan untuk memilih para pemimpin, membuat peraturan dan undang-undang negara, dan untuk memerintah dan mentadbir Negara;

  5. Politik, kerajaan, pemerintahan dan undang-undang adalah isu-isu yang tidak ada kena mengena dengan Tuhan dan Agama;

  6. Para pemimpin yang berkuasa dan memerintah di dalam sesebuah kerajaan demokrasi bukanlah Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia;

  7. Ketaatan dan kepatuhan kepada peraturan dan undang-undang negara demokrasi tidak bererti para pemerintah itu adalah Tuhan-tuhan yang disembah oleh manusia;

  8. Rakyat yang bersetuju dan menyokong sesebuah kerajaan demokrasi tidak bererti mereka itu melantik para pemerintah itu sebagai Tuhan-tuhan yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia;

  9. Rakyat yang bersetuju dan menyokong sesebuah kerajaan demokrasi tidak bererti mereka itu bersetuju dan menyokong kesyirikan dan kekufuran;

  10. Rakyat yang mentaati dan mematuhi segala peraturan dan undang-undang demokrasi yang dibuat oleh para pemerintah tidak bererti mereka itu menyembah para pemerintah itu sebagai Tuhan-tuhan yang layak disembah;

  11. Sikap dan tindakan-tindakan penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap demokrasi, kerajaan demokrasi dan segala peraturan dan undang-undang demokrasi bukanlah syarat keimanan kepada kalimah Laailaahillallah dan ianya bukanlah sesuatu yang diperintahkan Allah ke atas kita;

  12. Perjuangan umat Islam di bumi ini bukanlah untuk menghapuskan kerajaan demokrasi ini untuk digantikan dengan sebuah kerajaan Islam kerana kerajaan demokrasi ini sememangnya adalah sebuah kerajaan Islam atau yang serasi dengan Islam;

  13. Perjuangan Islam melalui proses politik demokrasi ini adalah metod perjuangan yang selaras dan bersesuaian dengan metod al-Quran, Sunnah dan Sirah;

  14. Perang dan Revolusi terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah satu bentuk “extremism” yang dilarang dalam Islam;

  15. Perang dalam Islam hanya dibenarkan setelah kita ini terlebih dahulu diancam, dicerobohi, dicabuli, dizalimi dan diperangi;

  16. Jihad tidak hanya terhad kepada Perang dan Revolusi, ianya mempunyai pengertian yang lebih luas yang mencakupi berbagai-bagai bidang kehidupan termasuklah perjuangan untuk memajukan negara, meningkatkan teknologi, menimba ilmu dan mencari kekayaan di bumi;

  17. Perpaduan dan harmoni di antara berbagai-bagai kaum dan agama adalah digalakkan dalam Islam;

  18. Konsep ‘Ketuanan Islam’ adalah sesuatu yang tidak wujud dalam pemikiran umat Islam dan justeru mereka tidak pernah dan tidak akan berjuang ke arah merealisasikan matlamat itu;

  19. Melantik pemimpin-pemimpin daripada golongan bukan Islam adalah dibenarkan dalam Islam asalkan mereka itu taat dan patuh kepada Perlembagaan Negara, peraturan dan undang-undang negara serta mereka mengiktiraf agama Islam sebagai agama resmi Negara.

  Sekian, terima kasih.

  Wan Solehah al-Halbani

 12. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI KE ATAS NEGARA MALAYSIA UNTUK MENGHAPUSKAN SISTEM PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA

  Firman Allah :al-Baqarah 251
  Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

  Firman Allah : al-Hajj 40
  Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

  Allah memerintahkan kita supaya melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap mana-mana kerajaan manusia yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA seperti kerajaan demokrasi MALAYSIA kita ini atau mana-mana kerajaan manusia sekalipun yang memerintah manusia dengan undang-undang manusia dan yang tidak memerintah manusia dengan undang-undang Allah.

  Apabila sesuatu peraturan dan undang-undang manusia itu dikuat kuasakan ke atas manusia di bawah sesuatu kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini, itulah ertinya kewujudan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA yang syirik dan kufur. Manusia yang diperintah menjadi para hamba kepada para pemerintah, manakala para pemerintah itu pula adalah para Tuhan yang mengabdian manusia kepada kuasa mereka di bawah sesuatu kerajaan manusia. Pengabdian manusia kepada kuasa manusia adalah satu penafian dan penolakan terhadap pengabdian manusia kepada Allah sahaja yang merosakkan Aqidah Islam.

  Allah memerintahkan kita agar kita melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas kerajaan manusia yang mengamalkan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia. Inilah Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

  Khalifah Saiyyidina Umar ra telah menyerang, memerangi dan membunuh bangsa Farsi tanpa sebarang kezaliman dan provokasi daripada Raja dan kerajaan Farsi semata-mata kerana Islam menjalankan tanggungjawab untuk membebaskan rakyat Farsi daripada pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan supaya akhirnya mereka itu mengabdikan diri mereka kepada kuasa Allah di bawah kerajaan Allah di bumi Farsi itu sendiri. Rakyat Farsi tidak merayu atau memohon untuk dibebaskan, malah mereka itu kesemuanya bersetuju dan menyokong Raja dan kerajaan mereka, namun peranan dan tanggungjawab kekuasaan Islam itu adalah untuk membebaskan mereka itu daripada belenggu pengabdian manusia kepada kerajaan manusia dengan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi.

  Sekirannya Khalifah Umar al-Khattab ra tidak melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF ke atas Farsi dalam peperangan al-Qadisyiyyah itu yang bertujuan untuk menghapuskan sistem kerajaan manusia yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia, akan berlakulah di kalangan umat manusia di bumi Farsi itu KEHANCURAN dan KEROSAKAN yang amat besar. Peperangan al-Qadisyiyyah itu adalah satu manifestasi dalam alam realiti kita ini akan doktrin FUNDAMENTALISME Yang Maha Agung yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

  Ayat-ayat di atas ini adalah perintah Allah kepada kita yang terdiri daripada seluruh orang-orang yang beriman ini supaya kita menyerang dan berperang tanpa terlebih dahulu kita ini diserang, dicerobohi dan diperangi oleh musuh-musuh kita di atas prinsip untuk MEMPERTAHANKAN kebebasan manusia daripada dizalimi dan dibelenggu oleh sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia. Allah memerintahkan segolongan orang-orang yang beriman supaya menyerang, memerangi dan memberontak terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini kerana ianya adalah kerajaan manausia yang kafir, zalim dan fasik yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia agar kita dapat menghapuskan kehancuran dan kerosakan yang besar yang sedang wujud dan berlaku di kalangan umat manusia di bumi Malaysia kita ini.

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN SOLEHAH AL-HALBANI

 13. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI TERHADAP KERAJAAN DEMOKRASI MALAYSIA UNTUK MENGHAPUSKAN PENINDASAN

  Firman Allah: al-Baqarah 193
  Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  Ayat-ayat ini (2:193; 8:39) adalah ayat yang berbentuk UMUM dan MUKTAMAD. Jihad, Perang dan Revolusi adalah diperintahkan ke atas kita, iaitu ke atas seluruh umat Islam, dan bukanlah yang hanya terhad kepada kerajaan dan pemerintahan Islam sahaja, malah ke atas sesiapa sahaja yang beriman kepada Allah, Rasul-Nya dan Kitab-Nya untuk memerangi, meruntuh dan menghancurkan kekuatan dan kekuasaan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini kerana, mengikut kriteria Islam, ianya adalah kerajaan yang melakukan penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan ke atas manusia dan kemanusiaan di bumi. Setelah orang-orang ramai memberontak dan berperang yang meruntuh dan menghancurkan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur itu, barulah wujudnya gejala “jadilah agama untuk Allah”, iaitu jadilah agama Allah ini sebagai agama yang BERKUASA dan MEMERINTAH ke atas manusia yang menghapuskan segala penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan itu.

  Jihad dan Revolusi adalah diperintahkan ke atas kita agar agama Allah itu menjadi agama yang berkuasa dan memerintah seperti mana yang disebut dalam ayat ini “jadilah agama untuk Allah“. Perang dalam ayat ini adalah perang yang berbentuk OFENSIF, iaitu menyerang sebelum diperangi. Perang dan Revolusi ini adalah Jihad ke jalan Allah dan ianya adalah Metod Perjuangan daripada Allah yang membolehkan kita untuk meruntuh dan menghancurkan kerajaan manusia yang syirik dan kufur serta yang zalim dan menindas ini untuk digantikan dengan kerajaan Allah yang adil dan bebas.

  “Fitnah” dalam ayat ini adalah dimaksudkan kepada penindasan, iaitu penindasan yang wujud dalam bentuk peraturan dan undang-undang ciptaan manusia yang selain daripada Allah yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia. Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, pencerbohan, kejahatan dan kerosakan kepada manusia di bumi. Kerajaan, pemerintahan dan otoriti Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia adalah satu “fitnah” yang diperintahkan oleh Allah s.w.t. untuk diperangi. Selagi “fitnah” itu wujud, selama itulah perang dikehendaki untuk dilancarkan sehingga “fitnah” itu, iaitu kerajaan, pemerintahan dan otoriti demokrasi itu, mengalami kehancuran; dan “jadilah agama untuk Allah”, iaitu sehingga Islam sahaja yang memerintah ke atas seluruh ideologi dan pemikiran yang lain dan ke atas seluruh umat manusia di bumi, Islam dan bukan Islam. Bagi umat Islam yang sedang berada di bawah naungan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis, Jihad dikehendaki untuk dijadikan sistem kehidupan hari-hari dan terus berkesinambungan sehingga hancurnya kufur (demokrasi) dan tertegaknya Islam. Ini adalah ayat REVOLUSI, iaitu ayat yang memerintahkan kita supaya MEMBERONTAK dan BERPERANG untuk meruntuh dan menghancurkan kekuataan dan kekuasaan sesuatu kerajaan kufur seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini untuk kemudiannya digantikan dengan agama Islam, iaitu agama yang berkuasa dan memerintah.

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN SOLEHAH AL- HALBANI

 14. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  METOD PERJUANGAN ISLAM :

  1. Metod Islam adalah terdiri daripada tiga peringkat perjuangan :

  a. PROSES REVOLUSI (kebangkitan yang militen, radikal dan revolusyeneri);
  b. PERANG dan REVOLUSI;
  c. PASCA REVOLUSI;

  2. Proses Revolusi adalah terdiri daripada 4 konsep yang utama :

  a. DEKLARASI
  b. PENENTANGAN TOTAL
  c. TANPA KOMPROMI
  d. KONFRANTASI TERBUKA

  3. PROSES REVOLUSI DAN PERANG :

  a. Jihad Awal (Proses Revolusi) yang terdiri daripada sikap dan tindakan-tindakan yang berikut:-

  • Pembentukan Pergerakan Islam
  • Deklarasi
  • Penolakan total
  • Tanpa kompromi
  • Konfrantasi terbuka

  b. Jihad Qital (Revolusi) – melancarkan perang sama ada perang gerila atau peperangan terbuka.

  4. PERANAN PERGERAKAN ISLAM

  Fasa Pertama :

  a. Mengembang dan membentukkan Pergerakan Islam ke seluruh tanah air;
  b. Menyebarkan Aqidah dan Pemikiran Islam serta Metod Islam di kalangan massa umat Islam;
  c. Mencabar, mengganggu dan mengancam kerajaan demokrasi yang sedang berkuasa dan berdaulat ;
  d. Menggerak dan mengaktifkan massa umat Islam ke arah Kebangkitan, Jihad, Perang dan Revolusi.

  Fasa Kedua :

  a. Mengoperasikan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi;
  b. Mempastikan semangat perjuangan terus berkobar dan membara;
  c. Menghancurkan kufur dan kekuasaan kufur;
  d. Menegakkan kerajaan Islam.

  Fasa Ketiga :

  a. Memerangi dan membenteras saki-baki musuh-musuh Islam dan segala penentangan terhadap revolusi dan oleh itu mengukuh dan menstabilkan kerajaan Islam yang baru lahir itu;
  b. Sekiranya Negara Islam itu mengalami kehancuran dan keruntuhan, Pergerakan Islam akan berjuang untuk membangunkannya kembali.

  Sekian, terima kasih.

  WAN SOLEHAH AL- HALBANI

  SALAM,

 15. Wan Solehah al-Halbani

  SALAM,

  METOD PERJUANGAN ISLAM – PROSES REVOLUSI :

  1. Proses Revolusi adalah satu fasa perjuangan yang wujud dalam bentuk konflik secara total dan terbuka di antara Pergerakan Islam dengan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur yang akhirnya akan membawa kepada Jihad, Perang dan Revolusi;

  2. Proses Revolusi ini akan memakan masa yang agak lama, mungkin generasi demi generasi, yang kemudianya akan membawa kepada kebangkitan massa ummah yang akan membesar dan mengembang kepada Jihad, Perang dan Revolusi;

  3. Proses Revolusi ini adalah satu fasa perjuangan yang membolehkan sesuatu Pergerakan Islam itu untuk mengumpul, membina dan menjana KEKUATANNYA daripada segala sumber daripada dalam Pergerakan Islam itu sendiri dan juga segala sumber daripada persekitarannya;

  4. Ia bermula daripada satu Pergerakan Islam yang kecil sehingga ia membesar dengan mendapat sokongan dan penglibatan daripada seluruh massa umat Islam di persekitarannya;

  5. Pergerakan Islam amat memerlukan kepada segala KEKUATAN untuk mengatasi musuh-musuhnya, iaitu kekuatan iman dan ketaqwaan, kekuatan jiwa dan rohani, kekuatan tekad dan keazaman, kekuatan semangat dan komitmen yang amat mendalam kepada perjuangan, kekuatan perpaduan sesama para pejuang Islam, kekuatan dalam bentuk kefahaman yang mendalam mengenai Aqidah Islam dan juga Metod Islam, serta kekuatan fizikal dalam bentuk material, persenjataan dan latihan – segala kekuatan ini adalah amat diperlukan kerana ianya adalah untuk tujuan merampas kuasa politik negara yang kufur itu dengan Jihad, Perang dan Revolusi;

  6. Kebangkitan Islam dimulakan dengan pembentukan sebuah Pergerakan Islam yang MENDEKLARASIKAN matlamat perjuangannya secara terbuka untuk menghapuskan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini untuk kemudianya digantikan dengan sebuah kerajaan Allah melalui Jihad, Perang dan Revolusi.

  7. Pergerakan Islam mengamalkan sikap dan tindakan-tindakan PENENTANGAN TOTAL dan TANPA KOMPROMI terhadap kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini;

  8. Pergerakan Islam mengelakkan diri mereka daripada mengamalkan sistem politik demokrasi, mereka memisah dan mengasingkan diri mereka daripadanya, mereka menolak kepimpinan yang sedia ada dan mereka berhimpun di bawah satu kepimpinan yang baru;

  9. Pergerakan Islam mengoperasikan proses penyebaran Aqidah dan Pemikiran Islam dalam bentuk TARBIYAH, TINDAKAN dan PERGERAKAN, dan bukan hanya tarbiyah demi tarbiyah sahaja tanpa tindakan;

  10. Pergerakan Islam sentiasa bertindak pro-aktif, agresif dan militen dalam MENCABAR, MENGGANGGU dan MENGANCAM kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini;

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN SOLEHAH AL-HALBANI

  (BERSAMBUNG)

 16. Wan Solehah al-Halbani

  (Sambungan)

  SALAM,

  METOD PERJUANGAN ISLAM – PROSES REVOLUSI :

  11. Sesebuah kerajaan demokrasi itu tidak diberi pilihan yang lain melainkan hanya untuk bertindak balas dalam bentuk MENINDAS dan MENZALIMI sesebuah Pergerakan Islam yang berbentuk agresif, militen, radikal dan revolusyeneri ini;

  12. Tindak balas yang zalim dan menindas sesebuah kerajaan demokrasi terhadap Pergerakan Islam ini hanyalah sekadar untuk menyelamatkan kerajaan mereka daripada mengalami kehancuran, mengelakkan pengusiran mereka daripada takhta pemerintahan mereka dan mengelakkan kehilangan segala harta dan kepentingan mereka – ia bertindak untuk mempertahan dan mengekalkan status quo;

  13. “ACTIONS” dalam bentuk segala agitasi dan desakan yang aktif, agresif dan militen daripada Pergerakan Islam akan menimbulkan “REACTIONS” daripada kerajaan demokrasi, iaitu “reactions” daripada pihak kerajaan dalam bentuk tindakan-tindakan yang tegas dan keras dalam membenteraskan kebangkitan Islam ini, kemudian “REACTIONS’ ini pula akan menimbulkan “COUNTER-REACTIONS” daripada Pergerakan Islam yang bertindak semakin agresif dan militen terhadap kerajaan;

  14. Segala “ACTIONS’, “REACTIONS” dan “COUNTER-REACTIONS” dalam bentuk segala tindakan dan serangan yang aktif, agresif dan militen yang saling berbalas-balas di antara kedua-dua pihak yang berkonflik ini akan merebak, menyemarak dan memuncak kepada satu situasi KONFRANTASI TERBUKA yang bersifat semakin hangat, getir dan sengit dari masa ke masa – situasi inilah yang menghidup, merangsang, menyegar dan mengkesinambungkan segala aktiviti Jihad, Perang dan Revolusi di kalangan para pejuang Islam;

  15. Suasana kehangatan konflik dalam bentuk segala tindakan saling berbalas-balas di antara kedua-dua pihak yang berkonflik itu akan menyumbangkan kepada kekesanan gerakan TARBIYAH yang dijalankan oleh Pergerakan Islam di kalangan massa umat Islam dan sekali gus ianya juga membantu untuk mencapai peningkatan tahap KETAQWAAN di kalangan mereka (massa umat Islam) yang diharapkan agar mereka itu akan akhirnya terserap ke dalam perjuangan dan Pergerakan Islam;

  16. Konflik ini adalah konflik hanya kerana AQIDAH semata-mata yang berbentuk ‘AGAMA menentang AGAMA’, dan ianya bukanlah konflik kerana bangsa, negara dan tanah air, atau kerana ekonomi, teknologi dan sebarang faktor yang lain daripada AQIDAH;

  17. Konflik ini adalah sesuatu yang DIPAKSAKAN ke atas kekuasaan demokrasi yang syirik dan kufur ini, iaitu sesuatu yang dicipta dan diwujudkan dengan sengaja, sedar dan terancang oleh Pergerakan Islam yang bersifat dan berbentuk agresif, militen, radikal dan revolusyeneri;

  18. Tanpa konflik seperti ini, umat Islam tidak akan mengalami kebangkitan, dan hal ini akan hanya mengakibatkan kelembapan dan akhirnya kelenyapan yang total kepada perjuangan Islam;

  19. Pergerakan Islam sedar bahawa mereka sebenarnya menanggung risiko yang amat besar, iaitu setelah melalui jalan-jalan yang berliku-liku dan mengalami segala pahit getir, yang memakan masa generasi demi generasi, mereka menghadapi dua kemungkinan – samada perjuangan mereka akan berakhir dengan menempa kejayaan atau mereka akan tumpas di bumi, namun mereka tetap dijamin untuk mencatat kejayaan dan kemenangan yang amat gemilang di sisi Allah swt di akhirat nanti!

  20. Pergerakan Islam tidak mengharapkan orang lain atau pihak yang lain untuk membantu mereka dalam mengatasi musuh-musuh mereka – mereka mengalah, mengatasi dan merampas kekuasaan politik itu dengan kekuatan yang ada pada mereka sendiri yang terkumpul, terjana dan terbina semasa dalam perjalanannya melalui proses TARBIYAH, TINDAKAN dan PERGERAKAN.

  Sekian, Terima Kasih.

  WAN Solehah al – Halbani

 17. ISLAM AGAMA REVOLUSI

  Firman Allah : al-A’raaf 110, 127
  “Ia bertujuan hendak mengeluarkan kamu daripada negeri kamu.” (Firaun bertanya) : “Oleh itu apa yang kamu syorkan?”
  Apakah Tuanku akan membiarkan Musa dan kaumnya melakukan kerosakan di bumi serta meninggalkan Tuanku dan Tuhan-tuhan Tuanku .

  INILAH cerita Nabi Musa as yang aktif MEMBERONTAK terhadap kekuatan dan kekuasaan Firaun! Islam adalah Agama Revolusi, ianya adalah satu REVOLUSI terhadap kesemua agama, ideologi dan sistem kehidupan ciptaan manusia yang selain daripada Allah termasuklah agama Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang sedang kita amalkan sekarang. Dalam mempraktikkan sistem kehidupan REVOLUSI, kita memerlukan kepada kefahaman yang jelas mengenai pengertian kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan perhubungannya dengan Jihad dan Perang dalam Islam, dan selepas itu kita dikehendaki untuk mengamalkannya dengan penuh kesungguhan dalam kehidupan seharian kita – amalan sistem kehidupan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti mempraktikkan sistem kehidupan revolusi. Konsep-konsep yang terjalin erat di antara satu dengan yang lain di dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ adalah terdiri daripada JIHAD, HIJRAH, PERANG, REVOLUSI dan TAUHID.

  Firman Allah : al-An’aam 159
  Sesungguhnya orang-orang yang memecah belahkan agama mereka dan membentuk berbagai-bagai puak, maka engkau sedikitpun tidak bertanggungjawab terhadap perbuatan mereka. Sesungguhnya urusan mereka terserah kepada Allah. Kemudian Dialah yang akan memberi tahu kepada mereka segala perbuatan yang dilakukan mereka.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran) :
  Sikap pertama seorang Muslim terhadap mana-mana aqidah yang non-Islamic ialah sikap berpisah dan menolak daripada detik pertama lagi, begitu juga sikapnya terhadap mana-mana undang-undang dan peraturan yang tidak mengiktiraf kuasa Hakimiyah atau kuasa Uluhiyah dan Rububiyah Allah Yang Maha Esa sahaja ialah sikap menolak dan membersihkan diri daripada detik pertama lagi, sebelum memasuki percubaan untuk mencari titik-titik pertemuan atau pertentangan yang wujud dalam undang-undang Islam.

  Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa agama demokrasi dan kerajaan demokrasi yang didasarkan kepada Uluhiyah dan Rububiyah Manusia adalah satu golongan yang lain daripada golongan Islam, iaitu golongan yang syirik dan kufur. Saiyyid Qutb menyatakan bahawa sikap Islam terhadap Aqidah dan Pemikiran Demokrasi yang syirik dan kufur ini hanyalah dalam bentuk tindakan-tindakan yang aktif untuk menolak dan menentangnya yang disertai dengan perasaan hati kita yang terpisah daripadanya. Sebaliknya tanpa tindakan-tindakan penolakan dan penentangan yang aktif ini serta tanpa perasaan hati kita yang terpisah daripadanya, ianya bererti bahawa kita tidak beriman kepada Kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang mengeluarkan kita daripada agama Allah.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil al-Quran – al-Anaam):
  Mereka seterusnya mengetahui bahawa mentauhidkan Uluhiyah Allah swt itu ialah mencabut semua kuasa para kahin, para ketua kabilah, para amir dan para pemerintah yang lain dan memulangkan seluruh kuasa itu kepada Allah sahaja iaitu kuasa yang menguasai hati, kuasa yang menentukan syiar-syiar ibadat agama, kuasa mengendali realiti-realiti kehidupan, kuasa yang mengatur urusan harta, kuasa yang mengendalikan pengadilan dan kuasa menguasai roh dan badan. Mereka benar-benar mengetahui bahawa konsep ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ itu adalah satu pemberontakan terhadap kuasa manusia di bumi yang merampas ciri Uluhiyah yang paling utama, satu PEMBERONTAKAN terhadap kedudukan-kedudukan kuasa yang ditegakkan di atas asas rampasan kuasa Ilahi ini dan satu pemberontakan terhadap kuasa yang memerintah dengan undang-undang dan peraturan ciptaan sendiri yang tidak diizinkan Allah. Tentulah tidak terluput daripada pengetahuan orang-orang Arab yang memahami bahasa mereka dengan baik dan memahami maksud yang sebenar daripada dakwah kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ, apakah ertinya dakwah ini kepada kedudukan-kedudukan mereka, kepada kepimpinan dan kepada kuasa mereka. oleh sebab itulah mereka menyambut dakwah dan pemberontakan itu dengan penentangan yang keras dan melancarkan peperangan sengit terhadapnya yang diketahui oleh semua orang .

  Sayyid Qutb (Fizilalil Quran – Anfal) :
  Para pembesar Quraisy memang mengetahui tabiat dakwah Islamiyah ini sejak mereka memahami pengertian-pengertian bahasa mereka yang betul. Mereka mengerti bahawa syahadat atau pengakuan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ Muhammad Rasulullah merupakan pengumuman MEMBERONTAK terhadap kuasa manusia seluruhnya, juga pengumuman keluar daripada kuasa Hakimiyah manusia seluruhnya dan lari kepada Uluhiyah dan kuasa Hakimiyah Allah yang Maha Esa sahaja. Dalam menjalani Ubudiyah kepada Allah, maka yang menjadi sumber penerimaan perintah ialah Muhammad Rasulullah saw sahaja bukannya orang-orang yang bercakap atas nama Tuhan-tuhan atau dengan nama Allah. Para pembesar Quraisy itu melihat orang-orang yang berikrar dengan syahadat ini terus keluar daripada kuasa Quraisy, kepimpinan dan kuasa Hakimiyah Quraisy dan bergabung dalam satu kumpulan yang bergerak di bawah kepimpinan Muhammad saw dan tunduk kepada bimbingan dan kuasanya. Mereka mencabut kesetiaan mereka kepada keluarga, suku, ketua suku dan kepada kepimpinan Jahiliyah. Mereka menumpukan seluruh kesetiaan mereka kepada kepimpinan yang baru dan kepada kelompok Muslimin yang menjadi tapak yang baru.
  Semuanya ini merupakan pengertian daripada syahadat kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan Muhammad Rasulullah, dan ini adalah realiti yang dilihat oleh para pembesar Quraisy yang dianggap mereka sebagai bahaya yang mengancam kedudukan mereka di samping mengancam peraturan sosial, politik, ekonomi dan kepercayaan yang menjadi asas kedudukan mereka.
  Pengertian syahadat kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ Muhammad Rasulullah ini bukanlah satu pengertian yang kabur, kosong dan lemah seperti yang dimaksudkan oleh orang-orang yang mengaku diri mereka sebagai Muslim pada hari ini dengan semata-mata mengikrarkan syahadat ini dengan lidah mereka dan dengan hanya menunaikan sesetengah syiar ibadat sahaja, sedangkan Uluhiyah Allah di bumi dan dalam kehidupan manusia tidak wujud dan tidak ada bayangnya, sementara kepimpinan Jahiliyah dan undang-undang Jahiliyah pula terus menguasai masyarakat dan mengendalikan urusan pentadbirannya.

  Sayyid Qutb (Fizilalil Quran – Taubat) :
  Pergerakan Islam lahir di Mekah di atas batu uji yang amat sulit. Sebaik sahaja Jahiliyah – yang di wakili oleh kaum Quraisy – menyedari bahaya yang sebenar yang diancam oleh dakwah kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ Muhammad Rasulullah yang melahirkan PEMBERONTAKAN terhadap setiap kuasa dunia yang tidak diambil daripada kuasa Allah dan penentangan terhadap setiap Taghut yang wujud di muka bumi serta mendorong manusia melarikan diri daripada kuasa itu kepada kuasa Allah……sebaik sahaja Jahiliyah menyedari bahaya yang serius daripada kelompok pergerakan organik yang baru, yang dicetuskan oleh dakwah TAUHID di bawah kepimpinan Rasulullah saw, iaitu kelompok pergerakan yang menumpukan ketaatan dan kepatuhannya kepada Allah dan Rasul-Nya sejak hari pertama lagi dan menentang kepimpinan Jahiliyah yang diwakili kaum Quraisy, di samping menentang undang-undang dan peraturan yang wujud dalam Jahiliyah ini……sebaik sahaja Jahiliyah yang diwakili pada mulanya oleh kaum Quraisy itu menyedari bahaya tersebut, ia terus melancarkan penentangan yang membabi buta terhadap dakwah kelompok dan kepimpinan yang baru ini. Segala senjata yang dimilikinya dalam bentuk mengadakan gangguan, tipu daya, fitnah, penindasan, helah dan muslihat, telah ditimpukan kepada dakwah Islamiyah itu.
  Masyarakat Jahiliyah secara mendadak bangkit mempertahankan diri daripada bahaya yang mengancam kewujudannya. Ia menggunakan segala alat yang digunakan oleh segala makhluk yang hidup untuk menyelamatkan diri daripada maut. Ini adalah satu realiti biasa yang tidak dapat dielakkan setiap kali munculnya dakwah yang memperjuangkan konsep Ubudiyah Allah yang menguasai semesta alam dalam sebuah masyarakat Jahiliyah yang berlandaskan prinsip Rububiyah kepada sesama manusia atau setiap kali munculnya dakwah baru dalam kelompok pergerakan yang baru, yang bergerak di bawah kepimpinan yang baru dan menentang kelompok Jahiliyah yang lama dengan penentangan yang sama handal.

  Sayyid Qutb (Fizilalil Quran – al-Araf) :
  Pertentangan Musa as terhadap Firaun dan para pembesarnya mendedahkan hakikat KONFLIK di antara seluruh agama Allah dengan seluruh Jahiliyah, di samping mendedahkan bagaimana Taghut memandang kepada agama Allah, bagaimana ia merasai agama Allah itu sebagai ANCAMAN terhadap kewujudannya dan seterusnya ia mendedahkan bagaimana kaum mukmin menyedari dan memahami hakikat perjuangan di antara mereka dengan taghut.
  Firaun dan para pembesarnya sedar kepada bahaya konsep dakwah kepada Tuhan semesta alam. Mereka sedar bahawa konsep Tauhid Rububiyah bermakna MERAMPAS KUASA Firaun dan kuasa para pembesarnya yang diambil daripada kuasa Firaun. Oleh sebab itu mereka mengungkapkan bahaya itu dengan mengatakan bahawa Musa mahu mengusirkan mereka keluar daripada negeri mereka.

  Firman Allah : al-Araf 104,105
  Dan ujar Musa : Sesungguhnya saya adalah utusan daripada Allah Tuhan semesta alam,
  Sudah semestinya saya tidak harus mengatakan dengan menggunakan nama Allah sesuatu yang benar. Saya telah membawa kepada kamu keterangan yang jelas daripada Tuhan kamu. Oleh itu bebaskanlah kaum Bani Israil pergi bersama saya.

  Nabi Musa telah mencabar Firaun dan kuncu-kuncunya dengan mengemukakan hakikat Aqidah Islam yang tunggal yang dikemukakan oleh setiap nabi sebelum atau selepasnya untuk mencabar aqidah-aqidah Jahiliyah yang karut. Beliau mencabar Firaun dengan hakikat aqidah ini sedangkan beliau sedar bahawa aqidah ini merupakan suatu pemberontakan terhadap Firaun, terhadap para pembesarnya, terhadap kerajaan dan sistem pemerintahannya kerana konsep Rububiyah Allah terhadap seluruh alam dari awal-awal lagi bererti memansukh dan membatalkan legaliti mana-mana undang-undang dan peraturan yang dikuatkuasakan oleh pemerintahan yang lain daripada syariat Allah dan perintah –Nya, juga membawa erti mengenyahkan setiap Taghut daripada memperhambakan manusia kepada kekuasaannya dan menundukkan mereka kepada undang-undang dan perintah yang lain daripada Allah. Beliau mencabar Firaun dengan hakikat yang besar ini dengan sifatnya sebagai utusan daripada Tuhan semesta alam yang berkewajipan dan dipastikan supaya mengatakan sesuatu hakikat yang benar atas nama Allah yang mengutuskannya
  Perisytiharan konsep Rububiyah Allah yang merangkumi semesta alam itu sendiri merupakan perisytiharan pembebasan manusia, iaitu pembebasan daripada tunduk, patuh, mengikut dan mengabdikan diri kepada yang lain daripada Allah, juga pembebasan daripada peraturan dan undang-undang manusia, pembebasan daripada hawa nafsu, pembebasan daripada tradisi-tradisi manusia dan daripada pemerintahan manusia.
  Pengumuman konsep Rububiyah Allah yang merangkumi semesta alam itu tidak boleh berkumpul dengan amalan seseorang yang tunduk kepada yang lain daripada Allah dan tidak pula boleh berkumpul dengan kuasa Hakimiyah seseorang yang mengamalkan undang-undang daripada ciptaannya sendiri . Orang-orang yang membanggakan diri mereka sebagai orang-orang Islam yang sebenar, sedangkan mereka tunduk kepada undang-undang ciptaan manusia – yakni tunduk kepada Rububiyah yang lain daripada Rububiyah Allah – adalah salah dan meleset jika mereka fikirkan diri mereka sebagai kaum Muslimin yang tulen! Sebenarnya mereka tidak berada di dalam agama Allah yang sebenar, kerana pemerintah mereka bukan Allah dan undang-undang yang dijunjung mereka bukannya syariat Allah. Malah mereka berada dalam agama pemerintah mereka, malah mereka berada dalam agama pemerintah itu bukan dalam agama Allah yang benar.
  Berdasarkan hakikat inilah, Nabi Musa as diperintah menuntut daripada Firaun supaya membebaskan kaum Bani Israil :

  “Wahai Firaun! Sesungguhnya saya ini adalah utusan daripada Allah Tuhan semesta alam” (al-Araf 104).
  “Oleh itu bebaskanlah kaum bani Israil pergi bersama saya” (al-Araf 105).

  Kedua-dua ayat merupakan muqadimmah dan natijah yang tidak berpisah atau bercerai.
  Firaun dan para pembesarnya juga mengerti maksud daripada pengumuman Musa as yang menjelaskan Rububiyah Allah yang merangkumi seluruh alam itu. Mereka mengerti bahawa pengumuman itu secara halus mengertikan penggulingan kedaulatan Firaun, penumbangan sistem pemerintahannya, penolakan terhadap legaliti dan pendedahan terhadap perbuatan-perbuatannya yang sewenang-wenangnya dan zalim.

  Firaun Allah : al-A’raf 109, 110
  Ujar para pembesar daripada kaum Firaun : Sesungguhnya orang ini (Musa as) seorang ahli sihir yang amat pintar .
  Dia mahu mengeluarkan kamu daripada negeri kamu. Oleh itu apakah bicara kamu?

  Secara terus terang mereka menjelaskan kesimpulan besar daripada hasil pengumuman hakikat Uluhiyah Allah yang amat luas itu, iaitu pengumuman itu memberi kesimpulan bahawa Firaun dan kuncu-kuncunya akan diusir keluar daripada negeri ini, kekuasaannya akan hapus, undang-undang dan peraturannya akan termansukh begitu sahaja, atau ia memberi kesimpulan bahawa pergerakan dan perjuangan Musa adalah bertujuan untuk menukarkan corak pemerintahan, mengikut istilah moden.

  Seluruh huraian Saiyyid Qutb di sini hanya memfokus dan membicarakan mengenai hakikat yang satu yang tidak boleh dipertikaikan lagi – bahawa Islam adalah agama REVOLUSI ! Saiyyid Qutb telah menghuraikan bahawa kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ telah mencabar, mengancam dan menggempur Maharaja-Maharaja yang Agung dalam sejarah umat manusia di bumi kita ini, di antaranya, termasuklah Namrud, Firaun, Jalut, Farsi, Rom, Sepanyol, Perancis, Eropah Timur, Russia, India dan angkatan Salib daripada seluruh Eropah. Seluruh pemerintah manusia yang kuat dan agung, dari dahulu sehinggalah ke hari ini, sememangnya menyedari dan memahami bahawa kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ hanya mempunyai satu MISI sahaja di bumi ini – pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF untuk menghapuskan seluruh kekuatan manusia dan seluruh kerajaan manusia yang selain daripada Allah untuk digantikan dengan kerajaan Allah. Tidak ada satu kerajaan pun yang akan terkecuali dan terselamat daripada diserang, diganggu dan diancam oleh kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ di bumi kita ini, dan akhirnya kebanyakan daripadanya akan satu demi satu dibawa masuk ke bawah penaklukan dan kekuasaan Islam. Inilah yang telah berlaku pada zaman-zaman keagungan Islam di seluruh bumi kita ini.
  Pergerakan Islam di bawah kepimpinan Rasulullah saw di Mekah telah bertukar corak pada peringkat yang kedua di Mekah, iaitu selepas masa tiga tahun daripada menerima wahyu yang pertama dengan turunnya wahyu yang memerintah Rasulullah saw supaya berdakwah dalam bentuknya yang aktif, lantang dan terbuka :

  Firman Allah: al-Hijr 94
  Isytiharkanlah secara terbuka apa yang telah diperintahkan kamu dan jauhi orang-orang musyrik.

  Segala gerakan dan tindakan Rasulullah saw dan para pengikut Baginda yang telah menjalankan dakwah dalam bentuknya yang aktif, lantang dan terbuka dalam menyebarkan segala Risalah Islam yang diturunkan daripada Allah itu mempunyai pengertian bahawa mereka itu sebenarnya telah menyaingi, mencabar, mengancam, mengganggu dan melancarkan konfrantasi terbuka terhadap kekuatan dan kekuasaan Jahiliyah Mekah padahal pada ketika itu mereka itu masih lemah dan kerdil lagi. Dan itulah sebenarnya faktor yang utama yang telah menyumbangkan kepada penyebaran dakwah mereka yang amat berkesan dan semakin meluas hari demi hari yang menguatkan lagi pengaruh dan kedudukan mereka di kalangan kaum Quraisy Mekah. Inilah sifat agama Islam yang AKTIF, RADIKAL, REVOLUSYENERI dan BERTINDAK dalam bentuknya yang asal seperti mana yang ianya mula-mula diturunkan ke bumi kita ini, dan inilah METOD ISLAM daripada Allah dan Rasul-Nya dalam perjuangan Islam, baik dahulu mahupun sekarang dan untuk masa-masa hadapan. Gerakan-gerakan dan tindakan-tindakan perjuangan yang seperti inilah yang sepatutnya kita operasikan sekarang ini di dalam negara Malaysia kita ini dalam usaha kita ke arah merealisasikan matlamat kita untuk meruntuh dan menghapuskan kufur dan kekuasaan kufur di bumi kita ini.
  Pengertian kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ telah diubah, diseleweng dan dipesongkan dengan total sehingga Islam kini telah menjadi agama yang baru, iaitu agama yang terhad setakat solat dan puasa, agama zakat dan haji, agama zikir, wirid dan tahlil, agama penyayang, sedekah dan bantu membantu, agama taqwa dan progresif yang menjurus kepada kemajuan yang bersepadu, tetapi jelas dan nyata sekali Islam kini adalah agama tanpa peraturan dan undang-undang Allah dalam seluruh bidang kehidupan manusia yang meliputi bidang-bidang politik, ekonomi, sosial, akhlak dan perhubungan antarabangsa. Agama Islam seperti ini bukanlah agama yang sebenar daripada Allah dan Rasul-Nya, ini adalah agama Islam yang berbentuk SEKULARIS yang rosak dan pincang, iaitu Islam yang memisahkan di antara ibadat-ibadat ritual seperti solat, puasa, haji dengan ibadat-ibadat dalam bidang-bidang politik, ekonomi, sosial, akhlak dan perhubungan antarabangsa. Islam yang rosak dan pincang yang kita anuti dan amalkan kini sudah menjadi agama yang pasif, bertoleransi dan berkompromi dengan kufur dan kekuasaan-kekuasaan kufur, dan Islam kini tidak lagi bertindak aktif dan terbuka untuk mencabar, mengancam dan mengganggu kufur dan kekuasaan kufur. Agama seperti ini sekali-kali bukanlah agama Islam yang sebenar dan tulen daripada Allah – ianya adalah agama yang Aqidahnya adalah jelas, terang dan tidak ragu-ragu lagi merupakan satu kesesatan dan kerosakan!
  Dalam sesuatu kekuasaan dan kerajaan manusia yang syirik dan kufur, seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini, kehidupan seluruh umat manusia yang berada di dalamnya adalah disifatkan sebagai sedang berada dalam situasi penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan mengikut neraca-neraca pengukuran daripada Allah. Para Rasul diutuskan untuk MENCABAR, MENGGANGGU dan MENGANCAM kufur dan seluruh kekuatan dan kekuasaan kufur agar terhapusnya segala bentuk dan jenis penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan di kalangan seluruh umat manusia di bumi. Islam adalah agama RADIKAL, MILITEN dan REVOLUSYENERI. Islam datang untuk menghapuskan kufur dan kekuasaan kufur melalui Jihad, Perang dan Revolusi untuk digantikan dengan Islam dan kerajaan Islam. Allah mengisytiharkan kesempurnaan agama Islam setelah terbentuknya kerajaan Islam yang menjalankan segala peraturan dan undang-undang Islam di Medinah di bawah kepimpinan Rasulullah saw. Ini adalah sifat Islam, matlamat Islam dan erti agama Islam yang sebenar. Di bawah kekuasaan sesebuah Negara Islam yang melaksana dan menguat kuasakan segala peraturan dan undang-undang Islam barulah wujudnya keadilan, kebebasan, keamanan, kemuliaan, ketinggian dan kesempurnaan hidup seluruh umat manusia yang sebenar dan hakiki mengikut neraca-neraca petimbangan daripada Allah.
  Jihad, Perang dan Revolusi ini sendiri yang terdiri daripada segala kegiatan dan tindakan serang dan menyerang, bunuh dan membunuh ini adalah disifatkan Allah sebagai keamanan, keadilan dan kebebasan kerana ianya MENCABAR, MENGGANGGU dan MENGANCAM segala bentuk penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan yang sedang wujud, berlaku dan bermaharaja lela di dalam kerajaan-kerajaan manusia yang syirik dan kufur itu. Sebaliknya ketiadaan Jihad, Perang dan Revolusi di dalam sesuatu negara yang syirik dan kufur yang bererti ketiadaan segala kegiatan dan tindakan serang dan menyerang serta bunuh dan membunuh di kalangan seluruh umat manusia di dalam negara yang syirik dan kufur itu ianya bererti bahawa seluruh umat manusia di dalam negara itu sedang berada dalam kezaliman, penindasan, kejahatan dan kerosakan kerana kesyirikan dan kekufuran yang wujud dan berkuat kuasa di dalam negara itu TIDAK DICABAR, DIGANGGU dan DIANCAM oleh sesuatu kebangkitan Islam. Itu bererti kesyirikan dan kekufuran itu sedang bermaharaja lela dan melakukan kezaliman dan penindasan dengan bebas, berleluasa dan sewenang-wenang sekali di dalam negara itu.
  Revolusi Islam hendaklah difahami dan dibezakan dengan revolusi-revolusi sekular yang lain dengan sejelas-jelasnya – adakah revolusi Islam itu terdiri daripada perjuangan umat Islam dalam menentang penjajahan, menentang pemerintahan diktator, menentang ketidak-adilan sosio-ekonomi, menentang dominasi kaum, menentang dominasi ideologi dan lain-lain lagi? Kesemua bentuk perjuangan ini bukanlah revolusi Islam.
  Revolusi Islam mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri :

  1. Revolusi Islam adalah revolusi AQIDAH;
  2. Matlamat revolusi Islam adalah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia untuk digantikan dengan sistem pengabdian manusia kepada Allah sahaja;
  3. Revolusi Islam adalah dilancarkan semata-mata kerana ketaatan umat Islam kita kepada perintah Allah dan ianya adalah ibadat kepada Allah;
  4. Revolusi Islam adalah fungsi ketaqwaan dan keimanan yang amat mendalam kepada Allah;
  5. Orang-orang yang tidak terlibat dengan revolusi Islam dan mereka tidak ada niat untuk melancarkan revolusi Islam dalam kehidupan mereka, mereka itu adalah orang-orang yang tidak beriman dengan agama Allah;
  6. Sebagai khalifah, manusia adalah faktor yang penting dalam revolusi Islam;
  7. Ummah dan individu adalah bertanggungjawab untuk melancarkan revolusi Islam;
  8. Revolusi Islam bukanlah revolusi individu atau golongan tetapi ianya adalah adalah revolusi rakyat yang ramai;
  9. Revolusi Islam memerlukan kepada revolusi di dalam diri yang merangkumi revolusi mental, revolusi iman dan revolusi tindakan;
  10. Revolusi di dalam diri ini dapat dicapai melalui suatu proses revolusi yang di antara lain terdiri daripada dakwah dan pergerakan.

  Al-Quran mengandungi ayat-ayat revolusi :

  Firman Allah: al-Anfal 53
  Allah tidak akan mengubah nikmat yang dikurniakan kepada sesuatu kaum melainkan mereka mengubah diri mereka sendiri.

  Firman Allah: ar-Raad 11
  Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubah diri mereka sendiri.

  Ini adalah ayat-ayat revolusi di dalam al-Quran, ayat-ayat ini meletakkan tanggungjawab ke atas ummah untuk melancarkan revolusi. Di dalam ayat yang lain pula Islam meletakkan tanggungjawab ke atas individu.

  Firman Allah: al-Muddaththir 38
  Tiap-tiap insan akan bertanggung jawab terhadap amalan-amalannya.

  Revolusi Islam menjadi tanggungjawab ummah (an-nas atau Muslim masses) dan juga individu. Dalam mencapai dan menggerakkan revolusi Islam, ummah dan individu Islam hendaklah terlebih dahulu mengalami dan mencapai revolusi di dalam diri mereka. Revolusi di dalam diri ini dimaksudkan kepada Revolusi Mental, Revolusi Iman dan Revolusi Tindakan. Revolusi di dalam diri ini akan dicapai melalui proses revolusi yang terdiri dari gandingan dakwah dan pergerakan.

  KONSEP-KONSEP REVOLUSI DALAM ISLAM

  Revolusi dalam Islam adalah berasas dan bersumberkan daripada konsep revolusi yang terdapat dalam Islam itu sendiri. Dalam membicarakan Islam sebagai satu agama revolusi, kita akan mencuba untuk mengenal pastikan apakah konsep-konsep revolusi yang ada dalam Islam. Konsep-konsep revolusi yang terdiri daripada Tauhid, Moral, Penyembahan, Syahada, Ummah dan kebertindakan (activism) telah membentukkan Islam sebagai satu agama Revolusi.

  1. TAUHID SEBAGAI SATU KONSEP REVOLUSI DALAM ISLAM

  Allah yang satu bererti neraca-neraca pertimbangan yang satu yang mewujudkan sistem keadilan yang satu dan seragam untuk seluruh umat manusia. Tidak ada diskriminasi dalam Islam. Kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ memberontak dengan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi terhadap ketidak adilan dan diskriminasi yang dilakukan oleh orang-orang yang berkuasa dan memerintah dan juga oleh orang-orang yang kaya yang menguasai sistem ekonomi di dalam sesebuah negara.

  Firman Allah : al-Mutaffifin 1,2,3,
  Celakalah kepada orang-orang yang mengurangkan sukatan.
  Iaitu orang-orang yang apabila menerima sukatan daripada orang lain mereka menuntut sukatan yang sempurna.
  Dan apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain , mereka memberi sukatan yang kurang.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran – al-Mutaffifin) :
  Agama ini mengangkatkan suaranya yang lantang menentang kezaliman dan kecurangan yang menimpa orang ramai yang dilakukan oleh para pembesar yang menindas mereka, yang memperniagakan rezeki mereka, yang memakan riba dan membolot perniagaan, di samping mempengaurhi mereka dengan kepercayaan yang karut marut. Dengan suara yang lantang, yang lahir daripada hakikat ajarannya dan daripada hakikat sistemnya yang diatur oleh Allah itu, agama Islam telah menjadi penyedar kepada rakyat yang tertindas. Islam tidak pernah menjadi candu rakyat walaupun ia terkepung di Mekah di bawah pembesar-pembesar yang bermaharajalela dan menguasai masyarakat dengan kekuatan harta kekayaan dan dengan pengaruh kedudukan dan kepercayaan agama.
  Daripada sini kita dapat memahami sebahagian daripada sebab-sebab yang sebenar yang membuat pembesar-pembesar Mekah itu menentang dakwah Islamiyah dengan tentangan sebegitu degil. Mereka tentulah sedar bahawa dakwah baru yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw itu bukanlah semata-mata merupakan aqidah-aqidah atau kepercayaan-kepercayaan yang tersemat di dalam hati, dan bukanlah semata-mata agama yang menuntut mereka mengucap dua kalimah syahadat mengakui bahawa tiada Tuhan yang layak disembah dan bahawa Nabi Muhammad saw itu Rasulullah saw, dan bukanlah semata-mata agama yang menyuruh mereka mendirikan solat tanpa patung dan berhala, tetapi mereka sedar bahawa Aqidah Islam itu merupakan satu cara hidup yang mahu meruntuhkan segala asas Jahiliyah di mana mereka tegakkan di atasnya segala undang-undang dan peraturan, segala kepentingan dan kedudukan mereka. Mereka sedar bahawa sifat agama Islam tidak menerima pengecualian dan tidak secucuk dengan unsur-unsur peraturan bumi yang tidak lahir daripada sumber peraturan-Nya yang diturun daripada langit itu. Mereka sedar bahawa agama Islam adalah mengancam segala nilai-nilai bumi yang rendah dan menjadi landasan tegaknya Jahiliyah. Kerana kesedaran inilah mereka melancarkan perang yang berterusan terhadap Islam, sama ada sebelum hijrah dan selepasnya, iaitu perang untuk mempertahankan seluruh undang-undang dan peraturan Jahiliyah yang diancam oleh undang-undang dan peraturan Islam, bukan perang untuk mempertahankan aqidah dan kefahaman semata-mata.
  Orang-orang yang menentang pengaruh sistem hidup Islam ke atas kehidupan umat manusia dan di mana-mana generasi dan di mana-mana tempat di bumi adalah menyedari hakikat ini. Mereka benar-benar sedar dan benar-benar tahu bahawa sistem hidup Islam yang lurus dan luhur itu adalah mengancam segala undang-undang dan peraturan mereka yang batil, segala kepentingan-kepentingan mereka yang merampas hak orang ramai, segala kewujudan mereka yang palsu dan segala kelakuan mereka yang menyeleweng.
  Pembesar-pembesar yang sewenang-wenangnya, zalim dan curang dalam segala bentuk kecurangan sama ada kecurangan harta benda atau kecurangan dalam menunaikan hak-hak kewajipan, merekalah orang-orang yang lebih takut dan gentar daripada golongan yang lain terhadap pengaruh sistem Islam yang adil, yang bersih, yang tidak terima tawar menawar, ampu mengampu dan menyelesaikan separuh-separuhan.

  Para pembesar Mekah menentang kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ kerana ianya adalah satu revolusi dan ancaman yang serius terhadap kedudukan dan kekuasaan politik mereka. Namrud, Firaun, Farsi dan Kaizar Rom juga menentang dakwah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ kerana kekuasaan dan kedudukan politik mereka berada dalam keadaan yang terancam dan tidak terjamin.

  Firman Allah : al-A’raf 110, 127
  Dia mahu mengeluarkan kamu daripada negeri kamu. Oleh itu apakah bicara kamu?
  Dan berkatalah para pembesar daripada kaum Firaun , “apakah Tuanku akan membiarkan Musa dan kaumnya melakukan kerosakan di bumi serta meninggalkan Tuanku dan Tuhan-tuhan Tuanku!” Jawab Firaun, “kita akan membunuh (sekali lagi) anak-anak lelaki mereka dan membiarkan anak-anak perempuan mereka sahaja yang hidup dan kita tetap menguasai mereka .”

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran) :
  Secara terus terang mereka menjelaskan kesimpulan besar daripada hasil pengumuman hakikat Uluhiyah Allah yang amat luas itu, iaitu pengumuman itu memberi kesimpulan bahawa Firaun dan kuncu-kuncunya akan diusir keluar daripada negeri ini, kekuasaannya akan hapus, undang-undang dan peraturannya akan termansuh begitu sahaja, atau ia memberi kesimpulan bahawa pergerakan dan perjuangan Musa adalah bertujuan menukarkan corak pemerintahan, mengikut istilah moden.
  Negeri ini milik Allah dan manusia juga milik Allah. Oleh sebab itu apabila kuasa Hakimiyah di negeri ini dipulangkan kepada Allah, maka para Taghut yang memerintah dengan undang-undang dan peraturan yang bukan daripada syariat Allah itu sudah tentu akan terusir daripada negeri ini, atau tokoh-tokoh yang berlagak selaku Tuhan-tuhan yang mempraktikkan cara-cara Uluhiyah dengan memperhambakan orang ramai mengikut undang-undang dan peraturan mereka akan tersisih keluar daripada negeri ini, dan turut terkeluar bersama mereka ialah para pembesar yang dilantikkan mereka untuk mengisi berbagai-bagai jawatan yang penting kerana pembesar inilah yang bekerja dan berusaha menundukkan orang ramai kepada tokoh-tokoh yang berlagak selaku Tuhan itu .
  Demikianlah kesedaran dan kefahaman Firaun dan para pembesarnya terhadap dakwah Musa yang serius itu dan sebeginilah juga kesedaran dan kefahaman golongan para Taghut di setiap zaman! Seorang lelaki Arab biasa telah berkata secara spontan apabila dia mendengar Rasulullah saw mengajar orang ramai kepada pengakuan Tiada Tuhan selain Allah dan Muhammad utusan Allah, “perkara ini tidak disukai raja-raja.” Dan seorang Arab yang lain berkata kepada beliau secara spontan juga, “jadi anda akan diperangi oleh orang-orang Arab dan orang-orang bukan Arab.” Kedua-duanya faham bahawa pengakuan Tiada Tuhan selain Allah dan Muhammad Pesuruh Allah merupakan satu pengumuman PEMBERONTAKAN terhadap pemerintah-pemerintah yang memerintah dengan undang-undang dan peraturan yang bukan diturunkan daripada Allah, sama ada mereka orang-orang Arab atau orang-orang bukan Arab. Pengertian syahadat kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ mempunyai pengertian yang amat serius di dalam perasaan kedua-dua orang Arab ini kerana mereka memahami pengertian kata-kata bahasa mereka dengan baik. Tiada seorang pun daripada kedua-duanya yang memahami ungkapan syahadat itu berfikir bahawa pengakuan kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ itu boleh berkumpul di dalam sebuah hati atau dalam sebuah negeri dengan sistem pemerintahan yang memerintah dengan undang-undang dan peraturan yang bukan daripada Allah, dengan erti di sana wujudnya Tuhan-tuhan yang lain di samping Allah. Tiada seorang pun daripada kedua-duanya yang memahami konsep syahadat kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ itu dengan kefahaman yang karut, pudar dan remeh seperti yang difahami hari ini oleh orang-orang yang mendakwa diri mereka sebagai orang-orang Muslimin .
  Walau sejauh mana kezaliman-kezaliman yang dikenali di zaman itu, namun tindakan tanduk kekejaman dan kezalimannya tidak sampai ke tahap kekejaman sebilangan para Taghut di abad dua puluh yang menentang dakwah para pendakwah Islam yang mengajak manusia beriman dengan konsep Rububiyah yang merangkumi semesta alam, kerana konsep yang serius ini mengancam kuasa-kuasa palsu.

  Dan dia (Musa) meninggalkan Tuanku dan Tuhan-tuhan Tuanku.

  Mereka hanya menyembah Firaun dalam erti kata mereka tunduk dan patuh kepada segala kehendaknya. Mereka tidak melanggar perintahnya dan tidak membantah undang-undang dan peraturannya. Inilah ibadat dalam erti kita bahasa, realiti dan istilah. Oleh itu mana-mana golongan manusia yang menerima undang-undang dan peraturan hidupnya daripada manusia dan mematuhinya, bererti mereka telah menyembahnya. Begitulah juga Rasulullah saw mentafsirkan Firman Allah mengenai kaum Yahudi dan Nasara :

  Mereka jadikan ulama-ulama dan paderi-paderi mereka selaku Tuhan selain Allah.

  Ketika A’di bin Hatim (seorang pemeluk Kristian) mendengar ayat-ayat ini daripada beliau semasa datang menemui beliau untuk menganut Islam, lalu dia menegur beliau dengan katanya, “wahai Rasulullah saw! Mereka (pemeluk-pemeluk Kristian) tidak pernah menyembah ulama-ulama dan paderi-paderi mereka.” Lantas dijawab oleh Rasulullah saw, “sebenarnya mereka (ulama-ulama dan paderi-paderi) telah menghalalkan kepada mereka perkara-perkara yang haram dan mengharamkan perkara-perkara yang halal, lalu mereka mengikut dan mematuhinya, dan itulah makna mereka menyembah mereka “(Dikeluarkan oleh Termizi).
  Adapun maksud perkataan Firaun kepada kaumnya :

  Aku tidak pernah tahu kamu mempunyai Tuhan yang lain daripada aku (al-Qosos 38).

  maka ia ditafsirkan oleh perkataannya yang lain yang diceritakan oleh al-Quran (dalam surah az-Zukhruf) :

  Bukankah kerajaan Mesir kepunyaanku dan sungai-sungai ini mengalir di bawahku . Apakah kamu tidak melihatnya (az-Zukhruf 51).
  Bukankah aku lebih baik daripada orang yang hina ini dan hampir-hampir tidak dapat menjelaskan perkataannya (Az-Zukhruf 52).
  Mengapa ia tidak disalutkan dengan gelang emas atau para malaikat datang bersama dengannya sebagai pengiring-pengiring (az-Zukhruf 53).

  Di sini jelas Firaun membuat perbandingan di antara dia yang mempunyai kerajaan dan gelang-gelang emas yang menjadi hiasan raja dengan Musa as yang tidak mempunyai kuasa dan hiasan. Oleh itu apa yang dimaksudkan oleh Firaun dengan perkataan-perkataan berikut :

  Aku tidak pernah tahu mempunyai Tuhan yang lain daripada aku (Al-Qosas 38)

  ialah untuk menyatakan bahawa ia adalah pemerintah yang berkuasa menggerakkan mereka ke mana sahaja yang disukainya, pemerintah yang dijunjung titah perintahnya dan tiada sesiapa yang sanggup membantahnya. Kuasa Hakimiyah yang seperti ini sama dengan sifat Uluhiyah, kerana kuasa iktisas Tuhan ialah mengadakan undang-undang dan peraturan hidup manusia dan menguatkuasakannya ke atas mereka sama ada ia melafazkannya atau tidak. Berdasarkan penjelasannya ini dapatlah kita memahami perkataan pembesar Firaun yang berikut :

  Apakah Tuanku akan membiarkan Musa as dan kaumnya melakukan kerosakan di bumi serta meninggalkan Tuanku dan Tuhan-tuhan Tuanku (al-A’raf 127).

  Menurut hemat dan pandangan mereka perbuatan melakukan kerosakan itu ialah perbuatan berdakwah mengajak manusia beriman kepada konsep Rububiyah Allah sahaja, iaitu satu konsep yang membawa akibat secara automatik yang membatalkan kehalalan atau legaliti pemerintahan Firaun dan seluruh sistemnya, kerana sistem pemerintahan Firaun ditegakkan di atas Rububiyah Firaun terhadap kaumnya. Di sini jelaslah tanggapan mereka bahawa Musa mula melakukan kerosakan dengan mengubah sistem pemerintahan dan mengubah undang-undang dan peraturan yang ditegakkan di atas landasan Rububiyah manusia terhadap sesama manusia, dan mengadakan suatu peraturan yang lain yang bertentangan sama sekali dengan peraturan yang ada sekarang di mana ditegakkan Rububiyah Allah bukannya Uluhiyah dan Rububiyah Manusia. Oleh sebab itu mereka gandingkan perbuatan melakukan kerosakan dengan perbuatan Musa bersama kaumnya yang meninggalkan Firaun dan Tuhan-tuhannya yang disembah olehnya dan kaumnya.

  Dia (Firaun ) telah memperbodohkan kaumnya lalu mereka patuh dan taat kepadanya kerana mereka adalah satu kaum yang menyeleweng (az-Zukhruf 54)

  Inilah pentafsiran sejarah yang betul, kerana Firaun tidak mungkin memperbodohkan kaumnya sehingga mereka taat dan patuh kepadanya jika kaumnya tidak menyeleweng daripada agama Allah. Seseorang yang beriman kepada Allah tidak mungkin diperbodohkan oleh Taghut dan tidak mungkin patuh dan taat kepada perintahnya jika ia mengetahui perintah itu bukan daripada perintah Allah. Dari sinilah datangnya ancaman yang menggugat seluruh sistem pemerintahan Firaun dengan sebab dakwah nabi Musa yang mengajak manusia beriman kepada Allah Tuhan semesta alam dan dengan sebab keimanan ahli-ahli sihir itu kepada agama ini, juga kerana keimanan kaum Musa yang menyembah Tuhan semesta alam, atau ancaman itu datang daripada syahadat kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ itu sendiri apabila difahamkan dengan pengertian yang pudar dan kabur yang difahamkan pada hari ini.

  Saiyyid Qutub menghuraikan bahawa kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang dibawa dalam dakwah Nabi Musa as merupakan satu cabaran dan ancaman yang serius yang menggugat kedudukan Firaun dan kerajaan Firaun serta seluruh para pembesarnya. Begitu jugalah kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ ini sebenarnya mengancam dan menggugat fahaman demokrasi dan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini yang akhirnya hanya akan mengakibatkan terusirnya para penguasa demokrasi dan kerajaan demokrasi ini bersama-sama dengan segala pemikiran, peraturan dan undang-undang demokrasi yang syirik dan kufur ini daripada bumi kita. Ini adalah kerana kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ ini adalah kalimah yang radikal dan revolusyeneri yang menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap segala pemikiran, kerajaan dan undang-undang manusia yang selain daripada Allah. Kita kini sedang diperbodohkan oleh para pemimpin dan para ulama kita sendiri dengan segala dakyah dan tipu daya mereka kerana kita tidak memahami mengenai Tauhid Rububiyah dan Tauhid Uluhiyah dan kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

  Firman Allah : al-Anaam 123
  Dan demikianlah Kami jadikan di dalam setiap negeri pembesar-pembesar yang jahat supaya mereka melakukan tipu daya dalam negeri itu dan sebenarnya mereka tidak melakukan tipu daya melainkan kepada diri mereka sendiri , tetapi mereka tidak sedar.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran) :
  Itulah undang-undang Allah di setiap negeri, iaitu di bandar-bandar dan ibukota-ibukota, di mana terdapat pembesar-pembesar yang jahat yang mengambil sikap menentang agama Allah. Ini disebabkan kerana agama Allah bermula daripada titik perjuangan mencabut kuasa Rububiyah daripada para pembesar itu, yang digunakan untuk memperbudak-budakkan manusia dan seterusnya mencabut kuasa Hakimiyah yang dikendalikan mereka untuk menguasai manusia dan memulangkan seluruh kuasa itu kepada Allah yang Maha Esa, Tuhan yang memelihara manusia, pemerintah yang menguasai manusia dan Tuhan yang disembah manusia .
  Itulah undang-undang yang berpangkal daripada fitrah, di mana Allah mengutuskan para Rasul-Nya membawa agama yang benar, yang mencabut kuasa Uluhiyah, kuasa Rububiyah dan kuasa Hakimiyah daripada manusia manusia yang mendakwa memiliki kuasa-kuasa itu dan menyebabkan mereka bangkit menentang agama Allah dan utusan-utusan Allah secara terbuka. Mereka bertindak melakukan berbagai-bagai angkara tipu daya yang jahat di negeri-negeri itu dan membisikkan kata-kata yang manis terhadap satu sama lain tujuan untuk menipu. Mereka mengadakan kerja sama dengan syaitan-syaitan jin dalam perjuangan menentang agama yang benar dan menolak hidayat dalam usaha menyebar luas kebatilan dan kesesatan juga dalam perjuangan mempermain-main dan menindas orang ramai dengan angkara tipu daya mereka yang nyata dan yang sulit.
  Itulah undang-undang Allah yang berkuat kuasa dan itulah pertarungan yang pasti berlaku berlandaskan prinsip adanya pertentangan yang total di antara dasar agama Allah yang memulangkan seluruh kuasa Hakimiyah kepada Allah dengan nafsu tamak kuasa pembesar-pembesar yang jahat di setiap negeri, malah dengan kewujudan mereka sendiri.
  Itulah satu pertarungan yang pasti ditempuh oleh setiap nabi. Ia tidak mungkin dihindari olehnya. Begitu juga para pengikut nabi tidak mungkin terhindar daripada menceburi pertarungan ini dan daripada terus berjuang hingga ke akhirnya. Kemudian (dalam ayat yang berikut) Allah mententeramkan para hambanya yang mukmin dengan memberi jaminan bahawa segala angkara tipu daya pembesar-pembesar yang jahat itu pada akhir akan menimpa kecelakaan kepada diri mereka sendiri, kerana orang-orang beriman tidak berjuang sendirian malah mereka berjuang di bawah naungan Allah. Mereka cukup dengan naungan Allah yang berkuasa menggagalkan angkara tipu daya pembesar-pembesar itu.

  Huraian Saiyyid Qutb di sini adalah sama dengan contoh-contoh penentangan para Taghut terhadap dakwah Islam seperti yang disebut di atas ini tadi kerana mereka mengetahui pada awal-awal lagi bahawa kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ hanya bererti cabaran, ancaman, penentangan dan revolusi yang total terhadap mereka yang akan berkesudahan dengan pengusiran keluar mereka dengan muktamad dan pasti daripada kekuasaan mereka dan daripada bumi mereka .

  Firman Allah: an-Nisa 64, 65, 80, 105
  Kami tidak menurunkan seorang Rasul melainkan untuk ditaati mengikut kehendak Allah.
  Mereka tidak beriman selagi mereka tidak menjadikan engkau sebagai hakim dalam perselisihan-perselisihan di antara mereka dan mereka tidak sakit hati terhadap keputusan-keputusan engkau.
  Sesiapa yang mentaati Rasul, mentaati Allah.
  Kami telah menurunkan kepada kamu sebuah kitab yang benar supaya kamu menghukum di antara manusia dengan petunjuk dari Allah.

  Tauhid mempunyai pengertian bahawa kekuasaan Allah bukan sahaja terhad kepada hal-hal ibadat, tetapi menyeluruh dan meliputi kesemua cabangan hidup manusia – politik, ekonomi, sosial, kebudayaan dan perundangan.
  Konsep Nafi dan Isbat di dalam kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ adalah satu penafian, penolakan, pengingkaran, penentangan dan revolusi yang terbuka, aktif dan total terhadap kesemua agama, aqidah, pemikiran, kerajaan, perundangan dan sistem hidup yang selain daripada Allah swt seperti ideologi, kerajaan dan sistem politik demokrasi serta segala undang-undang dan sistem hidupnya. Faktor yang menjadi asas kepada revolusi, pengingkaran dan penentangan ini adalah Tauhid Rububiyah dan Tauhid Uluhiyah yang dimiliki Allah swt serta konsep Nafi dan Isbat yang terkandung di dalamnya yang berkontradiksi dengan sifat-sifat Uluhiyah dan Rububiyah Manusia yang wujud dalam sistem politik demokrasi. Kefahaman dan kejelasan mengenai demokrasi sebagai satu agama – mengapa dan bagai manakah ianya dikatakan sebagai satu agama, siapakah Tuhan-Tuhan dan penganut-penganutnya, apakah bentuk-bentuk ibadat ritualnya – merupakan persoalan-persoalan yang penting dan “crucial” yang perlu diperjelaskan dalam memahami kekufuran agama demokrasi.

  Konsep Tauhid sebagai prinsip revolusi mempunyai dua aspek :

  NAFI Konsep Tauhid mengkehendaki kita untuk menolak (total rejection) dan menentang serta bersikap dan bertindak dengan tanpa kompromi terhadap segala Tuhan yang lain berserta dengan segala bentuk sistem hidup yang di luar daripada Islam: politik demokrasi, ekonomi kapitalis, ideologi nasionalis, sistem sosial dan perundangan Barat.

  ISBAT

  Konsep Tauhid mengkehendaki kita untuk hanya menerima Allah yang satu dan sistem hidup dari Allah sahaja – politik Islam, sosial Islam dan perundangan Islam.

  Konsep Nafi dan Isbat dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ adalah konsep yang aktif, radikal dan revolusyeneri, ianya bererti penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap kesemua agama, kerajaan, undang-undang dan sistem kehidupan yang selain daripada Allah. Justeru Tauhid bererti revolusi dan pemberontakan yang aktif terhadap kesemua agama dan sistem hidup yang selain daripada Allah termasuk demokrasi dan kerajaan demokrasi. Tidak wujud kompromi dan “peaceful co-existence” di antara agama Islam dengan agama demokrasi dan kerajaan demokrasi. Seseorang yang tidak mengamalkan sikap dan tindakan penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap demokrasi dan kerajaan demokrasi bererti ia tidak mempraktikkan konsep Nafi dan Isbat dan justeru ia tidak beriman kepada kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. PENOLAKAN dan REVOLUSI yang aktif dan total terhadap kesyirikan dan kekufuran adalah tergolong ke dalam bahagian AQIDAH.

  Firman Allah: ali-Imran 64
  Katakanlah: “Wahai ahlil kitab! Marilah berpegang kepada satu perjanjian yang saksama di antara kami dan kamu, iaitu kita jangan menyembah melainkan Allah, dan kita jangan mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apa pun, dan jangan pula sesetengah kita menjadi yang lain sebagai Tuhan-Tuhan selain dari Allah dan jika mereka berpaling maka katakanlah (kepada mereka): “saksikanlah bahawa adalah kami sekalian golongan Muslim.”

  Firman Allah: an-Nisa 60
  Tidakkah engkau perhatikan bahawa orang-orang yang mendakwakan bahawa mereka beriman kepada yang diturunkan kepada engkau dan yang diturunkan sebelum daripada engkau, mereka hendak meminta hukum kepada taghut, sedangkan mereka disuruh supaya kufurkan terhadap taghut. Syaitan menghendaki supaya ia menyesatkan mereka dengan kesesatan yang jauh.

  Sekali lagi ini adalah ayat-ayat revolusi! Allah memerintahkan kita dengan jelas dan terang melalui ayat-ayat ini supaya kita memberontak dengan Jihad dan Perang terhadap kerajaan demokrasi kita yang syirik dan kufur ini.

  Firman Allah: al-Anaam 56
  Katakanlah, “Sesungguhnya aku dilarang menyembah tuhan-tuhan yang kamu sembah selain daripada Allah.” Katakanlah lagi, aku tidak akan menurut hawa nafsu kamu kerana kalau aku turut sesungguhnya sesatlah aku, dan tiadalah aku daripada orang-orang yang mendapat hidayat petunjuk.”

  Firman Allah: al-Ahzab 1, 48
  Wahai Nabi! tetaplah bertaqwa kepada Allah, dan janganlah engkau patuh kehendak orang-orang kafir dan orang-orang munafik. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.
  Dan jangan engkau turut kehendak orang –orang kafir dan orang-orang munafik, dan janganlah engkau hiraukan usikan dan celaan mereka, serta berserahlah kepada Allah; dan cukuplah Allah menjadi Pelindung.

  Firman Allah: Fussilat 14
  Janganlah kamu sembah melainkan Allah

  Firman Allah: asy-Syu’ara’ 151, 152
  Dan janganlah kamu mentaati perintah orang-orang yang melewati batas, iaitu orang-orang yang melakukan kerosakan di bumi dan tidak membuat kebaikan.

  Melalui ayat-ayat ini Allah melarang kita daripada mentaati dan mematuhi setiap kerajaan manusia yang syirik dan kufur seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini, malah ayat-ayat ini mempunyai segala implikasi yang memerintahkan kita supaya aktif memberontak dan memeranginya.

  Firman Allah: al-Baqarah 256
  Barang siapa yang kufurkan taghut dan beriman kepada Allah, sesungguhnya dia telah berpegang kepada tali yang teguh yang tiada akan putus.

  Orang-orang yang tidak mengkufur ingkarkan kerajaan demokrasi bukanlah orang-orang yang beriman kepada kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Inilah pengertian yang tersimpul di dalam ayat di atas ini.
  Orang-orang yang berpegang teguh kepada kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ ialah orang-orang yang mengkufur ingkarkan kerajaan demokrasi yang disertai dengan mentaati perintah Allah untuk berjuang dalam menegakkan kedaulatan, otoriti dan undang-undang Allah di atas muka bumi ini. Pengertian ayat di atas ini mempunyai implikasi bahawa orang-orang yang berjuang untuk menegakkan kedaulatan, otoriti dan undang-undang Allah, tetapi tanpa disertai dengan tindakan-tindakan penafian, pengingkaran, penolakan dan penentangan terhadap kekufuran agama demokrasi, bukanlah orang-orang yang berpegang teguh kepada kalimah ﻵﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan mereka sebenarnya tiada beriman kepada Allah. Ini bermakna bahawa penafian, pengingkaran, penolakan dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap kerajaan demokrasi serta deklarasi kekufurannya adalah syarat kesempurnaan iman seseorang Islam yang sedang berada dan bernaung di bawah kekuasaan dan naungan kerajaan demokrasi seperti mana kita kini di Malaysia.

  Firman Allah: al-Mumtahanah 4
  Sesungguhnya kami berlepas diri daripadamu dan daripada apa-apa yang kamu sembah selain daripada Allah. Kami mengingkari (agama) kamu, dan telah terang permusuhan dan kebencian di antara kami dan kamu selama-lamanya, sehingga kamu beriman kepada Allah satu-satu-Nya.

  Ayat ini adalah ayat REVOLUSI! Sikap Islam terhadap kerajaan demokrasi kita ini hanyalah dalam bentuk mengkufur ingkarkannya, memisah dan menjauhkan diri kita daripadanya, serta untuk memusuhi dan membencinya buat selama-lamanya. Segala sikap ini adalah perintah Allah yang berbentuk AQIDAH yang amat serius. Umat Islam di Malaysia kita ini yang mengamalkan sistem politik demokrasi serta mereka tidak memusuhi dan membenci demokrasi dan kerajaan demokrasi Malaysia kita ini, mengikut pengertian ayat di atas ini , mereka itu adalah orang-orang yang tidak mentaati dan mematuhi perintah Allah dan oleh yang demikian mereka itu bukanlah orang-orang yang beriman kepada Allah !

  Firman Allah: al-Baqarah 193
  Dan berperanglah sehingga tiada lagi penindasan dan jadilah agama itu hanya untuk Allah.

  Firman Allah: al-Baqarah 251
  Jika Allah tidak menahan segolongan manusia dengan yang lain, nescaya berleluasa kerosakan di bumi.

  Demokrasi yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia dan yang syirik dan kufur ini adalah disifatkan oleh Allah s.w.t. sebagai penindasan, kezaliman, pencerobohan, ancaman, kejahatan dan kerosakan dan oleh itu diperintah serta diwajibkan-Nya ke atas kita untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadapnya (demokrasi) sehingga ianya mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan agama Allah dan kerajaan Allah dan justeru agama Allah SWT sahaja yang berhak untuk berkuasa dan memerintah ke atas kita, dan dengan itu supaya pengabdian manusia yang total itu hanyalah kepada Allah sahaja yang menyempurnakan pegangan dan amalan kita akan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

  Firman Allah: asy-Syura 39
  Dan orang-orang yang apabila ditimpa kezaliman, mereka (tidak gentar) menuntut bela.

  Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran):
  “Tujuannya ialah untuk menjelaskan satu sifat pokok kelompok Muslim, iaitu sifat menentang kezaliman dan tidak tunduk kepada kezaliman. Ini adalah satu sifat tabii (semula jadi) bagi kelompok Muslim yang dilahirkan untuk memimpin umat manusia supaya mereka menjadi sebaik-baik umat yang menyuruh membuat kebaikan dan melarang membuat kejahatan dan supaya mereka mengamal kehidupan manusia dengan dasar kebenaran dan keadilan. Mereka adalah satu umat yang amat di muliakan Allah s.w.t.”

  Menuntut bela ke atas kezaliman dan penindasan itu adalah satu sifat yang semula jadi dan tabii dalam pemikiran dan budaya hidup Islam – justeru itu, sikap dan pendirian kita terhadap demokrasi yang berbentuk kezaliman dan penindasan itu, hendaklah dalam bentuk penentangan dan pengingkaran serta tiada ketundukan kepadanya supaya kehidupan manusia tetap didasarkan kepada kebenaran dan keadilan Islam dan supaya kemuliaan dan ciri-ciri kemanusiaan kita yang tinggi dan murni itu sentiasa terpelihara.

  Firman Allah: ali-Imran 110
  Kamu adalah sebaik-baik umat untuk manusia: Kamu menyuruh kepada kebaikan dan melarang daripada kejahatan, dan kamu beriman kepada Allah.

  Konsep “amar makruf nahi mungkar” adalah satu konsep yang dinamik, radikal dan revolusyeneri dalam pemikiran dan kehidupan Islam di mana ia memerintahkan kita supaya mengingkari, menolak, menjauhi dan menentang demokrasi yang syirik dan kufur ini, sedangkan kegagalan atau keengganan untuk mempraktikkan perintah itu boleh menyebabkan ketidak sempurnaan kepada keimanan kita. Kemungkaran yang paling utama yang diperintahkan Allah untuk kita hapuskan ialah kesyirikan dan kekufuran kerajaan demokrasi yang sedang berkuasa, memerintah dan berdaulat, dan makruf yang paling utama yang mengatasi segala makruf yang lain yang diperintahkan Allah ke atas kita ialah untuk menghapuskan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini.

 18. MENGHAPUSKAN SISTEM PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA Aku diutuskan untuk memerangi manusia sehingga mereka mengakui ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ Muhammadar Rasulullah. Bukhori MALAYSIA adalah sebuah DARUL HARB yang diperintahkan Allah untuk diserang, diperangi dan dilancarkan revolusi terhadapnya untuk menghancurkan segala kekuatan dan kekuasaannya, kemudian daripada itu ianya akan digantikan dengan sebuah Negara Islam. Jihad, Perang dan Revolusi adalah perintah Allah untuk menghapuskan kekuatan dan kekuasaan kufur yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA supaya dipulangkan seluruh pengabdian itu kepada Allah sahaja di bawah satu kekuasaan Islam. Dalam bahagian ini, perbincangan kita akan memfokuskan kepada isu Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam tanpa terlebih dahulu kita ini diserang dan diperangi oleh mereka itu, dan sekali gus perbincangan kita di sini menolak pandangan majoriti daripada para ulama dan intelek Islam kita yang menonjolkan dakwaan mereka bahawa Jihad, Perang dan Revolusi itu hanyalah terhad kepada perang dalam bentuk yang DEFENSIF sahaja. MISI ISLAM yang Maha Agung di dunia ini ialah untuk menegakkan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dengan cara menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA untuk digantikan dengan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA ALLAH sahaja dalam seluruh bidang kehidupan manusia. Caranya ialah pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi. Apabila peraturan dan undang-undang manusia dikuat kuasakan ke atas manusia dan oleh yang demikian seluruh umat manusia itu adalah berada di bawah peraturan dan undang-undang manusia, seluruh umat manusia itu menjunjung peraturan dan undang-undang manusia, itulah ertinya seluruh umat manusia itu menjadi para hamba kepada manusia, dan seluruh umat manusia itu tidak menjadi para hamba kepada Allah – itulah ertinya sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia yang syirik dan kufur. Sistem politik manusia yang menjalan dan menguat kuasakan segala peraturan dan undang-undang manusia ke atas manusia seperti sistem politik demokrasi kita ini adalah sistem politik yang wujud dan beroperasi di dalamnya konsep ‘PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA’, dan justeru ianya adalah satu sistem politik yang SYIRIK dan KUFUR yang mewujudkan fenomena PENINDASAN, KEZALIMAN, KEJAHATAN, ANCAMAN, PENCEROBOHAN DAN KEROSAKAN ke atas seluruh umat manusia di bumi. Pelaksanaan dan penguat kuasaan peraturan dan undang-undang yang dibuat dan diluluskan oleh manusia seperti mana peraturan dan undang-undang demokrasi di dalam negara Malaysia kita ini, bererti kewujudan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Apabila wujud sahaja sistem pengabdian manusia kepada manusia dalam sistem politik sesuatu negara, Allah memerintah dan mewajibkan ke atas kita untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas negara itu. Islam menghadapi ideologi dan pemikiran kufur dengan tabligh dan penerangan, sementara halangan-halangan kufur dalam bentuk kekuatan politik, ekonomi, militeri, institusi dan budaya dihadapi dengan Pergerakan, Jihad, Perang dan Revolusi. Kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah satu sistem politik manusia yang didasarkan kepada konsep pengabdian manusia kepada kuasa manusia, dan justeru sikap dan dasar Islam terhadap kerajaan demokrasi kita ini tiada yang lain melainkan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi terhadapnya sehingga ianya mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan sebuah kerajaan Islam. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ adalah satu perisytiharan pengabdian manusia yang total kepada Allah Yang Maha Esa sahaja, dan justeru ianya adalah satu perisytiharan untuk membebaskan manusia daripada sistem ‘PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA’. Allah memerintahkan kita untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF yang bertujuan untuk mencapai Misi Islam yang Maha Agung di bumi, iaitu untuk : 1. Menghapuskan kerajaan manusia dan sistem kehidupan ciptaan manusia; 2. Mewujudkan kerajaan Allah dan sistem kehidupan daripada Allah; 3. Menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA kepada KUASA MANUSIA di bawah kerajaan manusia; 4. Mewujudkan sistem PENGABDIAN MANUSIA kepada KUASA ALLAH di bawah kerajaan Allah. Dalam mencapai Misi Islam yang Maha Agung ini, Islam BERHAK untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF ke atas sesuatu Negara Bangsa seperti Kerajaan Demokrasi Malaysia kita ini, atau ke atas mana-mana Kerajaan Manusia sekalipun tanpa terlebih dahulu ianya (sekumpulan umat Islam) diserang, diperangi, dizalimi dan diancam oleh mana-mana negara atau kerajaan-kerajaan tersebut. Ini adalah konsep-konsep radikalisme, revolusi dan dinamisme yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Firman Allah :al-Baqarah 251 Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini. Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) : “Dan pada akhirnya muncullah kebaikan, kebajikan dan kesuburan apabila munculnya kelompok manusia yang terpilih yang mendapat hidayat Allah SWT dan akhlak daripada Allah SWT, iaitu kelompok yang mengenali kebenaran yang telah diterangkan Allah SWT kepada mereka dan mengenal pula jalan yang terang menuju ke arah-Nya, kelompok yang sedar bahawa mereka ditugaskan untuk menolak kebatilan dan menegakkan kebenaran dan seterusnya sedar bahawa mereka tidak akan selamat daripada azab Allah SWT melain apabila mereka menunaikan peranan yang luhur ini dan melainkan apabila mereka sanggup menanggung apa sahaja penderitaan di bumi ini untuk mematuhi perintah Allah SWT dan mencari keredhaan-Nya. Di sini Allah SWT menguat kuasakan perintah-Nya, melaksanakan takdir-Nya dan meletakkan kalimah kebenaran, kebajikan dan kebaikan sebagai kalimah yang tertinggi, iaitu Allah SWT meletakkan hasil pertarungan, pertandingan dan perjuangan itu di tangan kekuatan yang baik dan membina, iaitu pertarungan yang merangsangkan sesuatu yang paling luhur dan mulia yang ada pada kekuatan ini dan menyampaikan kekuatan ini kesetinggi-tinggi darjah kesempurnaan yang telah ditetapkan kepada-Nya dalam hidup ini. Oleh sebab itulah kumpulan kecil yang beriman dan percaya kepada Allah SWT itu mendapat kemenangan pada akhir perjuangan mereka. Ini ialah kerana mereka melambangkan iradat Allah SWT yang tetinggi yang mahu menolak kerosakan daripada bumi dan menegakkan kebaikan dalam kehidupan manusia. Mereka mendapat kemenangan kerana mereka melambangkan matlamat Ilahi yang tertinggi yang wajar mendapat kemenangan.” Ayat di atas ini menceritakan mengenai kaum Talut yang diutuskan Allah untuk memerangi kaum Jalut yang zalim, menindas dan jahat, iaitu mereka itu adalah kaum yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia. Talut menyerang, memerangi, membunuh dan menghalau kaum Jalut yang kafir dan jahat itu daripada bumi Kanaan. Sekiranya Talut tidak menyerang, memerangi, membunuh dan menghalau mereka itu keluar, akan berlakulah KEHANCURAN dan KEROSAKAN yang besar di kalangan umat manusia. Para pemerintah di Malaysia kita ini sedang melakukan kezaliman, kejahatan dan kerosakan yang besar – sewajarnya kita menyerang, memerangi, membunuh dan menghalau mereka ini keluar daripada bumi kita seperti mana yang diperintahkan Allah ke atas kita. Firman Allah : al-Hajj 40 Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya. Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Hajj 40) : Kuasa-kuasa jahat dan sesat sentiasa bertindak di dunia ini. Pertarungan tetap berterusan di antara baik dan jahat, di antara hidayat dan kesesatan. Perjuangan tetap berterusan di antara kekuatan-kekuatan keimanan dengan kekuatan-kekuatan kezaliman sejak Allah menciptakan insan. Kejahatan bertindak liar dan kebatilan mempunyai senjata. Oleh sebab itu ia bertindak tanpa silu malu, ia menyerang tanpa kasihan belas. Ia boleh menyelewengkan manusia daripada kebaikan apabila mereka telah menemui jalannya. Ia boleh menyesatkan mereka daripada kebenaran apabila mereka telah membuka pintu hati menerimanya. Oleh itu keimanan, kebaikan dan kebenaran pasti mempunyai kekuatan yang dapat melindinuginya daripada serangan yang kejam, memeliharanya daripada fitnah dan menjaganya daripada duri-duri dan racun-racun. Allah tidak mahu meninggalkan keimanan, kebaikan dan kebenaran menentang kuasa-kuasa kezaliman, kejahatan dan kebatilan dengan tangan kosong tanpa senjata atau dengan semata-mata berpegang dengan kekuatan iman dalam hati, dengan persebatian kebenaran dalam fitrah semulajadi dan dengan kedalaman akal tunjang kebaikan dalam sanubari, kerana kekuatan kebendaan yang dimiliki kebatilan itu boleh menggoncangkan hati, boleh mengelirukan jiwa dan boleh menyesatkan fitrah, di samping itu kesabaran dan daya ketahanan menanggung penderitaan itu mempunyai batas dan hadnya. Daya tenaga dan kekuiatan manusia juga ada titik penghabisannya. Dan Allah Maha Arif dengan hati dan jiwa manusia. Oleh sebab itu Allah tidak mahu meninggalkan kaum mukmin, menjadi korban fitnah (orang-orang kafir). Apabila mereka telah bersiap sedia untuk menentang dan mempertahankan diri serta mempunyai kelengkapan yang cukup, maka mereka telah diizinkan berperang untuk menangkis pencerobohan. As-sawami (biara-biara) ialah rumah-rumah ibadat yang terpencil para paderi . Al- Biya ialah gereja-gereja kaum Kristian umumnya. Ia lebih luas daripada biara-biara, dan as-Salawat ialah rumah-rumah ibadat kaum Yahudi dan al-Masajid ialah rumah ibadat kaum Muslimin. Semua rumah-rumah ibadat akan terancam kepada perobohan walaupun rumah-rumah itu merupakan rumah-rumah suci yang didirikan khusus untuk beribadat kepada Allah, kerana ia mengikut pandangan kebatilan, alasan bahawa rumah-rumah itu banyak disebutkan nama Allah tidak dapat menolaknya daripada perobohan dan tiada yang dapat melindungkan keselamatan rumah-rumah suci itu melainkan (sunnatullah) yang menolak setengah pencerobohan manusia dengan penentangan daripada setengah manusia yang lain, iaitu penolakan dan pertahanan yang dilakukan oleh pembela-pembela aqidah terhadap musuh-musuh mereka yang mencabul kehormatan rumah-rumah suci dan para penghuninya. Kebatilan selalu bersikap sewenang-wenang. Ia tidak berhenti-henti mencabul dan menceroboh kecuali ia ditentang dan dilawan dengan kekuatan yang sama. Kebenaran itu tidak cukup dengan kebenarannya sahaja untuk melawan pencerobohan kebatilan, malah ia harus mempunyai kekuatan yang dapat melindung dan mempertahankan keselamatannya. Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa Allah memerintahkan kita supaya melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap mana-mana kerajaan manusia yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini atau mana-mana kerajaan manusia sekalipun yang memerintah manusia dengan undang-undang manusia dan yang tidak memerintah manusia dengan undang-undang Allah. Kita diperintahkan Allah supaya melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas mana-mana negara kufur itu TANPA TERLEBIH DAHULU KITA INI DISERANG, DIPERANGI DAN DIZALIMI oleh mereka itu, dan walaupun negara kufur itu tidak ingin untuk berperang dengan kita dan mereka itu sentiasa menghulurkan tangan persahabatan kepada kita, kita tetap dikehendaki dan diperintahkan Allah supaya menyerang dan memerangi mereka semata-mata kerana itu adalah Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang wujud dan berlaku di dalam negara kufur itu. Inilah Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Khalifah Saiyyidina Umar ra telah menyerang, memerangi dan membunuh bangsa Farsi tanpa sebarang kezaliman dan provokasi daripada Raja dan kerajaan Farsi semata-mata kerana Islam menjalankan tanggungjawab untuk membebaskan rakyat Farsi daripada pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan supaya akhirnya mereka itu mengabdikan diri mereka kepada kuasa Allah di bawah kerajaan Allah di bumi Farsi itu sendiri. Rakyat Farsi tidak merayu atau memohon untuk dibebaskan, malah mereka itu kesemuanya bersetuju dan menyokong Raja dan kerajaan mereka, namun peranan dan tanggungjawab kekuasaan Islam itu adalah untuk membebaskan mereka itu daripada belenggu pengabdian manusia kepada kerajaan manusia dengan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi. Sekirannya Khalifah Umar al-Khattab ra tidak melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF ke atas Farsi dalam peperangan al-Qadisyiyyah itu yang bertujuan untuk menghapuskan sistem kerajaan manusia yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia, akan berlakulah di kalangan umat manusia di bumi Farsi itu KEHANCURAN dan KEROSAKAN yang amat besar. Peperangan al-Qadisyiyyah itu adalah satu manifestasi dalam alam realiti kita ini akan doktrin FUNDAMENTALISME Yang Maha Agung yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Doktrin fundamentalisme dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ seperti inilah yang DISEMBUNYIKAN oleh para ulama dan intelek Islam kita daripada diketahui dan difahami oleh seluruh massa umat Islam kita baik di Malaysia mahupun di dunia ini seluruhnya, dan ayat-ayat al-Quran (al-Baqarah : 251, Hajj : 40) seperti inilah di antara ayat-ayat yang selalunya dipesong dan disalah ertikan oleh mereka ini dengan sengaja dan terancang supaya seluruh umat Islam kita terus berada dalam kebingungan, kebodohan dan kesesatan. Sikap dan dasar kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini, mengikut konsep al-Quran seperti mana yang terkandung di dalam ayat-ayat di atas ini (al-Baqarah : 251, Hajj : 40), adalah dalam bentuk pelancaran JIHAD, PERANG dan REVOLUSI dalam bentuknya yang OFENSIF, iaitu tanpa para pejuang Islam kita ini terlebih dahulu diserang, diperangi, dizalimi dan disakiti oleh mereka itu (kerajaan demokrasi Malaysia). Tujuan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF seperti ini adalah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia yang sedang wujud, beroperasi dan berkuat kuasa di dalam kerajaan Malaysia kita ini yang lahir dan wujud akibat daripada pelaksanaan dan penguat kuasaan segala peraturan dan undang-undang manusia ke atas seluruh umat manusia. Kemudian daripada itu kita diperintahkan Allah supaya kerajaan demokrasi Malaysia yang telah dijatuh dan dihapuskan oleh kita ini digantikan dengan sebuah Negara Islam yang akan menegak dan mempraktikkan konsep pengabdian manusia kepada kuasa Allah sahaja. Menyerang dan memerangi serta memberontak dalam bentuk yang OFENSIF ke atas sesuatu kerajaan yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah perintah dan kehendak kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ, dan inilah Misi Islam yang Maha Agung di bumi kita ini! Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran – al-Anfal) : Jika tindakan berJihad, Perang dan Revolusi di dalam Islam itu mahu dinamakan juga dengan nama “peperangan mempertahankan diri”, maka perlulah kita mengubahkan pengertian “mempertahankan diri” itu sendiri, iaitu mengubahkannya kepada pengertian mempertahankan diri manusia daripada segala faktor yang mengikat kebebasan dan menghalangkan kemerdekaannya dalam bentuk ideologi-ideologi dan aliran-aliran kefahaman, juga dalam sistem-sistem politik yang ditegakkan di atas sekatan-sekatan ekonomi, kelas dan perkauman yang dominan di dunia di masa kedatangan Islam, dan setengah-setengah bentuknya masih dominan di dalam Jahiliyah masa kini. Dengan meluaskan pengertian “mempertahankan diri” dapatlah kita berdepan dengan hakikat motif tindakan Islam melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi di muka bumi ini , juga berdepan dengan tabiat Islam itu sendiri , iaitu ia merupakan satu peristiharan umum untuk membebaskan manusia daripada Ubudiyah kepada sesama manusia dan menegakkan Uluhiyah yang Maha Esa dan kuasa Rububiyah ke atas sekelian manusia , di samping menghancurkan kerajaan hawa nafsu manusia di muka bumi ini dan membangunkan kerajaan syariat Allah di alam manusia . Percubaan mengadakan alasan-alasan mempertahankan diri di dalam Jihad, Perang dan Revolusi Islam dengan pengertian yang sempit mengikut konsep moden dalam istilah “peperangan mempertahankan diri” dan percubaan mencari sandaran-sandaran untuk membuktikan bahawa peristiwa berJihad, Perang dan Revolusi dalam Islam itu adalah semata-mata bertujuan menghalangkan pencerobohan daripada kuasa negara-negara yang berjiran dengan Negara Islam iaitu Semenanjung Tanah Arab mengikut tanggapan setengah-setengah orang………..percubaan hanya mencerminkan kekurangan kefahaman mereka mengenai tabiat agama ini dan terhadap peranannya yang harus dimainkan di muka bumi ini di samping mencerminkan kekalahan minda dihadapan tekanan realiti masa kini dan dihadapan serangan kaum Orientalis yang licin terhadap Jihad, Perang dan Revolusi di dalam Islam . Apa pendapat anda jika Abu Bakar, umar dan Uthman ra merasa aman daripada pencerbohan Rom dan Farsi ke atas Semenanjung Tanah Arab? Apakah mereka akan duduk begitu sahaja tanpa berusaha meluaskan perkembangan Islam hingga ke hujung negeri-negeri yang lain? Bagai mana mereka dapat meluaskan perkembangan Islam, jika dakwah Islam dihalang oleh berbagai-bagai halangan kebendaan iaitu dalam bentuk berbagai-bagai sistem politik negara, berbagai-bagai sistem masyarakat yang bercorak perkauman dan kelas, berbagai-bagai sistem ekonomi yang berlandaskan perkauman dan kelas yang dilindungi oleh kekuatan kebendaan kerajaan? Tentulah suatu kebodohoan jika ada orang berfikir bahawa dakwah yang mengisytiharkan matlamat perjuangannya untuk membebaskan seluruh manusia di seluruh dunia ini boleh berjuang menghadapi halangan-halangan tadi dengan hanya menggunakan kekuatan lisan dan penerangan sahaja! Yang sebenarnya dakwah itu berjuang dengan hanya menggunakan kekuatan lisan dan penerangan sahaja jika orang ramai itu telah diberi kebebasan memilih dan dakwah ini dapat dibicara dengan mereka dalam suasana bebas daripada segala pengaruh. Hanya dalam suasana begini sahaja prinsip “tiada paksaan dalam agama” dapat diamalkan, tetapi jika di sana terdapat halangan-halangan dan pengaruh-pengaruh kebendaan, maka langkah pertama dakwah ini ialah bertindak menghapuskan halangan-halangan itu dengan kekuatan Jihad, Perang dan Revolusi supaya ia dapat berbicara dengan hati manusia dan akalnya dalam suasana bebas daripada segala belenggu. Saiyyid Qutb menyatakan sekiranya kita bersetuju kepada konsep bahawa perang dalam Islam hanya dilancarkan di atas dasar MEMPERTAHANKAN DIRI atau PERTAHANAN, apa yang perlu kita lakukan ialah untuk memberi definisi yang sesuai dengan konsep perang dalam Islam kepada pengertian PERTAHAN. Islam berperang kerana PERTAHANAN. Isu di sini ialah tentang definisi dan pengertian PERTAHANAN, iaitu apakah yang hendak dipertahankan, pertahanan dalam bentuk yang sebagaimana dan mempertahankan diri daripada siapa. Firman Allah : al-Hajj 40 Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya. Firman Allah :al-Baqarah 251 Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini. Ayat-ayat di atas ini adalah perintah Allah kepada kita yang terdiri daripada seluruh orang-orang yang beriman ini supaya kita menyerang dan berperang tanpa terlebih dahulu kita ini diserang, dicerobohi dan diperangi oleh musuh-musuh kita di atas prinsip untuk MEMPERTAHANKAN kebebasan manusia daripada dizalimi dan dibelenggu oleh sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia. Allah memerintahkan segolongan orang-orang yang beriman supaya menyerang dan memerangi orang-orang kafir yang zalim, jahat dan menindas, iaitu orang-orang kafir yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia agar kita dapat menghapuskan kehancuran dan kerosakan yang besar yang sedang wujud dan berlaku di kalangan umat manusia di bumi. Termasuk ke dalam golongan orang-orang kafir yang dimaksudkan di sini adalah para pemimpin Islam kita ini sendiri yang membuat peraturan dan undang-undang manusia, yang menguat kuasakan peraturan dan undang-undang manusia ini ke atas manusia yang justeru mereka mengabdikan seluruh umat manusia kepada kekuasaan manusia. Ayat-ayat di atas ini adalah ayat-ayat JIHAD dan PERANG yang memerintahkan umat Islam Islam supaya berperang untuk MEMPERTAHANKAN KEMANUSIAAN, iaitu untuk mempertahankan nilai-nilai kemanusiaan dan hak-hak asasinya (humanity and basic human rights) daripada diserang, dicerobohi, diancam dan dizalimi oleh sistem politik dan kenegaraan ciptaan manusia (demokrasi) yang berdasarkan kepada pemikiran dan kehendak manusia, yang pincang dan lemah, lantaran itu mewujudkan fenomena pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang syirik dan kufur. Setiap kerajaan dan undang-undang yang syirik dan kufur seperti kerajaan demokrasi kita ini adalah kerajaan dan undang-undang yang zalim dan menindas dan yang melakukan kezaliman dan penindasan ke atas umat manusia di bumi. Islam berperang untuk MEMBEBASKAN MANUSIA daripada sebarang kezaliman dan penindasan akibat daripada sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang selain daripada Allah swt dengan tidak memperdulikan sama ada orang-orang yang sedang dibelenggu, ditindas dan dizalimi oleh sistem ciptaan manusia itu menyedari hakikat mereka yang sedang dibelenggu, ditindas dan dizalimi itu dan sama ada mereka itu mengingini untuk dibebaskan atau pun tidak. Inilah sifat-sifat ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang terkandung dalam ayat-ayat al-Quran (2:51, 22:40). Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran – al-Anfal) : Jihad, Perang dan Revolusi merupakan keperluan dakwah jika matlamat perjuangannya ialah mengumumkan pembebasan manusia dengan perisytiharan yang serius dan sanggup menghadapi realiti dengan sarana-sarana yang sesuai dengannya dalam segala aspeknya, dan tidak hanya berpada dengan penerangan yang bercorak falsafah dan teori yang negatif sama ada tanah air Islam atau Negara Islam – mengikut istilah yang betul – itu aman atau terancam. Apabila Islam berusaha ke arah perdamaian, maka perdamaian yang dikehendakinya bukanlah perdamaian murahan iaitu sekadar menjamin keamanan kawasan kediaman pemeluk-pemeluk Islam sahaja, malah perdamaian yang dikehendakinya ialah perdamaian yang menjamin seluruh agama di kawasan itu ialah tertentu untuk Allah, seluruh Ubudiyah manusia di kawasan itu adalah kepada Allah dan di sana manusia tidak mempertahankan di antara sesama mereka. Yang diambil kira di sini ialah peringkat akhir yang dapat dicapai oleh gerakan Jihad, Perang dan Revolusi Islam bukannya dikira dengan masa-masa awal atau masa-masa tengah Jihad, Perang dan Revolusi ini. Peringkat-peringkat yang telah dilalui oleh Jihad, Perang dan Revolusi Islam berakhir dengan kedudukan seperti yang dinyatakan oleh Ibnu Qoyyim : “Pendeknya kedudukan orang-orang kafir selepas diturunkan surah al-Baraah adalah terbahagi kepada tiga golongan, iaitu golongan yang memerangi beliau, golongan yang memeterai perjanjian dengan beliau dan golongan zimmi, kemudian golongan kafir yang mengikat perjanjian damai itu memeluk agama Islam dan sejak itu mereka menjadi dua golongan sahaja iaitu golongan kafir harbi yang memerangi beliau dan golongan zimmi, tetapi kafir harbi takut kepada beliau. Jadi penghuni bumi di masa itu terbahagi kepada tiga golongan Muslim yang beriman kepadanya, golongan kafir zimmi yang berdamai dan berada dalam keamanan dengan beliau dan golongan harbi yang takut kepada beliau. Inilah kedudukan-kedudukan yang logikal dengan tabiat agama ini dan matlamat-matlamatnya, bukannya seperti yang difahami oleh penulis-penulis Islam yang kalah dihadapan realiti masa kini dan dihadapan kaum Orientalis yang licin! “ Allah swt telah menahan kaum Muslimin daripada berperang semasa berada di negeri Mekah dan di masa awal hijrah ke Medinah. Allah berfirman kepada mereka : “Tahanlah tangan kamu (daripada berperang ) dan dirikan solat dan tunaikan zakat (Nisa 77).” Kemudian mereka dibenarkan berperang. Allah berfirman kepada mereka : Firman Allah : Hajj 39, 40, 41 Telah diizinkan berperang kepada orang-orang Islam yang diperangi dengan sebab mereka telah dizalimi dan sesungguhnya Allah Maha Berkuasa menolong mereka. Iaitu orang-orang yang diusir daripada kampung halaman mereka tanpa suatu kesalahan yang benar kecuali kerana mereka berkata : “Tuhan kami ialah Allah”. Sekiranya Allah tidak menolak pencerobohan daripada setengah dengan penentangan daripada setengah manusia yang lain, sudah robohlah biara-biara (kaum paderi Nasara), gereja-gereja, sinagog-sinagog (rumah ibadat kaum Yahudi ) dan masjid-masjid di mana banyak disebutkan nama Allah. Dan sesungguhnya Allah tetap menolong orang yang menolong agama-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat dan Maha Perkasa. Iaitu orang-orang yang apabila kami kurniakan kedudukan yang kukuh di bumi, nescaya mereka tetap mendirikan solat, menunaikan zakat , menyuruh orang melakukan perkara-perkara yang makruf dan melarang melakukan perkara-perkara yang mungkar. Dan Allah jua yang menguasai akibat segala perkara . Di sini jelaslah bahawa Jihad, Perang dan Revolusi itu adalah satu gejala yang tetap bukannya suatu gejala sementara. Adalah satu yang tetap bahawa kebenaran tidak dapat hidup bersama kebatilan di bumi ini, dan apabila Islam tampil membetul peristiharan untuk menegakkan Rububiyah Allah ke atas sekelian manusia dan membebaskan manusia daripada Ubudiyah kepada sesama manusia, maka ia terus ditentang oleh para perampas kuasa Allah di bumi dan mereka sekali tidak akan berdamai dengannya , sementara Islam pula terus bertindak menyerang mereka untuk menyelamatkan manusia daripada kuasa mereka dan mengenyahkan kuasa mereka daripada manusia. Keadaan pertarungan ini terus berlaku dan perjuangan pembebasan tidak akan berhenti sehingga agama seluruhnya ditumpukan kepada Allah. Dalam membicarakan ayat-ayat di atas ini (Hajj 39, 40, 41), Saiyyid Qutb menghuraikan bahawa : 1. Jihad, Perang dan Revolusi itu adalah satu perintah yang UMUM, TETAP, FINAL dan MUKTAMAD, iaitu yang tidak berbentuk sementara serta yang tidak hanya terhad untuk dilancar dan dioperasikan oleh sesebuah kerajaan Islam sahaja, malah ianya adalah perintah Allah ke atas seluruh umat Islam, samada ke atas individu Islam, keluarga, kelompok, organisasi, atau kaum dan beberapa kaum yang beragama Islam; 2. Jihad, Perang dan Revolusi adalah dalam bentuk yang OFENSIF terhadap musuh-musuh Islam, iaitu menyerang musuh-musuh tanpa terlebih dahulu Islam itu diserang, dicerobohi dan dizalimi oleh mereka itu seperti mana Islam menyerang, memerangi, mengalah dan menundukkan Farsi dalam peperangan AL-QADISYIYAH dahulu itu. Di atas prinsip Islam yang Maha Agung ini, Islam mempunyai HAK (legitimasi dan justifikasi) untuk melancarkan JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI terhadap mana-mana kerajaan, kekuasaan dan kekuatan yang mengabdikan manusia kepada kuasa manusia, iaitu kerajaan, kekuasaan dan kekuatan yang menjalan dan menguat kuasakan segala peraturan dan undang-undang yang dibuat oleh manusia ke atas manusia, dan peraturan dan undang-undang itu pula ditaati dan dipatuhi oleh manusia yang sedang di bawah pemerintahannya itu. Di atas prinsip yang sama, Islam berhak untuk memberontak dengan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi terhadap kerajaan demokrasi Malaysia, malah Islam juga berhak untuk menyerang, memerangi, mengalah dan menakluki Amerika dan seluruh negara kufur yang lain. Ini adalah serangan dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang tanpa terlebih dahulu kita ini diserang, bukan serangan dalam bentuk dan pengertian yang difahamkan sebagai DEFENSIF, dan serangan OFENSIF ini adalah dilancarkan di atas prinsip untuk membebaskan manusia daripada pengabdian kepada kuasa manusia supaya akhirnya seluruh pengabdian manusia itu hanya kepada Allah sahaja. Inilah ertinya kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan inilah MISI ISLAM yang Maha Agung di dunia ini! Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Anfal) : Penulis-penulis Islam yang berjiwa tewas dan berminda kalah yang menulis tentang “Jihad, Perang dan Revolusi di dalam Islam” dengan tujuan untuk menangkis tuduhan-tuduhan “menggunakan paksaan” dari Islam telah mencampuradukkan di antara tata cara agama ini yang menolak penggunaan paksaan di dalam memeluk agama dan tata cara yang berjuang untuk menghancurkan kuasa-kuasa politik kebendaan yang menghalangkan manusia memeluk agama Allah dan memaksa manusia mengabdikan diri kepada sesama manusia dan menyekat mereka daripada Ubudiyah kepada Allah. Ini merupakan dua tata cara yang tidak mempunyai apa-apa hubungan di antara keduanya dan tidak ada ruang untuk dikelirukan. Oleh kerana kekalahan jiwa dan minda, dan oleh kerana campuraduk dan kekeliruan ini, mereka cuba membataskan Jihad, Perang dan Revolusi di dalam Islam di tahap peperangan yang mereka istilahkan pada hari ini sebagai “peperangan mempertahankan diri”, sedangkan Jihad, Perang dan Revolusi di dalam Islam adalah satu peperangan yang lain, yang tidak ada hubungan dengan peperangan-peperangan manusia sekarang baik dari segi motifnya mahupun dari segi bentuknya. Motif Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam harus dicari dalam tabiat agama Islam itu sendiri dan peranannya di bumi ini, juga dalam matlamat-matlamatnya yang tinggi yang telah ditetapkan Allah, dan sehubungan dengan ini Allah telah menyebut bahawa untuk merealisasikan matlamat-matlamat ini, Dia telah mengutuskan Rasulullah saw membawa agama ini dan menjadikan beliau sebagai khatamun-nabiyyin dan agama Islam sebagai agama yang terakhir. Agama Islam merupakan satu peristiharan umum untuk membebaskan “insan” di bumi ini daripada Ubudiyah kepada sesama makhluk dan Ubudiyah kepada hawa nafsu yang juga merupakan Ubudiyah kepada sesama makhluk. Pembebasan itu dilakukan dengan mengisytiharkan konsep Uluhiyah Allah yang Maha Esa sahaja dan konsep Rububiyah Allah ke atas semesta alam. Perisytiharan Rububiyah Allah yang Maha Esa sahaja ke atas semesta alam mengertikan suatu pemberontakan yang syumul terhadap kuasa Hakimiyah manusia dalam segala bentuk dan rupanya termasuk segala undang-undang dan peraturannya, ia merupakan pemberontakan yang total terhadap segala bentuk pemerintahan manusia di merata pelusuk alam atau dengan ungkapan yang lain pemberontakan terhadap segala bentuk Uluhiyah manusia, kerana pemerintahan yang merujukkan urusan kepada manusia dan menjadikan manusia sebagai sumber kuasa itulah pemerintahan yang mendewa-dewakan manusia atau memperTuhankannya. Itulah makna manusia mempertuhankan sesama manusia selain Allah. Peristiharan ini bermakna mencabut kuasa Allah yang dirampaskan itu dan mengembalikannya semula kepada Allah serta mengusir para perampas yang memerintah manusia dengan undang-undang ciptaan mereka dan berlagak sebagai Tuhan-tuhan, sedangkan orang ramai yang menjadi pengikut-pengikut mereka berlagak sebagai hamba-hamba. Pengisytiharan itu bererti menumbangkan kerajaan manusia dan menegakkan kerajaan Allah di muka bumi ini atau dengan ungkapan al-Quranul Karim : Firman Allah : al-Imran 64 Katakanlah: Wahai Ahlil Kitab ! Marilah kita berpegang dengan satu keputusan yang sama di antara kami dan kamu , bahawa kita tidak menyembah melainkan Dia dan kita tidak mempersekutukan-Nya dengan sesuatu yang lain dan kita tidak mengambil satu sama lain di antara kita sebagai Tuhan-tuhan selain Allah dan jika mereka enggan berbuat begitu , maka katakanlah kepada mereka : saksikanlah bahawa kami sekelian adalah orang-orang yang menyerahkan diri kepada Allah . Firman Allah : Yusuf 40 Tiada urusan pemerintahan melainkan hanya kepunyaan Allah. Dialah yang memerintah supaya kamu jangan menyembah kecuali Dia. Itulah agama yang lurus . Firman Allah : az-Zukhruf 84 Dan Dialah Tuhan yang memerintah di langit dan Tuhan yang memerintah di bumi . Kerajaan Allah di bumi bukanlah kerajaan yang diperintah oleh tokoh-tokoh tertentu, iaitu tokoh-tokoh ahli agama seperti yang terdapat dalam pentadbiran kuasa gereja dan tidak pula diperintah oleh tokoh-tokoh yang bercakap di atas nama Allah seperti yang terdapat dalam sistem pemerintahan teokrasi atau pemerintahan Ilahi yang suci!! Malah kerajaan Allah itulah kerajaan yang menjadikan syariat Allah sebagai kuasa yang memerintah dan seluruh urusan pemerintahan dirujukkan kepada Allah mengikut undang-undang yang jelas yang telah ditetapkan Allah . Usaha menegakkan kerajaan Allah dan menghapuskan segala kerajaan manusia, usaha mencabut kuasa daripada tangan-tangan manusia yang telah merampaskannya dan memulangkannya semula kepada Allah yang yang Maha Esa sahaja, usaha menegakkan kedaulatan syariat Allah sahaja dan menghapuskan undang-undang manusia ………semuanya itu tidak dapat direalisasikan dengan tabligh dan penerangan semata-mata kerana pihak-pihak yang berwenang yang menguasai orang ramai dan merampas kuasa Allah di bumi tidak akan menyerah kuasa mereka dengan tabligh dan penerangan semata-mata. Jika tidak begitu langkah mudahnya kerja seorang Rasul untuk menegakkan agama Allah di bumi ini. Ini adalah bertentangan dengan apa yang diketahui oleh sejarah para Rasul salawatulaihiwassalamuhu alaihim dan sejarah agama Islam di sepanjang zaman. Peristiharan umum untuk membebaskan manusia di bumi daripada segala kuasa yang lain daripada kuasa Allah dengan mengumumkan konsep Uluhiyah dan Rububiyah Allah ke atas seluruh alam, bukannya suatu perisytiharan yang bercorak teori dan falsafah yang negatif, malah ia merupakan peristiharan yang bercorak pergerakan dan tindakan positif di alam kenyataan, satu peristiharan yang bertujuan merealisasikan satu program amali untuk menegakkan satu sistem pemerintahan yang memerintah manusia dengan syariat Allah yang mengeluarkan mereka secara amali daripada Ubudiyah kepada sesama makhluk kepada Ubudiyah kepada Allah yang Maha Esa sahaja tanpa sebarang sekutu. Oleh sebab itu perlu dilancarkan tindakan amali di samping usaha yang bercorak tabligh dan penerangan untuk menghadapi realiti manusia daripada semua aspeknya dengan menggunakan sarana-sarana yang sesuai dengan setiap aspeknya. Realiti manusia yang wujud semalam, hari ini dan esok adalah menentang agama Islam kerana ia merupakan agama yang telah membuat peristiharan untuk membebaskan manusia di bumi daripada segala kuasa yang lain daripada kuasa Allah ………ia menentang Islam dengan tindakan mewujudkan halangan-halangan dalam bentuk ideologi dan kefahaman, halangan-halangan dalam bentuk kebendaan, politik, sosial, ekonomi, perkauman dan kelas sosial, di samping halangan-halangan dalam bentuk kepercayaan-kepercayaan dan kefahaman-kefahaman yang batil. Halangan-halangan itu bercampuraduk dan berinteraksi di antara satu sama lain dalam bentuk yang amat canggih. Jika tabligh dan penerangan bertugas untuk menghadapi ideologi-ideologi dan kefahaman-kefahaman, maka “pergerakan” bertugas untuk menghadapi halangan-halangan kebendaan yang lain terutama halangan kuasa politik yang ditegakkan di atas faktor-faktor ideologi dan kefahaman-kefahaman, faktor perkauman dan kelas, faktor sosio-ekonomi yang canggih dan rumit. Kedua-dua program ini – program penerangan dan program pergerakan – harus bertindak seiring sejalan untuk menghadapi “realiti manusia” secara keseluruhannya dengan menggunakan sarana-sarana yang sesuai dengan kehendak-kehendaknya. Kedua-duanya pasti diwujudkan untuk melancarkan gerakan membebaskan seluruh manusia di seluruh dunia itu. Inilah satu hakikat yang amat penting yang harus dijelaskan sekali lagi . Agama ini bukannya suatu perisytiharan untuk membebaskan manusia Arab dan bukannya agama khusus untuk bangsa Arab. Sasaran agama ini ialah seluruh manusia dan bidang kegiatannya ialah seluruh negara di dunia, kerana Allah swt bukannya Tuhan untuk bangsa Arab sahaja dan bukannya Tuhan kepada mereka yang memeluk agama Islam sahaja, malah Allah adalah Tuhan bagi seluruh manusia, dan agama Islam adalah bertujuan untuk mengembalikan seluruh manusia kepada Tuhan mereka, juga untuk menyelamatkan seluruh mereka daripada Ubudiyah kepada yang selain daripada Allah. Ubudiyah yang paling besar mengikut pandangan Islam ialah kepatuhan manusia kepada undang-undang yang dicipta oleh manusia. Kepatuhan ini merupakan “ibadat”, sedangkan ibadat – sebagai mana dijelaskan Allah – adalah untuk Allah sahaja dan sesiapa yang beribadat kepada yang selain daripada Allah akan terkeluar daripada agama Allah walaupun dia mendakwa memeluk agama ini. Rasulullah saw telah menetapkan bahawa mengikut dan mematuhi undang-undang dan hukum itu adalah termasuk dalam istilah ibadat . Oleh kerana itulah kaum Yahudi dan Nasara dianggap sebagai kaum musyrikin kerana mereka menyalahi konsep ibadat yang telah diperintah kepada mereka supaya mengkhususkannya kepada Allah swt sahaja . At-Termizi telah mengeluarkan sebuah hadith dengan isnadnya daripada A’di bin Hatim ra katanya : Apabila dakwah Rasulullah saw sampai kepadanya , ia pun lari ke negeri Syam. Dia telah memeluk agama Kristian dalam masa Jahiliyah lagi. Kemudian saudara perempuannya bersama dengan sekumpulan kaumnya telah tertawan, lalu Rasulullah saw membebaskan saudara perempuannya dan memberi hadiah kepadanya, lalu ia pun pulang mendapatkan saudaranya (A’di) dan menggalakkannya supaya memeluk agama Islam dan pergi bertemu Rasulullah saw. Kisah kedatangannya telah menjadi bahan perbualan orang ramai. Dia masuk menemui Rasulullah saw dengan memakai salib yang diperbuat daripada perak tergantung dilehernya dan Nabi saw membaca ayat : “Mereka mengambil ulama-ulama dan paderi-paderi mereka selaku Tuhan-tuhan selain Allah .” Kata A’di : Lantas akupun berkata : “Tetapi mereka tidak menyembah ulama-ulama dan paderi-paderi itu”. Jawab Nabi saw : “Itu betul, tetapi mereka (ulama-ulama) telah mengharamkan apa yang dihalalkan kepada mereka (orang ramai ) dan menghalalkan apa yang diharamkan kepada mereka, lalu ikut dan patuh kepada mereka . Itulah ertinya mereka menyembah mereka.” Pentafsiran Rasulullah saw kepada Firman Allah Taala itu merupakan nas qotii bahawa perbuatan mengikut undang-undang dan hukum ciptaan manusia itu merupakan ibadat yang mengeluarkan seseorang daripada agama Allah , dan itulah makna manusia mengambil sesama manusia sebagai Tuhan-tuhan, malah itulah amalan yang hendak dihapuskan oleh agama ini dengan mengisytiharkan pembebasan manusia di bumi daripada Ubudiyah kepada yang lain daripada Allah . Oleh sebab itulah Islam pasti bertindak di bumi ini untuk menghapuskan realiti yang bertentangan dengan peristiharan itu melalui program penerangan dan program bertindak kedua-dua sekali. Ia harus menentang kuasa-kuasa politik yang memperhambakan manusia kepada yang lain daripada Allah dan memerintah mereka dengan undang-undang yang bukan daripada syariat Allah, kuasa-kuasa politik yang menghalang kebebasan manusia untuk mendengar penerangan agama Allah dan memeluk agama Allah dengan bebas tanpa diganggu gugat oleh pemerintah. Seterusnya Islam harus bertindak untuk menegakkan satu sistem sosio-ekonomi dan politik yang memungkinkan gerakan pembebasannya berjalan lancar setelah dihapuskan kuasa yang mengongkong sama ada berupa kuasa politik semata-mata atau pendokong dasar perkauman atau dasar kelas-kelas dalam satu kaum. Islam sama sekali tidak bertujuan untuk memaksa manusia memeluk agamanya, tetapi Islam bukannya “kepercayaan” semata-mata, malah Islam – sebagai mana telah kami tegaskan sebelum ini – merupakan suatu peristiharan umum untuk membebaskan manusia daripada Ubudiyah kepada sesama makhluk. Islam dari awal-awal berjuang untuk menghapuskan sistem-sistem dan kerajaan-kerajaan yang ditegakkan di atas landasan Hakimiyah manusia memerintah manusia dan Ubudiyah manusia kepada sesama manusia, kemudian setiap individu menjadi insan-insan yang bebas untuk memilih Aqidah yang disukai mereka setelah dihapuskan tekanan politik ke atas mereka dan setelah diberi penerangan yang mencerahkan jiwa dan akal mereka, tetapi kebebasan ini bukanlah bermakna mereka bebas bertuhankan hawa nafsu mereka atau bebas memilih untuk menjadi hamba kepada sesama manusia atau bertuhankan kepada sesama manusia. Sistem pemerintahan yang memerintah manusia di bumi ini pastilah dilandaskan di atas prinsip Ubudiyah kepada Allah yang yang Maha Esa sahaja, iaitu menjunjung syariat Allah sahaja. Kemudian setiap individu yang berada di bawah sistem pemerintahan ini pastilah menganut aqidah yang diamuti oleh sistem pemerintahan ini agar dengan ini agama seluruhnya tertentu bagi Allah, iaitu seluruh ketaatan, kepatuhan, ikutan dan Ubudiyah adalah khusus untuk Allah sahaja. Pengertian “agama” lebih syumul daripada pengertian “aqidah”, kerana agama ialah tata cara atau sistem yang mengendalikan kehidupan manusia dan agama di dalam Islam ditegakkan di atas landasan aqidah, tetapi pengertian umum “agama “ lebih syumul daripada aqidah . Di dalam Islam berbagai-bagai kelompok manusia boleh hidup di bawah sistemnya yang umum yang ditegakkan di atas prinsip Ubudiyah kepada Allah yang Maha Esa walaupun setengah-setengah kelompok ini tidak menganut Aqidah Islam. Orang yang memahami tabiat agama ini, seperti penjelasan yang dikemukan tadi, sudah tentu akan memahami bahawa Islam memerlukan kepada tindakan berJihad, Perang dan Revolusi dengan mata pedang di samping berJihad, Perang dan Revolusi dengan penerangan lisan, dan seterusnya memahami bahawa Jihad, Perang dan Revolusi itu bukanlah peperangan untuk mempertahankan diri mengikut pengertian sempit yang difahamkan pada hari ini daripada istilah “peperangan kerana mempertahankan diri.” Dengan faham yang sempit inilah penulis-penulis Islam yang berjiwa kalah yang tertekan dihadapan realiti-realiti masa kini dan dhadapan serangan-serangan kaum Orientalis yang licin yang cuba menggambarkan bentuk Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam, sedangkan sebenarnya Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam merupakan tindakan “OFENSIF” untuk membebaskan manusia di muka bumi ini dengan menggunakan sarana-sarana yang sesuai dengan setiap aspek realiti manusia dan melalui peringkat-peringkat tertentu dan setiap peringkat mempunyai sarana-sarananya masing-masing. Saiyyid Qutb menghuraikan mengenai kewujudan konsep Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam dalam bentuknya yang OFENSIF, iaitu tindakan-tindakan untuk terlebih dahulu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam sebelum atau tanpa terlebih dahulu Islam dan sekumpulan umat Islam diserang dan diperangi oleh musuh-musuh Islam itu. Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuknya yang OFENSIF ini adalah perintah Allah yang bertujuan untuk meruntuh dan menghapuskan kerajaan manusia yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA untuk kemudiannya digantikan dengan kerajaan Allah yang akan mewujudkan sistem pengabdian manusia kepada kuasa Allah sahaja. Kewujudan konsep Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam seperti ini dengan tegas dan jelas sekali menolak propaganda para ulama dan intelek Islam kita yang menyatakan bahawa Jihad, Perang dan Revolusi itu hanyalah terhad kepada serangan dan pelancaran perang dalam bentuknya yang DEFENSIF sahaja, iaitu serangan balas setelah terlebih dahulu kita ini diserang dan diperangi oleh musuh-musuh Islam. Seluruh umat Islam kita di bumi ini adalah diperintahkan Allah untuk menggunakan kekerasan dan paksaan dalam bentuk pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi ke atas negara-negara “non-Islamic” atau negara-negara kafir dan orang-orang kafir yang bertujuan untuk memerangi dan menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kekuasaan manusia yang wujud dan beroperasi di dalam kerajaan-kerajaan yang “non-Islamic” itu untuk digantikan dengan kerajaan Allah yang akan mewujudkan sistem pengabdian manusia kepada kuasa Allah sahaja. Inilah sifat kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang sebenar daripada Allah dan inilah sifat kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang DISEMBUNYIKAN oleh musuh-musuh Islam daripada diketahui oleh massa umat Islam kita sendiri. Menyerang, memerangi dan menundukkan kerajaan-kerajaan kafir yang MENGABDIKAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA itu adalah MISI ISLAM yang Maha Agung di bumi ini ! Ke arah mencapai Misi Islam yang Maha Agung ini, Islam dan seluruh umat Islam di dunia in berhak dan memikul tanggungjawab yang besar dan mulia untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi yang berbentuk OFENSIF ke atas mana-mana kerajaan yang “non-Islamic” seperti kerajaan demokrasi Malaysia kita ini atau mana-mana kerajaan orang-orang kafir seperti Singapura, Thailand, Filipina, Cina, India, Amerika, Britain, atau mana-mana kerajaan yang syirik dan kufur sekalipun di bumi ini di atas prinsip untuk MENGHAPUSKAN SISTEM PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA tanpa terlebih dahulu kita ini diserang dan diperangi oleh kerajaan-kerajaan kufur itu. Inilah sifat dinasmisme dan radikalisme yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Inilah sifat agama Islam dalam bentuknya yang asal dan sebenar seperti mana yang mula-mula ianya diturunkan Allah kepada kita melalui junjungan kita Rasulullah saw. Firman Allah : al-Anfaal 60, 73 Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan daripada pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain daripada mereka yang kamu tidak ketahuinya; sedangkan Allah mengetahuinya . Dan orang-orang kafir, mereka itu adalah penyokong dan pembela di antara sesama mereka. Jika kamu tidak melakukan demikian (bersatu sesama Islam dan berJihad, Perang dan Revolusi menentang kaum kafir) nescaya berlakulah penindasan di muka bumi dan kerosakan yang besar. (8:60, 73). Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran al-Anfal 60): Islam harus mempunyai kekuatan yang membolehkannya bertindak di bumi untuk membebaskan manusia. Dan perkara pertama yang dapat dilaksanakan oleh kekuatan ini di bidang dakwah ialah ia dapat menjamin keselamatan dan keamanan mereka yang memilih Islam sebagai agama mereka secara sukarela, di mana tiada halangan yang menyekat mereka dari agama ini dan tiada penindasan yang dilakukan ke atas mereka setelah memeluk agama ini. Perkara kedua, ia boleh menakutkan musuh-musuh agama ini, iaitu mereka tidak berani berfikir untuk menyerang “Darul-Islam” yang dilindungi oleh kekuatan ini. Perkara ketiga, ketakutan yang dialami oleh musuh-musuh Islam itu membuat mereka tidak berani berfikir untuk meyekatkan kemaraan perkembangan Islam yang bergerak untuk membebaskan seluruh manusia diseluru pelosok muka bumi ini. Perkara yang keempat, kekuatan ini boleh menghancurkan segala kekutan di bumi yang mendakwa memiliki sifat Ulihiyah iaitu dalam bentuk memerintah manusia dengan undang-undang dari ciptaannya dan dengan kuatkuasa yang ada padanya tanpa mengakui bahawa sifat ulihiyah itu adalah tertentu kepada Allah sahaja dan jesteru itulah kuasa hakimiyah hanya tertentu pada Allah s.w.t sahaja . Islam bukannya satu sistem teologi yang dapat direalisasikan sebaik sahaja ia tersemat di dalam hati sebagai akidah dan sebaik sahaja ia ditegakkan sebagai satu peraturan syiar-syiar ibadat dan selepas itu berakhirlah tugasnya, malah Islam adalah satu sistem hidup yang praktikal dan realislistik yang menghadapi berbagai-berai sistem hidup yang lain, yang ditegakkan ke atasnya berbagai-bagai kuasa yang lain dan di belakangnya disokong oleh kekuatan-kekuatan material. Oleh sebab itu Islam tidak mempunyai jalan keluar yang lain untuk menegakkan sistem Rabbani – dari bertindak menghancurkan kekuatan-kekuatan material itu disamping menghancurkan kuasa-kuasa yang melaksanakan sistem-sistem hidup itu dan menentang sistem hidup Rabbani. Setiap Muslim tidak seharusnya teragak-agak ketika mengisytiharkan hakikat yang agung ini. Ia tidak seharusnya merasa malu terhadap tabiat sistem hidup Rabbaninya. Ia seharusnya ingat apbila Islam bergerak dan bertindak di bumi, maka ia bergerak dan bertindak untuk mengisytiharkan pembebasan insan melalui perjuangan menegakkan uluhiyah Allah yang Maha Esa dan menghancurkan uluhiyah manusia. Islam tidak bergerak dan bertindak untuk memperjuangkkan sistem hidup ciptaan manusia, dan bukan pula untuk menegakkan kekuasaan seseorang pemimpin atau kekuasaan sebuah kerajaan atau sesuatu kekuasaan kelas atau kekuasaan sesuatu bangsa. Islam bukannya bertindak untuk menjadikan manusia abdi-abdi tanah untuk mengerjakan ladang-ladang kaum bangsawan seperti yang telah dilakukan oleh orang-orang Roman, dan bukan pula untuk menguasai pasaran-pasaran dan bahan-bahan mentah seperti yang telah dilakukan kapitalis-kapitalis, dan bukan pula untuk memaksakan sesuatu ideologi ciptaan manusia yang jahil dan kurang seperti yang telah dilakukan komunisme dan lain-lainnya dari ideologi-ideologi ciptaan manusia. malah Islam bergerak dan bertindak suatu sistem hidup yang diciptakan Allah yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana, Maha Pakar dan Maha Melihat dan untuk menegakkan uluhiyah dan kekuasaan Allah yang Maha Esa demi membebaskan umat manuasia di bumi dari perhambaan kepada sesama makhluk. Inilah hakikat agung yang harus disedari oleh orang-orang Islam yang berjiwa kalah dan bersikap difensif terhadap agama dan terkumat-kumit melahirkan opologi terhadap perkembangan Islam dan Jihad, Perang dan Revolusi Islam. Kini eloklah kita mengetahui batas-batas tugas menyediakan kekutan dan peralatan perang. Nas al-Quran berbunyi: Firman Allah: Al-Anfal 60 Untuk menakutkan musuh Allah dan musuh kamu dan orang-orang yang lain dari mereka yang tidak diketahui kamu, sedangkan Allah mengetahui mereka. Itulah batas keupayaan yang maksima dimana kaum Muslimin tidak boleh cuai dari meyediakan segala punca kekuatan yang mampu diadakan mereka. Tujuannya ialah untuk menimbulkan perasaan takut di dalam hati musuh-musuh Allah yang sekali gus merupakan musuh-musuh kaum Muslimin di dunia ini, iaitu musuh-musuh yang jelas yang diketahui oleh kaum muslimin dan musuh-musuh yang berada dibelakang yang tidak diketahui mereka atau musuh-musuh yang tidak menunjukkan perseturuan secara terang-terangan terhadap mereka, sedangkan Allah mengetahui rahsia-rahsia dan hakikat-hakikat mereka. Kumpulan musuh-musuh ini akan merasa gentar terhadap kekuatan Islam walaupun kekuatan itu belum lagi menghentam mereka. Kaum muslimin diperintah supaya menjadikan kuat dan supaya mereka mengumpulkan segala punca kekuatan yang mampu dikumpulkan mereka agar mereka ditakuti dan digeruni di muka bumi ini, dan agar kalimatullah terletak ditempat yang paling tinggi, dan agar seluruh ketaatan (agama) tertentu kepada Allah sahaja. Oleh sebab usaha menyediakan kelengkapan perang itu memerlukan biaya yang besar dan oleh sebab seluruh sistem hidup Islam itu ditegakkan di atas landasan takaful, maka seruan Jihad, Perang dan Revolusi digandingkan dengan seruan mengorbankan harta kekayaan untuk Sabilullah. Firman Allah :Al-Anfal 60 Dan segala apa yang dibelanjakan kamu untuk Sabilullah akan dibalas dengan ganjaran yang sempurna kepada kamu dan kamu sama sekali tidak akan dianyayai. Demikianlah Islam membersihkan Jihad, Perang dan Revolusi dan pengorbanan fi sabilullah dari segala tujuan kedunian dari segala kepentingan diri dan dari segala perasaan perkaumman dan kekelasan supaya Jihad, Perang dan Revolusi dan pengorbanan fi sabilullah itu benar-benar ikhlas kerana Allah “kerana sabilullah” untuk menegakkan kalimatullah dan mencapai keredhaanNya. Oleh sebab itulah dari awal-awal lagi Islam menolak segala peperangan yang bertujuan mengangkatkan tokoh-tokoh dan kerajaan-kerajaan, segala peperangan yang bermatlamat eksploitasi dan mendapatkan pasaran-pasaran, segala peperangan yang bertujuan menjajah dan menghina segala peperangan yang bertujuan mengangkatkan negeri keatas negeri yang lain atau mengangkat sesuatu kaum keatas sesuatu kaum yang lain atau mengangkat sesuatu kelas keatas sesuatu kelas yang lain. Hanya satu sahaja pergerakan ketenteraan yang dihalalkan Islam, iaitu pergerakan Jihad, Perang dan Revolusi fi sabilullah, kerana didalam peperangan Allah tidah bertujuan mengangkat sesuatu bangsa atau sesuatu negara atau sesuatu kaum atau sesuatu kelas atau sesuatu tokoh atau umat, malah Allah mahu mengangkat uluhiyah dan kuasa hakimiyah, dan Allah terkaya dari semesta alam, tetapi konsep superioriti kekuasaan Allah adalah satu-satunya konsep yang dapat menjamin kebajikan, keberkatan, kemerdekaan dan kehormatan kepada seluruh manusia. Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran al-Anfal 73) : Segala-galanya mengikut tabiat masing-masing sebagai mana yang telah kami jelaskan sebelum ini. Masyarakat Jahiliyah tidak bergerak seperti individu-individu, malah ia bergerak seperti sikap makhluk organik (yang hidup ) segala anggotanya bergerak dan bertindak mengikut tabiat kewujudannya dan strukturnya masing-masing untuk mempertahankan diri dan kewujudannya. Mereka bertindak selaku pelindung terhadap satu sama lain. Oleh sebab itu Islam tidak dapat menghadapi mereka kecuali dalam bentuk sebuah masyarakat yang lain yang mempunyai ciri-ciri yang sama, tetapi lebih mendalam, lebih kukuh dan lebih kuat daripada ciri masyarakat Jahiliyah. Jika Islam tidak menghadapi mereka dalam bentuk sebuah masyarakat, di mana para anggotanya bertindak selaku pelindung terhadap satu sama lain, maka penindasan akan berlaku kepada anggota-anggotanya daripada masyarakat Jahiliyah kerana mereka tidak mampu menghadapi masyarakat Jahiliyah, di mana para anggotanya saling membantu terhadap satu sama lain. Seluruh bumi ini akan ditimpa huru-hara dan kacau bilau apabila Jahiliyah dapat mengalahkan Islam. Seluruh bumi akan dilanda kerosakan akibat Jahiliyah bertindak berleluasa terhadap Islam, akibat keleluasaan Uluhiyah Manusia terhadap Ulama Allah dan akibat umat manusia sekali jatuh ke dalam kehambaan kepada sesama manusia, dan inilah kerosakan yang paling teruk : “Jika kamu tidak melaksanakan dasar tolong menolong di antara sesama kamu nescaya berlakulah huru-hara dan kerosakan yang besar di muka bumi .” Tidak ada amaran yang lebih besar daripada amaran ini dan tidak ada peringatan yang lebih serius daripada peringatan ini. Kaum Muslimin yang tidak menegakkan kewujudan mereka di atas asas kelompok organik yang bergerak, mempunyai satu kesetiaan dan satu kepimpinan nescaya mereka akan memikul dihadapan Allah – selain daripada menanggung keseksaan dalam kehidupan mereka – tanggungjawab huru-hara di bumi dan tanggungjawab terhadap kerosakan yang besar ini Ayat-ayat ini adalah ayat-ayat yang AKTIF dan POSITIF dalam merangsang dan menggerakkan kita ke arah Jihad, Perang dan Revolusi. Allah memerintahkan kita supaya kita sentiasa berada dalam keadaan yang BERSIAP SEDIA untuk BERPERANG dengan kaum kafir yang bertujuan untuk menundukkan mereka kepada kekuasaan Islam supaya seluruh pengabdian itu akhirnya hanyalah untuk Allah sahaja serta supaya dengan persiapan untuk peperangan itu kita akan dapat MENGGERUN dan MENAKUT-NAKUTKAN mereka. Allah juga memerintahkan kita untuk bersatu sesama Islam untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap orang-orang kafir supaya kita dapat menghindari daripada berlakunya segala bentuk penindasan, kezaliman, kejahatan, ancaman, pencerobohan dan kerosakan ke atas kita akibat daripada penguat kuasaan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia di kalangan kita di atas muka bumi ini. Allah memerintahkan kita supaya mencari KEKUATAN POLITIK, EKONOMI dan MILITERI sebagai persediaan untuk berperang dengan kekuasaan-kekuasaan dan kekuatan-kekuatan kufur baik di peringkat tempatan mahupun di peringkat yang global dan universal di dunia kita ini. Terimalah hakikat bahawa AGAMA ISLAM ADALAH AGAMA PEPERANGAN sebagai mana yang terkandung di dalam al-Quran, Sunnah dan Sirah. Era Madinah adalah era peperangan. Era para Khulafa ar-Rasyidin juga adalah satu era yang gemilang yang dihiasi dengan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi terhadap kekuasaan-kekuasaan kufur sehingga sempadan-sempadan Empayar Islam telah meliputi Barat dan Timur yang terdiri daripada berbagai-bagai bangsa dan keturunan. Apabila Islam menyerang Sepanyol, Perancis, Rom, Farsi, Russia, Turki, India, Afrika – adakah serangan-serangan itu dilakukan sebagai serangan-serangan balas terhadap musuh-musuh Islam yang terlebih dahulu telah menyerang dan mengancam Islam, atau tidakkah majoriti daripada serangan-serangan oleh pihak Islam itu adalah serangan-serangan tanpa terlebih dahulu Islam diserang, diperangi dan diancam oleh musuh-musuh Islam? Dalam sejarah Islam, Islam menyerang dan berperang sebelum ianya diserang dan diperangi kerana memperluaskan empayar Islam, dan Islam mempunyai justifikasi dan hak untuk berbuat begitu kerana ia bertujuan untuk mewujud dan memperluaskankan wilayah pengabdian manusia kepada Allah sahaja yang menyempurnakan pegangan dan amalan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Firman Allah : al-Hajj 40 Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya. Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran : Taubah) : Agama yang benar pasti bergerak dan berjuang melalui jalannya dan di tengah jalan itu ia pasti akan dihalang oleh kebatilan dan jalan yang dilaluinya pasti disekat. Agama Allah pasti tampil bergerak untuk membebaskan manusia daripada perhambaan kepada sesama manusia dan mengembalikan mereka kepada Ubudiyah kepada Allah yang Maha Esa sahaja. Ia pasti dihalang oleh Tagut di tengah jalan, malah jalan yang dilaluinya sudah pasti akan disekat, tetapi agama Allah harus bergerak di seluruh pelusuk bumi ini untuk membebaskan manusia seluruhnya. Agama yang benar harus bergerak terus melalui jalan perjuangannya tanpa membelok untuk memberi jalan kepada kebatilan. Selama kekafiran dan kebatilan bersarang di bumi, dan selama di bumi ini masih ada Ubudiyah kepada yang lain daripada Allah, yang menjatuhkan maruah manusia, maka Jihad, Perang dan Revolusi fi Sabilullah akan terus dilancarkan dan perjanjian setia yang terikat dileher setiap mukmin tetap mendorongnya supaya berJihad, Perang dan Revolusi menunaikan perjanjian itu. Dan jika tidak, maka dia bukan seorang mukmin yang tulen. Kerajaan Demokrasi yang Taghut ini pasti akan menghalangi perjalanan Pergerakan Islam yang sedang menuju ke arah membentuk satu tatanan hidup Islam dalam MISI ISLAM untuk membebaskan manusia daripada sistem pengabdian manusia kepada sesama manusia; apabila gejala seperti ini berlaku, Pergerakan Islam itu hendaklah terus sahaja bergerak lurus di atas jalannya dengan terpaksa bertembung dipertengahan jalan dengan kekuatan Taghut itu tadi – di sinilah berlakunya serangan dan peperangan yang pasti di antara yang Hak dengan yang BATIL seperti yang diperkatakan di dalam ayat di atas ini tadi. Inilah gejala “a clash of civilisations” yang telahpun berlaku dalam sejarah umat manusia seperti mana yang disampaikan kepada kita melalui al-Quran dan seluruh kitab Allah dan inilah yang akan berlaku di antara kita dengan seluruh kekuatan kufur di dunia pada masa-masa akan datang seperti mana yang diteorikan oleh para pemikir Barat seperti Bernard Lewis dan Samuel Huntington yang tersohor ini. Orang-orang kafir menjangkakan umat Islam akan mengelami kebangkitan kembali dan kita akan menyerang dan memerangi mereka pada masa-masa akan datang kerana AGAMA seperti mana kaum Muslimin di bawah kepimpinan agung Sultan Solah Addin al-Ayyubi berbangsa Kurdi yang menyerang, memerangi dan menundukkan seluruh kekuatan kafir di dunia hampir lapan ratus tahun yang lampau yang kini masih segar dalam ingatan mereka dan masih amat ditakuti dan digeruni oleh mereka. Mereka amat takut kepada Jihad Fi Sabilillah – dan melalui proses penjajahan dan “neo-colonialism”, mereka kini telahpun berjaya dalam menghapuskan segala konsep Jihad, Perang dan Revolusi daripada berada dalam sistem pemikiran kita dan daripada berada dalam sistem kehidupan kita. Mereka melakukan kesemuanya ini melalui segala kezaliman dan penindasan sewaktu zaman penjajahan dahulu dan mereka melakukan kesemuanya ini pada zaman kita kini melalui proses “neo-colonialism” ke atas kita, dan mereka melakukan kesemuanya ini juga melalui segala tipudaya dan putar belit mereka ke atas kita di sepanjang zaman. Mereka telah melakukan segala tipudaya dan kejahatan mereka ke atas kita sehingga kita kini hidup dalam kebingungan dan kebodohan tanpa Jihad, Perang dan Revolusi, kita kini hidup dalam kebingungan dan kebodohan dengan segala sifat dan keperibadian kita yang pasif, lembik, ikut arus, dayus dan menyerah kalah kepada musuh-musuh kita. Mereka telah melakukan segala tipudaya dan putar belit mereka ke atas kita melalui segala kegiatan dan kempen oleh para ulama dan intelek Islam kita sendiri yang menjadi agen-agen setia kepada mereka dan juga melalui agen-agen mereka yang terdiri daripada para pemimpin kita yang dipilih dan dilantik oleh mereka untuk berkuasa dan memerintah ke atas kita di dalam negara-negara kita ini sendiri. Firman Allah : al-Anfal 8 Kerana Allah hendak menegakkan yang benar dan menghapuskan yang batil walaupun tidak disukai oleh orang-orang yang melakukan dosa. Ayat ini adalah dimaksudkan kepada SERANGAN OFENSIF yang dilancarkan oleh Rasulullah saw ke atas kaum kafir Quraisy yang mencetuskan peperangan Badar di atas justifikasi untuk menegakkan KEBENARAN dan menghapuskan KEBATILAN. Umat Islam di Malaysia kita ini berhak untuk terlebih dahulu menyerang dan memberontak terhadap kerajaan demokrasi Malaysia tanpa terlebih dahulu kita ini diserang, diperangi dan dizalimi oleh kerajaan Malaysia ini di atas prinsip untuk menegakkan KEBENARAN dan melenyapkan KEBATILAN serta untuk MEMBEBASKAN MANUSIA, Islam dan bukan Islam, daripada sebarang PENGABDIAN KEPADA KUASA MANUSIA YANG SELAIN DARIPADA ALLAH s.w.t.. Hujah-hujah yang konkerit di sini sama sekali menyangkal fatwa para ulama dan intelek Islam yang mengatakan bahawa Islam hanya menyerang dan berperang setelah terlebih dahulu ianya diserang dan diperangi, dan juga menyangkal pendapat yang menyatakan bahawa menyerang sebelum diserang itu adalah satu kezaliman yang bertentangan dengan dasar-dasar Islam yang Maha Suci. Fatwa seperti ini adalah satu fatwa yang sesat, kufur dan jahat yang telah mengakibatkan keruntuhan kepada kekuasaan dan keagungan Islam serta yang telah bertanggungjawab dalam meletakkan massa umat Islam ke mertabat yang rendah dan hina. Matlamat akhir kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ ialah untuk menyerang, memerangi, mengalah dan menunudukkan seluruh umat manusia di bumi – Muslim mahupun bukan Muslim, dan seluruh kekuasaan dan kerajaan manusia di dunia supaya kesemua mereka itu tunduk dan mengalah kepada kekuasaan ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan untuk berada di bawah naungan panji-panji ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ dan supaya pengabdian seluruh umat manusia di bumi kita ini hanyalah kepada Allah sahaja yang mewujudkan keadilan, keamanan dan kebebasan yang hakiki mengikut neraca-neraca pertimbangan Allah swt. Perjuangan dan Jihad, Perang dan Revolusi Islam tidak terbatas setakat sempadan-sempadan negara dan wilayah – ia adalah satu perjuangan tanpa batas-batas dan sempadan-sempadan geografi, negara dan bangsa, dan oleh itu ianya adalah berbentuk universal dan global. Jihad, Perang dan Revolusi yang dimulakan di Malaysia bukan hanya terbatas dan selesai setakat Malaysia dan Indonesia sahaja, malah ianya adalah berkewajipan untuk dikembangkan ke seluruh Nusantara dan supaya meliputi ke seluruh benua yang lain di dunia sehingga seluruh umat manusia di bumi kita ini akan berada di bawah kerajaan Allah yang akan mentaati segala peraturan dan undang-undang Allah. Sekian, terima kasih. Wan Solehah al-Halbani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s