Bila dah berkuasa…2 x 5…mereka sebat juga

“Pernahkah kita terbayang Nizar beri nasihat kepada saya kalau dapat duit yang ada kaitan dengan balak jangan simpan dalam akaun, nanti susah, simpan tempat lain, kena cermat dan hati-hati,” itulah soalan yang diajukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dalam temubual SIRI AKHIR dengan Agendadaily.

Beliau membangkitkan perkara tersebut bagi menggambarkan betapa perjuangan menegakkan keadilan, menentang rasuah dan salah guna kuasa serta penyelewengan, hanya retorik sebelum berkuasa.

“Bila dah berkuasa dua kali lima saja,” katanya.

Malah beliau turut menyatakan sepanjang 11 bulan pakatan pembangkang memerintah negeri Perak, agenda perjuangan yang dilaungkan selama ini tidak nampak pelaksanaannya.

“Selama 11 bulan memerintah, saya tak nampak agenda perjuangan yang dilaung-laungkan dulu dilaksanakan. Hanya yang berlaku lulus tanah kepada Cina, beri balak kepada pimpinan parti dan terus dengan program ceramah saja ,” katanya

Selain penguasaan Ngeh dan Nga dalam Exco dan mainan politik PKR, apakah punca YB bertindak tinggalkan kerajaan campuran pakatan pembangkang?

“Atas isu agama. Kebebasan yang terlalu sangat diberikan. Dalam mesyuarat Exco mereka rancang hendak mengadakan tokong Hindu dan gereja di setiap taman perumahan. Kita hormat agama lain kerana kebebasan beragama dijamin dalam Perlembagaan. Tapi untuk mewujudkan tokong Hindu dan gereja di setiap taman perumahan, saya kita ini dah keterlaluan.

Mana pernah berlaku sebelum ini. Bagi saya ini melambangkan tiadanya penghormatan kepada Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Nizar bukan pejuang Islam, bohong, dia hanya nak jaga kepentingan diri sahaja”.

Sejak sertai PKR dulu hingga sekarang, adakah YB menduga ini akan berlaku akhirnya?

“Pada peringkat awal kita percayalah tentang keadilan, menentang rasuah dan penyelewengan, tentang salah guna kuasa. Ini yang kita nak bawa. ini perjuangan kita bersama selama ini.

Tapi bila dapat bentuk kerajaan sebagai sebuah pakatan, itu juga yang berlaku. Serupa sahaja. Maknanya hanya nak rebut kuasa. Bila dah berkuasa sama saja, serupa saja.

Cuma lebihnya PKR dia dah dekati rakyat dari dulu lagi, Jadi kalau ada orang kata PKR tak betul, rakyat susah nak percaya.

Selama 11 bulan memerintah, saya tak nampak agenda perjuangan yang dilaung-laungkan dulu dilaksanakan. Hanya yang berlaku lulus tanah kepada Cina, beri balak kepada pimpinan parti dan terus dengan program ceramah.”

YB sebut soal ‘sama je bila dah memerintah’ apa yang YB maksudkan

“Seperti saya jelaskan, isu utama saya keluar kerajaan pakatan pembangkang ini kerana Nizar tak jaga kepentingan Melayu. PKR pula ada konspirasi nak jatuhkan saya. Kalau kata saya keluar kerana wang ringgit, lama dah saya keluar. Lepas pilihan raya umum 2008 saya dah keluar dah kalau saya nak duit.

Selain itu saya lihat soal-soal salah guna kuasa dan penyelewengan, mereka pun sebat juga.

Bohonglah kalau mereka kata mereka bersih tak ada salah guna kuasa atau menyeleweng.

Nizar pernah sebut pada saya soal balak untuk pilihan raya kecil. Saya bawa kepada dia permohonan untuk sebuah tanah kerajaan. Dia kata nak kena bawa dalam mesyuarat dulu tapi saya tanya Jabatan Hutan. Tanah kerajaan tak perlu di bawa mesyuarat, MB sahkan sahaja. Akhirnya kawasan itu diberikan kepada orang lain tanpa dibawa dalam mesyuarat pun.

Tapi apa yang menariknya, dia ada nasihat saya, kalau dapat duit jangan simpan dalam akaun nanti susah. Kena sorok kena cermat katanya. Dia ajar saya buat kerja jahat. Kalau boleh ajar ajar saya buat jahat… kamu buat tak benda itu?.

Serupa aje mereka ini. Usah ceritalah, pembohong aje mereka ni. Kata kita akan dipersoalkan di akhirat. Kalau dulu kita kata UMNO ini penyamun, mereka lagi teruk . penyamun, perogol dan pembunuh sekali.

Apa yang saya lihat dalam masa saya banyak menyuarakan pandangan dan menegur kepimpinan Nizar sebagai MB, Nizar pada masa yang sama main politik dengan jaga kepentingan pimpinan negeri PKR. Dia bagi balak kepada mereka. Kalau PKR Bahagian Tanjung Malim yang saya ketuai mohon tidak diluluskan tapi kalau dipohon oleh pimpinan PKR negeri dia luluskan.

Sebab itu kawasan balak diluluskan kepada pimpinan PKR negeri ketika itu Zulkefli Ibrahim yang juga Ketua PKR Tambun dan Ketua Wanita, Suzana, Ketua PKR Bukit Gantang, Ismail dan bekas ADUN Bota Usaili. Tiga empat orang inilah yang dapat. Pimpinan PKR lain tidak diberikan. Mereka ini adalah kumpulan ABIM dalam PKR.

Bagaimana sambutan orang Behrang kepada YB selepas jadi ADUN Bebas?

Saya di Behrang, Alhamdulilah masyarakat masih boleh terima saya. Masyarakat Cina dan majoriti masyarakat Melayu terima saya dengan baik. Selepas jadi ADUN Bebas beberapa program yang dianjurkan dapat sambutan. Yang marah dengan saya ahli-ahli PAS sahaja.

PKR Tanjung Malim bagi saya boleh dianggap dah hancur. Masyarakat Cina yang selama ini menjadi ahli PKR di Tanjung Malim sering tanya saya bila nak buat perisytiharan beramai-ramai keluar PKR.

Kepimpinan PKR Tanjung Malim bersama saya. Sekarang yang memangku Ketua Bahagian adalah orang Teluk Intan yang tidak diterima oleh ahli PKR sendiri.

Saya yakin dalam pilihan raya akan datang, BN mampu untuk menang di Behrang.

Selain daripada isu yang berlaku, saya dah dengar lama di Behrang, mereka menyesal undi pembangkang kerana niat asal mereka hanya untuk mengajar BN tapi rupa-rupanya Perak jatuh ek tangan pembangkang. Kesedaran khususnya di kalangan orang Melayu dah ada. Mereka sudah mula kembali kepada UMNO.

Cuma bagaimana dengan sikap orang bukan Melayu.

Hari ini yang rugi bukan sahaja UMNO di Perak tapi orang Melayu keseluruhannya. Setelah melihat apa yang berlaku di Perak saya beritahu kawan-kawan, kita janganlah kerana marahkan nyamuk, kita bakar kelambu.

Jangan kita bakar UMNO tapi lebih baik kita halau nyamuk-nyamuk itu. Cuma orang UMNO janganlah sekat jika ramai yang nak kembali kepada parti itu.

Salah UMNO pun ada, pimpinan tidak turun ke bawah. Pimpinan UMNO di Cawangan tidak mesra rakyat. Sekat orang yang hendak masuk UMNO…semua ini sebabkan orang makin jauh dengan UMNO. Saya sampaikan ni semasa kami semua jumpa Datuk Seri Najib bagi nyatakan sokongan kepada BN.

Rakyat sebenarnya bukan suka dengan pakatan pembangkang tetapi kerana marah dengan UMNO dan tiada pilihan mereka beri sokongan kepada pembangkang. Itu saja,” katanya mengakhiri temubual. – agendadaily

5 Comments

Filed under Berita & Aktiviti Pemuda

5 responses to “Bila dah berkuasa…2 x 5…mereka sebat juga

 1. jebon

  KAHKAHKAHKAHKAH…
  LAWAK PALING BANGGANG DARI MANUASIA BANGGANG..
  JAWAPAN TARAP BUDAK TADIKA KAT KAWASAN PENDALAMAN…

  • Bakal PM

   Tahniah kerana org melayu telah sedar dr mimpi yg lena selama ni… kalau nak diikutkan keputusan pilihanraya kecil bukit gantang aritu sokongan org2 melayu kpd UMNO bertambah cuma PAS menang dgn undian org CINA…

 2. bapak jebon

  jebon bapak dah kate jangn pangil orang bangang,klu ko 2 yang bodoh piang.dlu bapak suruh bljar betul2 ko memain.sekarang ko dah bodoh salahkan orang plak yang bodoh

 3. Damanhuri

  UNTUK PENGETAHUAN..
  EMM..EMM..BIJAK SI JAMALUDDIN NOHD RAZI INI..

  SEBELUM INI SAYA SEMBUNYIKAN PANDANGAN MEMANDANGKAN JAMALUDIN MOHD RAZI INI BEKAS SETAMAN PERUMAHAN DENGAN SAYA..ANAK-ANAKNYA PULA BERKAWAN DENGAN SAYA,YANG PALING TUA BERUMUR 25 TAHUN,23 TAHUN,22 TAHUN DAN SEORANG PEREMPUAN 20 TAHUN..INI YANG SAYA TAHU..
  SAYA BOLEH SEBUTKAN SATU PERSATU PERIHAL KELUARGA SI JAMALUDDIN..

  SEBELUM INI ORANG BERKATA TENTANG JAMALUDDIN,MEREKA BERKATA “BIASALAH SI JAMALUDDIN,SIAPE TAK NAK DUIT”..

  SECARA JUJUR SAYA MENGAKU KALAU DIBERI IMBUHAN JUTAAN RINGGIT,MUNGKIN SAYA AKAN HANYUT JUGA SEPERTI JAMALUDDIN,NALURI MANUSIA..

  TETAPI JAMALUDDIN BEGITU MELAMPAU SEHINGGA SANGGUP MENABUR FITNAH SEBEGINI PULA..

  TIDAK CUKUPKAH DENGAN PROTON ISWARA BARU YANG DIBELI KEPADA ANAK PEREMPUANNYA BARU2 INI?

  KALAU SELAMA INI ANAK BERANAKNYA DARI SULUNG KEPADA YANG BONGSU BERKONGSI “SATRIA BUROK MEREKA” KINI MASIH TIDAK MAHU BERSYUKUR LAGI WAHAI JAMALUDDIN MOHD RAZI?

  BAGI SAYA JAMALUDDIN DENGAN KATA2NYA BERTENTANG ARUS MASYARAKAT KINI..

  SAYA PERCAYA JAMALUDDIN SEDAR AKAN KESALAHANNYA,BAGINYA KATA2 TERSEBUT SEBAGAI PENYEDAP DAN PRINSIP YANG DIBUAT2 UNTUK MENGHALALKAN DUIT YANG DIMAKANNYA..

  TEMUBUAL SEORANG YANG DITUDUH RASUAH ADALAH SESUATU KEBIASAAN BAGI RAKYAT MALAYSIA DAN NEGARA2 YANG MINDA RAKYATNYA KELAS KETIGA..

  SALAM

 4. saudagaer lempoyang

  asalam para penulis apa yang dikatakan tajuk diatas adalah benar belaka tak kira parti yg memerintah sebab yang di fokaskan ialah mesti menang wlu pun satu undi tak kira apa cara sekali pun begitulah sistem demokerasi .Merujuk pada saudara ezam dlm hujah adalah betul apa yang dikatakan tapi ia hanyalah tingal kata2 kerana saudara ezam akan kecewa selagi sistem tak di ubah sistem islam. klu dah memerintah 2×5 sebat juga biasalah beb semua nak ada macam org lain ada.Ulasan dari semua kemelut ini kembalilah kepada rasa bertuhan/bawa tuhan bersama dlm kehidupan jika tidak negara maju rakyaat merana byk jenayah berlaku lantaran pemimpin olih itu saya berdoa pada tuhan agar semua manusia akan sedar akan hadis rasullah iatu diakhir zaman nanti ada seorang pemimpin yng akan menyelamatkan dunia ini akhir kata harap ulamak2 hendaklah mengatakan yang benar wlau pun pahit tukarlah sistem demokerasi kpd sistem bertuhan carilah pemimpin yg bertakwa bermaksud yang sunat jadi wajib baginya sesungguhnya dah ada jemaah d malaysia ini yg sedang dan telah membuat persiapan untuk kemunculan imam kebenaran wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s