Tag Archives: minyak

today’s lesson

  in one of the chapters in e-commerce syllabus, i have to cover topic about supply and demand as well as dynamic pricing.
penah dengar?i bet at least anda pernah belajar tentang this 2 topics masa kat sekolah/kolej/uni.
so….pegi pulak ke topik sains….penah dengar sumber asli?natural resources?
sumber asli ni hasil dari mother nature dan secara logika nya semakin byk korang pakai makin kurang jumlah sumber asli di muka bumi ni

ok..skang kita gabungkan 2 2 ni…..
sumber asli yg makin habis, dan supply and demand dan jugak dynamic pricing.
ambil satu contoh, petrol/minyak/bensin/bahan bakar…whatever u call it….adalah sejenis sumber asli…dan semakin berkurangan
tetapi….demand semakin tinggi…hampir setiap umat manusia memerlukan bahan bakar…..
jadi…bila permintaan tinggi, secara automatik nye harga akan naik…the rule of dynamic pricing/supply and demand

so…secara logik nya lagi skali….harga minyak di kontrol oleh negara pengeluar minyak (OPEC)….permintaan minyak amat tinggi….sudah tentu harga minyak di naikkan oleh OPEC….jadi mana rasional nya janji2 harga minyak akan turun? dongeng pak pandir semata2….
kecuali……org yg menjanjikan penurunan harga minyak itu mempunyai loji dan simpanan minyak sendiri di mana simpananya melebihi keperluan ….sbb tu dia jamin dia bole turunkan harga minyak!

itu saja lecture utk hari ini. thank you

nota: petikan di atas datang dari sebuah blog di mana pemiliknya merupakan seorang pensyarah. Ia  memberi sedikit gambaran kenapa harga minyak terpaksa dinaikkan oleh kerajaan. Sehingga hari ni parti pembangkang masih memainkan isu minyak di dalam kempen mereka khususnya Parti Keadilan. Ketika ditanya kepada PKR melalui Penasihatnya Anwar Ibrahim  apakah jaminan PKR sekiranya harga minyak diturunkan maka harga barang keperluan pengguna juga akan turun…sehingga hari ini mereka masih membisu tanpa jawapan…..umum patut mengetahui sekiranya harga minyak diturunkan sebanyak 30sen seliter…adakah harga barang keperluan juga akan diturunkan….jawapannya TIDAK….kerana rata-rata harga keperluan sudah pun naik dan sifat pembeli yang masih membeli barang keperluan ini mencerminkan kepada pembekal bahawa barangan tetap akan dibeli oleh pengguna walaupun harga dinaikkan. Sebg contoh roti canai yang harga naik dari 60-70sen kepada 90sen-RM1…walaupun harganya naik…masyarakat masih lagi gemar memakan roti canai…rata-rata pemilik kedai yang menjual roti canai masih lagi mempunyai ramai pelanggan mereka walaupun harga dinaikkan…

jadi fikir2kan…jgnlah terpedaya dengan dakyah dan janji hitam pembangkang…

bagaimana masa depan negara kita jika dipimpin oleh seorang pemimpin yang sering melanggar undang-undang negara seperti demostrasi jalanan….

adakah anda sanggup mempertaruhkan masa depan anak-anak anda?? 

Leave a comment

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda