ISA: Lembu punya susu tapi jangan ambil nama, PM nasihat Pakatan

KUALA LUMPUR, 3 Okt — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggesa Pakatan Rakyat tidak mengambil kredit daripada langkah pentadbirannya memansuhkan beberapa akta termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan menggubal perundangan baru.

Menjawab soalan tambahan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) sama ada kerajaan bersedia menggunakan Akta Pemansuhan Darurat yang disediakan oleh Pakatan Rakyat, Najib berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) akan mengumumkan proses penggubalan dua akta baru itu tidak lama lagi.

“Saya harap pembangkang jangan cuba ambil nama daripada langkah ini. Sebenarnya lembu punya susu tapi jangan ambil nama,” kata Najib (gambar).

“Kita sudah umumkan perkara ini sejak 2009 lagi. Pemansuhan ISA ini bukan atas desakan Pakatan Rakyat tapi kehendak kerajaan BN sendiri.

“Jadualnya kita akan beritahu nanti sebab ada beberapa perkara yang harus dilakukan termasuk menggubal dua undang-undang yang baru dan proses konsultasi dengan beberapa pihak tertentu yang mewakili rakyat ramai,” kata beliau pada sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat hari ini.

Menjawab soalan tambahan Datuk Alexander Nanta Linggi (BN-Kapit), Najib yang juga Pengerusi BN memberitahu, dua akta baru yang akan menggantikan ISA bakal memberi perimbangan antara hak asasi individu, kebebasan sivil dan menjaga keamanan awam.

Dipetik Bernama Online, beliau berkata langkah itu membolehkan Malaysia mengamalkan sistem demokrasi dengan lebih baik dan dihormati oleh negara lain.

“Jentera kerajaan memang berdiri teguh dan menyokong tindakan kerajaan untuk batalkan ISA dan diganti dengan dua akta baru.

“Akta baru ini akan mengambil langkah untuk mencari perimbangan antara hak asasi individu, kebebasan sivil dan jaga keamanan awam,” katanya

Najib menjawab soalan tambahan Nanta yang ingin tahu sama ada kerajaan mempunyai instrumen atau undang-undang bagi membendung masalah yang sebelum ini diletakkan di bawah peruntukan ISA dan jaminan Perdana Menteri untuk memastikan jentera kerajaan dan perkhidmatan awam memberikan kerjasama kepada pemansuhan ISA.

Ketika menjawab soalan asal Nanta mengenai strategi kerajaan untuk menyatupadukan rakyat negara ini, Najib berkata, gagasan 1 Malaysia merupakan landasan penting dan tonggak utama kerajaan dalam usaha mengekalkan perpaduan erat di kalangan rakyat.

Katanya, prinsip gagasan 1 Malaysia diterapkan dalam setiap inisiatif dan program kerajaan yang benar-benar mengambil kira hasrat dan keperluan rakyat.

“Bagi memupuk perpaduan, program menggalakkan integrasi telah dan akan terus dilaksanakan seperti sukan, program belia, khidmat negara dan di universiti, kursus hubungan etnik diwajibkan untuk semua penuntut.

“Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian di antara Penganut Agama (JMKPA) juga telah ditubuhkan sejak awal 2010 untuk merunding isu antara agama melalui mekanisme perundingan, dialog dan menyelesaikan isu-isu antara agama dan penganut agama,” katanya. -tmi

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s