Ucapan Dasar Ketua Pergerakan Pemuda UMNO – Destini Bangsa

Alhamdulillah, berkat rahmat dan keizinan Allah SWT, kita sekali lagi diberikan kesempatan untuk berhimpun atas nama parti keramat UMNO, bagi mewakili generasi muda dan bagi meneruskan kesinambungan perjuangan.

2. Namun, sebelum saya memulakan bicara, saya ingin membawa perhatian saudara-saudara semua ke layar skrin ini. (Video)

3. Di kesempatan ini, saya ingin menegaskan bahawa Pergerakan Pemuda UMNO mengecam dan mengutuk sekeras-kerasnya kekejaman dan kezaliman yang dilakukan ke atas bangsa Rohingya di Myanmar yang amat-amat tidak berperikemanusiaan dan sama sekali tidak boleh diterima oleh mana-mana manusia yang punya akal, hati dan jiwa.

4. Dan justeru itu, Pergerakan Pemuda UMNO mendesak Kerajaan Myanmar untuk mengambil tindakan segera bagi menghentikan segala bentuk kekejaman ini dengan serta-merta.

5. Kepada ASEAN, Pergerakan Pemuda UMNO juga mendesak agar keahlian Myanmar dalam ASEAN dikaji semula. Prinsip tidak campur tangan tidak boleh diguna pakai apabila berlakunya pemusnahan etnik besar-besaran dalam sebuah negara ahli ASEAN.

6. Marilah sama-sama kita menadah tangan memohon kepada Ilahi agar bangsa Rohingya diberikan perlindungan dari kezaliman dan kemusnahan

Bismillahhirrahman nirrahim
Ya Allah, Iyyakana’ buduwaiyya ka nastain,
KepadaMu lah kami bermohon dan memanjatkan doa
Kau berikanlah perlindungan, keselamatan dan kesejahteraan kepada saudara-saudara kami Bangsa Rohingya.
Kau berikanlah mereka kekuatan untuk mendepani dugaanMu yang maha besar ini dan Kau anugerahkanlah mereka keimanan, kesabaran, keamanan serta jalan keluar yang terbaik dari belenggu kekejaman ini.
Ya Allah ampunkan segala dosa dan rahmatilah mereka yang terkorban di sana. Engkau hapuskanlah ketakutan dan kesedihan mereka.
Ya Allah, Yang Maha Berkuasa, hancur dan leburkanlah musuh-musuh durjana yang menindas orang Islam, pecah belahkanlah mereka dan goncangkanlah hati-hati mereka.
Ya Allah, menangkanlah orang Islam dan kalahkan semua musuh-musuh kaum muslimin.
Amin, amin ya rabbal alamin.
Saudara-saudara para perwakilan sekalian,

7. Perhimpunan tahun ini diadakan dalam keadaan kita bakal menghadapi satu ujian besar dalam pilihan raya yang akan diadakan tidak lama lagi. Walaupun penggal penuh Parlimen adalah sehingga tahun 2018, umum tahu bahawa berkemungkinan besar pilihan raya ke-14 akan diadakan lebih awal dari tarikh akhir penggal ini.

8. Ini bermaksud kita sudah masuk mod perang atau war mode. Ini juga berkemungkinan besar adalah Perhimpunan Agung yang terakhir sebelum pilihan raya. Justeru, pada perhimpunan ini, semboyan perlu dibunyi, gendang perang dipalu dan wisel permulaan ditiup untuk memberi arahan kepada jentera dan keseluruhan ahli parti untuk sedia menggempur, sedia berlawan dan memastikan kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya yang akan datang demi kelangsungan perjuangan bangsa.

9. Ini juga bermaksud keutamaan kita mesti jelas. Cakap-cakap tentang pemilihan parti tak perlu diendah. Cita-cita jawatan dalam parti simpan sahaja dahulu – kerana seperti mana disebut berulang kali, tanpa kuasa politik yang datang dalam bentuk mandat rakyat, segala pangkat dan jawatan dalam parti tidak bermakna. Tak guna cari populariti dalam kelompok kecil tetapi tidak dapat membantu mempengaruhi kemenangan parti dalam pilihan raya. Jangan menang sorak perwakilan, tetapi parti UMNO dan Barisan Nasional habis tergadai.

10. Perhimpunan Agung kali ini juga pentas yang sesuai untuk kita mengimbas kembali dan melihat sejauh mana pendekatan Pemuda yang telah kita bawa memberikan impak dan keberhasilan yang diinginkan. Perlu kita ingat, politik khidmat bakti yang berpaksikan nilai dan makna merupakan satu DNA atau identiti baharu dalam gerak kerja Pemuda UMNO. Kita telah membuat keputusan pada Perhimpunan Agung Pemuda yang pertama setelah saya menjadi Ketua Pemuda, bertitik tolak dari ucapan dasar saya yang bertajuk ‘Di Persimpangan Jalan Perjuangan’, untuk menambah satu dimensi baharu kepada perjuangan Pemuda.

11. Kita telah bersetuju bahawa perjuangan Pemuda tidak boleh bersifat satu dimensi sahaja. Bising-bising tin kosong. Tetapi sebaliknya membawa identiti baharu dalam memperkenalkan Qiyadah Fikriyah atau kepimpinan berfikir (thought leadership). Mencambahkan idea dan penyelesaian untuk golongan muda supaya mereka terus yakin bahawa mereka boleh menyandarkan harapan kepada Pemuda UMNO. Bahawa ada pihak yang boleh memperjuangkan pandangan dan isi hati mereka. Bahawa ada pihak yang mengambil berat dan peduli akan nasib mereka. Bahawa ada pihak dalam kumpulan pemerintah yang memahami jiwa dan membawa suara yang senada dengan mereka.

12. Ini tidak bermaksud DNA Pemuda yang lama terus dihapuskan. Bilamana sesuai, Pemuda masih boleh turun gelanggang dan berdepan dengan sesiapa sahaja. Lihat sahaja Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia Saudara Azwan Bro serta Rafizal, dengan Pemuda Bangkitnya, yang telah menggegar Menara Komtar di Pulau Pinang; atau Zainuri dan Pemuda Selangor dengan baldinya yang membawa mesej serius tentang kegagalan Kerajaan negeri Selangor menyelesaikan krisis air; atau Dato’ Armand Red yang baru-baru ini menjadi tetamu bermalam Polis Di Raja Malaysia.

13. DNA yang baharu ini melihat DNA yang lama digabungkan dengan daya pemikiran yang lebih tajam dan hujah yang lebih mendalam. Pentas debat dan forum mahasiswa tidak pernah dielak oleh Pemuda. Bila ada isu hangat, kita pantas laksana dialog dengan anak muda di bawah think-tank kita, Akademi Kepimpinan Kapten Hussein di bawah Tengku Zuhri. Pemimpin Pemuda sudah mula tampil di dada akhbar dan media sosial untuk membina naratif politik yang positif untuk parti UMNO dan Kerajaan BN.

14. Tetapi yang paling penting adalah sejauh mana DNA baharu ini, suara orang muda ini, diberi perhatian oleh pucuk pimpinan? Mungkin kita boleh mengaku diri kita solution provider dan think tank, tetapi adakah kita syok sendiri? Peduli ke tidak Presiden parti selaku Perdana Menteri terhadap apa yang kita bincangkan di sini ataupun kita ibarat bercakap berdegar-degar tetapi hanya untuk dibawa oleh angin lalu sahaja? Biar rekod kita yang berbicara.

15. Masihkah kita ingat, pada Ucapan Dasar saya yang pertama -, bila mana orang bercakap pasal pelajar universiti sahaja, Pemudalah yang pertama memperjuangkan pelajar vokasional. Mari kita lihat. (Video)

16. Itu disebut dalam ucapan pertama kita. Kita sebut pasal TVET. Sekarang adakah ianya satu realiti? (Video)

17. Terima kasih Perdana Menteri. Hari ini TVET telah diarusperdanakan.

18. Masih ingatkah kita, bila disebut tentang masa hadapan, ketika itulah kita sebut tentang pentingya kemahiran dunia digital untuk anak bangsa. (Video)

19. Kerajaan dengar suara kita atau tidak? (Video)

20. Terima kasih Perdana Menteri

21. Masihkah kita ingat, sewaktu tiada satu garis pendapatan asas, yang menjadi pemangkin memperjuangkan gaji minimum, yang menjadi pembela golongan pekerja itu siapa? (video)

22. Pemuda ke depan minta gaji minimum untuk golongan pekerja, mendesak biar disegerakan. Apa respon Kerajaan? (Video)

23. Terima kasih Perdana Menteri

24. Masih ingatkah kita, bila graduan belajar tinggi-tinggi, tiga tahun menuntut untuk mendapatkan ijazah tetapi masih tidak dapat kerja, siapa yang angkat agenda ini, yang bersuara risaukan tentang mereka ? (Video)

25. Mendapatkan pekerjaan untuk anak muda adalah desakan nombor satu Pemuda. Adakah Kerajaan dengar atau tidak? (Video)

26. Terima kasih Perdana Menteri

27. Masihkah kita ingat, dari sudut idealisme politik anak muda, suatu ketika dahulu disebut bahawa universiti kita mengongkong anak muda nak berpolitik. Bahawa siswa siswi tiada kebebasan politik. Maka Pemuda tampil ke hadapan, dengan berani menuntut agar dipinda AUKU, supaya mahasiswa bebas untuk sertai politik, masihkah kita ingat? (Video)

28. Adakah Kerajaan dengar suara kita? Adakah Perdana Menteri terima suara kita yang berjuang untuk anak muda dan mahasiswa berpolitik? (Video)

29. Terima kasih Perdana Menteri.

30. Masih ingatkah kita, satu perkara lagi yang kita perjuangkan adalah anak muda yang bankrap, yang berdepan dengan status muflis, yang tak layak ambil pinjaman, yang masa depannya gelap gelita kerana masalah tersebut.. Kita menuntut agar dipinda Akta Kebankrapan, agar diberi peluang kedua untuk mereka. (Video)

31. Apakah respon Kerajaan? (Video)

32. Terima kasih Perdana Menteri.

33. Masihkah kita ingat, satu lagi agenda penting Pemuda adalah pemilikan rumah untuk orang muda. Siapa yang tak nak tempat berteduh. Tetapi bila nak beli rumah, bila nak letak deposit dan bila nak buat pinjaman, bank tolak permohonan mereka. Adakah Pemuda suarakan perkara ini untuk orang muda? (Video)

34. Apa pula jawapan Kerajaan untuk perkara ini? (Video)

35. Terima kasih Perdana Menteri.

36. Masih ingatkah kita, bila kita buat makmal generasi muda, jemput PM untuk dengar rintihan tentang isu pemilikan rumah, kita sebut terang-terang bahawa pemilikan rumah ini adalah satu agenda penting untuk orang muda. (Video)

37. Adakah suara kita menjadi realiti? (Video)

38. Terima kasih Perdana Menteri.

39. Masihkah kita ingat, dan seperti yang kita maklum, Pemuda selalu turun padang jumpa golongan muda – yang bujang, yang baru bekerja, yang tinggal di bandar. Sesetengahnya bercadang nak sewa rumah tetapi nak menyewa pun mereka tak mampu. Lantas Pemuda cadangkan agar ditambah rumah transit untuk kita mendapatkan tempat tinggal untuk anak muda bandar. (Video)

40. Adakah PM dengar suara kita untuk tambah Rumah Transit. Berapa yang beliau tambah? Satu ribu? Dua ribu? Tiga ribu? (Video)

41. Terima kasih Perdana Menteri

42. Masihkah kita ingat, apabila Pemuda menyelami idealisme perjuangan, bila kita mendengar rintihan rakyat, bila kita menjerit merayu agar Kerajaan hentikan kenaikan tol supaya janji ditepati. (Video)

43. Apakah jawapan Kerajaan untuk desakan kita? (Video)

44. Terima kasih Perdana Menteri.

45. Masih ingatkah kita, tatkala kita berani untuk rakyat jelata, kita bersuara minta bagi diskaun, kurangkan sengsara rakyat yang menggunakan pengangkutan awam (Video)

46. Kini, bila dilancar LRT 3, rakyat turut tidak dilupakan (Video)

47. Terima kasih Perdana Menteri.

48. Lantaran itulah, kita berterima kasih kepada YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, yang bukan sahaja terbuka dan menerima pandangan golongan muda bahkan menyokong kebanyakan idea kita sehingga diangkat menjadi dasar dan program Kerajaan.

49. Inilah antara sebab mengapa Pergerakan Pemuda terus memberi sokongan kepada beliau untuk kekal menerajui parti dan Kerajaan – seorang pemimpin yang sentiasa mendengar suara anak muda, seorang pemimpin yang telah banyak deliver untuk aspirasi orang muda.

Saudara-saudara sekalian,
50. Ini semua bukti hasil kerja kita selama ini. Hasil kerja yang tidak lagi boleh diragui. Hasil kerja yang menceritakan DNA baharu Pemuda – bahawa Pemuda tidak lagi satu dimensi. Mendesak sahaja. Turun ke jalan raya sahaja. Itu kita masih boleh buat. Tetapi itu sudah menjadi tugasan mudah, tugasan rutin. Kacang.

51. Hari ini orang muda dahagakan idea dan penyelesaian. Mereka mahu melihat idea itu menjadi realiti. Kalau ada desakan pun, mereka mahu desakan itu dijadikan dasar Kerajaan dan bukan hanya sembang kosong, retorik bohong. Mereka mahu melihat politik yang lebih profesional. Hujah berfakta bukan ugutan perkauman. Kepimpinan berfikir atau thought leadership.

52. Maka apabila baru-baru ini Perdana Menteri mengumumkan satu mandat besar bagi saya selaku Menteri Belia dan Sukan untuk menerajui dan mengendali pelaksanaan awal dialog Transformasi Nasional 2050 atau TN50,
saya anggap ini juga adalah satu pengiktirafan bagi gerak kerja dan DNA baharu Pemuda UMNO yang telah menjadi think tank Kerajaan dalam isu-isu untuk orang muda.

53. Tugas dan amanah ini sangat besar maknanya. Dialog TN50 ini akan mengumpul suara orang muda yang akan menjadi asas kepada visi negara untuk 30 tahun akan datang. Visi kali ini merupakan gagasan dari bawah atau bottom up, bukannya arahan dari atas atau top down. Perdana Menteri mahu rakyat melihat dan menggenggam visi ini sebagai hasil luahan aspirasi mereka.

54. Baik dari segi pendidikan, alam sekitar, urus tadbir politik, sukan, seni dan budaya, dari segi keusahawanan, kemahiran ekonomi, agama, perpaduan, malah segenap aspek pembangunan negara bangsa bakal dilakar oleh generasi muda.

55. Memang ini program Kerajaan, tetapi saya mahu Pemuda terlibat secara aktif. Pemuda institusi yang siang malam bersama generasi muda Melayu, yang hampir sedekad memberikan usul dan cadangan dasar – pembawa suara anak muda Melayu ke pentas tertinggi.

56. Namun, tatkala kita merencana masa depan Negara merentas segenap aspek, kurang lengkaplah jika kita tidak turut membincangkan masa depan Melayu di tahun 2050.

57. Dalam kita memikirkan destini Melayu pada tahun 2050, kita juga perlu ada olahan falsafah identiti Melayu yang sesuai dengan zaman dan wawasan. Jati diri Melayu takkan lari daripada paksi perjuangan yang asal – agama Islam kita, bahasa kita, status bumiputera kita. Tetapi meski pasak kita tak berubah, biarlah ia mampu dicanai menjadi batu loncatan untuk kita menggapai bintang, merentasi kemungkinan. Jangan pula pasak kita dilihat sebagai halangan kepada imaginasi, batas kepada prestasi.

58. Mengapa saya berkata begitu? Kerana selama berpuluh tahun, identiti politik kita didominasi dua perkara, – kepribumian Melayu-Islam yang dipertahan dan keperluan untuk membantu kedudukan ekonomi Melayu yang terkebelakang. Cuma persoalannya sekarang, adakah itu sahaja erti perjuangan Melayu?

59. Takkan kita defensif sangat. Takkan polemik Melayu hanya dilihat dari keadaan yang sentiasa lemah dan hanya perlu terus dibantu sahaja.

60. Saya percaya tidak. Kerangka minda kita sudah sedia untuk lebih diregang supaya tidak hanya menjadi sebuah bangsa yang reaktif dan defensif semata-mata – bangsa yang hanya meminta-minta, yang anti-ilmu, yang anti-persaingan, yang hanya mencari tongkat.

61. Sudah tiba masanya kita jadi bangsa yang menggubah rentak, merencana agenda. Untuk mencapai aspirasi Melayu TN50, kita perlu membentuk sebuah identiti bangsa yang perjuangannya lebih meluas dan ketrampilannya lebih jitu. Yang mengejar kejayaan dan penambahbaikan.

62. Sebuah ufuk perjuangan yang lebih luas bermakna Melayu punya pandangan, sumbangan dan keupayaan merentasi batasan. Perjuangan kita tidak hanya berlegar sekitar isu DEB, diskaun Bumiputera, Perkara 153 dan hak-hak sewaktu dengannya. Benar, itu benih perjuangan kita yang asal yang tetap akan kita pertahankan. Tetapi pada 2050 nanti biarlah Melayu mencipta nama dalam segenap dimensi.

63. Tatkala saudara Timur Tengah kita bergolak dek puak ekstremis sesat, biarlah Melayu itu sinonim dengan pemimpin umat Islam sejagat. Apabila gelombang digital kian melanda, biarlah Melayu itu dilihat penjana peluang ekonomi baharu yang berjaya. Apabila kejayaan sebuah bangsa dilihat pada ilmunya, pada inovasinya, pada penyelidikannya. Biarlah Melayu itu terkenal dengan pakar dan pemikirnya. Begitu besar cabaran rantau dan dunia. Sayang jika Melayu terus terkurung dalam kepompong identiti lama.

64. Sebuah ketrampilan yang jitu bermaksud Melayu yang yakin dan berani dalam segala segi. Tidak khuatir tewas, tertoleh-toleh sana sini, tetapi terus mara menentu nasib sendiri. Tidak diselubungi paranoia, terkesima. Tidak kecut dengan persaingan sihat. Tidak gemar mengungkap kata, “Melayu belum bersedia”.

65. Kerana visi kita, Melayu TN50, Melayu yang perkasa – gagah bukan hanya bertempur bertempik suara, tapi berani yang lebih berisi, tak berselindung di sebalik benteng dan tradisi. Melayu yang tak sangsi akan kebolehan sendiri.

66. Rumusannya, sebuah Melayu yang mendahagakan gemilang jaya yang lebih besar dari takut risiko gagal. Percayalah, bangsa playsafe, meski 100 tahun merdeka, takkan ke mana.

67. Hanya melalui peralihan falsafah dan jati diri sesuai dengan zaman, barulah segala pencapaian dan kejayaan yang kita harapkan untuk Melayu 30 tahun lagi, mampu menjadi realiti. Sebaliknya, seandainya kita masih di takuk pemikiran lama, masih tidak berganjak dari zon selesa, maka bahtera akan kekal berlabuh takkan berlayar ke mana..

68. Justeru, marilah kita bersama kumpul dan garapkan harapan anak muda Melayu untuk tahun 2050 nanti. Tiga puluh tahun itu adalah perjalanan kita menuju destini – untuk mengejar rakan yang lain dari pelbagai segi. Harapan saya di tahun 2050 nanti, di dalam persaraan, saya dapat tersenyum bangga melihat bangsa Melayu yang sudah mencapai aspirasinya.

69. Maka, turunlah padang, dekati anak muda dan fahami aspirasi mereka untuk tahun 2050 nanti. Adakah kita masih inginkan anak Melayu yang malas membaca? Adakah anak Melayu yang hanya ghairah dengan program-program TV seperti Melodi dan Meletop aspirasi kita? Adakah kita mahu anak muda Melayu yang harinya sudah dikira sempurna dan lengkap, bila dapat melihat Mr Pilot atau Surihatinya? Adakah kita mahu anak muda Melayu yang percaya tahyul, percaya khurafat, percaya bomoh, percaya pada air jampi untuk selesaikan masalah mereka?

70. Biarlah kita membina anak bangsa yang rasional dan berfikiran logik, yang menjiwai dunia sains hari ini. Rasional dan logik tidak bermakna hanyut spiritual kita, tidak bermakna terpesong akidahnya. Al-Khawarizmi, Ibnu Hayyan, Ibnu Rushd, Ibnu Sina – semuanya Islam, semuanya berakidah. Mereka berpegang teguh kepada spiritual tetapi tidak menafikan sains dan logik – mereka menyelidik dan mereka cipta – sekaligus meningkatkan syiar dan kegemilangan tamadun Islam – satu kegemilangan yang telah beratus-ratus tahun hilang tak kelihatan. Merekalah yang dimaksudkan dalam Surah Ali-Imran ayat 190.

71.

72. Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;” (Ali-Imran 3:190)

73. Ulul-Albab inilah bangsa saintifik yang kita mahu menjadi realiti bangsa Melayu di tahun 2050 nanti.

74. Ini sebenarnya bukan perkara asing untuk kita orang Melayu. Kita pernah melihat suatu zaman di mana bangsa kita disegani, bangsa kita dihormati, orang bertandang ke tempat kita demi sesuap rezeki. Budaya kita di zaman Kesultanan Melayu Melaka budaya terbuka – sentiasa menerima pelbagai pendapat untuk memperbaiki pelabuhan. Pemikiran kita di zaman itu pemikiran logikal – di mana Shahbandar dan pedagang berfikiran inovatif dan teknikal, dalam mencari cara untuk meningkatkan keuntungan dan mengurangkan kos. Nilai kita di zaman itu adalah nilai yang rasional – sanggup mempelajari puluhan bahasa pedagang luar, walaupun Melayu lingua francanya.

75. Sebab itu, mendahului dialog TN50, Pemuda telah memulakan gerak kerja lebih awal dalam mengarusperdanakan TVET melalui inisiatif Pemuda Mahir dan mendedahkan anak bangsa kepada bahasa digital melalui program coding bersama MAGIC. Langkah-langkah tersebut dibuat kerana kita memikirkan masa depan dan bukan setakat keperluan semasa. Sebab itu pada pentas kali ini, sejajar dengan tugasan yang bakal kita pikul untuk menjayakan dialog TN50, saya ingin membangkitkan satu lagi kebimbangan yang perlu ditangani segera demi survival bangsa.

76. Saya khuatir dengan keterlibatan anak muda kita dalam bidang sains. Kita mahu hampir 300,000 pelajar mengambil jurusan sains di peringkat SPM, yang pilih tak sampai 100,000. Daripada 100,000 ini pula, ada yang berputus asa dan berpindah jurusan ketika di universiti – nak isi kuota 60 peratus pelajar sains di universiti pun masih belum kita capai.

77. Dan dalam konteks ini, Pemuda sekali lagi ingin mencadang sebuah idea yang hakiki, menterjemah falsafah kepada realiti. Maka pada hari ini, Pemuda ingin menyeru Kerajaan untuk mengangkat lebih ramai anak Melayu untuk mempelopori STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) – biar anak Melayu jadi penggerak ekonomi masa hadapan.

78. Saya risau jika tidak ada kesedaran, usaha dan gerakan besar-besaran untuk menggalakkan anak bangsa terlibat dalam bidang STEM, dari peringkat sekolah lagi, kita bakal kembali ke takuk lama. Kemiskinan yang berjaya kita basmi dahulu, akan datang membelenggu kembali dek kerana kita tidak memahiri ilmu untuk berjaya di masa depan. Anak Melayu perlu kuasai STEM sekarang kalau tidak mahu kembali papa kedana di dekad mendatang.

79. Biar kejayaan Melayu baharu diukur dengan berapa banyak teknologi yang dipatenkan, bukan setakat berapa banyak graduan dikeluarkan. Biar kejayaan kita diukur dengan berapa banyak saintis, ahli akademik dan pelopor teknologi anak Melayu, bukan hanya berapa ramai ahli profesional yang dilahirkan. Biar kejayaan Melayu baharu diukur dengan harta intelek dan keuntungan hasil inovasi berteraskan STEM, bukan hanya harta fizikal seperti hartanah dan bangunan semata-mata.

Saudara-saudara perwakilan sekalian,
80. Segala apa yang telah saya sebutkan inilah yang dimaksudkan dengan politik khidmat bakti yang membawa nilai dan makna. Medan siasah ini mesti menjadi gelanggang di mana masa depan bangsa dibincang dan masalah rakyat diselesaikan, bukan hanya batu loncatan ke tampuk kuasa semata-mata.

81. Dua minggu sudah, saya hadir di Konvensyen Anak Muda Bandar, anjuran Pemuda BN Wilayah Persekutuan. Saya dengar resolusi yang dibentangkan hasil perbincangan anak-anak muda bandar. Saya langsung tidak mendengar resolusi hendak menjatuhkan pemimpin atau menggulingkan Kerajaan yang sah dipilih rakyat. Saya tidak mendengar resolusi yang menyerang peribadi sesiapa dan memaki hamun orang yang tidak sependapat dengan kita. Saya tidak mendengar hidangan fitnah yang dibuat berdasarkan andaian, spin dan maklumat palsu.

82. Sebaliknya, apa yang saya dengar pada konvensyen tersebut adalah seperti apa yang Pemuda telah laksanakan sejak beberapa tahun yang lepas ini. Cadangan yang konkrit, yang teliti, yang bernas berkenaan pekerjaan untuk orang muda, perumahan untuk orang muda, sistem pengangkutan awam, kemudahan pusat penjagaan kanak-kanak untuk ibu bapa muda dan sebagainya. Syabas kepada Saudara Razlan dan Pemuda Wilayah. Inilah namanya berjuang demi rakyat.

83. Kita beri khidmat bakti dan cadangan, bukan seperti perhimpunan kuning yang diadakan sehari sebelum Konvensyen Pemuda Wilayah. Mereka bangga sebab dapat duduk atas jalan depan KLCC. Tetapi apa hasil perhimpunan mereka? Adakah mereka membincang dan menyediakan penyelesaian isu rakyat seperti peluang pekerjaan, pembinaan perumahan rakyat, perkhidmatan pengangkutan awam dan lain-lain? Mereka hadir kerana tidak suka kepada Kerajaan Barisan Nasional. Bukan himpunan yang bermatlamat tetapi himpunan yang menggunung benci. Penyelesaian mereka? PM mesti undur. Kerajaan BN mesti diguling sekarang juga.

84. Jika terlaksana nafsu amarah mereka, apa jadi selepas itu? Negara ini tidak boleh diperintah oleh kumpulan yang tiada langsung hala tuju dan perancangan yang dikongsi bersama untuk masa depan rakyat. Malaysia tidak boleh dikemudi oleh sekumpulan manusia yang tiada perancangan dan visi yang satu demi masa depan negara.

85. Apa akan jadi nanti jika nauzubillah, kumpulan caca marba ini berkuasa? Tengok sahaja koleksi puak yang membanjiri perhimpunan kuning tempoh hari. Mereka bercanggah dan bertelagah sesama sendiri dalam perjuangan hakiki – langsung tiada hala tuju dan aspirasi bersama. Di kalangan mereka,ada kumpulan ultra Melayu, ada yang dari kumpulan Islamis PAN, tidak kurang yang memperjuang hak asasi ala Barat, juga pejuang budaya songsang, tidak lupa kumpulan cauvinis Cina DAP yang mendominasi. Satu-satunya titik pertemuan adalah kebencian mereka terhadap Perdana Menteri dan BN.

86. Masalahnya, adakah kebencian semata-mata mencukupi dan memadai untuk menjadikan sekumpulan manusia itu sebuah Kerajaan? Tanpa semangat kebersamaan yang terjalin daripada nilai-nilai dan visi yang dikongsi bersama, apa akan terjadi kepada Negara? Negara akan hancur. Pentadbiran Kerajaan akan lumpuh kerana tiada kata sepakat – masing-masing mempunyai agenda sendiri. Apakah kita sanggup melihat segala yang kita bina bersama selama ini hancur di tangan mereka yang ‘berkawan’ sementara ini?

87. Jangan sekali-kali rakyat terpedaya dan tertipu dengan mereka. Mereka kata perjuangan mereka adalah untuk rakyat – tetapi sebenarnya perjuangan mereka adalah untuk kuasa. Mereka kata perjuangan mereka berkecuali daripada politik kepartian, tetapi sebenarnya himpunan mereka sekadar platform untuk parti-parti pembangkang. Mereka kata mereka memperjuangkan Malaysia yang bebas, tetapi sebenarnya siapakah yang membiaya, jika bukan anasir luar yang membonekakan mereka.

88. Bukti yang paling jelas menunjukkan betapa perhimpunan kuning ini sekadar kemarukkan kuasa adalah kesanggupan mereka menerima kehadiran individu yang selama ini membantah dan dahulunya melarang sebarang perhimpunan jalanan sewaktu beliau berkuasa. Individu yang dahulunya menjadi bahan serangan kumpulan kuning, yang dahulunya dipanggil Mahazalim, Mahafiraun tetapi hari ini diterima dengan tangan terbuka dan berlapang dada.

89. Manakala bagi Tun Dr Mahathir, gerakan jalanan yang satu ketika dahulu beliau musnahkan dengan tindakan FRU, ISA dan kuku yang besi, hari ini disokong dan disanjung sebagai suara rakyat yang sebenar. Kesanggupan mereka ini berpusing 180 darjah dan membuat pusingan U pastinya bukan kerana prinsip, tetapi kerana mahu kuasa hingga matlamat itu menghalalkan segalanya.

90. Inilah yang mendepani kita sekarang. Bukannya musuh politik biasa. Tetapi musuh yang mengamalkan seni politik segala kemungkinan. Seni politik sapu sahaja – janji boleh. Seni politik yang tiada setiakawan. Seni politik Machiavelli yang tiada pegangan nilai atau makna. Yang bertopengkan rakyat tetapi bermatlamatkan kuasa.

91. Tetapi jangan kita lupa, jangan kita biar rakyat lupa – bahawa perjuangan yang kononnya mulia oleh bekas pemimpin kita ini sebenarnya sebuah wayang dan muslihat. Sebuah hipokrasi mengejar takhta, membina legasi dan empayar. Memang benar kata orang, bila di luar sana, bila tak berjawatan, cukup senang mengutarakan dusta. Namun sewaktu dia berjawatan, prinsipnya cukup berbeza.

92. Beliau pun sendiri pernah berkata – Melayu mudah lupa. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

93. Dulu, Bersih dipertikai (Video)

94. Sekarang, merayu rakyat sertai Bersih (Video)

95. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

96. Dulu Soros dikritik (Video)

97. Sekarang, sertai demo yang dibiayai Soros (Video)

98. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

99. Dulu lempar Anwar pelbagai tuduhan (Video)

100. Sekarang bersalaman bertukar senyuman, entah jujur atau tidak (Video)

101. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

102. Dulu, bila ditanya pasal reformasi (Video)

103. Sekarang mengejar tepukan di pentas lawan (Video)

104. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

105. Dulu Mat Sabu dicaci dihina (Video)

106. Sekarang teman bergelak ketawa (Video)

107. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

108. Dulu konon pejuang bangsa (Video)

109. Sekarang seganding musuh bangsa (Video)

110. Melayu mudah lupa, Melayu mudah lupa.

111. Dulu pertikai kewujudan Keadilan, (Video)

112. Sekarang, mesra dengan kepimpinannya, siap sahut Bebas Anwar (Video)

113. Melayu mudah lupa, Melayu Mudah lupa.

114. Dulu, musuh dipersoal (Video)

115. Kini semeja, mengejar kuasa (Video)

116. Melayu Mudah Lupa, Melayu mudah lupa.

117. Wahai Tun, kami di dewan ini juga ingin berpuisi

Bahawasanya Melayu di dalam dewan ini bukan sepertimana yang disebut oleh Tun.
Bahawasanya Melayu di dalam dewan ini tak mudah lupa,
Melayu dalam dewan ini hormat pengorbanan Tun.
Melayu dalam dewan ini ingat sumbangan Tun.
Juga ingat solidariti parti mempertahankan Tun.
118. Tetapi Melayu di dalam dewan ini juga ingat hipokrasi Tun.

Juga ingat diktatorship Tun.
Juga ingat kepincangan Tun.
Juga ingat penyelewengan di zaman Tun.
Juga ingat semua pemimpin yang dihina oleh Tun.
119. Dan yang akan kami paling ingat,

Yang Melayu dalam dewan ini akan sentiasa beringat,
Adalah pengkhianatan Tun kepada perjuangan parti ini.
Keghairahan Tun tubuh parti untuk melawan kami,
Kesanggupan Tun menghina parti Keramat ini.
Kerakusan Tun membunuh parti UMNO ini.
120. Jasa Tun akan sentiasa kami kenang,

Tetapi pengkhianatan Tun, pembelotan Tun, akan bermati-matian kami tentang.
121. Namun jangan kita pandang rendah kepada parti serpihan yang ditubuhkan oleh Tun Mahathir untuk melawan kita. Suka atau tidak, jangan kita pandang enteng bahawa sasaran Parti Pribumi adalah pengundi tegar kita dan kubu-kubu kita. Parti Pribumi tidak akan bertanding di kawasan seperti Lembah Pantai, Kuantan atau Seremban. Sebaliknya mereka akan menyerang simpanan tetap UMNO – kawasan seperti Muar, Langkawi, mungkin Rembau.

122. Ahli-ahli mereka ramai terdiri daripada orang yang satu ketika dahulu bersama kita dalam UMNO. Malah kita sudah dengar cerita bahawa ada arahan dari pimpinan Parti Pribumi untuk ahli UMNO yang sudah berpaling tadah dan mahu berhijrah kepada Parti Pribumi untuk sorokkan dahulu pertukaran, sembunyikan dahulu pembelotan dan senyapkan dahulu pengkhianatan – dan hanya muncul untuk mengejutkan UMNO dengan serangan hendap ketika semboyan kempen sudah berbunyi apabila sudah terlewat untuk kita bertindak dan jentera pilihan raya dilumpuhkan oleh sabotaj dalaman.

123. Keadaan ini bertambah bahaya sebab mungkin masih ada sentimen dikalangan penyokong dan ahli kita yang masih mengenang jasa mereka yang hari ini terang-terangan mengkhianati. Biasalah orang Melayu. Tebal dengan rasa hormat dan penghargaan. Tapi ingat, mereka yang pernah menjadi pemimpin kita, rakan kita satu ketika dahulu sudah jelas menentang kita. Dalam dunia politik, kita sudah berkerat rotan, berpatah arang dengan Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz.

124. Di dewan keramat ini, saya ingin menyeru setiap ahli Pemuda – sekarang bukanlah masa untuk kesetiaan dan kasih sayang yang berbelah bahagi. Tidak boleh ada walau sekelumit rasa simpati terhadap mereka yang satu ketika pernah bersama namun kini menyanggah perjuangan kita.

125. Kita sedang berperang. Yang menentang, kita lawan. Yang tidak ingin bersama UMNO, sila keluar sekarang. Keluar dari barisan. Jangan jadi musuh dalam selimut, gunting dalam lipatan, api dalam sekam. Jangan jadi dayus, jangan jadi bacul. Jangan sembunyi. Kalau tak suka, lawan depan-depan.

Saudara-saudara perwakilan sekalian,
126. Dalam keadaan Melayu mendapat pelbagai tawaran daripada badan-badan siasah yang ingin mewakili bangsa kita, keperluan UMNO untuk membuktikan parti kita masih relevan, parti kita masih pilihan yang tepat untuk orang Melayu, menjadi semakin penting. Zaman dahulu, UMNO adalah satu-satunya pilihan untuk orang Melayu. UMNO sahaja pejuang bangsa. Parti sosialis haluan kiri gagal meyakinkan Melayu bahawa kepentingan bangsa terbela di bawah mereka, manakala PAS pula hanya mendapat sokongan daripada kelompok minoriti di kalangan orang Melayu. Kini berbeza. Pilihannya banyak. Pasaran politik Melayu sudah tepu. Dan orang Melayu terdorong untuk mencuba yang baharu.

127. Saya sebut tahun lepas bahawa UMNO tidak boleh lagi dilihat sebagai kelab yang eksklusif. UMNO ditubuhkan dahulu sebagai parti orang biasa, parti golongan marhaen. Walaupun ada di kalangan pimpinan parti yang datang dari kelas bangsawan, mereka ini berjiwa rakyat. Mereka tidak menunjuk-nunjuk akan kekayaan mereka. Mereka tidak memisahkan diri dari rakyat dengan tembok protokol, pengiring dan pangkat. Mereka juga berganding dengan orang biasa – cikgu sekolah, suri rumah, petani dan alim ulama. UMNO dilihat parti rakyat, parti orang biasa.

128. Namun kejayaan UMNO dalam memajukan bangsa, akhirnya mengubah parti kita. Era 80-an dan 90-an melihat UMNO menjadi lebih korporat. Guru dan penjawat awam dilarang memegang jawatan. Broker dan kontraktor mula mengelilingi para pemimpin parti. Di mata orang Melayu biasa, UMNO sudah menjadi parti golongan atas, parti golongan kaya.

129. Hari ini kita melihat ada usaha untuk kembalikan UMNO kepada rakyat agar parti keramat ini kembali berpasak di bumi yang nyata. Kerana itulah UMNO, dan dari situlah juga datangnya keramat parti kita ini.

130. Kita kembalikan perjuangan UMNO kepada semangat asal yang memperjuangkan setiap daripada orang Melayu, tanpa mengira darjat dan pangkat, adilnya masyarakat, dan melawan ketidaksamarataan. Kita kembalikan perjuangan UMNO kepada perjuangan yang dibina dengan suara majoriti orang Melayu tidak berjawatan, yang tiada kuasa dan disambut oleh kepimpinan Melayu yang ikhlas berjuang untuk bangsa. Kerana dari situ datangnya keramat UMNO itu, dari situ terbitnya sokongan yang memberikan UMNO kuasa berdekad lamanya, dari situ perjuangan kita diorak.

131. Bukakan pintu UMNO semula untuk lebih ramai guru-guru, untuk petani, untuk nelayan, untuk kaum ibu – bukan hanya sebagai ahli tetapi ahli yang suaranya didengari. Runtuhkan tembok pemisah antara pemimpin UMNO dengan ahli akar umbinya, biar yang pemimpin di atas mendengar dan memperjuangkan suara ahli UMNO segenap lapisan termasuk insan-insan kerdil yang selama ini merasakan dirinya tidak pernah diendahkan.

132. Pucuk pangkalnya, jika kita mahu kekal menjadi parti nombor satu untuk orang Melayu, yang penting adalah nawaitu kita, pemimpinnya. Orang Melayu tiada masalah dengan UMNO. Orang Melayu sayang kepada UMNO. Tetapi yang menghalang kita kekal menjadi pilihan nombor satu orang Melayu adalah segelintir daripada kita yang seakan lupa jati diri UMNO itu sendiri.

133. Untuk UMNO kekal relevan dan terus dilihat sebagai pilihan tepat untuk orang Melayu, kita perlu segera kembalikan semangat dan cara kepimpinan pengasas-pengasas parti kita. Itulah UMNO yang sejati. UMNO yang bukan hanya berpura-pura prihatin terhadap nasib rakyat semata-mata untuk tatapan media sebagai photo opp. UMNO yang benar-benar berjuang untuk memperbetulkan ketidakadilan ekonomi dan jurang pendapatan yang luas. UMNO yang berdiri dan menjadi perisai kepada orang yang tiada nama, yang ditindas oleh gerombolan elit korporat.

134. Sebagai generasi baharu, Pemuda mesti menunjuk jalan bagi mengembalikan UMNO kepada semangat yang asal. Tak payahlah feudal sangat. Tak payahlah kejar banyak sangat pangkat dan gelaran. Mulianya kita di mata rakyat bukan pada pangkat dan gelaran tetapi pada kesungguhan kita menjuarai nasib mereka. Jangan tunjuk sombong. Belajar merendah diri. Ular menyusur akar takkan hilang bisanya.

135. Rakyat mahu melihat pemimpin yang berintegriti. Jangan seleweng harta rakyat. Jangan sunglap hak masyarakat. Pemimpin zaman dahulu mengorbankan kekayaan. Bukannya menggunakan pangkat mengaut kesenangan. Dan UMNO ini jangan dianggap sebagai medan urus niaga. Kita patut memberi kepada UMNO dan bukannya mengharap UMNO yang memberi kepada kita.

136. Dan saya yakin Pemuda mampu untuk membawa perubahan ini. Pemuda mampu memperbetulkan keterhanyutan kita di era 80-an dan 90-an sehingga memadam semangat asal UMNO – di mana perjuangan menjadi tentang wang ringgit. Jadikan parti kita, wadah untuk orang biasa, untuk segenap rakyat jelata.

Saudara-saudara yang saya hormati sekalian,
137. Itulah UMNO yang sebenar sepanjang 70 tahun perjuangannya. Nenek moyang kita mengangkat martabat bangsa Melayu bertunjangkan UMNO. Dari Melayu yang kais pagi makan pagi, kepada Melayu berilmu, Melayu berperniagaan, Melayu berjawatan dan Melayu global. Ini semua hasil perjuangan UMNO. Kini jutaan profesional muda adalah anak Melayu, yang terima biasiswa ke universiti terkemuka pun banyak orang Melayu. Kalau dahulu Melayu cuma makan gaji, kini orang Melayu mencipta peluang pekerjaan. Ini semua hasil perjuangan UMNO.

138. Menuju ke hadapan, cabaran global semakin getir. Generasi anak muda hari ini lahir pada zaman teknologi moden dan ekonomi digital. Kalau satu ketika dahulu UMNO berjaya membebaskan orang Melayu dari cengkaman kemisikinan, sekarang UMNO jugalah yang mempunyai track record untuk bersama anak bangsa dalam mengemudi dunia tanpa sempadan ini.

139. Tidak ada parti lain yang mempunyai agenda yang jelas untuk memperkasakan bangsa dan ummah. Kalau UMNO tidak lagi berkuasa, hancurlah agenda bangsa dan hilanglah segala impian melihat orang Melayu berdiri sama tinggi, jika tidak lebih lagi, dengan orang lain dalam dunia moden ini.

140. Kuasa dan mandat itu penting – bukan untuk kepentingan parti semata-mata tetapi tanpanya, momentum perjuangan kita akan berbeza. Kemampuan kita untuk memperjuangkan hak orang Melayu tidak lagi sama. Maka, untuk terus diberi mandat ini, kita mesti bersedia menghadapi pilihan raya yang akan datang tidak lama lagi.

141. Dalam keadaan politik hari ini, terutamanya selepas kemenangan kita di pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar, sudah kedengaran suara yang menyatakan pilihan raya umum kali ini BN akan menang mudah sebab pembangkang berpecah. Jangan kita harapkan UMNO berkuasa hanya kerana lawan yang lemah, lawan yang berpecah, kerana realiti membuktikan bahawa lawan yang retak seribu sekalipun boleh bersatu bila sudah gilakan kuasa. Asas kemenangan kita wajib kerana UMNO itu kuat.

142. Pertamanya, sedarlah bahawa semua politik itu adalah politik kawasan. Ingat, all politics is local. Walaupun sentimen nasional ada kesannya kepada pengundi, perkara pokok bagi mereka adalah kehidupan harian di kawasan dan kampung masing-masing. Pengundi mahu keperluan harian dan permintaan asas mereka dijaga dengan baik.

143. Justeru, baliklah Pemuda ke bahagian masing-masing selepas perhimpunan ini dan taklukilah politik tempatan. Kenduri kendara, kematian, orang sakit, mesyuarat PIBG, kempen derma, jalan berlubang, longkang tersumbat, banjir kilat, rumah terbakar, cerun runtuh semuanya adalah tugas kita untuk percepatkan tindakan dari pihak yang bertanggungjawab. Biar Pemuda tunjukkan contoh, dekati anak muda, selesaikan masalah mereka. Biar mereka kenal siapa Pemuda. Jangan jadi macam pembangkang, hanya bising di Parlimen, main sentimen, menghasut, memfitnah tetapi di kawasan, khidmat pun tiada, bakti pun tiada. Ada sesetengah yang lima tahun sekali baru nampak batang hidung.

144. Yang kedua, setelah kita menjaga kawasan masing-masing dengan baik, sentimen nasional juga perlu dikawal. Sentimen ini amat penting bagi pengundi muda, kerana ramai yang menjadi pengundi luar serta arif media sosial. Pemuda perlu ke depan, biar kita pantas patah hujah lawan di media sosial. Biar kita berani, tampil ke pentas berdebat dengan pembangkang. Pemuda UMNO dipenuhi dengan pemimpin bijaksana. Inilah masa untuk tampil menunjukkan bakat. Jangan hanya tulis di group Whatsapp sahaja. Keluar dan hadapi musuh di alam nyata.

145. Sehubungan dengan itu, saya ingin mengumumkan bahawa satu rombakan biro Exco Pemuda akan dilaksanakan pada awal tahun hadapan. Biar kita susun sayap kita betul-betul untuk pilihan raya – dengan struktur baharu untuk menuju ke medan perang. Biro-biro akan disatukan, yang mana kurang relevan dengan pilihan raya, kita rehatkan dahulu. Di negeri dan bahagian, saya akan arah untuk buat yang sama. Kerja kita bermula hari ini adalah seratus peratus ke arah pilihan raya.

146. Yang ketiga adalah perlunya Winning Mentality dalam kita menuju pilihan raya. Kita mesti yakin kita boleh menang, jangan kita mengaku kalah sebelum berperang. Bila kita ada winning mentality, bila kita tahu kekuatan kita, rakyat dapat rasai keyakinan ini. Rakyat akan sedari bahawa UMNO yang mampu untuk terus mengemudi negara.

147. Saya tidak mahu lagi dengar di kalangan hulubalang parti dalam dewan ini, yang bercerita macam kita akan kalah. Ini tidak bermaksud kita terlebih yakin sampai lalai dan alpa. Tetapi ini bagi meniupkan semangat kepada jentera di segenap lapisan parti untuk terus mengejar setiap undi, untuk berkerja siang malam, untuk lawan hujah musuh, untuk kita terus mengejar kemenangan.

148. Yang keempat, menangnya kita baik dari zaman logo kapal layar di atas kertas undi sehinggalah dacing di bendera biru – adalah kerana kebersamaan kita dengan parti komponen. Setiakawan kita, dari zaman Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lok dan Tun Sambanthan sehinggalah kini, bersama rakan-rakan dalam Barisan Nasional.

149. Maka menuju ke medan perang kali ini, semangat kebersamaan ini mesti dilihat dari semua rakan kongsi BN. Ada sedikit kebimbangan bahawa bila tiba bab membuat kerja, tiada sangat semangat kebersamaan ini daripada beberapa parti komponen. Senang kata, jangan hanya bergantung pada UMNO untuk buat kerja. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, bukan berat hanya UMNO sahaja yang pikul.

150. Kepada komponen yang belum bangun lagi, bangun lah. Kepada komponen yang masih nak salahkan orang lain, sudah-sudahlah. Kebersamaan mesti ditunjuk sewaktu kita berperang. Bukan hanya bila dah menang, kebersamaan itu tiba-tiba muncul untuk mendapat habuan jawatan menteri. Marilah kita bersama bersatu di bawah panji BN dan membuktikan peranan masing-masing dan dengan masing-masing menjayakan peranannya.

151. Yang kelima, tidak namanya Pemuda kalau tidak bercakap pasal peremajaan. Kita lihat baru-baru ini, bila Trump kalahkan Clinton, peremajaan sekali lagi menjadi buah mulut. Bukan pasal usia, Trump dan Clinton lebih kurang umurnya. Bukan pasal parti, kerana Republikan dianggap parti yang tua. Bukan pasal strategi semata-mata, Clinton pakai media sosial ala-ala Obama, Trump lebih tradisi dalam strategi. Tetapi mengapa Trump boleh mengalahkan Clinton – menjadi upset terbesar demokrasi global dalam dekad ini?

152. Antaranya – Trump membawakan sebuah harapan yang baharu, Clinton bawa imej yang basi. Clinton dilihat terlalu sebati dengan tradisi – berkhidmat dalam Kerajaan Obama, isteri kepada bekas presiden, dan sentiasa muncul di mata rakyat sekian lama. Trump pula datang tanpa pengalaman dalam politik, tak pernah pegang sebarang jawatan dan idea-ideanya, walaupun kurang bijak dan rasis, dilihat berbeza. Pengundi Amerika melihat beliau lebih segar, produk baharu, bukan dinosaur yang hampir pupus dengan idea yang basi.

153. Maksudnya, rakyat inginkan sebuah wadah politik yang membawa idea yang segar, membawa pemimpin dengan pendekatan yang baharu – biarlah tua, biarlah partinya dah lama sekalipun.

154. Maka kita perlu mengambil iktibar daripada pengamatan ini. Inilah erti peremajaan menuju PRU. Biarlah kita parti yang sudah 70 tahun sekalipun, asalkan kita boleh “capture the imagination of the voters” dan bawa pendekatan yang segar dan baharu. Pemimpin yang datang dengan idea baharu. Calon yang ketrampilannya, hujahnya pun baharu. Yang mendekati rakyat dengan gerak kerja baharu. Yang bila bercerita tentang visi peribadi – penuh idea baharu. Senang cerita, kalau nak semuanya baharu, bagilah lebih tempat untuk calon muda.

155. Oleh yang demikian, Pemuda seru pucuk pimpinan parti, untuk benar-benar memberi peluang kepada calon muda untuk buktikan kewibawaan kami. Saya sudah sepakat dengan Ketua Puteri UMNO Malaysia yang juga akan sebut dalam ucapan dasarnya, bahawa Pemuda dan Puteri secara rasminya mengusulkan kepada pimpinan parti sasaran calon muda sebanyak 30 peratus dalam pilihan raya akan datang. Jangan ketinggalan zaman. Jangan dilihat parti semalam. The future is now.

Saudara-saudaraku sekalian,
156. Tariq ibn Ziad beramanat, di kala genting antara ajal dan hayat:

157. “Wahai pahlawanku, ke mana akan kau lari? Laut di belakangmu, di hadapanmu musuh. Hanya harapan keberanian dan ketabahan ada bersamamu.”

158. Maka di Dewan Merdeka ini saya menyeru, di saat kita mengorak langkah ke medan perang, kobarkanlah semangat juang, barakanlah ia di setiap nafas yang dihela. Bersama kita berpadu – memerah akal, membanting kudrat. Tiada pilihan lain buat kita, undur pantang sekali.

Kerana, inilah amanah perjuangan jatuh bangunnya nusa dan bangsa.
Kerana, UMNO inilah sandaran orang Melayu, tempat rakyat berpaut erat.
Kerana, sanggupkah kita melihat nasib anak bangsa diperjudikan untuk dendam kesumat tak sudah?
Kerana, sanggupkah kita melihat orang Melayu dipecah belah demi percaturan politik menang jadi arang, kalah jadi abu?
Kerana, sanggupkah kita melihat orang Melayu hina dan merempat lantaran hilangnya kata sepakat?
Kerana, sanggupkah kita melihat negara diporak perandakan oleh penangguk di air keruh?
Kerana, sanggupkah kita melihat rakyat sengsara dek serakah politik pembangkang yang gilakan kuasa?
Kerana, sanggupkah kita melihat negara dirobek seteru dari luar?
159. Maka bangkitlah saudaraku, bangkitlah dengan ikrar dan semangat juang mu. Tekadlah, walau badai datang melanda, walau bercerai jasad dan nyawa, Pahlawan Pemuda kekal sebagai benteng paling hadapan membela bangsa, agama dan Negara.

160. Kepada Allah kita berserah, berpayung ikhtiar kita berjuang.

HIDUP UMNO!
HIDUP UMNO!
HIDUP UMNO!
161. Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

– See more at: http://www.utusan.com.my/rencana/utama/ucapan-dasar-ketua-pergerakan-pemuda-umno-destini-bangsa-1.414203#sthash.DXIhDDUi.dpuf

Advertisement

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: