Monthly Archives: October 2011

Ceramah Isu Semasa Anjuran UMNO Ampang

Semua dijemput hadir.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Antara Elton John dan video seks…Dr Asri silap bagi gelaran pada Pemuda PAS

Dr Mohd Asri Zainul Abidin silap besar kerana mengaitkan Pemuda PAS dengan Taliban gara-gara tidak setuju mereka membantah konsert Elton John yang nak diadakan di Genting Highland pada 22 November ini.

Saya mengikuti polimek ini sejak dari awal Pemuda PAS bersuara tidak mahu konsert itu diadakan di negara ini.

Kalau rajin selak balik sejarah kita akan dapati ia sudah semacam satu rutin bagi pergerakan itu membantah konsert artis barat diadakan di negara ini.

Elton John boleh dikira seorang penghibur yang ‘ tertib’ diatas pentas tidak melalak gila-gila macam kumpulan penyanyi rock black metal dan sebagainya.

‘ Dosa’ Elton John ialah beliau seorang yang confirm gay dan mendirikan rumah tangga dengan rakan homeseksualnya David Furnish pada 21 Disember 2005.

Saya tidak berhajat nak berdebat dengan Pemuda PAS bab sifat gay Elton John.Ini kerana ia memang bertentangan dari sudut Islam dan budaya hidup rakyat negara ini.

Kita juga tidak boleh salahkan Pemuda PAS jika merasa bimbang pada bab gay Elton John boleh cetus pengaruh kurang sihat pada rakyat negara ini.

Saya kata Dr Asri silap kaitkan Pemuda PAS macam Taliban dalam bab ini kerana saya rasa mereka lebih sesuai disebut ‘ tikus mondok’ saja.

Ini kerana Taliban garang.Apa yang dirasanya tak betul dibelasahnya.

Ikut pandangan sayalah,Pemuda PAS ini lain sikit.Ia main pilih pilih.Senang cakap kuman di sebarang laut nampak tapi gajah lalu lalang depan mata tak nampak.

Siapa lagi kalau bukan tokoh besar mereka yang mendapat gelaran Anugerah Tuhan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saya tidak mahu menyentuh kes liwat Saiful Bukhari Azlan yang sedang dibicara di mahkamah.Itu sama-sama kita tunggu keputusan hakim nanti.

Soalnya bagaimana tentang kes video seks yang didedahkan oleh trio Datuk T?

Juga tentang rakaman perbualan berahi antara Timbalan Presiden PAS Mat Sabu dengan Normah.

Pemuda PAS pun tahu rakyat Malaysia umumnya masih tertunggu-tunggu jawapan pasti pada dua pendedahan ini.

Bagi saya kalau nak melalak tentang Elton John saja atau konsert-konsert lain…itu bukan Taliban namanya.

Kalau Taliban ia tidak wajar kecut dalam menuntut kebenaran dan bukan macam sekarang diam membisu sejuk beku tidak berani sentuh langsung hal besar yang melibatkan moral dua pimpinan besarnya sendiri.

Cuba tanya setiap anggota Pemuda PAS apakah mereka ikhlas setuju dan boleh terima kenyataan Haji Hadi yang kata video itu besi dan tidak boleh jadi bukti.

Kita ada video aksi seks yang sudah disahkan pakar 99.9 peratus tulin dan kita juga sudah lihat video CCTV aktornya naik turun lif apartmen lokasi dimana didakwa aksi itu berlaku.

Saya sendiri mempunyai rakan-rakan di kalangan anggota Pemuda PAS .Bila ditanya bab itu ada yang tersenyum malu-malu nak cakap banyak.Maklum sajalah bos atas dah cakap begitu.

Rasanya reaksi itu sudah cukup untuk agak-agak pandangan mereka tentang bab video besi.

Jadi bagi saya Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan tidak payahlah nak bercakap bergegar membelah bumi bagaimana mereka menentang kemungkaran.

Ini bab dakwaan moral rumahtangga sendiri pun boleh beres.

Kalaulah betul bagai didakwa apalah sangat Elton John yang jengah sekali ke negara ini berbanding hari-hari kita semua kena berdepan dengan dua orang ‘aktor’ sensasi yang dok berceramah sana sini macam pijak semut tak mati.

Soalnya beranikah Pemuda PAS mendesak diadakan siasataan terperinci bagi membersihkan nama dua tokoh besar mereka itu.

Kita tidak fikir Nasrudin ada darah Taliban bukan saja untuk bersuara tetapi bersungut.

Berani setakat minta haram konsert tu ‘ tikus mondok ‘ mana pun anytime sanggup ke depan.

Itu pun belum dengar lagi bisikan Pemuda DAP atau PKR yang berani backing Pemuda PAS sekat Elton John ke sini. – agendadaily

2 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Penyerahan Sumbangan & Majlis Gotong Royong Surau Al-‘Azim

Penyelaras DUN Bukit Antarabangsa Tn Hj Aziz Bin Derus bersama Pengerusi Surau Al-‘Azim Taman Keramat Dr Ahmad Fauzi Puasa serta Pengarah PDM Enggang Utara Encik Arief Said melawat kawasan madrasah yang perlu dibaikpulih.

Penyelaras DUN Bukit Antarabangsa Tn Hj Aziz Bin Derus menyampaikan sumbangan kepada  Pengerusi Surau A;-‘Azim Taman Keramat Dr Ahmad Fauzi Puasa

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Penyerahan Sumbangan Kerusi Roda Kepada Penduduk Taman Keramat

 

Alhamdulillah seramai 7 org telah menerima sumbangan kerusi roda dari UMNO Ampang. Sumbangna disampaikan oleh Penyelaras Parlimen Ampang Dato’ Ismail Kijo dan juga Penyelaras DUN Bkt Antarabangsa Tn Hj Aziz Derus  dan diiringi oleh Pengarah PDM merangkap Ketua Pemuda Jalan Enggang En Arief, Ketua Wanita dan Jalinan Rakyat Jalan Enggang Pn Zaleha dan Pegawai Perhubungan Awam PDM Enggang Utara En Raoh.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2011 – Negeri Sembilan lwn Terengganu

semua dijemput

 

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Prestasi siapa janggal: Amrin atau Khalid?

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang adalah seorang tenang, bersikap sederhana dan yang paling penting, bebas dari sebarang pengaruh politik.

Laporan tahunan beliau adalah “senjata” yang kerap digunakan oleh pembangkang untuk menyerang BN di atas isu-isu ketirisan dan pembaziran di peringkat Persekutuan mahupun negeri.

NONENamun tidak ada pihak di dalam BN yang mempertikaikan kewibawaan beliau, mahupun kecenderungan politiknya.

Walau pedas mana pun teguran dan pendedahan dibuat, laporan Ketua Audit Negara saban tahun diterima dengan baik dan tanpa masalah oleh Putrajaya.

Justeru, amat mengejut dan mendukacitakan apabila Ambrin menjadi sasaran Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Selasa lalu, semata-mata kerana laporan terbaru Jabatan Audit Negara mendedahkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) menanggung kerugian RM122 juta ringgit tahun 2009.

Rumusan Ambrin bahawa kerugian antara lain disebabkan KDEB terpaksa menanggung kos program air percuma 20 meter padu untuk rakyat Selangor mengundang kritikan terbuka Khalid terhadap Ketua Audit Negara itu.

“Kerajaan (negeri) faham jika polisi pemberian terus kepada rakyat ini janggal kepada Ketua Audit Negara dan agensi-agensi kerajaan persekutuan yang lain,” Khalid dipetik berkata dalam satu kenyataan.

NONETuduhan Khalid bahawa Ambrin “janggal” dengan dasar-dasar kerajaan pimpinan beliau, bukan sahaja tidak professional,  malah tidak mencerminkan kebertanggungjawaban seorang pemimpin negeri.

Ungkapan janggal itu membawa maksud sama ada Ambrin tidak arif dalam memperinci penyata kewangan KDEB atau pun beliau tidak memahami pengurusan kewangan syarikat itu.

Lebih buruk jika Khalid cuba memberi gambaran kononya Ambrin tidak menggunakan standard operation prosedur (SOP) dalam menjalankan tugas beliau.

KDEB adalah syarikat pelaburan milik penuh kerajaan negeri dan dipengerusikan oleh Khalid selaku Menteri Besar.

Dengan modal berbayar lebih RM260 juta dan jumlah pelaburan beratus juta ringgit dalam pelbagai sektor, KDEB menjadi pengukur dasar-dasar pengurusan dan ketelusan yang dicanang oleh Menteri Besar dan barisan exconya.

azlanSelepas mencatat keuntungan 2007-2008, prestasi KDEB berubah suram apabila ia menanggung kerugian RM122 juta tahun 2009.

Anak-anak syarikatnya KDEB menanggung kerugian antara RM1.08 juta sehingga RM139.23 juta, menurut akaun syarikat itu. Jumlah perbelanjaan jauh melebihi pendapatan.

Perbelanjaan yang paling besar ditanggung KDEB adalah pembiayaan skim air percuma sebanyak RM131.47 juta pada tahun 2009.

Selain itu, perbelanjaan penajaan gaji Persatuan Bola Sepak Selangor yang tinggi pada tahun 2009 yang berjumlah RM4.11 juta turut menjadi faktor KDEB mengalami kerugian.

Syarikat pelaburan itu yang dipengerusikan oleh Khalid juga menanggung pelbagai belanja am dan pentadbiran yang tinggi seperti gaji dan upah, perbelanjaan peruntukan susut nilai, yuran guaman, duti setem, bonus, manfaat percutian dan pelbagai belanja yang berjumlah RM10.12 juta.

azlanKhalid nampaknya begitu sensitif apabila kerugian syarikat emas KDEB dikaitkan dengan program air percuma, justeru beliau mengkritik Amrin secara licik namun tajam.

Namun hakikat ialah Khalid tidak menjawab isu-isu yang dibangkitkan oleh Amrin mengenai program air percuma. Contohnya:

Mengapakah KDEB menanggung hutang pinjaman RM200 juta daripada kerajaan negeri bagi membiayai program air percuma itu. Program itu seharusnya dibiayai terus oleh Perbendaharaan Negeri setelah diluluskan oleh Dewan Negeri Selangor.

“Pinjaman KDEB daripada Kerajaan Negeri Selangor untuk membayar kos Program Air Percuma adalah tidak wajar kerana KDEB perlu berhutang dengan Kerajaan Negeri Selangor bagi tujuan berkenaan,” kata Amrin dalam laporannya.

Kenyataan Khalid bahawa tidak timbul soal KDEB rugi akibat program air percuma kerana, menurut beliau, skim itu dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri adalah mengelirukan.

kumpulan darul ehsan berhad kdebJika itu alasan Khalid, beliau harus menjelaskan kenapa Kerajaan Negeri meluluskan pinjaman RM200 juta dengan faedah empat peratus setahun untuk KDEB membayar Syabas.

Jika benar kerajaan negeri memulangkan hasilnya kepada rakyat, kenapa KDEB perlu berhutang kepada kerajaan negeri untuk melaksanakan program itu?

Jelas ada sesuatu yang janggal di sini. Namun yang patut membuat penjelasan ialah Khalid dan bukannya Ambrin.

Satu lagi persoalan, jika program air percuma bukan antara punca kerugian KDEB, Khalid selaku pengerusi syarikat harus memperinci faktor yang menyumbang kepada keadaan itu.

Beliau perlu menjelaskan kenapa KDEB menanggung perbelanjaan yang semakin meningkat termasuk untuk bayaran bonus dan manfaat percutian sedangkan prestasi syarikat begitu muram pada tahun 2009.

NONEMalangnya, Khalid tidak berbuat demikian dalam kenyataan medianya, Selasa lalu.

Sebaliknya beliau hanya sekadar berpaut kepada slogan lama bahawa pengurusan kerajaan negeri “telus dan mengikut prosedur yang diperuntukkan.”

Janggal – prestasi sebuah syarikat seperti KDEB boleh merudum begitu cepat, sekali pun menerima sentuhan Khalid dan pengalaman luasnya di sektor korporat.

Ya, Janggal sekali.


ULASAN ini adalah pendapat peribadi penyumbang dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi sidang pengarang Malaysiakini.

 

Jasbant Singh adalah seorang wartawan dan editor yang berpengalaman luas. Pernah berkhidmat di TV3, stesen televisyen antrabangsa Al-Jazeera dan juga dengan TV Selangor.

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Isu anak Guan Eng: Niat baik TPM, diputar belit sakan…

Sesiapa sahaja yang ada dalam sidang media selepas majlis Penerangan Perdana UMNO Selangor di Dewan Besar UPM pada Sabtu lalu tahu komen Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ([B]gambar ketika sidang media Sabtu lalu[/B]) mengenai isu salah laku anak Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng adalah komen umum tanpa ada niat buruk.

Komen Muhyiddin dalam bahasa mudahnya, beliau sendiri tidak tahu mengenai tuduhan tersebut, tetapi mencadangkan supaya pihak keluarga buat laporan polis supaya perkara tersebut dapat disiasat dan membersihkan keadaan.

Komen TPM itu panjang, dan ia berasal dari soalan wartawan sebuah portal berita yang anti kerajaan, jawapan penuh Muhyiddin tidak disiarkan oleh portal ini, sebaliknya mengambil sepotong petikan dan meminta ulasan Guan Eng.

Petikan yang dimaksudkan itu adalah pada [I]part[/I] Muhyiddin suruh Guan Eng buat laporan polis sebab nafi saja tidak cukup.

Kalau kita teliti semula jawapan Muhyiddin, amat jelas beliau mengatakan beliau tidak tahu mengenai kejadian yang digembar-gemburkan tersebut.

Tujuh kali, timbalan presiden UMNO itu ulang beliau tidak tahu, tetapi meminta Guan Eng membuat laporan polis, supaya kes tersebut dapat disiasat dengan terperinci dan menjernihkan keadaan.

Hari ini, di Dewan Rakyat, Muhyiddin tegaskan lagi, bagaimana kenyataan beliau mengenai isu tersebut telah “diputar belit”  dan dilaporkan secara “tidak tepat”.

Katanya beliau tidak berniat untuk mengheret hal-hal berkaitan keluarga dan anak Guan Eng ke dalam kancah politik tetapi sebaliknya hanya memberikan saranan supaya pihak berkenaan membuat laporan polis bagi menamatkan segala tomahan berhubung isu itu.

“Sebenarnya saya tidak hendak campur dalam urusan seperti itu dan saya sedar banyak penulisan di dalam blog. Untuk heret isu keluarga dan anak dalam kancah politik itu bukan tujuan saya.

“Tetapi ia sudah diputar-belitkan,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 berkaitan Kementerian Pelajaran pada persidangan Dewan Rakyat pada Isnin.

Menurut Muhyiddin, sebagai seorang bapa, dia juga memahami dan tidak akan mahu anaknya diseret ke perkelahian politik.

Niat beliau meminta Guan Eng membuat laporan polis adalah supaya perkara tersebut disiasat polis bagi mencari kebenaran [I]”once and for all”[/I]

Katanya, ahli-ahli parlimen pembangkang selama ini selalu buat laporan polis dan mahu ditubuhkan Suruhanjaya Diraja sebagai tindak balas biasa.

“Mereka mahu mendapatkan hak mereka untuk mengetahui kebenaran, tetapi mereka tidak berbuat demikian (dalam hal ini)… Biarlah mereka (polis) menyiasat dan ini akan menjelas fitnah, “katanya

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Barat) yang bertanya sama ada beliau bersedia menarik balik kenyataannya berhubung isu melibatkan anak Guan Eng itu.

Sabtu lepas, Muhyiddin telah menyarankan Guan Eng supaya membuat laporan polis berhubung dakwaan beberapa pihak terhadap anaknya itu bagi membersihkan nama anaknya memandangkan penafian tidak mencukupi.

Muhyiddin berkata demikian apabila diminta mengulas tindakan Guan Eng yang menyalahkan penulis blog pro-UMNO yang mendakwa anak lelakinya itu mencabul kehormatan seorang rakan pelajar wanita berusia 16 tahun dan cuba melepaskan diri dari hukuman.

Kenyataan Muhyiddin itu kemudian mendapat reaksi daripada pemimpin pembangkang yang menyifatkan kenyataan TPM itu mempunyai maksud tersirat.

Muhyiddin berkata beliau sendiri tidak menerima laporan berhubung kejadian itu daripada pihak sekolah berkenaan sebelum ini kerana beliau tidak bertanya kepada sekolah itu mengenai insiden tersebut.

“Saya tahu dalam semua media alternatif banyak (kenyataan) ditokok tambah sehingga dikaitkan dengan hal lain yang tidak ada kena mengena. Saya tidak kata dia (anak Guan Eng) bersalah. Saya tidak ada masalah tetapi masyarakat membuat penilaian lain.

“Kalau tidak ada, apa yang YB Ipoh Barat (Lim Kit Siang) bimbangkan,” katanya.-24/10/2011

[B]Transkrip soalan dan jawapan penuh TPM ketika sidang media di Dewan Besar UPM pada Sabtu 22 Oktober[/B]

[I]Question from Melissa, MalaysianInsider: Tan Sri can u comment on the sexual harassment claim on lim guan eng son by pro-umno bloggers…?[/I]

dont blame anybody, there is a tendency for opposition or pakatan.. and there think theres a problem, for all problem, they blame umno… we dont blame u, we dont blame anybody else, if theres a fault, we have to find out what is the main cause if it..

jadi dalam soal itu, saya pun tak tahu sebenarnya, infact i do not know, apa keadaan sebenarnya, samada betul atau tidak, jadi pihak guan eng dengan lim kit siang dan tony pua saya lihat sudah buat kenyataan very strong, defend dan buat tuduhan  pelbagai-bagai…

biasanya dalam keadaan soal begini orang kata, kalau kita nak clear everything, kita minta pihak polis siasat, kalau betul takde berlaku, apa yang kita worry? i mean that is the way orang biasa lah… supaya kita orang kata dapat bersihkan diri kita, saya tidak nak tuduh, because saya sendiri tak tahu, dan tak adillah for me to blame or whatever it is, i know and understand dia nak exploit apa yang statement yang saya gunakan, saya pun buat, im sure what im saying is..
kalau dia pikir penting bagi dia untuk dibersihkan ataupun dibetulkan maklumat itu, dia mesti buat kenyataan tegas, penafian sahaja tidak mencukupi, rakyat akan bertanya oh, dia nafi betullah dia kena nafi,  tapi kalau betul tidak ada, macam kes-kes yang lain, kita minta pihak berkuasa siasat membantu kitalah, membantu dia, membantu keluarga dia, baru itu tidak berlaku, jadi kalau dah buat begitu, baru, setakat hari ini saya boleh bercakap itu sajalah… END

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda