Jangan pandang rendah kekuatan UMNO – Najib

KUALA LUMPUR 10 Julai – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan pelbagai pihak terutama pembangkang supaya tidak memandang rendah kekuatan UMNO hanya kerana mampu menganjurkan perhimpunan haram semalam.

Dengan kekuatan lebih tiga juta ahli, beliau menegaskan parti itu pada bila-bila masa boleh mengarahkan sejuta daripada mereka untuk menawan Kuala Lumpur tetapi itu bukan cara UMNO yang sentiasa menjunjung undang-undang.

Menurutnya, jika mahu, parti itu juga boleh mengumpul sokongan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk persatuan-persatuan silat yang selama ini menyokong perjuangan UMNO.

”Mereka nak berhimpun 100,000? Saya nak beritahu, anak buah kita ada berapa? UMNO sahaja ada lebih tiga juta ahli. Tidak perlu tiga juta, kumpul sejuta pun sudah cukup. Kita boleh tawan Kuala Lumpur dengan satu juta ahli.

”Sekiranya tidak cukup sejuta ahli UMNO berhimpun, kita kerahkan.. siapa? Tan Sri Omar Din, Mahaguru Seni Silat Lincah, ahli-ahli silat Gayung. Saya Ulul Amri dua silat ini. Perintah Ulul Amri tak boleh dibantah, mesti taat. Kekuatan kita jelas. Oleh itu, jangan ada sesiapa yang sangsi dengan kekuatan kita,” katanya.

Beliau yang juga Presiden UMNO berkata demikian ketika berucap di hadapan 6,000 peserta Majlis Penerangan Perdana Bersama Perdana Menteri anjuran Ketua Penerangan UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Majlis itu turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dua Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi serta Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan.

Najib berkata, begitu juga dengan persatuan bekas komando dan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) yang sedia bertindak sekiranya arahan dikeluarkan.

”Sentuh sahaja soal Islam dan Melayu bangkitlah ini semua. Jadi, janganlah kita mulakan budaya demonstrasi jalanan, jangan. Kita boleh lawan mereka semalam. Sebab itu kita minta wakil kita Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin sahaja yang turun,” kata beliau.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s